Пре 30 година Интернет је био нов и узбудљив, данас Интернет може бити опасно место. Ево шта бисте требали знати о најновијим статистика сајбер безбедности за 2020. годину.


Цибер криминала је у порасту, и иако вас то не би требало зауставити у кориштењу мрежних ресурса, требало би вас сигурно подстаћи да појачате своју ИТ сигурност.

Статистике и чињенице о безбедности путем сајма 2020

Ево збирке најсавременијих статистика о сајбер-криминалу и цибер-безбедности за 2020. годину да бисте добили тренутно стање онога што се дешава у свету кибернетичке сигурности..

Подели:

Contents

У 2019. ће уређаји ИоТ (Интернет оф Тхингс) постати главне мете напада злонамјерног софтвера

Извор: хттпс://ввв.беиондтруст.цом/блог/ентри/беиондтруст-2019-сецурити-предицтионс

БеиондТруст, водећа фирма за цибер-сигурност, то предвиђа Уређаји Интернет ствари (ИоТ) постаће главна мета хакера у 2019. години. Зашто? Зато што ИоТ уређаји (нпр. Паметни телевизори, паметни звучници, повезане играчке, носиви уређаји, паметни уређаји итд.) Нису изграђени с обзиром на цибер-сигурност и ови паметни уређаји се могу искористити.

Нежељена пошта е-поште је најчешћа метода за цибер-криминалце за ширење злонамјерног софтвера

Извор: хттпс://блог.ф-сецуре.цом/фаилед-деливери-спам/

Преварити кориснике да кликну на злонамерне везе најчешћа је метода цибер-криминалаца за ширење злонамјерног софтвера. Нежељена пошта била је најчешћа метода за цибер-криминала за ширење злонамјерног софтвера у 2018. Грубо 69 одсто нежељене е-поште покушава да превари кориснике да посете злонамерни УРЛ. Злонамерни прилози кориштени су у преосталих 31 посто нежељене поште.

Вањска мрежа која повезује паметне домове чини Сједињене Државе, Уједињене Краљевине и Кине рањивијим за напад

Извор: хттпс://ввв.впнгеекс.цом/21-террифиинг-цибер-цриме-статистицс-ин-2018/

Уређаји паметне куће постају све распрострањенији. Они су згодни и помажу нам да водимо свакодневни живот. Ипак, не треба занемарити да криминалци користе паметне кућне уређаје да би искористили појединце са њима. Мрежа која повезује паметне домове у Сједињеним Државама, Великој Британији и Кини повезана је са спољном мрежом, а ако ваш рутер нема одговарајућу сигурност, тада сте у великој опасности за хакера.

Отприлике 1 од 5 датотека није заштићен

Извор: хттпс://инфо.варонис.цом/хубфс/2018%20Варонис%20Глобал%20Дата%20Риск%20Репорт.пдф

При истраживању 6,2 милијарде досијеа, укључујући оне који су садржавали здравствене податке и финансијске информације, о 1 од 5 били су потпуно отворени за глобални приступ. Још је горе што компаније то и настављају. Отприлике две од пет компанија отвориће преко 1000 датотека које свако може видети, укључујући и датотеке са осетљивим информацијама.

Цибер криминал брзо постаје профитабилнији од илегалне трговине дрогом

Извор: хттпс://циберсецуритивентурес.цом/хацкерпоцалипсе-циберцриме-репорт-2016/

Цибер-криминала узрокује много више штете него што је то могла знати једна особа, и то постаје један од највећих изазова човјечанства. До 2021. то нас може коштати 6 билиона долара у борбу. Када су компаније попут Иахоо или Екуифак хаковане, то узрокује величину, софистицираност и трошкове тих злочина да расту астрономском брзином.

Корисници у Сједињеним Државама отварају око 1 у 3 пхисхинг е-поруке

Извор: хттпс://ентерприсе.веризон.цом/ресоурцес/репортс/дбир/

Док 1 од 3 отворена пхисхинг е-маила, мањи проценат поново кликне на заражене везе или прилоге. Отприлике 12 процената су жртве стварних инфекција које су последица пхисхинга.

Губитак информација представља 43 одсто трошкова у цибер нападима

Извор: хттпс://ввв.аццентуре.цом/ус-ен/евент-цибертецх-еуропе-2017?срц=СОМС

Цибер-напади су скупи и најскупљи део тога је губитак информација. Губитак података долази током хаковања и ако информације припадају трећим странама, покушаји враћања тих изгубљених података могу бити невероватно скупи..

До 2020. године широм света ће се користити 300 милијарди лозинки

Извор: хттпс://ввв.сцмагазине.цом/хоме/отхер/ресеарцх/видео-300-биллион-пассвордс-би-2020-репорт-предицтс/

Ових дана чини се да постоји лозинка за све. Између људи и машина ће бити отприлике 300 милијарди лозинки користе се у свијету до 2020. Лозинке су кључне за осигурање заштите цибер сигурности и ублажавање потенцијалних пријетњи.

Преко половине миленијала доживело је цибер злочин у прошлој години

Извор: хттпс://ввв.арабианбусинесс.цом/2-5м-уае-цонсумерс-саид-бе-хит-би-цибер-цриме-ин-паст-иеар-653743.хтмл

Миленијули су цибер-криминала најтеже погођена група људи. То је потенцијално зато што су они технолошки најзапаженија група. У сваком случају, около 53 процента миленијалаца доживели цибер криминал у последњој години.

Лични подаци се могу купити у опсегу од 0,20 до 15,00 долара

Извор: хттпс://ввв.рса.цом/цонтент/дам/премиум/ен/вхите-папер/2018-цуррент-стате-оф-циберцриме.пдф

Какву бисте стопу ставили на своје личне податке? Нажалост, други га можда не оцењују као високо. Будући да се лични подаци продају тако мало, морат ћете бити опрезни. Појединци који су на продајном тржишту имају већу вероватноћу да покушају да сакупе што више података за продају.

Информације о кредитној картици продаје на вишем нивоу од осталих врста личних података. Ако што је могуће теже препродате своје податке, смањиће се вредност за оне који покушавају да зарадите два или више долара од вашег идентитета.

Најнижа награда за сајбер криминал остварена је у Холандији. Највиши је у Индонезији.

Извор: хттпс://ввв.впнгеекс.цом/21-террифиинг-цибер-цриме-статистицс-ин-2018/

Док само 14 процената На становништво у Холандији утицао је кибернетички криминал, отприлике 59 процената становништва у Индонезији је. Иако би циљ требао бити да нико не буде под утјецајем цибер криминала, већина земаља је негдје у средини. Велики део смањења те стопе састојат ће се од едукације људи о томе како да буду паметни на мрежи и не баве се ризичним понашањем.

Ако имају повреду података, компанијама је потребно обавештење преко 6 месеци да обавештења. 

Извор: хттпс://ввв.зднет.цом/артицле/бусусинесс-таке-овер-сик-монтхс-то-детецт-дата-бреацхес/

Ни након Иахоо-а и Екуифака, компаније нису баш као што би могле бити. Чињеница да је компанијама потребно преко 6 месеци да схвате да имају повреду података значи да сте све више подложни крађи ваших података.

Будући да сте рањиви на нападе, значи у које фирме у које имате поверење и у које дајете своје податке. Напади се догађају, али вријеме које пролази док је компанијама потребно да примијете резултира неприхватљивом количином информација које добијају цибер-криминалци.

Предвиђа се да је за око 95 процената грешака у облаку сигурности грешка купца

Извор: хттпс://ввв.гартнер.цом/смартервитхгартнер/ис-тхе-цлоуд-сецуре/

Док су велике компаније оне које се у медијима често циљају због кажњавања због нарушавања безбедности, потрошачи нису у потпуности скочни. Изгледа да около 95 процената кварови безбедности у облаку резултирају кривицом купца.

Сложена употреба облака не чини га увек једноставним за употребу, али начин на који се тренутно користи омогућава мноштво кршења података. Ако напредујете, с овим се проблемом може борити применом и применом политика о власништву, одговорности и прихватању ризика у облаку.

Ворд, ПоверПоинт и Екцел (Мицрософт Оффице формати) чине најраширенију групу злонамерних екстензија датотека.

Извор: хттпс://ввв.цисцо.цом/ц/дам/м/дигитал/елк-цмцглобал/витб/ацр2018/ацр2018финал.пдф

Улазимо отприлике 38 процената, Формати датотека Мицрософт Оффице. Иако ово може звучати нејасно, вјероватно ће утјецати на вас сваки дан. Ови Мицрософтови формати датотека обично се шаљу као додаци или прилози у е-порукама. Ови прилози датотека – уобичајени вектори претњи за злонамјерни софтвер – проблематични су за цибер-безбедност јер их многи појединци користе.

ВордПресс је најпопуларнији софтвер за креирање веб локација који тренутно покреће више од 30% свих веб локација на Интернету. Али 73,2% свих ВордПресс инсталација отворене су рањивости.

Стопа незапослености у цибер сигурности приближава се 0 посто.

Извор: хттпс://ввв.гоминдсигхт.цом/блог/циберсецурити-статистицс/

До 2021. – исте године која ће нас коштати цибер-сигурности 6 милијарди билиона – предвиђа се и да ће се послови погодити 3,5 милиона. Вештине за сајбер безбедност су потребне и сада су потребне. Што више радника за кибернетичку безбедност може бити запослено, то је боља борба против безбедносних изазова са којима смо тренутно суочени.

Како кибернатичка безбедност прети да скрене посао, сви желе да приведу некога (чак и као консултанта) који ће им помоћи да затворе било какве потенцијалне ризике.

Око 70 одсто организација каже да се њихов ризик од сајбер безбедности значајно повећао током 2017. године

Извор: хттпс://ввв-01.ибм.цом/цоммон/сси/цги-бин/ссиалиас?хтмлфид=СЕЛ03130ВВЕН&

Тек у последњих неколико година почели смо да чујемо кршења података и велике компаније се хакују због својих података. Иако овај проблем није постојао само у последњих неколико година, ризик се сигурно повећао. Зашто? Јер новац је сада огроман фактор. Хакери могу да зараде велике паре добијањем вредних информација од компанија, крађом података о кредитним картицама од купаца или уцењивањем компанија претећи да ће прекинути њихове пословне активности.

Компаније се плаше ове потенцијалне претње кибернетичком сигурношћу јер 71 одсто купаца каже да би напустило организацију након кршења података.

Извор: хттпс://ввв.агцс.аллианз.цом/инсигхтс/екперт-риск-артицлес/риск-футуре-цибер/

Можда се питате зашто компанија која вреди милионе може постати хакер. То је због њихових купаца и колике је улоге ако оду. Ако 7 од 10 купаца остане „изашао сам“ ако компанија доживи овај проблем, онда боље да не доживе овај проблем.

Ако би људи били истинити у својој речи, компанија би се ни у једном тренутку расплакала. Избегавање ризика од кибернетичке сигурности у потпуности или исплата хакера вреди је компанијама које не желе да изгубе целу базу клијената.

Сваке године се у САД-у догоди преко 130 великих, циљаних кршења података.

Извор: хттпс://ввв.аццентуре.цом/ус-ен/евент-цибертецх-еуропе-2017?срц=СОМС#блоцк-инсигхтс-анд-инноватион

Док САД почињу све више и више говорити о кршењима података, број напада се непрестано повећава. Постоје 130 великих размера напади који се дешавају сваке године и број им расте 27 процената. Брзо прелазимо у кризу кибернетичке сигурности без побољшања.

Андроид платформе су веома подложне цибер-безбедносним нападима

Извор: хттпс://ввв.агцс.аллианз.цом/инсигхтс/екперт-риск-артицлес/риск-футуре-цибер/

Количина злонамерног софтвера (злонамерног софтвера) инсталираног на Андроид платформама има повећан за 400 процената. Део проблема представља и чињеница да су појединци много опуштенији када су у питању њихови паметни телефони него рачунари. Док 72 процента корисника имају бесплатан антивирусни софтвер само на свом преносном рачунару 50 процената имају било какву заштиту на свом телефону.

Имајте на уму да је ово опасно јер су мобилни уређаји сада ручни лични помоћници. Користили су за праћење свега, од информација које се односе на посао до породице и пријатеља, до здравствених информација до финансија. Они су гадгет за све величине и ако су било који телефони жртве цибер криминала, онда сви ти подаци постају доступни хакеру.

Кина је земља са највише злонамерног софтвера на свету

Извор: хттпс://ввв.пандасецурити.цом/медиацентер/пресс-релеасес/алл-рецордед-малваре-аппеаред-ин-2015/

И преко половина кинеских рачунара је заражена са злонамерним софтвером. Чак и са повећањем свести, хакери достижу свој врхунац. Хакери могу приступити личним подацима, лозинкама и заразити друге уређаје на истој мрежи након што освоје један уређај. То значи да је осигуравање да мрежа остане безбедна невероватно важно да се не шири тако брзо као у Кини.

Нађите се на листи најтраженијих ФБИ-а ако вас ухвате хаковање.

Извор: хттпс://ус.нортон.цом/интернетсецурити-емергинг-тхреатс-10-фацтс-абоут-тодаис-циберсецурити-ландсцапе-тхат-иоу-схоулд-кнов.хтмл

То је тачно, нема милости са овим злочином. Тамо је Листа најпожељнијих цибер ФБИ-јева а ако вас ухвате хакирање, ево баш тамо. Од 2018. године на листи је било преко 40 појединаца. Компјутерски програмер Парк Јин Хиок је број 1 на листи. Он је одговоран за неке од најскупљих компјутерских упада у историји.

Његови напади су покушали да украду више 1 милијарда долара а ова серија напада захватила је десетине хиљада рачунара. Не треба ни помињати да се ФБИ не зеза. Ове врсте злочина су озбиљне због броја појединаца на које утичу, као и од количине новца који на крају кошта све који су укључени.

Око 60 милиона Американаца било је под утицајем крађе идентитета

Извор: хттпс://ус.нортон.цом/интернетсецурити-емергинг-тхреатс-10-фацтс-абоут-тодаис-циберсецурити-ландсцапе-тхат-иоу-схоулд-кнов.хтмл

А ово је само број Американаца који су били у прошлости! Са оволиким бројевима, ко зна колико ће их убудуће утицати? Сваки пут када појединци имају приступ вашим личним подацима, прети вам опасност од крађе идентитета. На тај начин желите да будете сигурни да сте увек паметни у своје податке и штитећи их од могућих хакера тамо. Желите да смањите сваку ситуацију која може оставити вас и ваше личне податке изложене.

Циљ број један за циљане нападе су Сједињене Државе.

Извор: хттпс://ус.нортон.цом/интернетсецурити-емергинг-тхреатс-10-фацтс-абоут-тодаис-циберсецурити-ландсцапе-тхат-иоу-схоулд-кнов.хтмл

Иако је Кина држава са највише злонамерног софтвера и Индонезија би можда имала највишу стопу криминала, Сједињене Државе су заправо на врху листе за циљане нападе. Шта су циљани напади? Циљни напади могу бити или спонзорисани од стране државе, или спонзориране од стране приватних група, али чешће су последње.

Сједињене Државе су тренутно мета за друге државе да их узнемире, пљачкају, саботирају или шпијунирају путем својих сајбер средстава. Тачно иза Сједињених Држава на тачкама бр. 2 и бр. 3 су Индија и Јапан.

Просечна цена кршења података за компанију је 3,86 милиона долара.

Извор: хттпс://сецуритиинтеллигенце.цом/сериес/понемон-институте-цост-оф-а-дата-бреацх-2018/

Ако је ваша компанија прекршила своје податке, спремите се да их скоро потпуно прочистите 4 милиона долара на одводу. Требат ће било којој компанији широм света ову количину земље да реши постојеће проблеме и упамтите да ће већина њих отклонити губитак информација.

Ако сте компанија у Сједињеним Државама, то кошта двоструко више новца 7,91 милиона долара. С обзиром на то и чињеницу да ће вам требати шест месеци да утврдите кршење правила, можда би било сигурније да покренете снажне превентивне мере.

Хкерски напад се дешава сваких 39 секунди

Извор: хттпс://ввв.сецуритимагазине.цом/артицлес/87787-хацкерс-аттацк-евери-39-сецондс

Једноставно се не можеш одвојити од тога. Сваког тренутка, хакер напада било који рачунар са приступом интернету. Ови напади утичу 30 одсто Американаца сваке године.

Процењује се да ће 2020. видети 200 милијарди повезаних уређаја

Извор: хттпс://ввв.симантец.цом/сецурити-центер/тхреат-репорт

Повезивање уређаја је прикладно, али омогућава и хакерима да приступају више и више информација након што прекрше један уређај у мрежи. Ускоро ће хакери имати лакше и лакше време да добију приступ свим нашим информацијама са неколико кликова на тастере.

Компаније нису припремљене – а само око 38 процената глобалних компанија мисли да би могло поднијети велики цибер напад ако се то догоди.

Извор: хттпс://ввв.цибинтсолутионс.цом/цибер-сецурити-фацтс-статс/

Око 38 процената глобалне организације кажу да би могле поднијети “софистицирани цибер-напад”. Где то оставља никога? То значи 62 одсто није припремљено, који су страшни изгледи када је више од половине компанија доживело неку врсту напада у последњих годину дана.

Просечна рансомвареа износи преко 1.000 долара

Извор: хттпс://ввв.симантец.цом/сецурити-центер/тхреат-репорт

Ако нисте чули за рансомваре, то је врста злонамерног софтвера који прети јавним личним подацима или заувек блокира приступ, осим ако износ није плаћен. Иако не морате да плаћате откупнину, уобичајено је да ће жртве ове врсте сајбер напада платити да би подаци били безбедни..

Уз то, оно што је тако опасно у вези са рансомваре-ом је чињеница да нам интернет омогућава да повежемо своје животе на тако много начина. Са породицом, пријатељима, школом, радом и још много тога, имати било какве блокаде у овом приступу делује готово несхватљиво већини појединаца. Дакле, откупнина је мала цена коју треба платити да би заувек имао тај приступ.

Рансомваре напади на појединце дешавају се много чешће него предузећа

Извор: хттпс://циберсецуритивентурес.цом/глобал-рансомваре-дамаге-цостс-предицтед-то-екцеед-8-биллион-ин-2018/

2020. године процењено је да ће компаније напасти рансомваре напад сваких 14 секунди (да – 4 пута у минуту!). Ипак, то је још ређе него што појединци добијају те захтеве. Као резултат тога, рансомваре представља огроман износ глобалних трошкова штете од напада на цибер-сигурност.

Статистика цибер безбедности: кључни кораци

Све у свему, сајбер сигурност је велико питање и постаје само све већа. Како се покушаји крађе идентитета, злонамјерни софтвер, крађа идентитета и огромна кршења података свакодневно повећавају, свијет гледа на епидемију која ће се ријешити само свјетским акцијама.

Разумевање проблема и едукација маса о томе како да се баве великим несигурностима у систему је први корак ка обезбеђивању да хакери немају шансу да украду информације и свој идентитет (код куће или на послу).

Подели:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me