Pretvaranje WordPress web-mjesta u statički HTML (za povećanje brzine, sigurnosti i SEO)

WordPress je postao najveći izbor CMS-a za većinu korisnika, ali ne bez razloga. To je najlakši i najbrži način za pronalaženje interneta za blog ili tvrtku, a svestranost, prilagođavanje i jednostavnost postavljanja i rada drugi su ničemu..


Pa ipak, ostaje sasvim malo željenog, zbog čega ljudi traže druge alternative ili, u ovom slučaju, cjelovitije rješenje koje nudi najbolje od oba svijeta. Da, govorimo o tome pretvaranje WordPress web mjesta u statičke HTML web stranice bez ispuštanja vašeg WordPress CMS-a.

Drugim riječima, postavljanje poput onoga o kojem govorimo omogućilo bi vam jednostavno korištenje upravljanja sadržajem i web stranicom pomoću WordPressa, a pritom izbjegavati neke velike probleme povezane sa CMS-om, uključujući hakiranje ranjivosti, pitanja brzine i performansi, prekomjerna ovisnost o usluzi hostinga i tako dalje.

Ali uzmimo jednu stvar jednu po jednu dok vas prolazimo kroz sve prednosti i nedostaci pretvaranja WordPress web mjesta u statičke HTML web stranice ujedno i različite mogućnosti koje možete koristiti za to.

WordPress i njegova sve veća popularnost

WordPress je onaj svjetski najpopularniji CMS (sustav za upravljanje sadržajem). CMS je u osnovi softver koji korisnicima omogućuje stvaranje i upravljanje web-lokacijama bez ikakvog znanja o kodiranju.

I WordPress se poprilično dobro snalazi u tome. Vrlo je svestran i nudi mnoštvo dodataka kako bi omogućio korisnicima da implementiraju bilo koju funkciju koju žele na svojoj web stranici bez potrebe da čak i dodirivaju kôd.

Raznovrsnost WordPressa također je razlog njegove popularnosti, što se jasno vidi i po tome što trenutno pokreće oko 33,5% svih web stranica na Internetu.

WordPress web mjesta i važni čimbenici koje morate uzeti u obzir

Dok smo vam upravo dali pregled WordPress-a, to je takođe Važno je uzeti u obzir sigurnost, performanse i SEO web mjesta WordPress jer su obično bitni čimbenici kada je u pitanju cjelokupno web iskustvo vašeg poslovanja.

sigurnosti iznenađujuće je podcijenjen faktor kojem većina korisnika ne pridaje veliku važnost. Postoji više od nekoliko slučajeva uspješnih tvrtki koje se smanjuju i nikad se ne mogu oporaviti od većih sigurnosnih kršenja svojih web stranica i podataka.

Bilo bi fer reći da WordPress ne nudi najbolje u pogledu sigurnosti, posebno prema zadanim postavkama. Međutim, možete unajmiti stručnjaka ili poduzeti neke sigurnosne mjere kako biste poboljšali ukupnu razinu sigurnosti svoje WordPress web lokacije.

Prilično isto vrijedi i za izvođenje aspekt. Iako po učinku performanse nisu baš loše, WordPress web mjesto zahtijeva prilično nekoliko optimizacija da bi bilo funkcionalnije i brže.

SEO aspekt je sigurno nešto što WordPress ima prilično prednost u odnosu na druge CMS mogućnosti. Web stranice za WordPress vrlo su jednostavne za optimizaciju za SEO, a postoji i mnoštvo dodataka koji obrađuju gotovo sve potrebe za SEO optimizacijom vaše web stranice..

No mnogi korisnici i dalje pronalaze potrebu za prelaskom na statičku verziju svoje WordPress web stranice. Otkrijmo zašto.

Dinamična naspram statičkih web stranica

Već smo pokrili većinu važnih prednosti vezanih uz dinamična priroda WordPress-a. Ima ih praktički beskrajne mogućnosti izbora između tema i dodataka zabrinuti ste tako da svojoj web-lokaciji lako i brzo možete dati kakav izgled i funkcionalnost želite, a da se uopće ne zabrljate sa kodom..

Izvor: https://www.pluralsight.com/blog/creative-professional/static-dynamic-websites-theres-difference

Ali ova dinamična priroda dolazi s vlastitim ograničenjima, što je nešto o čemu trebamo razgovarati malo detaljnije.

Dinamički sadržaj tehnički znači da će svaki put kad korisnik posjeti vašu web stranicu biti podan zahtjev i iz vaše baze podataka doći će potrebni podaci kako bi im poslužili ono što su tražili.

Zamislite da se to događa milijun puta mjesečno za web stranice sa srednjim i visokim prometom, a 10 milijuna puta mjesečno za web stranice s velikim prometom.

To stvara neke zabrinutosti, posebno u pogledu performansi i sigurnosti. Što se tiče prethodnog, brzina vaše web lokacije najčešće pogađa, što je jedan od važnih SEO čimbenika u Googleovim očima.

Ali postoji još toga. Budući da baza podataka ima svoja ograničenja, veliki šiljak u vašem prometu može uzrokovati da prestane funkcionirati jer možda neće moći podnijeti povećano opterećenje, što rezultira i padom vaše web stranice.

Štoviše, vaša se web stranica može spustiti čak i ako postoji velik porast prometa jedne od mnogih drugih web lokacija koje se nalaze na istom poslužitelju kao i vaše web mjesto, što je slučaj s većinom usluga dijeljenja hostinga.

Zatim dolazi sigurnosni dio. Većina hakerskih incidenata obično se događa na strani baze podataka. Nadalje, platforme otvorenog koda poput WordPressa daleko su osjetljivije na hakerske napade, jer svi napadači trebaju učiniti pronalaženje određene ranjivosti koja se kasnije može povećati na mnogo višoj razini.

Slično tome, baš kao i kod performansi, ako bilo koja druga web-lokacija koja se nalazi na istoj bazi podataka s kojom web mjesto postane hakirana, šanse da se vaša web-lokacija hakira previše se povećavaju.

Nepotrebno je reći da ova pitanja zahtevaju mnogo na frontu za održavanje. Zastarele teme i dodaci mogu vašu web lokaciju učiniti osjetljivijom na sigurnosna i druga pitanja, pa ih je potrebno redovito ažurirati.

Bilo koji dodatak ili tema hakirani ili zaraženi zloćudnim kodom mogu dovesti i do pokušaja i napada hakiranja na masovnoj razini, tako da također morate biti oprezni o vrsti tema i dodataka koje koristite i uklonite one koje su postale ranjive.

Međutim, većina korisnika koji su stvarno zabrinuti za sigurnost svoje WordPress stranice također moraju provesti dodatne sigurnosne mjere, poput premium sigurnosnih dodataka.

Prednosti statičkih web stranica

Kako statična mjesta ne koriste bazu podataka, nisu ranjiva na većinu potencijalnih problema o kojima smo gore raspravljali. Uz to, nude i obilje prednosti u pogledu performansi i sigurnosti.

Donosimo ih detaljno u nastavku.

sigurnosti

Kao što smo već spomenuli gore, statička web stranica ne treba koristiti bazu podataka. To znači ne može se hakirati hakiranjem baze podataka kroz prakse poput SQL injekcija (SQLi) i Skripta na više mjesta (XSS), što je alarmantno uobičajeno s WordPress web lokacijama, ovisno o bazi podataka.

Slično tome, statična web mjesta također se ne može hakirati samo tako da se hakira neko drugo web mjesto u istu bazu podataka kao i vaše web mjesto. Statička web stranica također nije ranjiva na sve mogućnosti hakiranja koje većina web mjesta koja koristi Open Source softver poput WordPressa.

Također ne riskirate hakiranje zbog upotrebe zastarjelih ili zaraženih tema ili besplatnih dodataka. Tako jednostavnim korištenjem statičke web stranice značajno poboljšavate sigurnost svoje web stranice.

Ubrzati

Gore smo raspravljali kako dinamična web mjesta mogu imati problema s brzinom jer trebaju podnijeti zahtjeve u bazu podataka i preuzeti iz nje traženi sadržaj. Ali kao statička web stranica koristi unaprijed izrađene stranice, a ne bazu podataka, učitava se mnogo brže kao što nema dinamičnih i naprednih web lokacija.

Izvor: https://www.thecrazyprogrammer.com/2016/11/difference-bet između-static-and-dynamic-websites.html

Poboljšanje brzine ne samo da će osigurati bolje korisničko iskustvo, već će vas i dobiti u dobrim Googleovim knjigama na prednjoj strani SEO.

Održavanje

Opet, na statičkim web lokacijama nema dodataka ili tema koje se redovito ažuriraju. U pogledu brzine ili optimizacije performansi nema mnogo posla. Ne treba angažirati stručnjaka koji će poboljšati brzinu ili performanse statičkog web mjesta.

Puno je manje brige o tome kada ima nagli promet u usporedbi s špicima prometa za dinamična web mjesta. Sve to svakako znači puno lakše održavanje vaše web stranice i mogućnost boljeg fokusiranja na važnije dijelove vašeg online poslovanja.

Nedostaci statičkih web stranica

Što se tiče nedostataka statičke web stranice, puno ovisi o tome kako idete pretvaranje dinamičke WordPress stranice u statičku. Kako je upotreba dodataka obično popularnija opcija od korištenja drugih rješenja, razmotrimo nedostatke s tog gledišta.

Previše tehničke za prosječnog korisnika

Pretvaranje dinamičke stranice u statičku stranicu može postati previše tehničko za prosječnog korisnika WordPressa. Uključeno je mnogo složenih koraka i bilo kakve pogreške tijekom postupka mogu se teško ispraviti.

Na primjer, ako odlučite koristiti popularnu za pretvaranje web lokacije u statičku, prvo biste trebali stvoriti poddomenu i tamo prenijeti svoju WordPress instalaciju, dok statički položaj postavljate u postavkama dodataka za primanje datoteka web mjesta.

Uključio bi se dodatni korak ako su vaša WordPress instalacija i datoteke vaše web stranice na različitim poslužiteljima, a vi ćete morati preuzeti statičke datoteke kao zip datoteku i poslati ih na svoj poslužitelj.

Ako dosad niste radili ništa slično, to može brzo postati pretjerano i ostaviti puno prostora za pogreške i nerede, što je teško ili skupo popraviti. Neki prilično uobičajeni potencijalni problemi uključuju slikovne datoteke koje se ne prenose zajedno s ostalim datotekama vaše web lokacije ili CSS-ove koji imaju problema..

Nije lako CDN opcija

Ako već ne znate, CDN se odnosi na mrežu za dostavu sadržaja. U osnovi je izvor koji korisnicima zahtijeva potrebne datoteke vaše statičke web lokacije, idealno s lokacije najbliže mjestu odakle dolazi većina vaših korisnika kako bi brzo dobili vrijeme učitavanja.

Dakle, kako nijedan dodatak za generiranje statičkih web lokacija – uključujući Simply Static na koji smo gore spomenuli – ne koristi CDN koji bi podnio ovaj zadatak za vas, to je nešto što će vam ostati. Drugim riječima, ovdje biste morali konfigurirati svoje vlastito rješenje.

Ograničenja u funkcionalnosti

Dolazeći do funkcionalne strane stvari, stvaranje statičkog web mjesta pomoću dodataka za generiranje statičkih web stranica ima prilično ograničenja. Ne možete koristiti kontaktne obrasce, imati funkciju pretraživanja web mjesta i komentare, ili bilo što drugo za to što je dinamično u njihovoj funkciji. Korištenje rješenja trećih strana opcija je, ali može biti i skupa i teška za postavljanje.

Pored toga, ako imate puno preusmjeravanja na svojoj web lokaciji, izgubili biste velik dio prednosti koju steknete na prednjoj strani SEO statičkim. To je zato što dodaci ne stvaraju .htaccess datoteku za vašu web lokaciju, a umjesto toga koriste metaoznake za sva preusmjeravanja, što nije dobro za SEO.

Konačno, tu je i činjenica da statičke web lokacije generirane pomoću dodataka imaju i nekih poteškoća u održavanju. Najveća je stvar ovdje imati na umu da bi svaka promjena koju učinite na svojoj web stranici dovela do ponovnog objavljivanja čitave web stranice, što možda neće predstavljati puno problema za manje web stranice, ali može donijeti mnogo vremena za veće web stranice.

Kako pretvoriti WordPress web mjesto u statički HTML web mjesto?

Sada kada ste svjesni i prednosti i nedostataka statičnosti vaše WordPress web stranice, dopustite da razgovaramo o tome kako započeti implementaciju ove promjene, dvije mogućnosti koje imate i kako možete riješiti većinu nedostataka.

Dodaci za generiranje statičkih stranica

Kao što je već gore spomenuto, web mjesto WordPress možete učiniti statičkim koristeći jedan od dodataka za generiranje statičkih stranica vani, a najpopularnije opcije su Jednostavno statički i WP2Static. Međutim, ako se odlučite za upotrebu bilo kojeg od ovih dodataka, morat ćete se baviti ograničenjima i problemima koje smo gore raspravljali.

S tim rečima, brzo ćemo pregledati ove dvije popularne opcije u nastavku.

Jednostavno statički

jednostavno statički WordPress dodatak

Jednostavno je statična najpopularniji dodatak za stvaranje statičkih stranica s preko 20 000 WordPress web mjesta koja su ga koristila u vrijeme pisanja ovog posta. To vam pomaže da stvorite statičku verziju svoje WordPress web stranice koju možete poslužiti posjetiteljima dok zaključavate svoju WordPress instalaciju na sigurnom mjestu, gdje god želite.

To vam pomaže da izbjegnete većinu potencijalnih sigurnosnih problema povezanih sa WordPress web lokacijama, a istovremeno vam omogućuje brže posluživanje sadržaja posjetiteljima zahvaljujući unaprijed pripremljenim statičkim stranicama.

WP2Static

WP2Static wordpress dodatak

WP2Static je još jedan popularni dodatak za stvaranje statičkih stranica što vam omogućuje da poslužite statičku verziju svoje web stranice WordPress svojim korisnicima, a istovremeno vam omogućuje korištenje WordPressa za upravljanje sadržajem vaše web lokacije..

Neke od njegovih drugih popularnih značajki uključuju uklanjanje svih znakova sa svoje web lokacije koji pokazuju da koristi WordPress tako da ne zanima hakere, mogućnost besplatnog hostinga vaše web stranice pomoću jednog izbora koji nudi u obliku GitHub stranica i drugih opcija , slanje obavijesti sa radne površine kada su poslovi izvoza gotovi i slično.

Iako on ne radi sa WooCommerce ili web mjestima za članstvo prema zadanim postavkama, možete koristiti alat treće strane kao što je Snipcart da bi podjednako dobro funkcionirao i za one vrste web lokacija.

Nadalje, možete poboljšati funkcionalnost svoje statičke web stranice pomoću plaćenih dodataka WP2Static, uključujući statički pretvarač oblika (za kontakt i druge obrasce na statičkoj web lokaciji), napredni CSS procesor (za bolji prilagođavanje izgleda vaše web stranice) ), te napredno indeksiranje i otkrivanje, među ostalim.

Sve navedeno i učinjeno, upotreba jednog od ovih dodataka može biti dobra opcija u nekim slučajevima, posebno uključujući posluživanje odredišnih stranica, a ne web stranice u cjelini ili manjih web stranica koja nemaju dinamičke elemente poput komentara.

Pa koja je bolja opcija u tim slučajevima? Saznajmo u nastavku.

Statična rješenja za WordPress hosting bez poslužitelja

Postoje rješenja trećih strana koja djeluju kao a statični, glavi WordPress web-domaćini, i izvrsna su alternativa upotrebi dodataka jer vam pomažu u rješavanju problema povezanih s njima. Pregledajmo 3 posebna rješenja koja su uistinu sjajne sveobuhvatne mogućnosti za стати vašeg WordPress web mjesta statičkim.

Strattic

stratični bezglavi statički wordpress hosting

Stattic je glava WordPressa bez glave i omogućava vam stvaranje lagane statične verzije web stranice WordPress, dok vam omogućuje da WordPress koristite kao dodatnu opremu kao i obično.

Za razliku od drugih opcija za stvaranje statičke verzije svoje WordPress stranice, Strattic nadilazi ograničenu funkcionalnost i ima veliku mrežu CDN-ova raspoređenih po cijelom svijetu, što znači da bez obzira odakle dolaze posjetitelji vaše web stranice, oni će uvijek dobiti nevjerojatno veliku brzinu učitavanja jer poslužit će im se sadržaj s lokacije koja je najbliža njihovoj lokaciji.

strattična nadzorna ploča

Strattic isključuje dinamičnu WordPress web lokaciju s weba i stavlja je na drugi URL iza provjere autentičnosti, tako da samo vlasnici web mjesta mogu pristupiti toj web stranici. Možete nastaviti upotrebljavati svoj WordPress kao i uvijek do sad – marketinški ljudi još uvijek mogu dodavati sadržaj, još uvijek možete dodavati dodatke i tako dalje.

Slično tome, uspijeva zaobići većinu ograničenja tradicionalnih rješenja za generiranje statičkih stranica, zahvaljujući ugrađenoj funkcionalnosti za dinamične elemente poput kontaktnog obrasca, funkcije pretraživanja web mjesta i još mnogo toga.

Strattic s ponosom tvrdi kako je to statično rješenje poslužitelja za WordPress bez poslužitelja s vlastitom arhitekturom bez poslužitelja, koja automatski uklanja većinu hakerskih ranjivosti i problema s performansama povezanima s hosting serverima.

stratični hosting planovi

Starter plan u Strattic-u procjenjuje se na 35 USD mjesečno i dolazi sa svim značajkama za jedno web mjesto. Strattic će se za proces migracije besplatno pobrinuti za vas, bez obzira na to s kojim planovima idete.

HardyPress

hardverski server bez poslužitelja wordpressa

HardyPress je još jedna mogućnost hostinga bez poslužitelja za WordPress korisnike. Zapravo je puno jeftinije od Strattic-a, a plan osobnih web stranica nalazi se približno 5 USD mjesečno (ako plaćate godišnje), ali ne nedostaje ništa u pogledu funkcionalnosti.

cijene hardypressa

Povećajte performanse i sigurnost svoje WordPress stranice u kratkom vremenu! Posjetitelji pristupaju potpuno statičnoj verziji vaše web stranice. Vaša stvarna WordPress instalacija živi na zasebnoj domeni i pokreće se samo kada urednik treba unijeti neke promjene u sadržaj.

Zapravo je svestraniji jer vam omogućuje korištenje svih WordPress dodataka koji nemaju dinamičke komponente usmjerene prema naprijed. HardyPress također podržava popularne kontakt forme 7,
dok on provodi svoju funkciju pretraživanja na vašoj web lokaciji.

Baš poput Strattic-a, vašu WordPress instalaciju postavlja na zasebnu domenu kojoj nitko ne može pristupiti osim vama, dok stvara potpuno statičku verziju vaše web stranice sa 30 lokacija širom svijeta za još brže vrijeme učitavanja.

Neke njegove druge značajke uključuju SSD tehnologiju, HTTPS, mogućnost isključivanja svoje WordPress instance i još više.

Mjenjač

Statični WordPress hosting bez poslužitelja Shifter

Shifter je još jedna sjajna opcija ako želite statično statirati na svojoj web stranici WordPress. Omogućuje vam da koristite sve svoje WordPress teme i dodatke (zabrane one s dinamičnim elementima), a istovremeno je iznenađujuće lako za postavljanje i održavanje.

Koristite iste WordPress teme, dodatke i alate koje poznajete i volite bez glavobolje hostinga ili prijetnji od botova i hakera.

Postoje mogućnosti za jedan klik za gotovo sve što trebate učiniti, a postavljanje nove web stranice ili premještanje starog WordPress web mjesta pomažu Shifter.

Sigurnost i performanse bili bi dobri kao i kod druge dvije mogućnosti stvaranja statičkih stranica koje smo prethodno pregledali, s nekim prilično urednim značajkama, uključujući raspoređivanje na Netlify i obavijesti za Slack, ili čak prilagođenu integraciju prema vašim potrebama, pristupnik s omogućenom HTTP / 2 , Implementacija IPv6 i još mnogo toga.

Ima alternative za vaše komentare i obrazac za kontakt te jednako dobro funkcionira i na web lokacijama e-trgovine temeljene na Shopifyju.

promjene cijene

Što se tiče cijena, njegov najosnovniji plan bez mogućnosti prilagođene domene dostupan je besplatno za korištenje na jednoj web lokaciji, dok je najjeftiniji plan s prilagođenom domenom dostupan po cijeni 16 dolara mjesečno.

Pretvaranje WordPress web mjesta u statički HTML: Sažetak

pretvaranje wordpress web mjesta u statičke html stranice

Ako se statički nalazite na svojoj web stranici WordPress, ima brojne prednosti, ali nije za sve Iako ovdje puno ovisi o vašim željama i potrebama, svojevrsno je pravilo da ako se svakodnevno ili nekoliko puta dnevno prijavljujete na nadzornu ploču WordPress-a, vjerovatno čineći vašu WordPress web lokaciju statičnom uzrokuje više problema sa održavanjem za vas nego što bi vrijedilo.

To je rečeno, čak i ako nemate tendenciju unositi previše mjesta na vašem WordPress web mjestu s vremena na vrijeme, trebali biste razmotriti koju opciju trebate upotrijebiti za prelazak na statičku verziju web lokacije..

Iako opcija dodatka korisnicima može izgledati primamljivo na proračun, može uzrokovati probleme na velikim web lokacijama koje je teško riješiti. No, vjerojatno će se pokazati izvrsnom proračunskom opcijom za odredišne ​​stranice i male web-lokacije samo za sadržaj.

Ako vam je potrebna veća funkcionalnost ili imate prilično veliko WordPress web mjesto, onda koristite jedno od statična rješenja za WordPress bez poslužitelja trećih strana gore smo pregledali put. Ne samo da osigurava super glatki prijelaz, već vam omogućuje da koristite WordPress na isti način kao prije, a istovremeno nudi ugrađenu funkcionalnost za važne dinamičke elemente kao što su kontaktni obrasci i pretraživanje web mjesta.

Napokon, zapamtite to dok prijelaz na statički će sigurno poboljšati ukupnu brzinu, performanse i sigurnost vaše web stranice WordPress, to je samo opcija ako vam nije potrebno koristiti previše dinamičnih elemenata.

Ako to učinite, onda biste trebali umjesto toga kvalitetno dijeliti hosting i odgovarajuće optimizacije brzine i performansi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map