Sumber Dalam Talian Terbaik Untuk Wanita Yang Ingin Mempelajari Kod

Walaupun akhirnya kita mulai melihat pergeseran kecil, tidak dapat dinafikan bahawa banyak wanita menjauhkan diri dari memasuki industri STEM (sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik). Di sini saya telah mengumpulkan yang terbaik .


Jangan percaya saya? Lihat statistik mengejutkan mengenai wanita di dunia teknologi ini:

 • Wanita hanya memiliki 5% permulaan
 • 11% jawatan eksekutif di Silicon Valley adalah milik wanita
 • Hanya 25% pekerjaan pengkomputeran dipegang oleh wanita
 • Hanya 3% wanita menyatakan bahawa kerjaya dalam teknologi adalah pilihan pertama mereka

Dan ini baru permulaan.

Tetapi masalahnya, wanita cenderung menjadi pengembang yang lebih baik daripada lelaki. Kajian tahun 2016 mengenai lebih daripada 3 juta permintaan tarikan Github menunjukkan bahawa 79% permintaan tarikan wanita diterima, dengan lelaki mengikuti di 74.6% – tetapi hanya apabila jantina tidak dinyatakan.

Kajian ini seterusnya menyatakan bahawa bias gender memang wujud dalam pengaturcaraan sumber terbuka kerana ketika jantina dapat dikenal pasti pada profil awam pengguna, jumlah penolakan untuk wanita meningkat dengan ketara.

Walaupun saya tidak mengaku sebagai pakar bias gender, dan saya tidak mahu memberikan senarai sebab mengapa wanita tidak begitu lazim di dunia teknologi, saya mengatakan terdapat ketidakseimbangan yang pasti. Lagipun, nombornya tidak berbohong.

Tetapi itu boleh berubah dengan memberi wanita lebih banyak peluang untuk menyertai dunia teknologi dan berjaya sebagai rakan lelaki mereka. Sebenarnya, mana-mana wanita yang ingin belajar bagaimana membuat kod sekarang ini, selagi dia tahu ke mana harus pergi untuk mengasah kemahirannya.

Sama ada anda seorang wanita yang ingin membuat perubahan kerjaya, atau seorang gadis muda yang ingin mempelajari beberapa kemahiran pengekodan, saya membuat anda dilindungi. Lihatlah yang menakjubkan ini pengumpulan sumber direka untuk membantu seorang wanita memecahkan halangan dan memasuki dunia teknologi dengan kemampuan yang mereka mahukan.

Senarai Sumber Untuk Wanita Yang Ingin Mempelajari Kod

Sumber Dalam Talian Terbaik Untuk Wanita Yang Ingin Mempelajari Kod

Untuk mempermudah anda. Saya telah membahagikan setiap sumber kepada beberapa kategori yang berbeza sehingga anda dapat mencari apa yang anda cari.

Latihan Di Tapak

1. Ada Developers Academy

ada akademi pemaju

Ada Developers Academy adalah program latihan lanjutan dan sangat selektif yang terletak di Seattle, Washington yang melayani wanita dan pelbagai jenis jantina yang ingin menjadi pembangun perisian.

Mengandalkan penaja untuk membiayai pengalaman magang dalam kelas dan industri (bermakna tuisyen adalah percuma), Ada mengajar wanita Ruby, Rails, HTML, CSS, JavaScript, Git, dan Source Control.

2. Gadis Yang Mengodkan

gadis yang membuat kod

74% gadis muda menyatakan minat dalam bidang STEM dan sains komputer. Namun, apabila tiba masanya untuk memutuskan apa yang harus dipelajari dan kerjaya mana yang harus dipilih, sesuatu berlaku dan banyak yang memilih jalan yang berbeza. Girls Who Code dirancang untuk memecahkan kitaran itu dan memberi gadis muda kemahiran dan keyakinan untuk terus maju dengan kerjaya teknologi mereka.

Mereka menawarkan kelab selepas sekolah untuk kanak-kanak perempuan semuda sekolah rendah, sehingga mereka dapat mulai mempelajari asas-asasnya dan mengembangkan minat untuk pengekodan. Untuk gadis sekolah menengah dan menengah terdapat perkhemahan musim panas khusus yang mengajar pengekodan dan mendedahkan gadis-gadis kepada pekerjaan teknologi berpotensi yang mungkin mereka minati.

3. Akademi Hackbright

akademi hackbright

Dalam usaha untuk menolong wanita menjadi pengaturcara yang hebat, Hackbright Academy menawarkan kursus latihan dipercepat selama 12 minggu yang melibatkan kerja kursus tradisional dalam kelas dan kerja projek individu untuk pemahaman yang mendalam mengenai kejuruteraan perisian.

4. MotherCoders

pengekod ibu

MotherCoders adalah organisasi bukan untung yang direka untuk membantu ibu memasuki dunia teknologi sehingga mereka dapat mewujudkan kerjaya yang kukuh untuk diri mereka sendiri. Melalui program latihan sambilan, 9 minggu (lengkap dengan perawatan anak di tempat), MotherCoders bertujuan untuk membantu mereka yang berjuang untuk mengakses program pendidikan memasuki semula tenaga kerja, memajukan kerjaya mereka, atau mempercepat permulaan.

5. Gadis Mengembangkannya

gadis mengembangkannya

Girl Develop Ini adalah organisasi bukan untung lain yang merangkumi 62 bandar di Amerika Syarikat yang menyediakan cara yang berpatutan bagi wanita untuk belajar pengembangan web dan perisian. Dengan kelas dan sokongan masyarakat secara langsung, Girl Develop It berharap dapat memberi keyakinan kepada wanita untuk membina aplikasi web dan mudah alih mereka sendiri.

Latihan / Kursus Dalam Talian

1. Skillcrush

kemahiran melambung

Di Skillcrush anda mengikuti kelas dalam talian tertentu berdasarkan apa yang anda ingin pelajari. Contohnya, pelajari pengembangan web, WordPress canggih, reka bentuk web, analitik data, dan bahkan penulisan iklan untuk internet.

Walaupun tidak terbatas pada pengekodan wanita sahaja (sekitar 25% pelajar adalah lelaki), program latihan dirancang untuk membantu wanita memasuki industri impian mereka.

2. Gadis Rails

perempuan rel

Rails Girls adalah sumber dalam talian untuk wanita yang ingin belajar lebih banyak mengenai teknologi dan bagaimana membina idea mereka. Pelajari pengaturcaraan asas, lakaran, dan prototaip. Selain itu, akses panduan, bahan, dan alat web dalam talian untuk membantu anda mengeluarkan idea anda dan maklumat acara supaya anda dapat bertemu dengan wanita-wanita seperti yang ingin memasuki dunia teknologi.

Tutorial

Mencari tutorial pengekodan di internet semudah menjalankan carian Google yang cepat. Oleh itu, saya telah mempermudah anda dengan berkongsi beberapa tutorial dengan anda sehingga anda tidak perlu menjelajahi web sendiri:

1. Tutorial CSS

Adakah anda mencari beberapa tutorial untuk membantu anda dengan kemahiran CSS anda? Tripwire telah mengumpulkan beberapa tutorial CSS yang paling berguna sehingga anda dapat menggunakan gaya dan susun atur halaman web anda. Setiap tutorial bersifat khusus, jadi cari sahaja yang sesuai dengan keperluan anda dan periksa.

2. Tutorial Kod Penaklukan Kod

Ketahui mengenai bahasa laman web yang paling banyak digunakan seperti HTML, CSS, JavaScript, dan PHP berkat tutorial kod percuma Code Conquest. Walaupun tidak dirancang untuk memberi anda latihan penuh mengenai satu topik, tutorial ini dapat membantu anda memutuskan sama ada bahasa itu adalah pilihan yang tepat untuk anda.

3. CodeAcademy

Walaupun tidak ditujukan khusus untuk wanita, CodeAcademy adalah salah satu tempat paling popular untuk belajar bagaimana membuat kod. Sertailah berjuta-juta orang dalam mempelajari HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP, Python, dan Ruby – semuanya percuma.

4. Avengers Kod

Code Avengers membawa tutorial ke peringkat seterusnya dengan menjadikannya interaktif dan menyeronokkan. Sekali lagi, walaupun tidak ditujukan khusus untuk wanita, ada banyak hal yang dapat dipelajari seperti cara membuat kod permainan, aplikasi, dan laman web menggunakan JavaScript, HTML, dan CSS. Tersedia dalam pelbagai bahasa, tutorial ini hanya memerlukan 12 jam untuk disiapkan.

5. Akademi Khan

Khan Academy menawarkan kepada orang yang ingin belajar bagaimana membuat kod tutorial video langkah demi langkah mengenai cara memprogram gambar, animasi, dan permainan. Atau, anda boleh belajar membuat laman web menggunakan HTML dan CSS.

Saluran Slack / Podcast / Video

Inilah ikhtisar beberapa saluran, podcast, dan video Slack terbaik untuk wanita yang ingin belajar cara membuat kod.

1. Saluran Slack untuk Wanita di Dunia Teknologi

Sekiranya anda sudah biasa dengan alat komunikasi Slack dan ingin berhubung dengan wanita lain dalam bidang teknologi, lihatlah untuk bergabung dengan sebilangan saluran Slack yang popular ini:

 • Wanita dalam Teknologi: mempunyai lebih daripada 800 ahli, dan mengalu-alukan sesiapa sahaja tanpa mengira tahap kemahiran, anda boleh bercakap dengan wanita lain yang menulis kod, perisian ujian, grafik reka bentuk, dan banyak lagi.
 • #FemaleFounders: berhubung dengan pengasas syarikat teknologi baru, mapan, dan bercita-cita tinggi untuk berkongsi idea dan mencari penyelesaian untuk masalah. Belajar antara satu sama lain usahawan menjadikan manuver dunia teknologi yang sukar dan kadang-kadang sunyi lebih mudah – terutamanya sebagai seorang wanita.
 • Wanita Techmakers: Terbahagi kepada tiga pasukan: kerjaya awal, tahap pertengahan, dan kerjaya yang mapan, saluran Slack ini akan menghubungkan anda dengan orang-orang yang disukai serta memberitahu anda mengenai acara dan sumber yang akan datang untuk membantu memajukan kerjaya anda.

2. Podcast Pengasas Wanita

Lihat bulat-bulat beberapa podcast terbaik untuk wanita yang ingin memecahkan cetakan dan menjadi pengasas permulaan mereka sendiri:

 • Startup School Radio oleh Y Combinator: pelajari dari pengasas atau pelabur masa lalu mengenai perkara seperti memulakan, membiayai dan meningkatkan syarikat anda sendiri.
 • Girlboss Radio: setiap podcast adalah wawancara dengan wanita yang berjaya yang berjaya dalam dunia perniagaan. Ketahui bagaimana mereka berjaya dan apa yang mereka pelajari sepanjang perjalanan.
 • Dia Melakukannya dengan Amanda Boleyn: mendengar tentang usahawan wanita teratas dan bagaimana mereka melakukan sesuatu dengan cara mereka sendiri.
 • SheNomads: jika anda ingin memasuki dunia teknologi, bekerja jauh, dan mengembara ke dunia, ini adalah podcast untuk anda.
 • The MADWomen Podcast oleh Women in Wireless: podcast ini memberi tumpuan kepada wanita di dunia mudah alih dan digital. Ketahui mengenai pemimpin wanita yang luar biasa, ketahui apa yang diperlukan untuk berjaya, dan perkasakan diri anda untuk mengawal kehidupan anda sendiri walaupun ada kemungkinan.

3. Senarai Main Video untuk Pengekod Wanita

Sekiranya anda lebih suka menonton kandungan video, berbanding teks yang ditulis, lihat senarai senarai main video berguna yang direka untuk membantu anda memenuhi semua keperluan pengekodan anda:

 • CodePath: kejuruteraan perisian adalah industri yang sentiasa berubah, yang bermaksud jika anda baru memulakannya, sukar untuk mengikuti. Cari mentor, pelajari kemahiran baru, dan temui projek yang menjadikan kemahiran mengekodkan anda lebih mudah dan menyeronokkan.
 • WomenWhoCode: senarai main video bukan untung ini membantu memberi inspirasi kepada wanita untuk cemerlang dalam karier teknologi mereka. Dengan lebih daripada 50,000 ahli di 20 negara (dan mempunyai 3,000+ acara di seluruh dunia), ini adalah tempat yang tepat jika anda memerlukan sedikit keyakinan dan banyak pengetahuan.
 • Coding Blonde: pencipta di sebalik Coding Blond memulakan saluran YouTube ini pada masa dia belajar membuat kod dan mendapati ia menakutkan terima kasih kepada semua stereotaip.

Komuniti

Terdapat begitu banyak komuniti di seluruh dunia yang menghubungkan wanita di dunia teknologi yang ingin belajar dari orang lain. Berikut adalah beberapa yang terbaik untuk anda memulakan:

1. Kumpulan Facebook

Wanita dalam bidang Teknologi

wanita dalam bidang teknologi

Kumpulan Facebook ini adalah untuk sesiapa sahaja yang dikenali sebagai wanita yang ingin bercakap teknologi. Ini bertujuan untuk menunjukkan kepada orang-orang bahawa mereka dapat mencapai impian mereka walau apa pun rintangan yang ada di depan, dan bahkan menghubungkan anda dengan podcast Women in Tech mereka.

Wanita Teknologi Global

wanita berteknologi global

Ketahui kejadian terkini di dunia teknologi dan sertai perbualan dengan cerita anda sendiri. Selain itu, cari tahu mengenai sebarang acara yang akan datang yang dianjurkan oleh wanita berteknologi global agar anda dapat menghadiri dan memajukan kerjaya teknologi anda.

2. Senarai dan Sembang Twitter

Lihat fempire untuk mengetahui senarai lengkap wanita di seluruh dunia dalam industri teknologi yang harus anda ikuti. Selain itu, Women in Tech Chat adalah sumber inspirasi, perkongsian idea, dan chatting yang bagus.

Mahukan senarai hashtag untuk Twitter atau Instagram? Girl Knows Tech melakukan tugas yang baik untuk mengumpulkan hashtag yang paling banyak digunakan untuk wanita di dunia teknologi.

Berikut adalah beberapa kegemaran saya:

 • #womenintech
 • #femalefounders
 • #kawan wanita
 • #codegoals
 • #womeninbiz

Sudah tentu, ini hanya permulaan. Tetapi mencari wanita lain di dunia teknologi untuk mengikuti anda (dan sebaliknya) adalah kaedah terbaik untuk membina komuniti anda sendiri yang boleh anda percayai untuk menyelesaikan masalah, inspirasi dan berkongsi idea baru.

3. Acara

Sekiranya anda ingin menghadiri acara untuk menjalin hubungan dengan orang lain di bidang teknologi, periksa ini pada waktu berikutnya anda ingin melakukan perjalanan kerja:

 • Perayaan Grace Hopper: sertai perhimpunan teknologi wanita wanita terbesar di dunia. Daftar sebagai penceramah atau sukarelawan, atau hadir dan nikmati suasana.
 • Gender Summit: sidang kemuncak ini dikhaskan untuk mengetahui mengapa bias gender wujud di dunia sains dan teknologi, dan bagaimana mengatasinya.
 • Tapia Conference: matlamat persidangan ini adalah untuk mempromosikan dan meraikan kepelbagaian dalam pengkomputeran. Ini bertujuan untuk menyedari kepelbagaian yang ada, menghubungkan orang dan mewujudkan komuniti yang melampaui persidangan, mendapatkan nasihat daripada profesional terkemuka dalam industri, dan mendapat inspirasi dari kejayaan orang lain.
 • Women Startup Challenge: jika startup anda memerlukan dana, hadiri Women Startup Challenge dan tentukan idea anda untuk melihat apakah seseorang bersedia membiayai apa yang anda tawarkan.

Pemikiran Akhir

Pada akhirnya, ada banyak sumber yang ada untuk wanita yang ingin belajar membuat kod. Dari program latihan dalam kelas hingga kursus dalam talian, kandungan video dan podcast hingga acara dan kumpulan komuniti, tidak ada apa-apa di luar sana yang dapat menghalang anda memasuki dunia teknologi dan mencapai impian anda.

Jangan biarkan stereotaip dan berat sebelah jantina mengongkong hidup anda. Kendalikan, buat rancangan, dan ikuti. Dunia memerlukan lebih banyak pengekod wanita.

Oleh itu, jika anda mempunyai dorongan dan cita-cita untuk memasuki industri teknologi, periksa sumber-sumber ini dan mulailah dengan segera. Sekiranya ada, anda mungkin memberi inspirasi kepada lebih banyak wanita untuk mengikuti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map