Топ 6 најчешћих рањивости ВордПресс-а (и како их поправити)

ВордПресс је првобитно лансиран као блогерска платформа која је много касније постала комплетно веб решење какво је данас, за продавнице е-трговине, блогове, вести и апликације на нивоу предузећа. Ова еволуција ВордПресс-а донела је много промена у својој језгри и учинила је стабилнијом и сигурнијом у односу на њене претходне верзије.


Пошто је ВордПресс платформа отвореног кода, што значи да било ко може допринети њеним основним функционалностима. Ова флексибилност користила је и програмерима који су развијали теме и додатке и крајњем кориснику који их користи да би додали функционалност својим ВордПресс веб локацијама.

Најчешће рањивости у ВордПресс-у (и како их поправити)

Ова отвореност, међутим, поставља озбиљна питања у вези са сигурношћу платформе која се не може занемарити. Ово није мана самог система, већ структура која је изграђена и имајући у виду колико је то важно, ВордПресс тим за сигурност ради дању и ноћу како би платформа била заштићена за крајње кориснике.

Рекавши да се као крајњи корисник не можемо једноставно ослонити на његов подразумевани безбедносни механизам, јер радимо доста промена инсталирањем различитих додатака и тема на нашу ВордПресс страницу који могу створити рупе које хакери могу искористити.

У овом чланку ћемо истражити разне ВордПресс сигурносне рањивости и научиће их како да избегну и поправе их да остану сигурни!

ВордПресс Рањивости & Безбедносна питања

Видећемо свако питање и његово решење једно за другим.

 1. Бруте Форце Аттацк
 2. СКЛ убризгавање
 3. Злонамерних програма
 4. Цросс-Сите Сцриптинг
 5. ДДоС Аттацк
 6. Старе верзије ВордПресс-а и ПХП-а

1. Бруте Форце Аттацк

У Лаимановом термину, Бруте Форце Аттацк укључује вишеструки приступ покушају и погрешке помоћу стотина комбинација да бисте погодили право корисничко име или лозинку. То се ради помоћу моћних алгоритама и рјечника који лозинку погађају користећи неку врсту контекста.

Овакав напад је тешко извести, али и даље је један од популарних напада извршен на ВордПресс веб локацијама. Подразумевано, ВордПресс не блокира корисника у покушају вишеструких покушаја неуспеха, што омогућава човеку или боту да испроба хиљаде комбинација у секунди.

Како спречити и поправити бруталне нападе

Избегавање бруталне силе прилично је једноставно. Све што требате учинити је створити јаку лозинку која укључује велика слова, мала слова, бројеве и посебне знакове јер сваки знак има различите АСЦИИ вриједности и било би тешко погодити дугу и сложену лозинку. Избегавајте употребу лозинке попут јохнни123 или вхатсмипассворд.

Такође, интегрирајте двофакторску провјеру аутентичности да бисте два пута провјерили аутентичност корисника који се пријављују на вашу веб локацију. Двострука аутентификација је сјајан додатак који треба користити.

2. СКЛ убризгавање

Један од најстаријих хакова у књизи хаковања на вебу је убризгавање СКЛ упита извршити или у потпуности уништити базу података користећи било који веб образац или поље за унос.

Након успешног упада, хакер може да манипулише МиСКЛ базом података и сасвим могуће добије приступ вашем ВордПресс администратору или једноставно промени своје акредитиве за даљу штету. Овај напад обично изводе аматерски осредњи хакери који углавном тестирају своје хакерске способности.

Како спречити и поправити СКЛ убризгавање

Помоћу додатка можете утврдити да ли је ваша веб локација жртва СКЛ убризгавања или не. Можете да користите ВПСцан или Суцури СитеЦхецк да бисте то проверили.

Такође, ажурирајте свој ВордПресс, као и било коју тему или додатак за који мислите да може да изазове проблеме. Погледајте њихову документацију и посетите њихове форуме за подршку да бисте извештавали о таквим проблемима да би могли развити закрпу.

3. Злонамерни софтвер

Злонамерни код убризгава се у ВордПресс преко заражене теме, застарелог додатка или скрипте. Овај код може да извади податке са ваше веб локације, као и да убаци злонамерни садржај који може проћи незапажено због своје дискретне природе.

Злонамјерни софтвер може проузроковати благе до озбиљне штете ако се не поступа на вријеме. Понекад је потребно целокупну ВордПресс локацију поново инсталирати јер је утицало на језгру. Ово такође може повећати трошкове вашег хостинга јер се велика количина података пребацује или се домаћин путем ваше веб локације.

Како да спречите и исправите малваре

Злонамерни софтвер обично пролази кроз заражене додатке и нулл теме. Препоручује се преузимање тема само из поузданих ресурса који не садрже злонамерни садржај.

Сигурносни додаци попут Суццури или ВордФенце могу се користити за покретање потпуног скенирања и поправке злонамјерног софтвера. У најгорем случају обратите се стручњаку за ВордПресс.

4. Цросс-Сите Сцриптинг

Један од најчешћих напада је Цросс-Сите Сцриптинг такође познат као КССС напад. У овој врсти напада нападач учита злонамерни ЈаваСцрипт код који када се учита на страни клијента почне сакупљати податке и евентуално се преусмерава на друге злонамерне локације које утичу на корисничко искуство.

Како спречити и поправити скрипта на више места

Да би се избегла ова врста напада користи се исправна провера података на веб локацији ВордПресс. Користите санитарну заштиту да бисте осигурали да се уносе исправни типови података. Додаци као што је Превент КССС рањивост такође се могу користити.

5. ДДоС Аттацк

Свако ко је прегледао мрежу или управља веб страницом можда је наишао на злогласни ДДоС напад. Дистрибуирано ускраћивање услуге (ДДоС) је побољшана верзија ускраћивања услуге (ДоС) у којој се велики број захтева поставља на веб сервер који га чини спорим и на крају падне.

ДДоС се изводи коришћењем једног извора, док је ДДоС организовани напад извршен преко више машина широм света. Сваке године милиони долара се изгубе због овог злогласног напада веб безбедности.

Како спречити и поправити ДДоС нападе

ДДоС напади су тешко спречити коришћењем конвенционалних техника. Веб домаћини играју важну улогу у заштити ваше ВордПресс странице од таквих напада. На пример, пружалац услуга хостинга у облаку који управља Цлоудваис-ом управља безбедношћу сервера и обележава све сумњиве пре него што може да проузрокује штету на веб локацији купца.

Застарела ВордПресс & ПХП Версионс

Застареле верзије ВордПресс-а су склонији угрожавању безбедности. Временом хакери проналазе начин да искористе њену језгру и на крају изврше напад на веб локације још увек користећи застареле верзије.

Из истог разлога, ВордПресс тим издаје закрпе и новије верзије са ажурираним сигурносним механизмима. Трчање старије верзије ПХП-а може проузроковати проблеме неспојивости. Док се ВордПресс покреће на ПХП-у, за исправно функционисање потребна је ажурирана верзија.

Према званичним статистикама ВордПресс-а, 42.6% корисника и даље користи разне старије верзије ВордПресс-а.

вордпресс верзија статистике

Док се на најновијој ПХП верзији 7.2 раде само 2,3% ВордПресс веб локација.

пхп статистика верзије

Како спречити и поправити застарели ВордПресс & ПХП Версионс

Ово је лако. Увек бисте требали ажурирати своју ВордПресс инсталацију на најновију верзију. Обавезно увек користите најновију верзију (не заборавите да увек направите резервну копију пре надоградње). Што се тиче надоградње ПХП-а, након што сте тестирали ВордПресс локацију на компатибилност, можете да промените верзију ПХП-а.

Последње мисли!

Упознали смо се са различитим рањиштима ВордПресс-а и њиховим могућим решењима. Вредно је приметити да ажурирање игра суштинску улогу у очувању безбедности ВордПресс-а. А када приметите било коју необичну активност, ставите се на ножне прсте и почните с копањем док не нађете проблем јер ти сигурносни ризици могу проузроковати штету у хиљадама $$.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map