26+ Statistik & Fakta Keselamatan Siber Untuk 2020

30 tahun yang lalu Internet baru dan menarik, hari ini Internet boleh menjadi tempat yang berbahaya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai yang terkini statistik keselamatan siber untuk tahun 2020.


Jenayah siber semakin meningkat, dan walaupun ini tidak menghalangi anda untuk menggunakan sumber dalam talian, ia pasti mendorong anda untuk meningkatkan keselamatan IT anda.

Statistik dan fakta keselamatan 2020 Cyber

Berikut adalah koleksi statistik jenayah siber dan keselamatan siber terkini untuk tahun 2020 untuk memberi anda keadaan terkini mengenai apa yang berlaku di dunia keselamatan siber.

Kongsikan:

Contents

Pada tahun 2019 peranti IoT (Internet of Things) akan menjadi sasaran utama serangan malware

Sumber: https://www.beyondtrust.com/blog/entry/beyondtrust-2019-security-predictions

BeyondTrust, firma keselamatan siber terkemuka, meramalkan bahawa Peranti Internet of Things (IoT) akan menjadi sasaran utama penggodam pada tahun 2019. Kenapa? Kerana peranti IoT (mis. TV pintar, pembesar suara pintar, mainan yang disambungkan, alat pakai, peralatan pintar, dan lain-lain) tidak dibina dengan mempertimbangkan keselamatan siber dan alat pintar ini dapat dimanfaatkan.

Spam e-mel adalah kaedah yang paling biasa bagi penjenayah siber untuk menyebarkan perisian hasad

Sumber: https://blog.f-secure.com/failed-delivery-spam/

Menipu pengguna untuk mengklik pautan jahat adalah kaedah yang paling biasa bagi penjenayah siber untuk menyebarkan perisian hasad. Spam e-mel adalah kaedah yang paling biasa bagi penjenayah siber untuk menyebarkan perisian hasad pada tahun 2018. Secara kasar 69 peratus e-mel spam cuba menipu pengguna untuk mengunjungi URL yang berniat jahat. Lampiran berniat jahat digunakan dalam baki 31 peratus spam.

Rangkaian luaran yang menghubungkan rumah pintar menjadikan A.S., UK, dan China lebih mudah diserang

Sumber: https://www.vpngeeks.com/21-terrifying-cyber-crime-statistics-in-2018/

Peranti rumah pintar menjadi semakin lazim. Mereka selesa dan membantu kita menjalani kehidupan seharian. Walau bagaimanapun, tidak boleh dilupakan bahawa penjenayah menggunakan peranti rumah pintar untuk mengeksploitasi individu dengan mereka. Rangkaian yang menghubungkan rumah pintar di A.S., UK, dan China disambungkan ke rangkaian luaran, dan jika penghala anda tidak mempunyai keselamatan yang betul, maka anda berisiko besar untuk penggodam.

Kira-kira 1 daripada 5 fail tidak dilindungi

Sumber: https://info.varonis.com/hubfs/2018%20Varonis%20Global%20Data%20Risk%20Report.pdf

Semasa meneliti 6.2 bilion fail, termasuk fail yang mengandungi rekod kesihatan dan maklumat kewangan, mengenai 1 dari 5 terbuka sepenuhnya untuk akses global. Yang memburukkannya adalah bahawa syarikat juga melakukan ini. Kira-kira 2 dari 5 syarikat akan mempunyai lebih dari 1000 fail yang dapat dilihat oleh sesiapa sahaja, termasuk fail dengan maklumat sensitif.

Jenayah siber dengan cepat menjadi lebih menguntungkan daripada perdagangan dadah haram

Sumber: https://cybersecurityventures.com/hackerpocalypse-cybercrime-report-2016/

Jenayah siber menyebabkan lebih banyak kerosakan daripada yang diketahui oleh seseorang, dan ia menjadi salah satu cabaran terbesar umat manusia. Menjelang tahun 2021, ia boleh menanggung kos kita $ 6 trilion untuk memerangi. Apabila syarikat seperti Yahoo atau Equifax diretas, ini menyebabkan ukuran, kecanggihan, dan kos jenayah ini berkembang dengan kadar astronomi.

Pengguna di A.S. membuka sekitar 1 dari 3 e-mel pancingan data

Sumber: https://enterprise.verizon.com/resources/reports/dbir/

Semasa 1 daripada 3 e-mel phishing terbuka, lebih kecil lagi mengeklik pautan atau lampiran yang dijangkiti. Kira-kira 12 peratus adalah mangsa jangkitan sebenar yang disebabkan oleh pancingan data.

Kehilangan maklumat menyumbang 43 peratus daripada kos serangan siber

Sumber: https://www.accenture.com/us-en/event-cybertech-europe-2017?src=SOMS

Serangan siber mahal dan bahagian yang paling mahal adalah kehilangan maklumat. Kehilangan data berlaku semasa penggodaman dan jika maklumat tersebut dimiliki oleh pihak ketiga, maka usaha itu sangat mahal untuk mengembalikan data yang hilang.

Menjelang 2020, akan ada 300 bilion kata laluan yang digunakan di seluruh dunia

Sumber: https://www.scmagazine.com/home/other/research/video-300-billion-passwords-by-2020-report-predicts/

Hari-hari ini, nampaknya ada kata laluan untuk hampir semua perkara. Di antara manusia dan mesin, akan ada kira-kira 300 bilion kata laluan digunakan di seluruh dunia menjelang tahun 2020. Kata laluan adalah kunci untuk memastikan perlindungan keselamatan siber dan mengurangkan kemungkinan ancaman.

Lebih separuh daripada milenium mengalami jenayah siber pada tahun lalu

Sumber: https://www.arabianbusiness.com/2-5m-uae-consumers-said-be-hit-by-cyber-crime-in-past-year-653743.html

Millennials adalah kumpulan orang yang paling banyak mempengaruhi jenayah siber. Ini berpotensi kerana mereka adalah kumpulan yang paling pandai dari segi teknologi. Walau apa pun, di sekitar 53 peratus milenium mengalami jenayah siber pada tahun lalu.

Data peribadi boleh dibeli dalam lingkungan $ 0.20 hingga $ 15.00

Sumber: https://www.rsa.com/content/dam/premium/en/white-paper/2018-current-state-of-cybercrime.pdf

Jenis kadar apa yang akan anda masukkan pada data peribadi anda? Malangnya, orang lain mungkin tidak menghargainya. Oleh kerana data peribadi terjual sedikit, anda pasti berhati-hati. Individu yang berada di pasaran penjualan cenderung untuk mengumpulkan sebanyak mungkin data untuk menjual.

Maklumat kad kredit menjual pada tahap yang lebih tinggi daripada jenis data peribadi yang lain. Menjadikan maklumat anda sukar untuk dijual kembali mungkin akan menjadikan nilainya menurun kepada siapa saja yang berusaha menghasilkan dua atau lebih dari identiti anda.

Anugerah kadar jenayah siber terendah diberikan kepada Belanda. Yang tertinggi pergi ke Indonesia.

Sumber: https://www.vpngeeks.com/21-terrifying-cyber-crime-statistics-in-2018/

Semasa sahaja 14 peratus penduduk di Belanda dipengaruhi oleh jenayah siber, secara kasar 59 peratus penduduk di Indonesia adalah. Walaupun tujuannya adalah agar tidak ada yang terpengaruh oleh jenayah siber, kebanyakan negara jatuh di suatu tempat di tengah. Sebilangan besar penurunan kadar ini akan terdiri daripada mendidik orang tentang bagaimana menjadi pintar dalam talian dan tidak terlibat dalam tingkah laku berisiko.

Sekiranya mereka mengalami pelanggaran data, biasanya syarikat memerlukan masa lebih dari 6 bulan untuk memerhatikan. 

Sumber: https://www.zdnet.com/article/businesses-take-over-six-months-to-detect-data-breaches/

Walaupun selepas Yahoo dan Equifax, syarikat tidak menggunakannya seperti sedia kala. Kenyataan bahawa syarikat memerlukan lebih dari 6 bulan untuk menyedari bahawa mereka melakukan pelanggaran data bererti bahawa anda semakin terdedah untuk mencuri maklumat anda.

Mudah terdedah kepada serangan bermaksud syarikat mana yang anda percayai dan kepada siapa anda memberikan maklumat anda. Serangan memang berlaku, tetapi masa yang berlalu sementara syarikat memerlukan perhatian menyebabkan sejumlah maklumat yang tidak dapat diterima diperoleh oleh penjenayah siber.

Kira-kira 95 peratus kegagalan keselamatan awan diramalkan sebagai kesalahan pelanggan

Sumber: https://www.gartner.com/smarterwithgartner/is-the-cloud-secure/

Walaupun syarikat besar adalah syarikat yang sering menjadi sasaran media sebagai pelanggaran keselamatan, pengguna tidak sepenuhnya terpikat. Nampaknya sekitar 95 peratus kegagalan keselamatan awan mengakibatkan kesalahan pelanggan.

Penggunaan cloud yang kompleks tidak selalu menjadikannya ramah pengguna tetapi cara yang digunakan saat ini memungkinkan untuk melakukan pelbagai pelanggaran data. Melangkah ke depan, masalah ini dapat ditangani dengan menerapkan dan menegakkan dasar pemilikan awan, tanggungjawab, dan penerimaan risiko.

Word, PowerPoint, dan Excel (format Microsoft Office) terdiri daripada kumpulan pelanjutan fail berbahaya yang paling banyak berlaku.

Sumber: https://www.cisco.com/c/dam/m/digital/elq-cmcglobal/witb/acr2018/acr2018final.pdf

Masuk kira-kira 38 peratus, Format fail Microsoft Office. Walaupun ini mungkin terdengar tidak jelas, ia mungkin memberi kesan kepada anda setiap hari. Format fail Microsoft ini biasanya dikirim sebagai pelanjutan atau lampiran dalam e-mel. Lampiran fail ini – vektor ancaman biasa untuk perisian hasad – bermasalah untuk keselamatan siber kerana banyak individu menggunakannya.

WordPress adalah perisian penciptaan laman web yang paling popular yang kini menggunakan lebih daripada 30% daripada semua laman web di Internet. Tetapi 73.2% daripada semua pemasangan WordPress terbuka kepada kelemahan.

Kadar pengangguran keselamatan siber menghampiri 0 peratus.

Sumber: https://www.gomindsight.com/blog/cybersecurity-statistics/

Menjelang 2021 – tahun yang sama dengan keselamatan siber akan menelan belanja $ 6 trilion – pekerjaan juga diramalkan akan melanda 3.5 juta. Kemahiran keselamatan siber diperlukan, dan mereka diperlukan sekarang. Semakin banyak pekerja keselamatan siber yang dapat digunakan lebih baik untuk memerangi cabaran keselamatan yang sedang kita hadapi.

Oleh kerana keselamatan siber mengancam untuk menggagalkan perniagaan, setiap orang ingin membawa seseorang (walaupun sebagai perunding) untuk menolong mereka menutup kemungkinan risiko.

Sebanyak 70 peratus organisasi mengatakan risiko keselamatan siber mereka meningkat dengan ketara pada tahun 2017

Sumber: https://www-01.ibm.com/common/ssi/cgi-bin/ssialias?htmlfid=SEL03130WANITA&

Hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini kita mulai mendengar tentang pelanggaran data dan syarikat besar diretas kerana data mereka. Walaupun masalah ini tidak hanya wujud dalam beberapa tahun kebelakangan ini, risikonya pasti meningkat. Kenapa? Kerana wang kini menjadi faktor besar. Penggodam dapat memperoleh banyak keuntungan dengan memperoleh maklumat berharga dari syarikat, mencuri data kad kredit dari pelanggan atau memeras ugut syarikat dengan mengancam akan mengganggu aktiviti perniagaan mereka.

Syarikat takut dengan ancaman keselamatan siber yang berpotensi ini kerana 71 peratus pelanggan mengatakan bahawa mereka akan meninggalkan organisasi setelah pelanggaran data.

Sumber: https://www.agcs.allianz.com/insights/expert-risk-articles/risk-future-cyber/

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa syarikat yang bernilai berjuta-juta mungkin menyerahkan kepada penggodam. Ini kerana pelanggan mereka dan berapa banyak yang dipertaruhkan jika mereka pergi. Sekiranya 7 dari 10 pelanggan tetap “Saya keluar” jika syarikat mengalami masalah ini, maka lebih baik mereka tidak mengalami masalah ini.

Sekiranya orang berpegang teguh pada kata-kata mereka, maka syarikat itu akan cepat buncit. Mengelakkan risiko keselamatan siber sama sekali atau melunaskan penggodam adalah berbaloi untuk syarikat yang tidak mahu kehilangan keseluruhan pelanggan mereka.

Terdapat lebih dari 130 pelanggaran data sasaran berskala besar di A.S. setiap tahun.

Sumber: https://www.accenture.com/us-en/event-cybertech-europe-2017?src=SOMS#block-insights-and-innovation

Walaupun A.S. mulai bercakap lebih banyak mengenai pelanggaran data yang berlaku, jumlah serangan terus meningkat. Disana ada 130 berskala besar serangan berlaku setiap tahun dan jumlahnya semakin meningkat 27 peratus. Kami dengan cepat menuju krisis keselamatan siber tanpa peningkatan.

Platform Android sangat rentan terhadap serangan keselamatan siber

Sumber: https://www.agcs.allianz.com/insights/expert-risk-articles/risk-future-cyber/

Jumlah perisian hasad (perisian berniat jahat) yang dipasang pada platform Android telah ada meningkat sebanyak 400 peratus. Sebahagian daripada masalah adalah hakikat bahawa individu jauh lebih santai ketika menggunakan telefon pintar berbanding komputer mereka. Semasa 72 peratus pengguna mempunyai perisian antivirus percuma pada komputer riba mereka sahaja 50 peratus mempunyai sebarang perlindungan di telefon mereka.

Perlu diingat, ini berbahaya kerana peranti mudah alih kini menjadi pembantu peribadi genggam. Mereka digunakan untuk mengesan segala-galanya, dari maklumat yang berkaitan dengan pekerjaan, keluarga dan rakan, hingga maklumat kesihatan hingga kewangan. Mereka adalah alat yang sesuai untuk semua dan jika ada telefon yang menjadi mangsa jenayah siber maka semua data itu dapat diakses oleh penggodam.

China adalah negara dengan perisian hasad terbanyak di dunia

Sumber: https://www.pandasecurity.com/mediacenter/press-releases/all-recorded-malware-appeared-in-2015/

Baiklah separuh daripada komputer di China dijangkiti dengan perisian berniat jahat. Walaupun dengan kesedaran yang semakin meningkat, penggodam mencapai puncaknya. Peretas dapat mengakses maklumat peribadi, kata laluan, dan menjangkiti peranti lain di rangkaian yang sama setelah mereka menaklukkan satu peranti. Ini bermaksud bahawa memastikan keselamatan tetap terjaga, sangat mustahak sehingga tidak menyebar secepat yang dilakukan di China.

Cari diri anda dalam senarai FBI yang paling diingini jika anda terperangkap.

Sumber: https://us.norton.com/internetsecurity-emerging-threats-10-facts-about-todays-cybersecurity-landscape-that-you-should-know.html

Betul, tidak ada rahmat dengan kejahatan ini. Ada satu Senarai FBI Cyber ​​Paling Dikehendaki dan jika anda terperangkap dalam peretasan maka ini adalah tempat yang tepat untuk anda pergi. Sehingga 2018, senarai itu melebihi 40 individu. Pemprogram komputer Park Jin Hyok adalah nombor 1 dalam senarai. Dia bertanggungjawab untuk beberapa gangguan komputer yang paling mahal dalam sejarah.

Serangannya cuba mencuri lebih daripada $ 1 bilion dan siri serangan ini memberi kesan kepada puluhan ribu komputer. Tidak perlu dikatakan, FBI tidak main-main. Jenis-jenis jenayah ini serius kerana jumlah individu yang mereka kesan serta jumlah wang yang akhirnya dikenakan untuk semua orang yang terlibat.

Kira-kira 60 juta rakyat Amerika telah terkena dampak pencurian identiti

Sumber: https://us.norton.com/internetsecurity-emerging-threats-10-facts-about-todays-cybersecurity-landscape-that-you-should-know.html

Dan ini hanya jumlah orang Amerika yang pernah berada di masa lalu! Dengan jumlah yang tinggi, siapa yang tahu berapa banyak yang akan terus terpengaruh pada masa akan datang? Setiap kali individu mempunyai akses ke data peribadi anda, anda menghadapi risiko kecurian identiti. Oleh itu, anda ingin memastikan bahawa anda sentiasa bijak menggunakan data anda dan melindunginya dari mana-mana penggodam berpotensi di luar sana. Anda ingin mengurangkan sebarang keadaan yang boleh menyebabkan anda dan data peribadi anda terdedah.

Sasaran nombor satu untuk serangan yang disasarkan adalah Amerika Syarikat.

Sumber: https://us.norton.com/internetsecurity-emerging-threats-10-facts-about-todays-cybersecurity-landscape-that-you-should-know.html

Walaupun China mungkin merupakan negara dengan malware paling banyak dan Indonesia mungkin mempunyai kadar jenayah tertinggi, Amerika Syarikat sebenarnya mendahului senarai serangan yang disasarkan. Apa itu serangan yang disasarkan? Serangan yang disasarkan boleh ditaja oleh negara atau ditaja oleh kumpulan swasta, tetapi lebih sering serangan tersebut.

A.S. pada masa ini menjadi sasaran untuk negara lain mengganggu, merompak, mensabotaj, atau mengintip melalui cara siber mereka. Tepat di belakang A.S. di tempat # 2 dan # 3 masing-masing adalah India dan Jepun.

Kos purata pelanggaran data untuk syarikat adalah $ 3.86 juta.

Sumber: https://securityintelligence.com/series/ponemon-institute-cost-of-a-data-breach-2018/

Sekiranya syarikat anda melanggar data mereka, bersiaplah untuk membuang hampir $ 4 juta. Kami akan mengambil mana-mana syarikat di seluruh dunia jumlah negara ini untuk menangani masalah yang dihadapi, dan ingat, sebahagian besarnya akan menangani kehilangan maklumat.

Sekarang, jika anda adalah syarikat di Amerika Syarikat, harganya dua kali ganda dari jumlah wang pada $ 7.91 juta. Memandangkan ini, dan fakta bahawa anda memerlukan 6 bulan untuk mengenal pasti pelanggaran tersebut, mungkin lebih selamat untuk menerapkan langkah pencegahan yang kuat.

Serangan penggodam berlaku setiap 39 saat

Sumber: https://www.securitymagazine.com/articles/87787-hackers-attack-every-39-seconds

Anda tidak boleh melepaskannya Sekali setiap minit, penggodam menyerang komputer yang diberi dengan akses Internet. Serangan ini memberi kesan 30 peratus orang Amerika setiap tahun.

Dianggarkan bahawa 2020 akan menyaksikan 200 bilion peranti yang disambungkan

Sumber: https://www.symantec.com/security-center/threat-report

Menyambungkan peranti adalah mudah, tetapi juga membolehkan peretas mengakses lebih banyak maklumat setelah mereka melanggar satu peranti dalam rangkaian. Tidak lama kemudian, penggodam akan mempunyai masa yang lebih mudah dan senang untuk mendapatkan akses ke semua maklumat kami dengan beberapa klik kekunci.

Syarikat tidak bersedia – dan hanya sekitar 38 peratus syarikat global yang berpendapat bahawa mereka dapat menangani serangan siber besar sekiranya berlaku.

Sumber: https://www.cybintsolutions.com/cyber-security-facts-stats/

Sekitar 38 peratus organisasi global mengatakan bahawa mereka dapat menangani “serangan siber canggih.” Di mana ia meninggalkan orang lain? Maksudnya 62 peratus tidak bersedia, yang merupakan kemungkinan besar apabila lebih daripada separuh syarikat telah mengalami beberapa jenis serangan pada tahun lalu.

Purata ransomware lebih dari $ 1,000

Sumber: https://www.symantec.com/security-center/threat-report

Sekiranya anda belum pernah mendengar tentang ransomware, ini adalah jenis perisian berniat jahat yang mengancam data peribadi awam atau menyekat akses selamanya kecuali jumlahnya dibayar. Walaupun anda tidak perlu membayar ransomware, adalah perkara biasa bahawa mangsa serangan siber jenis ini akan membayar untuk menjaga keselamatan data mereka.

Selain itu, yang sangat berbahaya mengenai ransomware adalah hakikat bahawa internet membolehkan kita menghubungkan kehidupan kita dengan banyak cara. Dengan keluarga, rakan, sekolah, tempat kerja, dan lain-lain, mempunyai sekatan akses ini sepertinya hampir tidak dapat difahami oleh kebanyakan individu. Oleh itu, tebusan adalah harga yang kecil untuk mendapatkan akses ini selamanya.

Serangan ransomware terhadap individu berlaku lebih kerap daripada perniagaan

Sumber: https://cybersecurityventures.com/global-ransomware-damage-costs-predicted-to-exceed-8-billion-in-2018/

Pada tahun 2020, dianggarkan perniagaan akan terganggu oleh ransomware menyerang setiap 14 saat (ya – 4 kali seminit!). Namun, perkara itu masih jarang berlaku berbanding individu yang menerima permintaan ini. Akibatnya, ransomware menyumbang sejumlah besar kos kerosakan global dari serangan keselamatan siber.

Statistik Keselamatan Siber: Pengambilan Utama

Secara keseluruhan, keselamatan siber adalah masalah besar dan hanya semakin besar. Apabila percubaan pancingan data, perisian hasad, pencurian identiti, dan pelanggaran data besar meningkat setiap hari, dunia sedang melihat wabak yang hanya akan dapat diselesaikan dengan tindakan di seluruh dunia.

Memahami masalah ini dan mendidik orang ramai mengenai bagaimana menangani ketidakamanan dalam sistem adalah langkah pertama untuk memastikan bahawa penggodam tidak berpeluang mencuri maklumat dan identiti anda (di rumah atau di tempat kerja).

Kongsikan:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map