Sekiranya seseorang meninggalkan laman web anda tanpa membeli apa-apa, anda akan kehilangan wang. Walaupun anda mengarahkan lalu lintas ke blog anda melalui trafik SEO percuma, anda kehilangan masa dan sumber yang anda habiskan untuk mendapatkan lalu lintas percuma itu. Tetapi tidak semestinya seperti ini.


Kerana ada cara untuk mendapatkan lebih banyak ROI dari setiap orang yang mengunjungi laman web anda.

Kaedah ajaib ini untuk mencapai ROI yang lebih tinggi disebut Penargetan Semula.

panduan pemula untuk menargetkan semula

Apa itu Retargeting?

Apabila seseorang mengunjungi laman web anda dan keluar tanpa melanggan senarai e-mel anda atau membeli apa-apa, kemungkinan orang itu tidak akan kembali ke laman web anda.

Sekiranya 1,000 orang meninggalkan laman web anda setiap bulan tanpa melakukan apa-apa tindakan, anda akan kehilangan sekurang-kurangnya $ 1,000 jika anda memerlukan $ 1 setiap pelawat untuk memperoleh pelawat tersebut.

Retargeting telah wujud sejak sekian lama tetapi kebanyakan perniagaan tidak menggunakannya. Ini dapat membantu anda menggandakan asas pelanggan anda, membuat lebih banyak penjualan, dan menjual lebih banyak barang kepada pelanggan anda yang ada.

Ini adalah kaedah terbaik untuk dapatkan ROI paling banyak dari pelawat anda. Ini membolehkan anda meletakkan jenama anda di hadapan prospek dan pelanggan anda berulang kali.

Grafik dari Retarger ini menerangkan yang terbaik:

apa yang menargetkan semula

Walaupun grafik hanya bercakap tentang menukar calon pelanggan menjadi pelanggan, anda boleh menggunakan penargetan semula untuk banyak perkara:

 • Menjual atau menjual silang pelanggan.
 • Ubah pelanggan satu kali menjadi pembeli berulang.
 • Jangkau pelanggan yang tidak membalas e-mel.
 • Pastikan jenama anda tetap di atas pemikiran pelanggan anda dengan mempromosikan kandungan anda.
 • Jangkau pelanggan pada peranti lain yang mereka miliki.

Matlamat kempen penargetan semula anda mungkin berbeza. Anda mungkin menjalankan banyak kempen penargetan semula yang berbeza pada masa yang sama dengan objektif yang berbeza. Tetapi matlamat utama adalah untuk meningkatkan ROI anda mendapat setiap dolar yang anda habiskan untuk memperoleh pelawat.

Pemasaran Semula vs Penasaran Semula?

Sekarang anda mungkin pernah mendengar istilah pemasaran semula sebelumnya, jadi apa itu perbezaan antara pemasaran semula dan penargetan semula?

pemasaran semula vs penargetan semula

Kedua-dua istilah tersebut sering digunakan secara bergantian, tetapi pemasaran ulang adalah strategi yang bertujuan untuk menarik kembali pelanggan melalui pemasaran e-mel, media sosial, dan aktiviti luar talian.

Retargeting adalah “taktik” pemasaran ulang dan biasanya tertumpu pada iklan teks dan iklan berbayar.

Bagaimana Retargeting Berfungsi

Mencargetkan semula mungkin terdengar seperti proses yang sangat rumit jika anda masih baru. Tetapi tidak perlu dirisaukan Ia tidak memerlukan anggaran berjuta-juta dolar atau perisian dan alat yang kompleks. Dan anda tidak akan mengambil masa bertahun-tahun untuk belajar menggunakan retargeting untuk mendapatkan lebih banyak jualan.

Ini adalah proses mudah memaparkan iklan berbayar kepada orang yang telah melayari laman web anda atau sebelumnya telah membeli sesuatu dari anda.

Terdapat dua cara untuk menargetkan semula orang:

1. Kumpulkan Data Dengan Retargeting Pixel

Setiap platform iklan yang dilengkapi dengan kemampuan untuk menargetkan ulang pengguna menawarkan cara untuk mengumpulkan data menggunakan teknologi sederhana yang disebut piksel penargetan ulang.

Piksel penargetan semula hanyalah kod JavaScript satu atau dua baris yang anda letakkan di halaman laman web anda yang membantu platform iklan mengenali pengguna. Setelah pengguna dikenali oleh platform, mereka menyimpan butiran mereka dalam senarai penargetan semula akaun anda.

Kedengaran membingungkan?

piksel facebook

Berikut adalah contoh bagaimana Facebook Pixel berfungsi:

Anda meletakkan kod JavaScript kecil di halaman laman web anda. Skrip ini dimuat setiap kali seseorang melawat laman web anda. Skrip ini kemudiannya dihubungkan dengan pelayan Facebook. Pelayan cuba mengenali pengguna melalui alamat IP dan Cookies.

Sekiranya orang yang melawat laman web anda mempunyai akaun Facebook dan log masuk ke Facebook pada masa itu, maka Facebook akan menambahkan pengguna tersebut ke senarai penargetan semula anda. Anda kemudian boleh menargetkan semula pengguna ini melalui platform iklan Facebook. Semakin banyak orang berkunjung, semakin banyak senarai penargetan semula anda.

Pelawat ini termasuk orang yang mengunjungi laman web anda dari Platform Iklan lain juga. Ini membolehkan anda menargetkan semula pengguna yang telah melihat atau mengklik iklan anda melalui platform iklan lain.

Sekiranya anda belum memasang piksel penargetan semula di laman web anda, pasang satu piksel sekarang.

2. Sasarkan Pelanggan Anda di Platform Dengan Daftar Pelanggan Anda

Sekiranya anda sudah mempunyai senarai pelanggan, anda boleh memuat naik senarai alamat e-mel mereka ke Facebook. Setelah anda melakukannya, Facebook akan mencuba memadankan akaun Facebook dengan alamat e-mel tersebut untuk mencari pelanggan anda yang berada di Facebook.

khalayak adat facebook

Ini adalah kaedah terbaik untuk menjual atau menjual silang pelanggan anda. Bukan hanya itu, membina senarai penargetan semula orang yang sudah membeli dari anda membantu anda menjual lebih banyak produk dan perkhidmatan kepada orang yang sama.

Selalu lebih mudah untuk menjual lebih banyak barang kepada orang yang sama daripada mencari lebih banyak prospek dan mengubahnya menjadi pelanggan.

Dengan menargetkan semula iklan, anda dapat mempromosikan lebih banyak produk anda kepada pelanggan yang ada.

Berikut adalah contoh iklan penargetan semula Facebook berdasarkan senarai pelanggan:

contoh penargetan semula facebook

Di atas adalah iklan penargetan semula oleh Pemasaran Digital. Mereka menyasarkan orang yang menghadiri Lalu Lintas & Sidang Kemuncak Penukaran 2014. Pemesejan mereka dengan jelas meminta pelanggan mereka yang ada yang pernah menghadiri persidangan pada masa lalu untuk menghadiri persidangan itu lagi.

DigitalMarketer menargetkan semula peserta lama setiap tahun.

Platform Pemasaran Semula Terbaik

Berikut adalah gambaran keseluruhan tiga platform penargetan semula paling popular di pasaran: Google AdWords, AdRoll dan Facebook.

Pemasaran Semula Google AdWords

Google melayani berbilion halaman hasil carian setiap hari. Anda boleh memaparkan iklan anda di atas hasil carian ini. Tetapi tahukah anda bahawa AdWords juga membolehkan anda memaparkan iklan di jutaan laman web pihak ketiga yang merupakan sebahagian daripada rangkaian mereka?

pemasaran semula adwords google

Dengan Google AdWords, anda dapat menargetkan kembali pengunjung, prospek, dan pelanggan yang ada di seluruh web. Sebilangan besar laman web yang mendapat berjuta-juta pelawat adalah sebahagian daripada rangkaian iklan Google. Anda boleh menyasarkan orang yang mengunjungi semua berjuta-juta laman web ini.

Walaupun pasaran sasaran anda terlalu pantas atau terlalu lama untuk menggunakan Facebook, anda boleh menargetkannya di seluruh web di laman web yang mereka baca atau lawati secara berkala.

Bukan itu sahaja, tetapi anda juga dapat menargetkan semula pelanggan yang mencari pesaing anda setelah mengunjungi laman web anda seperti yang dilakukan SendinBlue:

contoh penargetan semula adwords google

Jaringan Iklan Google dilaporkan memiliki kemampuan untuk menjangkau lebih dari 90% pengguna Internet di seluruh dunia. Itu hampir semua orang yang menggunakan Internet.

Cuba Rangkaian Iklan Google jika anda ingin dapat menargetkan semula pelawat dan pelanggan laman web anda di seluruh web dan bukan hanya pada satu platform tunggal seperti Facebook.

Penargetan Semula AdRoll

AdRoll membolehkan anda menargetkan calon pelanggan dengan lebih baik dengan penggunaan AI. Mereka membolehkan anda memaparkan mesej yang tepat kepada orang yang tepat pada waktu yang tepat dengan penggunaan Artificial Intelligence. AI mereka membantu mengoptimumkan pemasaran di pelbagai saluran termasuk Facebook, Instagram, Gmail, dan banyak platform lain.

Sekiranya anda mencari penyelesaian sehenti untuk membuat Iklan yang berfungsi tanpa terlalu banyak percubaan dan ralat, AdRoll adalah cara untuk pergi.

Grafik ini dari laman web mereka menerangkan dengan baik bagaimana platform mereka berfungsi:

menaakul

Daripada membatasi anda ke Pencarian atau Paparan, mereka membolehkan anda memaparkan iklan anda kepada calon pelanggan anda di mana sahaja mereka melayari Internet.

Mereka membolehkan anda menyasarkan pelanggan menggunakan kedua-duanya Iklan Statik dan Dinamik. Sekiranya anda menjalankan laman web eCommerce atau menjual lebih daripada beberapa produk, anda akan menyukai Iklan Dinamik. Mereka membolehkan anda memaparkan iklan yang berkaitan dengan produk yang baru dilihat atau mungkin diminati oleh pelanggan anda.

Contohnya, jika pengguna di laman web anda melihat jam tangan yang anda jual, masuk akal untuk menunjukkan kepada mereka iklan yang mempromosikan jam tangan tersebut dan bukan kasut atau perhiasan. Dengan iklan dinamik, anda dapat menunjukkan produk tepat yang diminati oleh pelanggan anda.

AdRoll melaporkan bahawa pelanggan mereka menghasilkan lebih dari $ 240 bilion dolar setiap tahun. Mereka mengaitkan hasil pelanggan mereka dengan kemampuan platform untuk mengoptimumkan dan menyesuaikan iklan secara automatik berdasarkan apa yang mungkin diminati pengguna berdasarkan tingkah laku sebelumnya.

Dengan AdRoll, anda secara automatik dapat menargetkan siapa saja yang melintasi Internet dengan pemesejan yang tepat di mana-mana peranti yang mereka gunakan, baik komputer riba, tablet, atau telefon pintar.

Pemasaran Semula Facebook

Facebook adalah platform media sosial terbesar dengan pengguna termasuk remaja hingga usia 80 tahun. Sekiranya anda ingin menargetkan semula pelanggan anda di Facebook, anda perlu memasang Retargeting Pixel mereka terlebih dahulu di laman web anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh memuat naik senarai pelanggan yang ingin anda sasarkan.

Facebook akan memadankan e-mel pelanggan anda dengan akaun Facebook. Mana-mana pelanggan anda yang mempunyai Facebook akan ditambahkan ke senarai penargetan semula anda. Setelah mereka ditambahkan ke senarai penargetan semula anda, anda tidak terhad untuk menargetkan semula mereka di Facebook. Anda boleh menargetkannya semula di semua laman web dan platform yang merupakan sebahagian daripada rangkaian iklan Facebook termasuk Instagram, Artikel Segera, dan sebilangan besar laman web.

contoh iklan facebook

Facebook membolehkan anda menargetkan semula pelawat anda berdasarkan semua platform mereka. Oleh itu, anda boleh menargetkan semula pelanggan melalui Iklan suapan berita Facebook dan kemudian memaparkan Iklan susulan pada suapan Instagram mereka. Platform yang tersedia merangkumi Messenger, Instagram, dan juga WhatsApp.

Bahagian terbaik mengenai pengiklanan di Facebook ialah anda mempunyai jumlah prospek yang nampaknya tidak terhad. Dengan lebih daripada 1.3 Billion pengguna aktif, Facebook dapat membantu anda menjangkau semua pelanggan anda di seluruh dunia.

Beberapa Kajian Kes Retargeting Hebat yang Menunjukkan Cara Melakukannya Dengan Betul

Sekiranya anda teruja untuk melancarkan kempen penargetan semula pertama anda, sebagaimana mestinya, anda harus mendapat inspirasi terlebih dahulu dari orang-orang yang sudah melakukan pekerjaan yang hebat semasa menargetkan semula. Kajian kes berikut akan memberi anda idea tentang apa yang boleh anda lakukan dalam industri anda, dalam keadaan anda.

Bebê Store Mendapat Penukaran 98% Peningkatan

 • Industri: Produk bayi
 • Pelantar: Google AdWords
 • Keputusan: Peningkatan kadar penukaran sebanyak 98%

Bebê Store dapat mencapai peningkatan kadar penukaran sebanyak 98% menggunakan alat AdWords yang disebut Conversion Optimizer. Alat ini adalah bahagian dari platform AdWords yang dapat anda gunakan secara percuma setelah anda mula menjalankan iklan.

Bebê Store, seperti namanya, menjual produk bayi termasuk Strollers, Toys, dan, tentu saja, Popok.

Mereka menggunakan Dynamic Retargeting untuk memaparkan korsel produk yang berkaitan dengan produk yang mungkin telah diperiksa oleh pelawat mereka:

menjadi kajian kes

Conversion Optimizer mengkaji tingkah laku pelanggan anda dan memaparkannya Iklan apabila mereka sudah bersedia untuk membeli.

Patriot Amerika Mengurangkan Kos Perolehan Mereka 33%

 • Industri: Penyewaan kabin
 • Pelantar: AdRoll
 • Keputusan: Mengurangkan kos per pemerolehan sebanyak 33%

American Patriot dapat mengurangkan kos per pemerolehan mereka sebanyak 33% dengan beralih dari Google Ads ke AdRoll.

Walaupun mereka mendapat tayangan dengan Google Ads, mereka tidak mendapat penukaran sebagai jurucakap dari American Patriot yang disebut dalam kajian kes AdRoll:

“Sebelum AdRoll kami menggunakan penargetan ulang Google, dan walaupun kami pasti mendapat tayangan, kami tidak memperoleh banyak penukaran.”

Beralih ke AdRoll mengurangkan kos perolehan mereka kepada hanya $ 10 setiap pelanggan, yang sebelumnya $ 15 per pelanggan sebelumnya. AdRoll menggunakan AI untuk menargetkan dan menampilkan mesej yang tepat kepada pelanggan yang tepat di semua peranti mereka.

Watchfinder Meningkatkan Nilai Pesanan Purata Oleh 13%

 • Industri: Jam tangan mewah yang dimiliki sebelumnya
 • Pelantar: Google AdWords
 • Keputusan: Menurunkan kos setiap pemerolehan sebanyak 34%

Watchfinder dapat mencapai 1.300% ROI pada perbelanjaan Iklan mereka dan mengurangkan kos per pemerolehan mereka sebanyak 34% oleh Mencargetkan semula orang dalam 20 kumpulan yang berbeza yang menunjukkan “niat untuk membeli.”

kajian kes pemantau

Daripada mensasarkan semua orang, Watchfinder dua kali ganda hanya menyasarkan orang yang telah mengunjungi laman web mereka dan menunjukkan minat untuk membeli salah satu produk mereka.

Kejayaan mereka disebabkan oleh fakta bahawa sangat mudah untuk menjual lebih banyak barang kepada pelanggan yang ada daripada menjual kepada seseorang yang tidak biasa dengan jenama anda.

Myfix Cycles Mencapai ROI Lebih 1,500% Daripada Perbelanjaan Iklan Mereka

 • Industri: Basikal
 • Pelantar: Facebook
 • Keputusan: CTR 6.38% dan ROAS 1,500%

Myfix Cycles adalah peruncit basikal yang berpusat di Toronto. Mereka menggunakan penargetan semula Iklan Facebook untuk menjual basikal yang rata-rata berharga lebih dari $ 300. Tidak mudah menjual produk yang melebihi $ 100. Kitaran penjualan menjadi lebih besar dan memerlukan lebih banyak interaksi apabila harga produk meningkat.

Mereka mula menargetkan semula orang yang menambahkan basikal ke troli tetapi tidak pernah menyelesaikan proses pembayaran. Mereka berjaya mencapai kadar klik-tayang purata 6.38% yang mengagumkan untuk iklan mereka dan menghasilkan $ 15 untuk setiap dolar yang mereka belanjakan. Mereka menghasilkan $ 3,043 dalam penjualan dengan hanya membelanjakan $ 199 untuk Iklan Facebook. Itu Pulangan Belanja Iklan sebanyak 1,500%:

kajian kes kitaran myfix

Kajian kes ini membuktikan bahawa anda boleh mendapat keuntungan daripada menargetkan semula walaupun anda mempunyai anggaran sekecil $ 200.

WordStream Mencapai Kenaikan 300% dalam Tempoh Lawatan Rata-rata

 • Industri: Perkhidmatan pemasaran dalam talian
 • Pelantar: Google AdWords
 • Keputusan: Meningkatkan pengunjung yang kembali sebanyak 65%

WordStream dapat meningkatkan pengunjung yang kembali sebanyak 65% dan tempoh lawatan rata-rata sebanyak 300%.

Menurut kajian kes itu, WordStream menerima ribuan pengunjung setiap bulan tetapi tidak ada pengunjung yang mengetahui apa yang mereka buat atau jual. Walaupun mereka menerima ratusan ribu pelawat secara percuma dari Mesin Pencari, mereka tidak mendapat penjualan dari kandungan mereka.

Itu sehingga mereka mula menargetkan semula pengunjung laman web mereka dengan iklan Facebook. Mereka menyasarkan 3 segmen pelawat laman web yang berbeza termasuk orang yang mengunjungi laman utama mereka, orang yang menggunakan alat percuma mereka, dan orang yang membaca blog mereka. Mereka dapat meningkatkan kadar penukaran mereka sebanyak 51% menggunakan Iklan penargetan semula.

Pengambilan Utama

Sekiranya anda tidak menargetkan semula pelanggan, anda akan kehilangan wang.

Dengan menargetkan semula orang yang sudah membeli sesuatu dari anda, anda dapat meningkatkan nilai seumur hidup pelanggan anda dengan menjual lebih banyak produk kepada pembeli yang ada.

Anda juga boleh mendapat manfaat daripada menargetkan semula orang yang mengunjungi laman web anda. Sekiranya seseorang mengunjungi laman web anda dan menunjukkan minat terhadap produk dengan mengunjungi halaman produk, anda boleh menargetkan semula orang tersebut berdasarkan tingkah laku tersebut dan menunjukkan kepada mereka iklan untuk produk yang mereka minati.

Penasaran semula dapat membantu anda meningkatkan jualan anda dan menjana lebih banyak wang dari setiap pelawat yang melayari laman web anda dan setiap orang yang membeli dari anda.

Sekiranya anda tidak pernah mencuba menargetkan semula Iklan sebelum ini, anda seharusnya mulakan dengan Pengiklanan Facebook. Platform mereka adalah paling senang dipelajari dan berfungsi walaupun anda mempunyai belanjawan kecil untuk bekerja dengan.

Sebaliknya, jika anda muak dengan menyasarkan pelanggan secara manual di platform iklan, anda harus mendaftar dengan AdRoll. Mereka mengoptimumkan dan menyesuaikan Iklan anda untuk anda untuk menjangkau pelanggan sasaran anda dengan pesanan yang betul yang membantu menutup penjualan.

Sekiranya anda tidak mempunyai idea untuk memulakan dari mana, lihatlah kajian kes di atas untuk mencari inspirasi dari mana hendak bermula dan cara menargetkan semula orang untuk ROI maksimum.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me