22+ Statistik E-dagang & Fakta Belanja Dalam Talian Untuk Tahun 2020

2020 sudah tiba dan kiamat runcit ada pada kita dan semuanya berkat e-dagang dan membeli-belah dalam talian. Tidak kenal dengan mana-mana istilah tersebut? Anda telah sampai di tempat yang betul.


Artikel ini akan menuntun anda semua yang perlu anda ketahui tentang bagaimana bentuk e-dagang dan membeli-belah dalam talian pada tahun 2020. Kerana mengikuti perkembangan statistik e-dagang terkini dan trend membeli-belah dalam talian sangat penting untuk perniagaan dalam talian tahun ini.

statistik e-dagang dan fakta membeli-belah dalam talian 2020

The kiamat runcit merujuk kepada penutupan sebilangan besar batu bata dan lesung lokasi, terutamanya kedai rantai.

Kiamat ini telah berlaku sejak awal 2010-an dan ada tiada penghujung pandangan. Puncanya? The pertumbuhan e-dagang dan membeli-belah dalam talian itu tidak membolehkan kita memiliki produk di hujung jari kita tanpa membuka katalog atau berjalan keluar dari pintu depan kita.

E-dagang adalah tindakan membeli atau menjual produk dan perkhidmatan dalam talian. Sudah berkembang sejak awal 1970-an semasa pelajar di Stanford dan MIT menggunakan ARPANET untuk mengatur penjualan ganja.

Hari ini, jenama e-dagang dan membeli-belah dalam talian adalah nama isi rumah. Pernahkah anda mendengar laman web bernama Amazon? Dalam 2015, laman web membeli-belah dalam talian menyumbang separuh dari semua pertumbuhan e-dagang. Topik ini adalah pintu masuk ke masa depan dan mengetahui statistik e-dagang terkini untuk tahun 2020 sangat penting untuk diketahui.

Contents

1. Statistik tingkah laku membeli 2020

Kongsikan:

Lelaki membelanjakan lebih banyak untuk setiap transaksi daripada wanita – kira-kira 68 peratus lebih banyak

Sumber: https://home.kpmg/bh/en/home/insights/2017/01/online-purchase-behavior.html

Menurut KPMG, lelaki menghabiskan sekitar 68 peratus lebih banyak wang untuk urus niaga mereka berbanding wanita. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka lebih cenderung membeli produk dan elektronik mewah serta membeli secara pukal daripada rakan wanita mereka. Wanita cenderung membeli makanan dan alat solek yang merupakan barang kos rendah.

Lelaki memaksimumkan masa mereka dalam talian dan akhirnya menghabiskan lebih banyak wang kerana itu. Sekiranya anda ingin meningkatkan penjualan kepada khalayak lelaki anda di pasaran e-dagang anda, cuba tawarkan pakej. Lelaki lebih cenderung meluangkan masa untuk mengetahui bahawa mereka dapat membeli pakej yang lebih besar sekaligus dan menghabiskan lebih banyak wang pada satu masa — jadi mereka tidak perlu kembali kemudian — daripada seorang wanita.

Pengguna adalah makhluk biasa – 30 peratus lebih suka kembali ke laman web yang pernah mereka beli dari sebelumnya

Sumber: https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/xx/pdf/2017/01/the-truth-about-online-consumers.pdf

Sekiranya anda mempunyai pengalaman positif dengan jenama, penyelidikan mengatakan bahawa anda tidak mungkin tersasar dari jenama itu selepas itu. Ini adalah salah satu sebab mengapa e-mel yang ditujukan kepada pelanggan setelah mereka membeli dari laman web sekali berkesan. Sama seperti kembali ke kedai kegemaran anda di pusat membeli-belah, membeli-belah dalam talian sangat serupa. Anda tahu jenama yang anda percayai dan anda perlu mencuba.

Ingat Amazon? Kira-kira 59 peratus penduduk Millennial mengatakan mereka menuju ke Amazon sebelum laman web e-dagang yang lain

Sumber: https://whatmillennialswant.inviqa.com

Apa yang dikatakan ini mengenai pasaran e-dagang? Ini semua mengenai kemudahan. Amazon memasarkan kemudahan sebelum perkara lain. Pilihan penghantaran utama mereka adalah lambang kemudahan kerana ia membawa produk anda ke depan pintu anda sebelum nombor penjejakan tersedia untuk anda mencari pakej anda.

Setelah Amazon mendapatkan anda, anda tidak akan pernah kembali. Plus, Amazon menawarkan begitu banyak barang yang anda perlukan dan tidak perlu mencari tempat lain.

Pengguna dalam talian menjadi lebih aktif dalam talian – sekitar 30 peratus menghantar maklum balas dan memberikan ulasan

Sumber: https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/xx/pdf/2017/01/the-truth-about-online-consumers.pdf

Walaupun ulasan tidak tersedia di kedai batu bata, mereka boleh membuat atau memutuskan keputusan untuk membuat pembelian dalam talian. Perlu diingat bahawa ini sekarang merupakan bahagian penting dari pengalaman membeli-belah dalam talian. Pasar kini menjadi ruang bagi pembeli untuk bertukar maklumat perniagaan dan produk. Ia boleh membantu pengguna tetapi boleh menjejaskan penjualan jika produk tidak melakukan apa yang sepatutnya.

Dianggarkan bahawa pada tahun 2040 sekitar 95 peratus dari semua pembelian akan dilakukan melalui e-dagang

Sumber: https://www.nasdaq.com/article/uk-online-shopping-and-ecommerce-statistics-for-2017-cm761063

Sekiranya anda masih kafir hingga ke tahap ini, ini adalah satu petunjuk untuk terus naik. Adalah sukar jika anda menyukai pengalaman membeli dari pergi ke pusat membeli-belah. Namun, itu bukan cara masa depan. Dengan kiamat runcit, kita melihat banyak

2. Statistik Troli Terbengkalai 2020

Kongsikan:

Kadang-kadang sukar untuk diikuti. Kos tambahan yang tidak dijangka yang berkaitan dengan membeli-belah dalam talian kira-kira 60 peratus meninggalkan kereta mereka semasa pembayaran

Sumber: https://baymard.com/lists/cart-abandonment-rate

Bayaran tambahan ini adalah salah satu sebab Amazon membunuh permainan e-dagang pada tahun 2019. Pembeli suka melihat dengan tepat apa yang akan mereka perolehi dari segi kos. Sekiranya pembeli mendapat tawaran luar biasa sehingga mereka mengklik ikon troli mereka, tidak hairanlah jika mereka tidak mengikuti pembayaran.

Mempunyai laman web membeli-belah dan e-dagang dalam talian memberi petunjuk kepada pembeli untuk mengenakan sebarang bayaran tambahan di muka akan membawa kepada hasil yang lebih bahagia di kedua-dua hujung.

Semua orang menyukai perjanjian – 54 peratus pembeli kembali dan membeli barang-barang yang ditinggalkan di bakul mereka jika harganya turun

Sumber: https://www.nchannel.com/blog/retail-data-ecommerce-statistics/

Sekiranya anda memasukkannya ke dalam troli anda, anda mungkin menginginkannya, tetapi yuran yang tidak dijangka itu membuat anda takut. Kononnya, jika harga bakul anda turun, mengapa anda tidak kembali dan membelinya? Itulah tingkah laku lebih daripada separuh pembeli dalam talian di luar sana.

Pembeli tidak komited – 23 peratus tidak akan berusaha membeli jika mereka harus membuat akaun

Sumber: https://www.nchannel.com/blog/retail-data-ecommerce-statistics/

Sekiranya anda seorang pembeli dalam talian, anda mungkin pernah berada di sana. Ini tidak akan menjadi kejadian biasa di laman web seperti Amazon. Namun, jika anda mencuba laman web baru, anda mungkin melihat beberapa perkara yang anda suka dan memasukkannya ke dalam keranjang anda. Sebelum anda mengetahuinya, anda menuju ke pembayaran dan laman web mengarahkan anda dengan, “Buat Akaun”.

Walaupun beberapa laman web e-dagang telah menjadi bijak dan menambahkan pilihan “check out as guest”, yang lain menegaskan anda membuat akaun. Menurut N Channel, 1 dari 5 pembeli tidak berusaha untuk melakukannya. Mereka ingin mempercepat pemeriksaan tanpa perlu melepaskan maklumat peribadi. laman web e-dagang yang mencari lebih banyak penjualan akan berfungsi dengan baik untuk menambahkan pilihan yang tidak memerlukan penciptaan akaun untuk dibeli.

3. Statistik Prestasi Platform 2020

Kongsikan:

Perkara perkhidmatan pelanggan. Kira-kira 80 peratus peserta mengatakan bahawa mereka berhenti memberikan perniagaan mereka kepada syarikat kerana pengalaman perkhidmatan pelanggan yang buruk

Sumber: https://blog.hubspot.com/news-trends/customer-acquisition-study

Anda mungkin sudah mempunyai insiden tertentu dalam ingatan statistik ini. Adakah anda pernah menemui syarikat yang sangat sukar untuk bekerjasama? Adakah anda pernah mempunyai pengalaman perkhidmatan pelanggan yang buruk yang merosakkan syarikat untuk anda selama-lamanya? Mungkin anda juga bersumpah bahawa anda tidak akan memberi mereka perniagaan anda lagi dalam panggilan telefon yang marah dengan ejen perkhidmatan pelanggan?

Apa sahaja yang berlaku, itu tidak dapat dilupakan. Sekiranya anda mempunyai daging lembu dengan syarikat, anda tidak mahu bekerja dengannya lagi dan begitulah kebanyakan pengguna. Mempunyai perkhidmatan pelanggan yang baik ketika anda tidak mempunyai pengalaman dengan pelanggan anda sama pentingnya dengan pembinaan batu bata dan mortar tetapi semakin mencabar.

Pengguna membeli di beberapa peranti. Kira-kira 85 peratus pelanggan akan memulakan pembelian tertentu pada satu peranti dan menyelesaikannya pada yang lain

Sumber: https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/how-digital-connects-shoppers-to-local-stores/

Pembelian mudah alih sering dipengaruhi oleh e-mel yang dihantar dari peruncit. Oleh itu, sementara pengguna boleh memulakan di telefon atau komputer riba atau iPad mereka, pembelian diselesaikan pada peranti lain kerana maklumatnya dapat diakses dari semua platform.

Berhati-hati dengan laman web yang perlahan. Sekiranya laman web anda mengambil masa lebih dari 3 saat untuk dimuat, 57 peratus pengguna akan membuat klik dan bukannya menunggu

Sumber: https://www.pure360.com/warm-up-ip-address/

Dengan revolusi e-commerce datang dengan keperluan untuk memenuhi keperluan pengguna untuk internet yang pantas. Sekiranya laman web lambat, penjualan juga akan menjadi terlalu tinggi. Menunggu halaman dimuat sama dengan menunggu di barisan di pusat membeli-belah, dan pembeli 2019 tidak mahu melakukan apa-apa dengannya.

4. Statistik E-dagang Kandungan Video 2020

Kongsikan:

Trafik organik meningkat sehingga 157 peratus dengan video

Sumber: https://www.hubspot.com/marketing-statistics

Laman web yang mempunyai prestasi terbaik adalah laman web yang mempunyai video. Sama ada kerana video pada umumnya lebih bermanfaat kepada pengguna atau kerana lebih menarik daripada bahan bacaan, bagaimanapun, lalu lintas meningkat ketika video terlibat.

Semasa membuat pembelian, 80 peratus pengguna mendapati video berguna

Sumber: https://www.hubspot.com/marketing-statistics

Adakah anda pernah menemui tutorial video yang sangat berguna atau demo produk? Sekiranya ada, anda tahu bahawa ia dapat meningkatkan pengalaman membeli-belah anda sepuluh kali ganda. Sebahagian daripada alasan bahawa sebilangan pembeli suka pergi ke lokasi batu bata dan mortar adalah kerana ia membolehkan mereka memiliki produk fizikal di tangan mereka.

Anda boleh menghabiskan sedikit masa dengan item dan tahu itu bukan untuk anda. Walaupun tidak sepenuhnya menggantikan pengalaman, melihat orang lain mengendalikan sesuatu produk dapat membantu anda menilai bagaimana anda menyukainya. Mungkin melihat jaket yang dimodelkan pada seseorang yang berukuran sama atau semua poket di dalam beg galas dalam video hanyalah titik tolak yang anda perlukan.

Visual adalah bahagian penting dalam proses membuat keputusan pengguna. Sembilan daripada 10 pembeli mengatakan bahawa ini adalah bahagian terpenting dalam keputusan membeli mereka

Sumber: https://www.jlbmedia.com/benefits-product-video-production/

Adakah anda akan membeli sesuatu yang belum pernah anda lihat sebelumnya? Jawapannya mungkin, “tidak mungkin!” Sama ada visual ini adalah video atau gambar, anda ingin memastikan anda mengetahui apa yang anda dapatkan sebelum anda memesannya. Oleh itu, video memacu penglibatan di laman web kerana mempamerkan produk dalam masa nyata. Pengguna dapat melihat dengan tepat bagaimana mereka menggunakan produk dan bagaimana rupanya.

Melihat video mengenai produk lebih disukai oleh pembeli empat kali ganda daripada hanya membaca mengenai produk tersebut

Sumber: https://animoto.com/blog/business/video-marketing-cheat-sheet-infographic/

Mari kita menghadapinya. Membaca mengenai produk tidak semudah menonton sesuatu mengenainya. Sekiranya anda dapat menonton tutorial atau video demo, anda pasti tahu bagaimana produk tersebut dimaksudkan untuk digunakan dengan cara yang mesra pengguna. Ia memerlukan lebih sedikit masa dan lebih sedikit usaha, dan anda akan lebih dekat untuk membeli barang yang anda inginkan dalam masa yang singkat.

5. Statistik E-dagang Media Sosial 2020

Kongsikan:

Sekiranya kedai mempunyai kehadiran media sosial, mereka akan meningkatkan purata jualan mereka sebanyak 32 peratus

Sumber: https://www.bigcommerce.com/blog/5-social-stats-for-online-storeowners/

Secara amnya, kebanyakan individu mempercayai perniagaan yang mempunyai lebih banyak kehadiran dalam talian. Sekiranya anda dapat menemui Facebook atau Instagram mereka, ini akan meningkatkan kemungkinan anda dapat mengenali produk mereka. Sekiranya pengguna dapat berinteraksi dengan kedai melalui media sosial mereka, mereka cenderung merasa selesa dan membuat pembelian. Oleh itu, ia meningkatkan penjualan dalam talian kedai sebanyak 32 peratus.

Facebook adalah forum e-dagang yang paling popular. Sekitar 85 peratus daripada semua pembelian e-dagang di laman media sosial berasal dari Facebook

Sumber: https://www.shopify.com/infographics/social-commerce

Walaupun anda mungkin tidak biasa dengannya, pasaran e-dagang Facebook mungkin menjadi semakin relevan pada masa akan datang. Pada masa ini, sekitar 85 peratus daripada semua pembelian e-dagang di media sosial dilakukan di platform Mark Zuckerberg.

Walaupun Facebook saat ini memiliki monopoli, kejayaan yang melambung mungkin mula dicontohi oleh beberapa gergasi media sosial lain seperti Instagram atau Twitter. Hanya masa yang akan menunjukkan di mana e-dagang dapat berkembang dan terus berjaya.

Sekiranya kandungannya visual, kemungkinan 40 kali untuk dikongsi di media sosial

Sumber: https://www.dreamgrow.com/21-social-media-marketing-statistics/

Kandungan visual lebih menarik bagi pengguna, dan oleh itu, mereka cenderung untuk membagikannya dengan kalangan dalaman mereka. Media sosial – seperti e-dagang dan membeli-belah dalam talian – mengubah cara produk dilihat. Produk kini boleh dirujuk serta-merta kepada rakan dan keluarga jika satu pengguna berpuas hati dengannya. Menjadikan produk boleh dipasarkan di media sosial sama pentingnya dengan memastikan laman web anda mesra pengguna.

6. Pengambilan Utama

Kongsikan:

Oleh itu, apakah kaedah utama industri e-dagang dan membeli-belah dalam talian 2020 yang ditunjukkan oleh statistik ini?

 • Memahami cara pengguna beroperasi adalah penting untuk meningkatkan penjualan e-dagang dan membeli-belah dalam talian.
 • Mengoptimumkan laman web mudah alih akan membantu pengguna beroperasi dengan lebih baik dan meningkatkan penjualan. Laman web Mobiles yang tidak dioptimumkan menghalang pelanggan mempengaruhi statistik prestasi platform.
 • Walaupun pengabaian keranjang belanja akan berlaku walaupun dengan laman web terbaik, pemahaman, jika ia berlaku hanya kerana pembeli tidak komited atau kerana laman web itu sendiri adalah penghalang kepada pembeli, sangat penting. Sekiranya yang terakhir, penting untuk melakukan pengubahsuaian pada laman web itu sendiri. Seperti apa pengubahsuaian ini?
  • Beritahu pembeli mengenai sebarang bayaran tambahan terlebih dahulu agar tidak ada kejutan pelekat di dalam kereta.
  • Jangan memberi mandat untuk membuat akaun untuk membeli item.
  • Hantar peringatan e-mel kepada individu yang telah meninggalkan kereta. Lebih baik lagi, jika penjualan berlaku untuk item keranjang mereka, ia lebih cenderung untuk dibeli.
 • Pada zaman media sosial, kandungan video dapat meningkatkan penglibatan dan membantu pengguna memahami cara produk berfungsi dengan cara yang lebih berkesan iaitu kandungan bertulis atau bahkan gambar..
 • Media sosial dan pasaran e-dagang mereka dapat membantu meningkatkan kesedaran jenama. Menggunakan jalan ini dapat membantu meningkatkan perniagaan dan menjadi kompetitif dalam industri baru dan berkembang pesat ini.

Secara keseluruhan, industri e-dagang dan membeli-belah dalam talian akan menjadi jalan masa depan. Statistik e-dagang yang tersedia menunjukkan bahawa terdapat pelbagai cara untuk melihat aspek bermanfaat dalam membeli dan menjual perkhidmatan dalam talian.

Sama ada anda melihat tingkah laku pembeli, prestasi platform, atau statistik media sosial, aspek yang paling penting adalah memahami bagaimana pengguna beroperasi agar dapat terus mengembangkan e-dagang.

Dengan 95 peratus pembelian menuju ke pasaran dalam talian dalam hampir 20 tahun, anda lebih baik belajar bagaimana memanfaatkan pengalaman membeli atau menjual secara maksimum.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map