Menukar Laman WordPress ke HTML Statik (Untuk Meningkatkan Kelajuan, Keselamatan & SEO)

WordPress telah menjadi pilihan CMS untuk kebanyakan pengguna, tetapi bukan tanpa sebab. Ini adalah kaedah termudah dan terpantas untuk masuk dalam talian untuk blog atau perniagaan, dan fleksibiliti, penyesuaian, dan kemudahan penyediaan dan operasi tidak ada duanya.


Namun, ia agak sedikit yang diharapkan, sebab itulah orang mencari alternatif lain, atau dalam hal ini, penyelesaian yang lebih lengkap yang menawarkan yang terbaik dari kedua-dua dunia. Ya, kita bercakap menukar laman WordPress ke laman HTML statik tanpa membuang CMS WordPress anda.

Dengan kata lain, penyediaan seperti yang kita bicarakan akan membolehkan anda mempunyai kemudahan penggunaan menguruskan kandungan dan laman web anda dengan WordPress sambil mengelakkan beberapa masalah utama yang berkaitan dengan CMS termasuk kelemahan peretasan, masalah kelajuan dan prestasi, ketergantungan berlebihan pada perkhidmatan hosting dan sebagainya.

Tetapi mari kita ambil satu perkara pada satu masa ketika kita memandu anda melalui semua perkara kebaikan dan keburukan menukar laman WordPress ke laman HTML statik dan juga pelbagai pilihan yang boleh anda gunakan untuk melakukannya.

WordPress dan popularitinya yang semakin meningkat

WordPress adalah CMS paling popular di dunia (Sistem Pengurusan Kandungan). CMS pada dasarnya adalah perisian yang membolehkan pengguna membuat dan mengurus laman web mereka tanpa pengetahuan pengekodan.

Dan WordPress ternyata cukup bagus dalam melakukan itu sahaja. Ia sangat serba boleh dan menawarkan banyak plugin untuk membolehkan pengguna melaksanakan segala jenis fungsi yang mereka mahukan di laman web mereka tanpa perlu menyentuh kod.

Keserbagunaan WordPress juga menjadi alasan popularitinya, yang jelas terbukti pada hakikat bahawa ia kini menguasai sekitar 33.5% dari semua laman web di internet.

Laman web WordPress dan faktor penting yang mesti anda pertimbangkan

Walaupun kami memberi anda gambaran keseluruhan mengenai WordPress, itu juga penting untuk mempertimbangkan keselamatan, prestasi, dan SEO laman WordPress kerana mereka cenderung menjadi faktor penting dalam keseluruhan pengalaman web perniagaan anda.

The keselamatan adalah faktor yang mengejutkan yang tidak diberi perhatian oleh kebanyakan pengguna. Terdapat lebih daripada beberapa kes perniagaan yang berjaya dan tidak dapat pulih dari pelanggaran keselamatan utama di laman web dan data mereka.

Adalah wajar untuk mengatakan bahawa WordPress tidak menawarkan yang terbaik dari segi keselamatan, terutama secara lalai. Namun, anda boleh menyewa pakar atau mengambil beberapa langkah keselamatan untuk meningkatkan tahap keselamatan laman WordPress anda secara keseluruhan.

Sama seperti yang berlaku untuk prestasi aspek juga. Walaupun prestasi tidak betul-betul buruk secara lalai, laman WordPress memerlukan sedikit pengoptimuman agar lebih berfungsi dan lebih pantas.

The SEO aspek tentu sesuatu WordPress mempunyai kelebihan berbanding pilihan CMS lain. Laman WordPress sangat mudah dioptimumkan untuk SEO, dan terdapat banyak plugin yang menangani hampir semua keperluan pengoptimuman SEO di laman web anda.

Tetapi ramai pengguna masih memerlukan keperluan untuk berpindah ke versi statik laman web WordPress mereka. Mari kita cari sebabnya.

Laman web dinamik berbanding statik

Kami telah merangkumi sebahagian besar faedah penting yang berkaitan dengan sifat dinamik WordPress. Terdapat hampir pilihan yang tidak berkesudahan untuk dipilih sejauh tema dan pemalam prihatin sehingga anda dapat dengan mudah dan cepat memberikan laman web anda jenis rupa dan fungsi yang anda mahukan tanpa perlu mengacaukan kod sama sekali.

Sumber: https://www.pluralsight.com/blog/creative-professional/static-dynamic-websites-theres-difference

Tetapi sifat dinamik ini memang wujud dengan batasannya sendiri, yang perlu kita bincangkan dengan lebih terperinci.

Konten dinamis secara teknis bermaksud bahawa setiap kali pengguna mengunjungi laman web anda, permintaan akan dibuat dan data yang diperlukan akan diambil dari pangkalan data anda untuk melayani mereka apa yang mereka minta.

Bayangkan ini berlaku sejuta kali sebulan untuk laman web lalu lintas sederhana hingga tinggi dan seperti 10 juta kali sebulan untuk laman web dengan trafik yang sangat tinggi.

Ini menimbulkan beberapa kebimbangan, terutama pada prestasi dan keselamatan. Bagi yang pertama, kelajuan laman web anda cenderung mendapat perhatian, yang merupakan salah satu faktor SEO penting di mata Google.

Tetapi ada lebih banyak lagi. Oleh kerana pangkalan data mempunyai batasannya sendiri, lonjakan lalu lintas yang besar dapat menyebabkannya berhenti berfungsi kerana mungkin tidak dapat menangani peningkatan beban, mengakibatkan laman web anda juga turun.

Lebih-lebih lagi, laman web anda mungkin akan turun walaupun terdapat peningkatan lalu lintas salah satu daripada banyak laman web lain yang dihoskan di pelayan yang sama dengan laman web anda, begitulah keadaannya dengan kebanyakan perkhidmatan hosting yang dikongsi.

Kemudian datang bahagian keselamatan. Sebilangan besar insiden penggodaman biasanya berlaku di sisi pangkalan data. Tambahan pula, platform Open Source seperti WordPress jauh lebih rentan terhadap serangan hacking, kerana semua yang perlu dilakukan oleh penyerang adalah mencari kerentanan tertentu yang kemudiannya dapat ditingkatkan pada tahap yang jauh lebih tinggi.

Begitu juga dengan prestasi, jika ada laman web lain yang dihoskan di pangkalan data yang sama dengan laman web anda diretas, kemungkinan laman web anda diretas juga meningkat dengan ketara.

Tidak perlu dikatakan, masalah ini memerlukan banyak perkara di bahagian penyelenggaraan. Tema dan pemalam yang ketinggalan zaman dapat menjadikan laman web anda lebih rentan terhadap keselamatan dan masalah lain, jadi mereka perlu dikemas kini secara berkala.

Apa-apa plugin atau tema yang diretas atau dijangkiti kod jahat boleh menyebabkan percubaan dan serangan penggodaman peringkat massa juga, jadi anda juga perlu berhati-hati dengan jenis tema dan plugin yang anda gunakan dan hapus yang menjadi rentan.

Namun, kebanyakan pengguna yang benar-benar prihatin terhadap keselamatan laman WordPress mereka juga harus melaksanakan langkah keselamatan tambahan, seperti plugin keselamatan premium.

Kelebihan laman web statik

Oleh kerana laman web statik tidak menggunakan pangkalan data, mereka tidak terdedah kepada kebanyakan masalah yang mungkin kita bincangkan di atas. Di samping itu, mereka menawarkan banyak prestasi dan faedah keselamatan juga.

Mari kita bahas secara terperinci di bawah.

Keselamatan

Seperti yang telah kita sebutkan di atas, laman web statik tidak perlu menggunakan pangkalan data. Ini bermaksud ia tidak boleh digodam dengan menggodam pangkalan data melalui amalan seperti SQL injection (SQLi), dan Cross-site Scripting (XSS), yang sangat biasa dengan laman WordPress bergantung pada pangkalan data.

Begitu juga, laman web statik juga tidak dapat diretas hanya dengan menggodam beberapa laman web lain di pangkalan data yang sama dengan laman web anda. Laman web statik juga tidak rentan terhadap semua kemungkinan penggodaman yang kebanyakan laman web menggunakan perisian Open Source seperti WordPress.

Anda juga tidak menghadapi risiko diretas kerana menggunakan tema atau pemalam percuma yang usang atau dijangkiti. Oleh itu, dengan hanya menggunakan laman web statik, anda dapat meningkatkan keselamatan laman web anda dengan ketara.

Kepantasan

Kami membincangkan di atas bagaimana laman web dinamik mungkin mempunyai masalah kelajuan kerana mereka perlu membuat permintaan ke pangkalan data dan mengambil kandungan yang diminta darinya. Tetapi sebagai laman web statik menggunakan halaman pra-diberikan dan bukan pangkalan data, laman web memuat lebih cepat kerana tidak ada bolak-balik seperti laman web yang dinamik.

Sumber: https://www.thecrazyprogrammer.com/2016/11/difference-between-static-and-dynamic-websites.html

Peningkatan kepantasan bukan sahaja dapat membantu memastikan pengalaman pengguna yang lebih baik tetapi juga membawa anda dalam buku-buku Google yang bagus di bahagian depan SEO.

Penyelenggaraan

Sekali lagi, dengan laman web statik, tidak ada plugin atau tema untuk terus mengemas kini secara berkala. Tidak banyak yang boleh dilakukan dari segi pengoptimuman kelajuan atau prestasi. Tidak perlu menyewa pakar untuk meningkatkan kelajuan atau prestasi laman web statik.

Tidak banyak yang perlu dibimbangkan apabila terdapat lonjakan lalu lintas jika dibandingkan dengan lonjakan lalu lintas untuk laman web dinamik. Semua perkara ini tentunya bermaksud masa yang lebih mudah untuk mengekalkan laman web anda dan dapat memberi tumpuan yang lebih baik pada bahagian yang lebih penting dalam perniagaan dalam talian anda.

Kekurangan laman web statik

Sejauh keburukan laman web statik, banyak bergantung pada bagaimana anda pergi menukar laman WordPress dinamik anda menjadi yang statik. Oleh kerana menggunakan pemalam biasanya merupakan pilihan yang lebih popular daripada menggunakan penyelesaian lain, marilah kita membincangkan keburukan dari sudut itu.

Terlalu teknikal untuk pengguna biasa

Mengubah laman web dinamik menjadi laman web statik boleh menjadi terlalu teknikal bagi rata-rata pengguna WordPress. Terdapat banyak langkah rumit yang terlibat dan kesilapan semasa prosesnya sukar untuk diselesaikan.

Sebagai contoh, jika anda memutuskan untuk menggunakan yang popular untuk menukar laman web anda menjadi yang statik, pertama anda harus membuat subdomain dan memindahkan pemasangan WordPress anda ke sana, semasa anda membuat laman web statik dalam tetapan pemalam untuk menerima fail laman web.

Akan ada langkah tambahan yang diperlukan jika pemasangan WordPress dan fail laman web anda berada di pelayan yang berbeza, dan anda harus memuat turun fail statik sebagai fail zip dan memuat naiknya ke pelayan anda.

Sekiranya anda tidak pernah melakukan perkara seperti ini sebelumnya, dengan cepat akan menjadi luar biasa dan meninggalkan banyak ruang untuk kesilapan dan mengacaukan perkara, yang boleh menjadi sukar atau mahal untuk diperbaiki. Beberapa masalah berpotensi yang agak umum termasuk fail gambar yang tidak dapat dipindahkan bersama dengan fail laman web anda yang lain, atau masalah CSS anda.

Tiada pilihan CDN yang mudah

Sekiranya anda belum tahu, CDN merujuk kepada Rangkaian Penghantaran Kandungan. Ini pada dasarnya adalah sumber yang menyediakan fail yang diperlukan dari laman web statik anda kepada pengguna anda, idealnya dari lokasi yang paling hampir dengan tempat asal kebanyakan pengguna anda sehingga mereka mendapat masa memuatkan yang cepat.

Sekarang, kerana tidak ada plugin penjana laman web statik – termasuk Simply Static yang kami sebutkan di atas – gunakan CDN yang akan menangani tugas ini untuk anda, itu adalah sesuatu yang akan diserahkan kepada anda. Dengan kata lain, anda harus mengkonfigurasi penyelesaian anda sendiri di sini.

Batasan fungsi

Mengenai aspek fungsi, membuat laman web statik menggunakan pemalam penjana laman web statik mempunyai beberapa batasan. Anda tidak boleh menggunakan borang hubungan, mempunyai fungsi dan komen carian laman web, atau perkara lain untuk perkara yang dinamik dalam fungsinya. Menggunakan penyelesaian pihak ketiga adalah pilihan tetapi boleh menjadi mahal dan sukar untuk disiapkan juga.

Sebagai tambahan, jika anda mempunyai banyak pengalihan di laman web anda, anda akan kehilangan banyak kelebihan yang anda peroleh di bahagian depan SEO dengan pergi secara statik. Ini kerana pemalam tidak membuat fail .htaccess untuk laman web anda, dan sebaliknya menggunakan tag meta untuk semua pengalihan anda yang tidak baik untuk SEO.

Akhirnya, terdapat juga fakta bahawa laman web statik yang dihasilkan menggunakan pemalam juga menghadapi beberapa masalah penyelenggaraan. Perkara terbesar yang perlu diperhatikan di sini adalah bahawa setiap perubahan yang anda buat ke laman web anda akan menyebabkan keseluruhan laman web anda diterbitkan semula, yang mungkin tidak menjadi banyak masalah untuk laman web yang lebih kecil tetapi boleh memakan masa yang lama untuk laman web yang lebih besar.

Cara menukar laman WordPress menjadi laman HTML statik?

Setelah mengetahui kelebihan dan kekurangan menjadikan laman WordPress anda statik, mari kita bincangkan bagaimana melaksanakan perubahan ini, dua pilihan yang anda ada, dan bagaimana anda dapat mengatasi sebahagian besar keburukan.

Plugin penjana laman web statik

Seperti yang telah dibincangkan di atas, anda boleh menjadikan laman WordPress anda statik dengan menggunakan salah satu plugin penjana laman web statik di luar sana, dengan pilihan yang paling popular ialah Simply Static dan WP2Static. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk menggunakan salah satu plugin ini, anda harus menghadapi batasan dan masalah yang telah kita bincangkan di atas.

Dengan itu, mari kita cepat mengkaji dua pilihan popular di bawah ini.

Secara Statik

hanya plugin wordpress statik

Cukup Statik adalah plugin penjana laman web statik yang paling popular dengan lebih daripada 20,000 laman web WordPress menggunakannya semasa menulis catatan ini. Ini membantu anda membuat versi statik dari laman WordPress anda yang dapat anda layani kepada pengunjung anda sambil mengunci pemasangan WordPress anda di tempat yang selamat, di mana sahaja anda mahu.

Ini membantu anda mengelakkan sebahagian besar masalah keselamatan yang berpotensi berkaitan dengan laman WordPress sambil membolehkan anda menyampaikan kandungan kepada pengunjung dengan lebih cepat berkat halaman statik yang telah dibuat sebelumnya.

WP2Statik

Pemalam wordpress WP2Static

WP2Static ialah plugin penjana laman web statik lain yang popular yang membolehkan anda menyampaikan versi statik laman web WordPress anda kepada pengguna anda sambil membiarkan anda menggunakan WordPress untuk menguruskan kandungan laman web anda.

Beberapa ciri popularnya yang lain termasuk membuang semua tanda dari laman web anda yang menunjukkan bahawa ia menggunakan WordPress sehingga tidak menarik minat penggodam, pilihan untuk menjadi tuan rumah laman web anda secara percuma menggunakan salah satu pilihan yang ditawarkannya dalam bentuk halaman GitHub dan pilihan lain , menghantar pemberitahuan desktop apabila tugas mengeksport anda selesai dan sebagainya.

Walaupun tidak berfungsi dengan WooCommerce atau laman keahlian secara lalai, anda boleh menggunakan alat pihak ketiga seperti Snipcart untuk menjadikannya berfungsi dengan baik untuk jenis laman web juga.

Selain itu, anda dapat meningkatkan fungsi laman web statik anda lebih jauh dengan tambahan WP2Static berbayar, termasuk penukar bentuk statik (untuk mempunyai hubungan dan borang lain di laman web statik anda), pemproses CSS lanjutan (untuk menyesuaikan rupa laman web anda dengan lebih baik , dan perayapan dan pengesanan yang maju, antara lain.

Semua yang telah dinyatakan dan dilakukan, menggunakan salah satu plugin ini mungkin merupakan pilihan yang baik dalam beberapa kes, terutamanya termasuk melayani halaman arahan dan bukan laman web secara keseluruhan, atau laman web yang lebih kecil yang tidak mempunyai elemen dinamik seperti komen.

Oleh itu, apakah pilihan yang lebih baik dalam kes ini? Mari kita ketahui di bawah.

Penyelesaian hosting WordPress statik tanpa pelayan

Terdapat beberapa penyelesaian pihak ketiga yang berfungsi sebagai hos web WordPress yang statik dan tanpa kepala, dan merupakan alternatif yang sangat baik untuk menggunakan pemalam kerana ia membantu anda mengatasi masalah yang berkaitan dengan yang terakhir. Mari kaji 3 penyelesaian tertentu yang sememangnya merupakan pilihan serba boleh untuk menjadikan laman WordPress anda statik.

Strattik

hosting wordpress statik tanpa kepala

Stattic adalah host WordPress tanpa kepala yang membolehkan anda membuat versi laman web WordPress yang ringan dan statik sambil membenarkan anda menggunakan WordPress sebagai backend seperti biasa.

Tidak seperti pilihan lain untuk membuat versi statik dari laman WordPress anda, Strattic melampaui fungsi terhad dan mempunyai rangkaian CDN yang besar yang tersebar di seluruh dunia, yang bermaksud di mana sahaja pengunjung laman web anda berasal, mereka akan sentiasa mendapat kelajuan pemuatan yang sangat cepat mereka akan disajikan kandungan dari lokasi yang paling dekat dengan lokasi mereka.

papan pemuka strattik

Strattic memutuskan laman WordPress yang dinamik dari web dan meletakkannya pada URL yang berbeza di sebalik pengesahan sehingga hanya pemilik laman web yang dapat mengakses laman web tersebut. Anda boleh terus menggunakan WordPress seperti biasa – orang pemasaran masih boleh menambahkan kandungan, anda masih boleh menambah pemalam, dan sebagainya.

Begitu juga, ia berjaya mengatasi sebahagian besar had penyelesaian pembuatan laman web statik tradisional, berkat fungsi terbina dalam untuk elemen dinamik seperti borang hubungan, fungsi carian laman web dan banyak lagi.

Strattic dengan bangga menyatakan bagaimana ia adalah penyelesaian hosting WordPress statik tanpa pelayan dengan seni bina tanpa pelayannya sendiri, yang secara automatik menghilangkan kebanyakan kelemahan hacking dan masalah prestasi yang berkaitan dengan pelayan hosting.

rancangan hosting stratrik

The Pelan permulaan di Strattic berharga $ 35 sebulan dan dilengkapi dengan semua ciri untuk satu laman web. Strattic akan menguruskan proses penghijrahan untuk anda secara percuma tidak kira rancangan yang anda jalani.

HardyPress

hosting wordpress tanpa server hardypress

HardyPress adalah satu lagi pilihan hosting tanpa pelayan untuk pengguna WordPress. Ia sebenarnya jauh lebih murah daripada Strattic, dengan rancangan laman web peribadi berharga lebih kurang $ 5 sebulan (jika anda membayar setiap tahun), tetapi tidak kekurangan apa-apa dari segi fungsi.

harga hardypress

Tingkatkan prestasi dan keselamatan laman WordPress anda dalam masa yang singkat! Pelawat mengakses versi laman web anda yang sepenuhnya statik. Pemasangan WordPress sebenar anda berada di domain yang berasingan dan hanya dijalankan apabila editor perlu membuat beberapa perubahan pada kandungan.

Sebenarnya, lebih serba boleh kerana membolehkan anda menggunakan semua plugin WordPress yang tidak mempunyai komponen dinamik menghadap ke depan. HardyPress juga menyokong Contact Forms 7 yang popular,
sementara melaksanakan fungsi cariannya sendiri di laman web anda.

Sama seperti Strattic, ia meletakkan pemasangan WordPress anda pada domain terpisah yang tidak dapat diakses oleh siapa pun kecuali anda sambil membuat versi statik sepenuhnya dari laman web anda dengan 30 lokasi di seluruh dunia untuk masa memuatkan yang lebih pantas.

Beberapa ciri lain termasuk teknologi SSD, HTTPS, kemampuan untuk menutup instance WordPress anda dan banyak lagi.

Shifter

Hosting WordPress Statik Tanpa Server Shifter

Shifter adalah satu lagi pilihan hebat jika anda ingin bersikap statik dengan laman WordPress anda. Ini membolehkan anda menggunakan semua tema dan plugin WordPress anda (tanpa had dengan elemen dinamik) sambil sangat senang untuk disiapkan dan dikekalkan.

Gunakan tema, plugin, dan alat WordPress yang sama yang anda ketahui dan sukai tanpa gangguan hosting atau ancaman bot dan penggodam.

Terdapat pilihan 1 klik untuk hampir semua perkara yang perlu anda lakukan, dan menyediakan laman web baru atau memindahkan laman WordPress lama anda sangat mudah dengan Shifter.

Keselamatan dan prestasi akan sama baiknya dengan dua pilihan pembuatan laman web statik yang kami tinjau di atas, dengan beberapa ciri yang cukup kemas termasuk menyebarkan ke Netlify dan pemberitahuan untuk Slack, atau bahkan penyatuan khusus mengikut keperluan anda, gateway HTTP / 2 yang diaktifkan , Penyebaran IPv6 dan banyak lagi.

Ini mempunyai alternatif untuk komen dan borang hubungan anda dan berfungsi sama dengan laman web e-dagang berasaskan Shopify.

harga berubah

Untuk harga, paket paling dasar tanpa pilihan domain khusus tersedia untuk digunakan secara gratis untuk satu laman web, sementara paket termurah dengan domain khusus berharga $ 16 sebulan.

Menukar Laman WordPress ke HTML Statik: Ringkasan

menukar laman web wordpress ke laman web html statik

Menjadi statik dengan laman WordPress anda dilengkapi dengan banyak faedah, tetapi bukan untuk semua orang. Walaupun banyak bergantung pada pilihan dan keperluan anda di sini, sejenis peraturan adalah bahawa jika anda cenderung log masuk ke papan pemuka WordPress anda setiap hari atau beberapa kali sehari, maka mungkin menjadikan laman WordPress anda statik akan menyebabkan lebih banyak gangguan penyelenggaraan. untuk anda daripada yang bernilai.

Walaupun begitu, walaupun anda tidak cenderung membuat terlalu banyak perubahan pada laman WordPress anda sesekali, anda harus mempertimbangkan pilihan mana yang perlu anda gunakan untuk membuat peralihan ke versi statik laman web anda.

Walaupun pilihan pemalam mungkin kelihatan menggoda bagi pengguna dengan anggaran, ia boleh menyebabkan masalah untuk laman web besar yang sukar ditangani. Walau bagaimanapun, ia mungkin akan menjadi pilihan anggaran yang bagus untuk halaman arahan dan laman web kecil sahaja.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak fungsi atau mempunyai laman WordPress yang cukup besar, maka gunakan salah satu penyelesaian hosting WordPress statik tanpa pelayan pihak ketiga yang kami kaji di atas adalah cara untuk pergi. Ia bukan sahaja memastikan peralihan yang sangat lancar tetapi juga membolehkan anda menggunakan WordPress seperti yang anda lakukan sebelumnya, tetapi juga menawarkan fungsi terbina dalam untuk elemen dinamik penting seperti borang hubungan dan carian laman web.

Akhirnya, ingat bahawa semasa peralihan ke statik pasti dapat meningkatkan kelajuan, prestasi dan keselamatan keseluruhan dari laman web WordPress anda, itu hanya satu pilihan jika anda tidak perlu menggunakan terlalu banyak elemen dinamik.

Sekiranya anda melakukannya, maka hosting yang berkualiti dan pengoptimuman kelajuan dan prestasi yang tepat adalah yang harus anda lakukan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map