Cara Memasang WordPress Di Bluehost

Sekarang setelah anda mendaftar untuk hosting dengan Bluehost (lihat panduan langkah demi langkah saya di sini), langkah seterusnya adalah membuat laman web anda.


Cara termudah untuk membuat laman web adalah dengan menggunakan a alat pembina laman web seperti WordPress. Tetapi bagaimana saya memasang WordPress di Bluehost?

cara memasang wordpress di bluehost

WordPress adalah pilihan yang paling popular. WordPress percuma, senang dipelajari dan digunakan, dan disokong dengan baik.

Mari belajar bagaimana pasang WordPress di Bluehost! Untuk panduan ini saya akan memberi tumpuan sepenuhnya WordPress, tetapi Weebly, Joomla dan Drupal juga merupakan alternatif yang popular untuk WordPress.

Syukurlah, proses untuk memasang salah satu daripadanya sangat serupa, jadi cara memasang WordPress di panduan Bluehost semestinya bermanfaat tidak kira perisian mana yang anda pilih.

Langkah 1. Pergi ke my.bluehost.com

Apabila anda pergi ke my.bluehost.com dan log masuk, anda akan dihantar ke panel kawalan anda (cPanel).

bluehost cpanel

Cari bahagian yang bertuliskan “laman web” dan klik pada ikon WordPress. Anda akan diarahkan ke tempat yang disebut “Pasar Mojo.”

Selingan – Apa itu Pasar Mojo?

Sebelum meneruskan lebih jauh, saya akan menerangkan dengan cepat apa itu Pasar Mojo, kerana mungkin sangat membingungkan bagi sesiapa yang baru membina laman web.

mojomarketplace.com adalah laman web yang mengumpulkan aplikasi laman web yang popular di satu tempat sehingga mereka, mis. WordPress, boleh dipasang dengan mudah dengan satu klik butang.

Di Mojo Marketplace anda akan menemui aplikasi yang berurusan dengan topik seperti:

 • Alat pembinaan blog dan laman web, seperti WordPress (inilah yang kita mahukan)
 • Tema untuk laman web
 • Forum
 • Ensiklopedia dalam talian (wiki)
 • Iklan
 • perisian e-dagang
 • Dan banyak lagi

Sebilangan besar aplikasi ini percuma tetapi tidak mudah dipasang (anda perlu memuat naik perisian, mengedit fail konfigurasi, membuat pangkalan data dll.).

Mojo Marketplace melakukan segalanya untuk anda.

Anda boleh memasang semua aplikasi ini dengan cepat dan mudah dan menggunakannya untuk laman web anda tanpa menyentuh kod apa pun.

Oleh itu, setelah anda mempunyai idea tentang apa itu Pasar Mojo, mari kita teruskan.

Langkah 2. Pasang WordPress di Bluehost

Semasa terakhir kami berhenti, anda baru sahaja mengklik ikon WordPress di Bluehost.com.

Ini akan membawa anda ke Mojo Marketplace, di mana anda kemudian akan mengklik butang besar yang mengatakan “Pasang skrip baru”.

cara memasang wordpress di bluehost

Langkah 3. Pilih nama domain anda

Setelah mengklik pasang WordPress, anda akan dibawa ke skrin di mana anda akan diminta masukkan nama domain anda ingin memasang WordPress di.

Masukkan nama domain anda. Tetapi, sebelum anda mengklik butang yang bertuliskan “periksa domain”, anda mungkin melihat kotak kecil dengan garis miring terbalik [/] (ikon ini) di sebelahnya.

direktori wordpress

Di sini anda harus membuat keputusan di mana direktori mesti dipasang WordPress:

 1. Jika awak biarkan padang kosong (dan itulah disyorkan tindakan), maka WordPress akan dipasang pada domain root anda (mis. domain.com)
 2. Sekiranya anda meletakkan kata di lapangan, misalnya “wordpress”, maka WordPress akan dipasang ke dalam direktori tersebut (mis. Domain.com/wordpress)

Setelah anda berpuas hati dengan segalanya, klik Butang “semak domain”.

Anda mungkin mendapat mesej yang mengatakan “nampaknya fail sudah ada di lokasi ini”, tetapi anda boleh mengabaikan mesej ini dan mengklik “teruskan”.

Langkah 4. Tuliskan maklumat log masuk WordPress anda

Diperlukan beberapa minit untuk memasang WordPress. Setelah proses pemasangan selesai, anda akan diarahkan ke halaman di mana anda akan diberikan kelayakan log masuk WordPress anda:

butiran log masuk wordpress

 • URL laman web anda
 • URL pentadbir (log masuk) laman web anda
 • Nama pengguna anda
 • Kata laluan Awak

Ini adalah maklumat penting, jadi pastikan anda menulis semuanya dan menyimpannya di tempat yang selamat dan mudah diakses.

Anda juga akan terima e-mel pengesahan dengan semua maklumat.

Sekiranya anda tidak melihat laman web WordPress anda dengan segera, jangan panik, boleh memakan masa beberapa jam (sehingga sekitar 12 jam) sebelum laman web baru anda muncul.

Langkah 5. Itu sahaja – Anda berjaya memasang WordPress!

tema lalai wordpress

Kamu lakukan! Anda kini mempunyai pemasangan WordPress yang asli (vanila) pada akaun hosting Bluehost anda.

Anda kini boleh log masuk ke WordPress dan mula mengedit tema, memuat naik plugin dan menambahkan kandungan ke laman web WordPress baru anda.

Sekiranya anda belum melakukannya, pergi ke bluehost.com dan daftar sekarang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map