Как да започнем блог от нулата

Започвате свой собствен блог е най-добрият и лесен начин да споделите вашите идеи и опит със света. Ако смятате, че създаването на блог от нулата звучи твърде трудно и технически, тогава не бихте могли да сбъркате. Защото правенето на блог е много по-лесно, отколкото си мислите. Наистина е!


Това е стъпка по стъпка урок “гледай през рамо” за това как да започнем блог от нулата с помощта на WordPress, с видеоклипове, които са лесни за следване и разбиране.

Но ако се забиете, не се колебайте да ми изпратите имейл и аз ще направя всичко възможно да ви помогна.

И ако искате, можете дори да използвате блога си, за да популяризирате малкия си бизнес или онлайн магазин, или дори можете да печелите пари от него с блогове.

 1. Какво ще научите тук?
 2. Ще научите как да създадете WordPress блог от нулата (т.е. как да инсталирате, конфигурирате и персонализирате WordPress).

 1. Какво ви е необходимо, за да започнете блог?
 2. Ще ви трябва компютър и интернет връзка (а!), А за да започнете, са ви нужни поне няколко часа.

 1. Колко ще струва създаването на WP блог?
 2. Не много, ще трябва само да харчите около 10 долара на месец за име на домейн и уеб хостинг, това е всичко.

как да започнем WordPress блог от нулата

Готов ли си? След това нека разберем как да започнем блог на WordPress през 2020 г. от нулата:

Как да започнем блог от нулата с WordPress

 • 1. Вземете име на домейн & уеб хостинг

  Първо, първо, преди да можете да създадете блога си, се нуждаете от две неща; име на домейн и уеб хостинг. Това са градивните елементи на вашия блог.

  Препоръчвам ви да използвате Bluehost.com или SiteGround.com като уеб хост за вашия блог, ето защо:

  И двете предлагат подобно ценообразуване

  И двете са препоръчани от WordPress.org. Bluehost и WordPress работят заедно от 2005 г.

  И двете са инсталиране на WordPress с едно щракване което автоматично се грижи за техническата настройка и конфигурация.

  И двете предлагат 24/7 поддръжка което означава, че винаги има някой, който да отговори на вашите въпроси плюс техният онлайн център за поддръжка включва WordPress ръководства, видео уроци и други.

  И двете предлагат 30-дневна гаранция за връщане на парите така че можете да получите възстановяване, ако решите да не искате да имате блог в края на краищата.

  Bluehost ви дава БЕЗПЛАТНО ИМЕ НА ДОМАКА когато се регистрирате с тях.

  SiteGround ви дава ВЪНШНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ що се отнася до скоростта и сигурността (FYI използвам плана на GrowBig на Siteground за този сайт).

  За по-подробна информация за тези компании вижте прегледа ми SiteGround и преглед Bluehost и ако все още не можете да решите, трябва да проверите сравнението ми SiteGround срещу Bluehost.

 • 2. Преглед на WordPress & инсталация

  В това видео ще научите как да инсталирате WordPress на вашия хостинг акаунт, използвайки лесния и за начинаещи приятелски инсталатор на WordPress „с едно щракване“.

  Ако имате нужда от помощ при инсталирането на WordPress, направете справка с това ръководство за инсталиране и подробни указания.

 • 3. Вход в WordPress & администратор област

  Поздравления за инсталирането на WordPress! Тук в това видео ще научите как да влезете в административната си област на WordPress и да използвате важните инструменти, които се намират там.

 • 4. Създаване на страници в WordPress

  В това видео ще научите как да създавате страници (като вашата начална страница, страница за контакти и т.н.) за вашия WordPress блог.

 • 5. Създаване на публикации в WordPress

  Тук в това видео ще научите как да създавате публикации за вашия блог на WordPress. Публикациите са малко по-различни от страниците, тъй като са изброени в обратен хронологичен ред на вашия сайт и са идеални за съдържание от типа на дневници, като публикации в блогове.

  антракт

  Каква е разликата между страници и публикации в WordPress?

  Публикациите и страниците в WordPress може да изглеждат много сходни на повърхността, и двете включват заглавие и основната област за съдържание използват един и същ редактор на съдържание, но има няколко основни разлики:

  Публикациите имат видим печат за дата и час, докато страниците не

  Публикациите се показват в обратен хронологичен ред на вашия уебсайт, от най-новите до най-старите

  Страниците остават извън основната времева линия на вашия блог

  Публикациите могат да бъдат организирани с помощта на категории и маркери

  Страниците могат да бъдат организирани в йерархична структура

  Публикациите се синдикират с RSS емисии, като уведомяват абонатите, когато се публикуват нови публикации

  По правило всяко съдържание, което е „безвременен“ и не е част от вашия блог, е най-подходящо за публикуване като страница. Съдържанието, което е част от вашия блог или дневник и е по-чувствително към времето, е по-подходящо като публикация.

  Добре, нека да продължим.

 • 6. Категории & тагове в WordPress

  В това видео ще научите как да създавате категории и маркери (за публикации) за вашия блог на WordPress.

 • 7. Използване на WordPress плъгини

  Тук в това видео ще научите как да използвате плъгини на вашия уебсайт WordPress. Плъгин разширява функционалността или добавя нова функция (например контактна форма) към вашия блог на WordPress.

  антракт

  Какви са задължителните WordPress плъгини, които трябва да инсталирате?

  Приставките помагат за разширяване и разширяване на функционалността на вашия блог за WordPress. Има почти 50 000 безплатни WordPress плъгини, които можете да използвате за вашия блог. Но не се побърквайте и ги инсталирайте всички, защото инсталирането на прекалено много плъгини ще забави зареждането на блога ви бавно. Затова трябва да сте придирчиви и да инсталирате само плъгините, от които наистина се нуждае вашият блог.

  Aksimet е плъгин против спам, който защитава вашия блог от злонамерено съдържание (това е официален плъгин за WordPress и се предлага предварително инсталиран).

  Yoast е SEO плъгин, който ви помага да търсите в оптимизирането на блога си и да ви помогне да конфигурирате SEO на блога си WordPress, като мета тагове и XML генериране на Sitemap, конфигурация на файл robots.txt, .htaccess редактиране на файлове и много други

  WP ракета е премиум кешинг плъгин, който помага бързото ви зареждане на WordPress сайта. Страхотното нещо при WP Rocket е, че той идва без сложни настройки на плъгини и ускорява времето за зареждане на вашия уеб сайт при активиране на приставката.

  Визуален композитор е интуитивен редактор за плъзгане и пускане, който предлага богата библиотека с мощни функции и активи за създаване на цялостен и професионален сайт на WordPress.

  Imagify е плъгин за компресиране на изображение, който оптимизира изображенията, които качвате, като намалява размера на файловете, без да губи качество, така че вашият блог да се зарежда бързо

  Социална война плъгин ви помага да добавите невероятно изглеждащи бутони за социални маркери в блога си.

  Форма за контакт 7 е плъгин за контактна форма, който можете да използвате за създаване на различни видове формуляри за контакт.

  Реактивни раници е плъгин „всичко в едно“, който предоставя на вашия блог функции като статистика, свързани публикации, оптимизация за търсачки, споделяне на социални мрежи, защита, архивиране, скорост и управление на списъци с имейли.

  Да продължим напред.

 • 8. Персонализиране на теми на WordPress

  Тема на WordPress (наричана още шаблон) е набор от файлове, които определят външния вид и усещането на вашия блог, работещ с WordPress. В това видео ще научите как да използвате WordPress теми, за да направите страхотно първо впечатление за вашия WordPress блог.

 • 9. WordPress менюта & джаджи

  В това видео ще научите как да промените външния вид на съдържанието на вашия блог, използвайки менюто на WordPress & функции на джаджа.

 • 10. Създаване & управление на потребители

  В това видео ще научите как да създавате и управлявате потребителски акаунти във вашия блог на WordPress.

 • Бонус: Промоция в блога & съвети за сигурност

  Тук ще научите как да популяризирате, поддържате и защитавате вашия блог за WordPress с няколко полезни съвета.

  антракт

  Какво можете да направите, за да защитите WordPress?

  WordPress е сигурен, че няма кутия, има предпазни мерки, които можете да предприемете, за да втвърдите допълнително вашия WordPress блог. Ето няколко основни съвета за сигурност на WordPress:

  Не използвайте „Админ“ като потребителско име за администратор / главен потребител

  Използвайте силни пароли (дълги, с числа, главни букви и символи)

  Изтегляйте само плъгини и теми от известни източници

  Винаги завършвайте основните актуализации на WordPress, веднага щом излязат (fyi всички SiteGround планове идват с управляван хостинг на WordPress, което означава, че ще правят основни актуализации и кръпки за WordPress за вас автоматично)

5 начина за осигуряване на приходи от вашия блог

От моя собствен опит открих, че повечето съвети за това как да осигурите приходи от блог се основават на предпоставката, че блогът ви вече привлича хиляди посетители на ден. Но доколко е вярно това предположение? Ако сте като мен, вероятно не получавате хиляди посетители на ден. Но не се притеснявайте, все още има много начини за осигуряване на приходи от вашия блог. Това са пет метода, които ще работят за всеки блог.

Метод 1: Спонсорство

Повечето хора ще ви кажат, че показването на реклами на вашия сайт – банерни или текстови реклами, които се появяват в края на статиите – е най-добрият начин да донесете приходи. Въпреки че тези рекламни програми са лесни за настройване, те също не си струва да се следват, освен ако нямате много трафик. Лесна алтернатива на чистата реклама е спонсорството, при което местните компании ще ви плащат директно, за да поставите своите имена и лога на вашия уебсайт.

Метод 2: Електронни книги и първокласно съдържание

Ако сте готови да поемете ангажимент за създаване на ново парче съдържание за изтегляне – казус, справочник или електронна книга Kindle – всеки месец, тогава можете да настроите повтарящ се поток от приходи въз основа на вашия блог. Ето как работи: създайте книга с 25 страници, добавете я в Amazon и заредете от 1,99 до 3,99 долара за книга. Най-хубавото е, че това е напълно пасивен доход, който всъщност помага да изградите репутацията си.

Метод 3: Курсове и консултации

И след като сте изградили репутацията си с електронни книги и друго първокласно съдържание, тогава можете да започнете да продавате курсове и консултантски услуги с високи долари. Например, кажете, че пишете блог за здравето и фитнеса. Всеки ден бихте могли да давате предложения за тренировки и да публикувате свои снимки в салона. Това може да отвори вратата за хората, които ви наемат като личен фитнес треньор или за фитнес, който да ви наеме като учител за нов фитнес курс.

Метод 4: Партньорски маркетинг

Видях много хора да поемат страстта си към конкретен продукт и да го трансформират в много успешен бизнес партньорски маркетинг. Например, кажете, че обичате да пишете за различни технологични джаджи и сте създали сравнително популярен блог с джаджи, които хората четат, за да научат за най-новите нови предложения на продукти. Вече споменавате продукти, така че защо да не ви се плаща за това? Ако се регистрирате за партньорска маркетингова програма, можете да получавате плащане всеки път, когато някой кликне върху продуктова връзка в блога ви и купи продукт.

Метод 5: Маркетинг на съдържанието

Запазих най-доброто си предложение за последно. Най-добрият начин да осигурите приходи от вашия блог е да го направите в центъра на вашите маркетингови усилия за съдържание. Ето как работи: настройвате блог и редовно актуализирате блога си, имайки предвид SEO, това е чудесен начин да разберете думата за всички различни продукти за продажба на основния си уебсайт.

Ако се отнасяте сериозно към осигуряването на приходи от блога си, това са всички доказани методи, които работят, независимо колко голям или малък е трафикът ви всеки ден. Може да изисква малко работа в самото начало, но след като видите колко лесно е да печелите пари, докато спите, ще се вдъхновите да изпробвате все повече и повече от тези стратегии.

Следващи стъпки към стартиране на собствен блог за WordPress

Сега, когато ви показах точно как да стартирате блог и как можете да го осигурите, и сега всичко зависи от вас. Защото само вие можете да го направите и да накарате блога си да работи!

Ако искате да споделите идеите или опита си със света или да печелите пари с блог, тогава трябва да започнете веднага.

Изберете тема на WordPress, която прави дизайна на вашия блог да изглежда и да се чувства така, както искате да бъде. Препоръчвам теми на StudioPress. Също така трябва да обмислите използването на тема за бързо зареждане на WordPress.

Инсталирайте няколко WordPress приставки, които разширяват функционалността на вашия блог.

Добавете няколко важни „задължителни“ страници като страници за контакт, за, поверителност и т.н. Това ръководство за начина на стартиране на блог ви показва как да създавате тези типове страници.

Отидете и напишете първата си публикация в блога.

Ако се затъкнете с нещо, не се колебайте да ми изпратите имейл и аз ще направя всичко възможно да ви помогна. Вие също трябва да разгледате списъка ми с ресурси на WordPress и като алтернатива можете да използвате и конструктор на уебсайтове, ако искате да създадете уебсайт лесно и бързо.

Също така ме уведомете, когато вашият блог работи и работи, защото бих искал да видя блога ви „на живо“ и „в действие“. Голямо благодарение и на Bluehost за полезните им видео уроци.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map