Cara Menggunakan Shopify dan Wix untuk Blogging

Saya rasa anda akan setuju apabila saya mengatakan: Ketika orang bercakap tentang blog, nama seperti “WordPress” lebih sering muncul daripada, katakan, “Wix” dan “Shopify”. Dan itu terutama kerana banyak orang tidak tahu Wix dan Shopify hadir dengan ciri-ciri blog yang cemerlang.


Betul, kedua-dua platform ini tidak dikenali kerana kemampuan blog mereka. Tetapi kedua-duanya mempunyai fungsi blog terbina dalam yang kuat dan mudah digunakan.

Wix paling terkenal sebagai pembina laman web lengkap yang membantu anda memulakan laman web dalam masa yang singkat.

cara menggunakan wix untuk blogging

Anda boleh membuat pelbagai laman web di Wix berkat alat seperti Wix Editor, Wix ADI, tema yang indah, dan karya.

Orang-orang di Wix memulakan anda dengan rancangan percuma dengan harapan anda akan memanfaatkan rancangan berbayar bermula pada $ 4.50 dolar sebulan.

Sekiranya anda memilih pelan percuma, anda mulakan dengan Sub-domain sedia SSL cth. matt123.wixsite.com/websitehostingrating tetapi anda sentiasa boleh membeli domain khusus baru atau memautkan domain yang ada ke laman Wix anda.

Shopify, sebaliknya, adalah platform e-dagang yang terkenal.

cara menggunakan shopify untuk blog

Shopify mempunyai fokus yang kuat untuk membantu anda melancarkan kedai dalam talian yang kuat sebelum cawan kopi anda menjadi sejuk. Platform ini disertakan dengan pembangun kedai intuitif yang hanya senang digunakan.

Anda boleh menyesuaikan pelbagai tema e-dagang untuk mencapai versi terbaik kedai dalam talian anda.

Percubaan percuma memulakan anda pada Sub-domain sedia SSL cth. https://websitehostingrating.myshopify.com, tetapi anda selalu dapat memperoleh langganan premium dengan rancangan bermula pada $ 9.00 dolar sebulan.

Yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang ialah kedua-dua platform mempunyai ciri blog yang cukup kemas.

Betul; anda boleh menggunakan ciri blog terbina dalam Wix dan Shopify untuk menjalankan blog yang menyaingi blog yang dikuasai oleh WordPress atau Blogger di ceruk anda.

Dan dalam panduan ini, saya menunjukkan kepada anda dengan tepat cara menggunakan Shopify dan / atau Wix untuk blog. Kongsi penemuan dan pemikiran anda di bahagian komen di akhir untuk menyumbang kepada perbincangan.

Dengan itu, mari kita mula bekerja.

Cara Menggunakan Wix untuk Blogging

Mari mulakan dengan Wix. Cara memulakan blog di Wix?

Andaian saya di sini adalah anda seorang pemula, jadi pergi ke Wix.com dan tekan Bermula butang untuk mendapatkan bola bergolek.

Membuat Laman Web Wix Baru

Di halaman seterusnya, anda boleh memilih untuk log masuk atau mendaftar. Dalam kes kami, tekan Mendaftar pautan seperti di bawah.

laman pendaftaran wix

Di halaman pendaftaran, isi borang dengan e-mel dan kata laluan anda dan klik Mendaftar butang seperti di bawah.

borang pendaftaran wix

Selepas itu, Wix akan meminta untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan anda, tetapi anda boleh melangkau bahagian ini seperti yang ditunjukkan di bawah.

Saya memilih untuk memberikan lebih banyak maklumat kerana, apa salahnya? Semakin banyak maklumat yang dapat saya berikan mengenai perniagaan saya, semakin baik pengalaman yang dapat diberikan oleh Wix.

laman alu-aluan yang boleh dilangkau wix

Setelah menjawab dua hingga tiga soalan mudah, anda akhirnya akan sampai di halaman berikut.

pilih sama ada Wix ADI atau templat

Seperti yang anda lihat di halaman di atas, anda boleh memilih templat atau membiarkan Wix ADI membuat laman web untuk anda. ADI hanyalah singkatan dari Kepintaran Reka Bentuk Buatan.

Alat Wix ADI membuat laman web secara automatik berdasarkan jawapan yang anda berikan untuk beberapa soalan. Pilih laluan mana yang sesuai untuk anda; kita hanya memerlukan laman web langsung untuk membuat blog, ingat?

Untuk tujuan tutorial ini, saya menggunakan templat kerana saya suka pendekatan langsung. Mengklik Pilih Templat pautan di atas membawa ke Templat halaman ditunjukkan di bawah.

halaman templat wix

Pada halaman di atas, anda boleh mengakses banyak templat dalam pelbagai kategori. Pilih yang sesuai dengan keperluan anda dengan mengklik Edit butang seperti di bawah.

memilih templat dalam wix

Memilih templat akan melancarkan Wix Editor yang cemerlang di tab baru seperti yang kami sorot di bawah.

penyunting laman web wix yang cemerlang

Sesuaikan laman web anda mengikut kehendak anda, dan setelah anda berpuas hati dengan hasilnya, tekan Menerbitkan butang di bahagian kanan atas penyunting.

Melakukannya akan memunculkan tetingkap pop-up yang membolehkan anda 1) mendapatkan domain Wix.com percuma atau 2) menghubungkan domain tersuai anda sendiri.

Untuk catatan ini, saya menggunakan domain Wix.com percuma.

Selepas itu, tekan Jimat & Teruskan butang seperti yang kita perincikan di bawah.

wix pilih halaman domain

Seterusnya, klik Terbitkan Sekarang pautan untuk menerbitkan laman web anda atau Selesai butang untuk kembali ke Wix Editor seperti yang kami soroti dalam tangkapan skrin di bawah.

menerbitkan laman web wix baru

Untuk tujuan tutorial kami, saya memilih untuk menerbitkan laman web, yang membawa kami ke pop timbul berikut.

melihat laman web baru di wix

Itu pantas, bukan? Klik Lihat Laman web butang yang ditunjukkan dalam gambar di atas untuk melihat laman web baru anda.

Nama domain anda adalah seperti https://matt123.wixsite.com/websitehostingrating.

Ya saya tahu ia panjang dan jelek tetapi ia berkesan! Selain itu, anda sentiasa dapat menambahkan nama domain khusus.

Di bawah ini, lihat contoh laman web yang kami buat tanpa menyentuh satu baris kod.

laman web berkuasa wix baru

Tidak teruk selama lebih kurang 5 minit masa. Ingatlah bahawa anda boleh menyesuaikan templat Wix sehingga anda menjatuhkan, jadi biarkan imaginasi anda berjalan liar.

Namun, kami tidak berada di sini untuk membuat laman web Wix. Kami semua berada di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri blog Wix.

Menambah Blog ke Laman Web Wix Anda

Sekarang kita mempunyai laman web langsung, mari kita tambahkan blog, sehingga anda dapat mulai berkongsi pendapat, berita, dan kemas kini.

Di Wix Editor (dan adakah ini cantik atau apa?), Klik pada Mulakan Blogging butang dan kemudian Tambah Sekarang seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

menambah blog ke laman web wix

Tunggu prosesnya selesai, dan pada tetingkap pop timbul yang muncul, klik Bermula butang seperti yang kami soroti di bawah.

bermula dengan blog wix baru

Sejauh ini, semuanya semudah pai. Mengalami masalah? Jangan ragu untuk menghubungi saya dalam komen. Bergerak dengan pantas.

Wix Editor adalah haiwan yang intuitif. Mengklik pada Bermula butang akan membawa anda ke Pengurus Blog slaid-in ditunjukkan di bawah.

pengurus blog wix

Dengan menggunakan pengurus blog di atas, anda boleh membuat catatan baru, menguruskan catatan yang ada dan menambahkan elemen blog.

Oleh kerana ini adalah kali pertama anda, tekan Buat Catatan butang untuk melancarkan editor pos yang indah seperti di bawah.

penyunting catatan blog wix

Jangan biarkan antara muka yang mudah menipu anda, editor catatan di atas dimuatkan dengan semua ciri yang anda perlukan untuk menambah jawatan anda.

Sebagai contoh, untuk menambahkan gambar, kategori dan SEO yang diketengahkan, tekan sahaja Tetapan Catatan pautan di sebelah kanan editor catatan yang ditunjukkan di atas. Melakukannya akan melancarkan menu slaid-in yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Menggunakan blog Wix sangat mudah, saya tidak mengharapkan anda menghadapi masalah.

Setiap ciri yang anda perlukan ada di tempat terbuka, anda tidak perlu banyak menggali blog seperti seorang profesional. Sungguh, menjadikan blog sangat menggembirakan sekiranya saya sendiri boleh mengatakannya.

Nota: Setelah menambah blog anda, ingat untuk mengklik Menerbitkan butang di Wix Editor untuk menyimpan perubahan anda. Jika tidak, blog anda akan tetap tidak diterbitkan.

Bahagian yang terbaik ialah Wix Editor akan menambahkan blog ke menu laman web anda secara automatik.

Sekiranya kita kembali ke laman sampel, kita dapati halaman blog sudah beraksi (malah mereka memasukkan beberapa contoh catatan untuk ukuran yang baik). Lihat gambar di bawah.

blog wix langsung

Annnd itu sahaja!

Itulah cara anda membuat blog di Wix. Adakah kita meninggalkan bidang penting yang ingin anda ketahui lebih lanjut? Tolong beritahu saya dalam komen dan saya dengan senang hati akan mengemas kini catatan tersebut.

Ingat, anda boleh menyesuaikan blog anda untuk memenuhi hati anda dan mengatur hutan blogging. Kami pasti berharap anda melambung tinggi seperti helang pada steroid.

Pergi ke Wix.com dan mulakan sekarang untuk memulakan blog anda.

Selain itu, marilah kita belajar bagaimana membuat blog menggunakan Shopify.

Cara Menggunakan Shopify untuk Blogging

Shopify adalah platform e-dagang yang hebat (lihat ulasan Shopify saya dan cari tahu mengapa), tetapi bagaimana ia dapat bersaing dengan persaingan sebagai platform blogging? Inilah caranya anda dapat membuat blog dengan mudah di Shopify.

Pergi ke Shopify.com (saya masih menganggap anda baru), dan tekan Mulakan percubaan percuma butang ditunjukkan di bawah.

laman web rasmi shopify

Seterusnya, masukkan alamat e-mel, kata laluan dan nama kedai anda. Kemudian tekan Buat kedai anda butang seperti yang kami soroti di screengrab di bawah.

borang pendaftaran shopify

Petua profesional: Biasakan membuat kata laluan yang kuat. Selain itu, jangan sekali-kali menggunakan kata laluan yang sama di pelbagai akaun dan menukar kata laluan anda dengan kerap.

Setelah maklumat anda selesai, Shopify mengalihkan anda ke halaman intro di mana, seperti Wix, mereka meminta lebih banyak maklumat mengenai biz anda. Inilah rupanya.

laman alu-aluan shopify

Beritahu mereka seberapa banyak yang anda boleh. Sebagai alternatif, anda boleh melangkau halaman alu-aluan dan terus berniaga.

Seperti biasa, saya meluangkan masa untuk memberikan sebanyak mungkin maklumat untuk tutorial ini. Di akhir semuanya, anda akan mendapatkan papan pemuka pentadbir seperti di bawah.

beli papan pemuka pentadbir

Sebelum melakukan apa-apa, log masuk ke peti mel anda dan sahkan e-mel anda.

e-mel pengesahan shopify

Mengklik Lengkapkan pendaftaran anda butang membawa anda kembali ke papan pemuka admin Shopify. Di papan pemuka pentadbir, anda boleh melakukan beberapa perkara. Anda boleh (mengikut urutan bernombor):

 1. Mula menambahkan produk baru ke kedai anda
 2. Sesuaikan tema
 3. Tambahkan domain tersuai

Saya akan membahas dua bidang pertama secara ringkas, dan kemudian kita boleh menambah blog. Berurusan? Hebat ��

Menambah Produk Baru Ke Kedai Shopify Anda

Menambah produk baru ke kedai Shopify anda adalah barangan kelas empat. Cukup log masuk ke papan pemuka pentadbir anda, dan klik Tambah produk butang seperti di bawah.

menambah produk baru ke kedai shopify

Pada skrin penyunting produk yang muncul seterusnya, tambahkan butiran produk anda (dan anda boleh menambah banyak!) Dan kemudian tekan Jimat butang seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

penyunting produk shopify

Setelah menambahkan produk anda (dan anda boleh menambah seberapa banyak yang anda mahukan), klik Rumah untuk kembali ke papan pemuka pentadbir seperti yang ditunjukkan di bawah.

Menyesuaikan Tema Shopify Anda

Shopify membolehkan anda menyesuaikan rupa dan nuansa kedai dalam talian anda tanpa berpeluh. Bagaimana? Di papan pemuka pentadbir anda di bawah tab Peribadikan tema, tekan Sesuaikan tema butang seperti di bawah.

sesuaikan tema shopify

Mengklik butang di atas membawa anda ke halaman Tema Shopify, di mana anda boleh memilih dari pilihan tema percuma dan premium seperti yang ditunjukkan di bawah. Untuk tutorial ini, saya pergi dengan tema percuma.

pustaka tema shopify

Klik pada Terokai tema percuma butang untuk melancarkan pop timbul yang ditunjukkan di bawah.

pemilihan tema shopify

Klik pada tema pilihan anda, dan kemudian tekan Tambahkan ke pustaka tema butang seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

memilih tema di shopify

Setelah anda menambahkan tema ke perpustakaan anda, anda boleh menggayakannya dengan mengklik pada Sesuaikan pautan seperti yang diperincikan dalam tangkapan skrin di bawah.

cara menyesuaikan tema di perpustakaan tema shopify

Apabila anda mengklik Sesuaikan pautan, Shopify mengarahkan anda ke editor laman web yang mudah digunakan seperti di bawah.

penyunting laman web shopify

Di sini, anda boleh menyesuaikan kedai dalam talian Shopify anda sehingga anda turun. Lancarkan kecerdasan kreatif anda dan buatlah simpanan impian anda. Sekiranya hasilnya memuaskan, tekan Menerbitkan butang di bahagian kanan atas editor untuk menyimpan perubahan anda.

Sekarang untuk menambahkan blog ke blog Shopify anda.

Cara Menambah Blog ke Kedai Shopify Anda

Di papan pemuka admin Shopify anda, arahkan ke Kedai atas talian -> Catatan blog dan klik Buat catatan blog butang seperti yang kami soroti di bawah.

membuat catatan blog di shopify

Seterusnya, tambahkan kandungan catatan blog anda di editor catatan yang indah seperti yang dilihat pada gambar berikut. Jelas sekali, jangan lupa menyimpan catatan anda.

editor pos shopify

Editor pos di atas dilengkapi dengan semua loceng dan wisel penyunting bertaraf dunia. Anda mendapat segalanya dari gambar, kategori, SEO dan sebagainya.

Dan di bawah ini adalah bagaimana catatan blog muncul di Debut tema tanpa banyak penyesuaian.

catatan blog di shopify

Itu mudah, bukan? Malangnya, tidak seperti Wix, anda mesti menambahkan blog anda ke menu navigasi anda sendiri. Bagaimana?

Di Shopify Editor, pilih bahagian di mana menu navigasi anda berada seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah.

Untuk tutorial ini, saya juga bekerjasama dengan Ringkas tema, jadi menu saya berada di Sidebar. Saya memilih bahagian Sidebar, dan kemudian klik Edit menu pautan di Menu tab seperti gambar di bawah.

Melakukannya akan membuka Navigasi halaman dalam tab baru. Seterusnya, klik Tambah item menu seperti yang ditunjukkan di bawah.

menambah item menu baru di shopify

Pada pop timbul yang muncul, tambahkan nama blog anda mis. Matt’s Blog, dan kemudian pilih jenis pautan dari Pautan menu lungsur seperti di bawah. Nota: Anda mesti memilih Blog untuk menambah pautan ke blog anda.

Akhirnya tekan Tambah butang. Kemudian, tekan Jimat butang seperti gambar di bawah dan kerja anda selesai.

Wah, apa cara yang rumit untuk menambahkan item menu yang mudah? Sekarang, jika kita pergi ke laman contoh kami, yang Blog item menu betul-betul di tempat yang kita mahukan. Lihat gambar di bawah.

shopify contoh blog

Pergi ke Shopify dan mulakan blog anda sekarang!

Phew, ini berubah menjadi catatan blog yang sangat panjang; bagaimanapun saya harap anda belajar sesuatu di sini hari ini.

Ringkasan

WordPress dan Blogger adalah platform blog yang popular tanpa keraguan, tetapi jika anda memulakan di Wix atau Shopify, anda tidak perlu berpindah ke tempat lain untuk membuat blog yang hebat.

Wix dan Shopify dilengkapi dengan keupayaan blog yang hebat yang akan menjadikan blog menjadi mudah. Sekiranya anda memainkan hak kad anda, anda mungkin tidak akan pernah melihat cara WordPress lagi.

Adakah saya meninggalkan perkara penting yang ingin anda pelajari? Adakah anda mempunyai soalan atau cadangan? Beritahu kami dalam komen. Bersorak untuk mencipta blog yang berjaya di Wix atau Shopify!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map