Syarat dan Makna Web Hosting Paling Lazim (Infografik)

Adakah anda baru dalam hosting dan tertanya-tanya apa maksud perkataan seperti ruang disk, lebar jalur atau waktu operasi?


Maka anda tidak bersendirian. Saya sangat keliru ketika mendaftar untuk menjadi tuan rumah pada kali pertama.

infografik istilah hosting web yang paling biasa

Di bawah ini adalah infografik dengan istilah hosting web biasa , dengan penjelasan mengenai apa maksud perkataan ini.

Saya harap ada panduan glosari visual seperti ini, ketika saya mula.

Kerana bagi yang belum tahu, bahasa web hosting mungkin kelihatan seperti bahasa asing, dan agak membingungkan.

Terutama ketika anda berbelanja untuk host web baru (seperti Bluehost).

Bluehost telah mencipta glosari visual ini kata, akronim dan frasa yang paling biasa di web hosting.

istilah hosting web yang paling biasaSumber infograhik: bluehost.com

Glosari hosting web

Lebar jalur: Jumlah data yang dapat dipindahkan ke atau dari laman web anda setiap saat.

Blog: Laman web atau laman web yang sentiasa dikemas kini. Entri baru dipanggil jawatan; catatan boleh digunakan untuk mendorong perniagaan ke laman web anda atau membantu SEO. Inilah permulaan laman blog saya.

Pengehosan awan: Cloud hosting mencerminkan data anda di pelbagai peranti storan dan bukannya menempatkannya hanya pada satu mesin. Kekurangan ini memastikan kebolehpercayaan untuk laman web anda.

CDN: Rangkaian penghantaran kandungan (CDN) adalah sistem pelayan yang diedarkan di pelbagai pusat data di seluruh dunia yang menyampaikan kandungan web, khususnya fail statik seperti gambar dan gaya halaman laman web anda, kepada pengguna akhir.

Panel kawalan: Panel kawalan adalah pusat saraf akaun hosting anda. Di sinilah anda dapat menambahkan domain baru, membuat alamat e-mel, memasang aplikasi, dan mengurus tetapan di belakang layar.

CMS: Sistem pengurusan kandungan (CMS) adalah aplikasi yang mudah digunakan oleh pengguna yang anda pasang pada pelayan hosting untuk memudahkan pengurusan laman web. CMS seperti WordPress sangat sesuai untuk orang yang tidak mempunyai latar belakang pengekodan untuk memulakan laman web.

CPU: Unit pemprosesan pusat (CPU) adalah otak pelayan atau komputer anda, melaksanakan perintah, membuat keputusan, dan melakukan pengiraan input / output.

Pusat data: Pusat data adalah kemudahan khusus yang menempatkan ribuan pelayan yang dihubungkan melalui rangkaian ke Internet.

Hosting khusus: Hosting khusus membolehkan anda menyewa seluruh pelayan untuk kegunaan anda daripada membaginya dengan pengguna atau organisasi lain.

DNS: Sistem Nama Domain (DNS) menerjemahkan nama domain yang mudah diingat ke alamat IP berangka.

Nama domain: Nama domain, seperti websitehostingrating.com, digunakan untuk mengenal pasti lokasi laman web tertentu.

Pendaftar domain: Pendaftar domain adalah syarikat yang diakreditasi oleh Perbadanan Internet untuk Nama dan Nombor yang Ditugaskan (ICANN) untuk mendaftar dan mengurus nama domain.

E-dagang: E-commerce adalah amalan membeli dan menjual produk atau perkhidmatan dalam talian.

FTP dan SFTP: Protokol Pemindahan Fail (FTP) dan Protokol Pemindahan Fail Selamat (SFTP) digunakan untuk memindahkan fail antara komputer dan pelayan. FTP sangat berguna untuk pemindahan pukal, jadi anda tidak perlu memindahkan beratus-ratus fail secara individu.

HTML: HyperText Markup Language (HTML) adalah bahasa komputer yang memberitahu penyemak imbas anda cara memaparkan halaman web.

HTTP: HyperText Transfer Protocol (HTTP) adalah protokol aplikasi untuk memindahkan fail di web. Anggaplah ia sebagai asas internet.

HTTPS: HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) adalah penggunaan HTTP melalui sambungan yang selamat, biasanya bersamaan dengan Transport Layer Security (TLS).

Alamat IP: Setiap komputer yang tersambung ke internet mempunyai sekurang-kurangnya satu alamat IP, urutan nombor dan / atau huruf yang unik, yang melayani dua tujuan: pengenalan antara muka host atau rangkaian (siapa itu) dan alamat lokasi (di mana ia berada).

Perisian hasad: Perisian berbahaya yang bertujuan merosakkan, mematikan, atau mengawal komputer, peranti mudah alih, laman web, atau rangkaian anda. Perisian hasad sering digunakan untuk mencuri maklumat atau menyimpan data untuk tebusan.

Domain terparkir: Untuk pelanggan Bluehost, domain terparkir adalah ciri khas yang tersedia di panel kawalan yang membolehkan anda mempunyai domain baru yang menampilkan kandungan yang sama dengan salah satu domain anda yang lain. Di luar hosting cPanel, domain terparkir adalah nama domain yang telah didaftarkan tetapi saat ini tidak menunjuk ke laman web. Organisasi sering meletakkan domain untuk kegunaan masa depan atau untuk memastikannya tidak didaftarkan oleh pembeli lain.

Gerbang Pembayaran: Gerbang pembayaran adalah perkhidmatan yang membolehkan pengguna mengizinkan pembayaran kad kredit untuk e-dagang. Gerbang pembayaran selalunya mempunyai syarat pematuhan khusus berdasarkan jenis perniagaan dan jumlah urus niaga anda.

PHP: PHP (singkatan dari Hypertext Preprocessor) adalah bahasa skrip yang direka untuk pembangunan web. Ini menggabungkan kandungan dinamik – harga, komen, atau isi keranjang belanja – dengan kandungan statik – gaya halaman dan gambar – ke dalam HTML sehingga penyemak imbas anda dapat memaparkannya.

Pasangkan: Plugin adalah komponen perisian yang membolehkan anda menambahkan ciri atau fungsi tertentu ke program web yang ada seperti WordPress.

RAM: Memori akses rawak (RAM) adalah tempat pelayan atau komputer anda menyimpan data jangka pendek yang perlu diaksesnya secara berkala atau cepat.

Pelayan: Pelayan adalah komputer berkuasa yang direka untuk tugas tertentu. Sebagai contoh, pelayan hosting diprogramkan untuk melayani kandungan web. Untuk memastikan kebolehpercayaan dan prestasi, komponen yang tidak diperlukan dikeluarkan, jadi kebanyakan pelayan tidak mempunyai kad video, monitor, atau bahkan papan kekunci.

Hosting yang dikongsi: Hosting bersama adalah apabila laman web anda berada di pelayan di samping laman web orang lain. Sumber pelayan yang tersedia dikongsi oleh semua laman web.

Sandaran Laman web: Pencadangan tapak adalah amalan menyalin dan mengarkibkan data sehingga anda dapat memulihkan laman web anda sekiranya berlaku kegagalan sistem, serangan siber, atau kesalahan manusia.

SSL dan TLS: Secure Sockets Layer (SSL), pendahuluan Transport Layer Security (TLS), adalah protokol enkripsi yang dirancang untuk menjamin sambungan antara sistem komputer. Untuk tujuan keselesaan dan warisan, kedua-dua protokol ini sering disebut sebagai SSL.

Sijil SSL: Sijil SSL digunakan untuk memberikan pengesahan pihak ketiga kunci penyulitan anda, jadi orang lain tidak boleh berpura-pura menjadi laman web anda. Pelanggan Bluehost boleh membeli sijil SSL di panel kawalan mereka.

Subdomain: Subdomain membolehkan anda menambahkan awalan ke nama domain anda (contohnya help.bluehost.com) untuk membuat URL yang mudah diingat untuk kandungan tertentu tanpa perlu mendaftarkan domain tambahan.

TLD: Domain tingkat atas (TLD) adalah akhiran, seperti .com, .org, dan .website, di akhir setiap alamat web.

Waktu Masa: Jumlah masa pelayan tidak terganggu dan laman web anda dapat diakses. Ini dapat diukur secara linear (waktu operasi 154 hari) atau sebagai peratusan (waktu operasi 99 peratus sepanjang tahun lalu).

Virus: Virus adalah perisian hasad yang meniru diri sendiri dengan menjangkiti program, pelayan, atau komputer rumah lain. Virus biasanya disebarkan melalui e-mel.

VPS: Pelayan peribadi maya (VPS) adalah pelayan hosting web yang dibahagikan kepada bahagian yang berfungsi sebagai pelayan khusus maya, dengan masing-masing ditugaskan hanya kepada satu pengguna pada satu masa.

Perkhidmatan hosting web: Perkhidmatan web hosting menyediakan ruang pelayan sehingga individu dan perniagaan dapat membuat laman web dapat diakses di internet.

WordPress: adalah sistem pengurusan kandungan sumber percuma dan terbuka berdasarkan PHP dan MySQL. WordPress adalah perisian pembinaan laman web yang paling banyak digunakan dan berkuasa 1/3 atau semua laman web di internet.

Mempertimbangkan untuk mendapatkan hosting dengan Bluehost Ketahui apa yang perlu anda ketahui dalam ulasan Bluehost saya dan bagaimana untuk memulakan dengan panduan pendaftaran Bluehost saya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map