Pertunjukan Cloud Hosting: RunCloud vs Cloudways

Adalah sukar bagi seseorang yang bukan teknikal untuk memahami dan memproses pelbagai jenis hosting apalagi konsep Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS) dan Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS).


Hari ini, kita akan membincangkan bagaimana penyelesaian PaaS dan SaaS telah mengembangkan web hosting dan membandingkan dua penyelesaian, RunCloud dan Cloudways kepala ke kepala untuk melihat bagaimana kedua-duanya berbeza antara satu sama lain.

RunCloud vs Cloudways

Untuk memahami sepenuhnya peranan kedua-dua penyedia ini, penting untuk mempunyai pengetahuan terlebih dahulu mengenai pelayan VPS yang diurus dan tidak dikendalikan.

Pelayan Peribadi Maya Tidak Terurus

Virtual Private Server atau VPS adalah jenis hosting di mana anda menyewa ruang dari satu pelayan besar dengan sumber tertentu.

Ruang hosting web ini diperuntukkan hanya untuk laman web anda dan tidak seperti hosting bersama, sumber daya tidak dipengaruhi oleh pengguna lain di pelayan.

Untuk menjalankan pelayan VPS tanpa dikendalikan, pengguna harus mempunyai kepakaran dalam mengurus pelayan sebagai tidak ada GUI untuk berinteraksi dan semuanya ada diuruskan melalui tempurung.

Bayangkan mengambil sandaran atau memindahkan laman web tanpa menggunakan antara muka cPanel atau Plesk tetapi dengan mengekodkan sekumpulan perintah shell.

Pelayan Peribadi Maya Terurus

Pelayan Peribadi Maya Terurus berfungsi sama seperti tidak dikendalikan kecuali pengguna mempunyai antara muka pengguna untuk berinteraksi, serupa dengan papan pemuka admin WordPress.

Antara muka pengguna ini dan pengoptimuman lain menjadikan keseluruhan pengurusan pelayan menjadi lebih mudah dan mesra pengguna.

Platform sebagai perkhidmatan (PaaS) memainkan peranan penting dalam hosting VPS yang dikendalikan. Walaupun terdapat beratus-ratus pilihan di mana anda boleh mengubah VPS anda yang tidak dikendalikan menjadi VPS yang dikendalikan.

Dalam artikel ini kita hanya akan membincangkan RunCloud dan Cloudways dan melihat apa yang ditawarkan oleh setiap penyedia sebagai PaaS.

Mari kita lihat secara ringkas apa itu Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS) dan Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS)? Oleh itu, apabila seseorang mengemukakan soalan mengenai PaaS, anda boleh menjawabnya tanpa Googling.

Apa itu PaaS?

Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS) adalah kotak alat yang mengandungi kedua-dua perkakasan dan perisian yang diperlukan untuk hosting laman web.

Ini adalah model pengkomputeran awan yang menyediakan platform kepada pemaju untuk membina aplikasi mereka menggunakan sumber daya pihak ketiga ini tanpa menyiapkan keseluruhan seni bina dalaman.

Perniagaan bergantung pada perkhidmatan PaaS untuk tugas tertentu kerana infrastrukturnya yang mantap dan khusus dalam domain tersebut. Ini adalah cara yang efisien untuk menggunakan sumber daya pihak ketiga yang diuruskan, dilindungi, dan dikemas kini.

Cloudways yang merupakan hosting yang dikendalikan oleh WordPress adalah salah satu contoh PaaS.

Apa itu SaaS?

Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS) adalah aplikasi yang dibangunkan untuk pengagihan semula melalui internet sebagai pertukaran yuran pelesenan tertentu.

Ini adalah perisian pengkomputeran awan yang disediakan untuk pelanggan melalui internet.

Sebagai perbandingan dengan PaaS, SaaS adalah penyelesaian buatan yang sudah dikembangkan dan siap digunakan oleh pemilik lesen.

Namun, ia menawarkan kontrol yang lebih sedikit dibandingkan dengan PaaS kerana aplikasi di SaaS dikembangkan untuk pelayan dengan satu tujuan dan tidak dapat disesuaikan seperti perkhidmatan PaaS.

Sekarang mari kita lihat perbandingan dua penyedia hosting awan.

Apa itu RunCloud?

laman utama runcloud

RunCloud adalah SaaS yang menawarkan pelanggannya antara muka pengguna untuk berinteraksi dengan pelayan VPS mereka. Ini adalah aplikasi yang dapat disatukan dengan pelayan mana pun untuk menjadikan keseluruhan bahagian pengurusan lebih mudah.

Ini membantu pemilik pelayan dalam menguruskan pelayan mereka dan menggunakan ciri-ciri tertentu seperti sijil SSL dan perisian yang mengawal versi seperti Git menggunakan GUI antara muka grafik dan bukan oleh menjalankan perintah shell melalui baris perintah.

RunCloud juga menawarkan utiliti seperti pemantauan pelayan terbina dalam, pemasang skrip, pelbagai versi PHP dan pilihan untuk menjalankannya NGINX atau NGINX + Apache hibrid sebagai timbunan web untuk laman web yang dihoskan.

Bilakah Menggunakan RunCloud?

RunCloud bukan untuk orang ramai dan memerlukan pemahaman asas mengenai arahan pelayan. Walaupun SaaS ini menyediakan antara muka pengguna untuk berinteraksi dengan pelayan, masih sukar bagi pengguna bukan teknisi untuk menghubungkan pelayan mereka dengan RunCloud melalui CLI dan tidak tahu bagaimana menjana Kekunci SSH dan gunakan RINGKAS.

Sekiranya anda selesa dengan pelayan dan mempunyai pengetahuan penggunaan sebelumnya CLI untuk menguruskan pelayan, maka RunCloud boleh menjadi pilihan yang sesuai untuk anda. Ini juga merupakan pilihan utama bagi pembangun yang menguruskan beberapa pelayan untuk pelanggan mereka dan ingin mengekalkan kos penyelenggaraan minimum.

RunCloud.io sesuai untuk orang yang mempunyai kepakaran teknikal dan hanya mencari antara muka pengguna yang berfungsi pada pelayan pilihan mereka. Orang yang lebih suka sokongan teknikal dan ingin mempunyai pilihan untuk menjalankan hibrid NGINX dan NGINX + Apache.

Harga

harga runcloud

RunCloud bermula serendah $ 0 / bln di mana hanya satu pelayan yang dapat dihubungkan dengan ciri terhad. Lebih banyak ciri dapat ditambahkan ketika nilai rancangan ditingkatkan. Pakej perniagaan adalah pakej lengkap dan harganya $ 45 / bln.

Nota: Pengguna RunCloud membayar secara berasingan untuk pelayan VPS mereka kerana harga di atas hanya untuk antara muka pengguna RunCloud.

Apa itu Cloudways?

laman utama cloudways

Cloudways adalah PaaS yang menawarkan platform hosting awan terurus kepada pelanggannya di mana pelayan mereka diuruskan dan mereka mempunyai akses ke salah satu platform yang paling mudah digunakan untuk menguruskan perkhidmatan seperti sandaran, SSL, sandaran, pementasan, pelayan dan pemantauan aplikasi dan pengklonan dan lain-lain.

Walaupun Cloudways menguruskan pelayan anda tetapi platformnya kaya dengan ciri-ciri yang berguna untuk menguruskan pelayan dan laman web. Beberapa ciri yang diserlahkan termasuk:

 • Persekitaran pementasan untuk ujian dan peningkatan
 • Masalah WordPress tanpa gangguan dengan pemalam migrator
 • Pelancaran aplikasi 1-klik
 • 1-klik aplikasi dan pengklonan dan pemindahan pelayan
 • 1-klik integrasi CDN
 • Sijil SSL percuma dengan ciri Wildcard
 • Pemantauan aplikasi melalui Relik Baru
 • Mekanisme cache canggih (Varnish, Redis dan Memcached)

Sila rujuk ciri Cloudways untuk senarai lengkap.

Laman web yang dihoskan di Cloudways Platform cepat dan selamat terutamanya kerana timbunannya yang kuat yang menyokong pelbagai permintaan PHP, NGINX + Apache pelayan web hibrid dan penyembuhan automatik kemampuan. Cloudways juga firewall bersepadu untuk melindungi pelayan dari kerentanan keselamatan.

Bilakah Menggunakan Cloudways?

Cloudways pasti menghilangkan keperluan kepakaran teknikal yang diperlukan untuk menguruskan pelayan. Ini semudah melancarkan pelayan dengan beberapa klik, memilih jenis laman web dari contoh yang telah dipasang sebelumnya, memetakan domain dan mula membina laman web anda.

Cloudways adalah penyelesaian yang disukai untuk perniagaan kecil, startup, blogger dan agensi yang ingin mengurus laman web mereka tanpa perlu risau tentang masalah yang berkaitan dengan pelayan yang kompleks.

Begitu juga, sifat platform yang mantap juga sesuai untuk pembangun yang ingin mempunyai sedikit kawalan ke atas pelayan mereka dan yang menyukai pilihan terminal SSH yang disertakan dalam platform untuk menjalankan perintah shell.

Harga

harga cloudways

Tawaran Cloudways.com harga bayar semasa anda model dan caj hanya untuk sumber yang anda gunakan dan bukan bilangan laman web yang dipasang di dalamnya. Harga adalah mesra bajet dan bermula dari harga serendah $ 10 / bln. Satu lagi perkara hebat mengenai harga adalah bahawa semua pelanggan menikmati tahap ciri yang sama tanpa mengira rancangan yang mereka gunakan.

Sokongan

Pelanggan Cloudways menikmati sokongan sembang langsung 24/7, sokongan tiket dan sokongan pangkalan pengetahuan apabila mereka menghadapi sebarang masalah.

Alat tambah

Platform ini menawarkan pelbagai add-on untuk pengalaman dan sokongan pengguna yang lebih baik. Ini termasuk CloudwaysCDN, E-mel Elastik, e-mel melalui Rackspace dan pemindahan aplikasi yang mudah.

Perbandingan RunCloud vs Cloudways

Untuk pemahaman yang lebih baik, mari kita bandingkan ciri-ciri RunCloud dan Cloudways dan memaparkannya dalam bentuk jadual.

ciri-ciriRunCloudLaluan Awan
SSHYa (tidak ada dalam rancangan Percuma)Ya
Pemantauan PelayanYa (tidak ada dalam rancangan Percuma)Ya
Sandaran AutoTidakYa
PementasanTidakYa
Anggota kumpulanYa (hanya dalam Rancangan Perniagaan)Ya
Pemindahan PelayanTidakYa
Pengklonan PelayanTidakYa
SMTPTidakYa
Alat tambahTidakYa
Sokongan Langsung 24/7TidakYa
Teknologi cachingNginx FastCGIVarnish dan Redis
Pemasang SkripYaYa
FirewallYa (tidak ada dalam rancangan Percuma)Ya
SSLYa (tidak ada dalam rancangan Percuma)Ya
Penyebaran GitYa (hanya dalam Rancangan Perniagaan)Ya
Akses rootYaTidak

Cloudways vs RunCloud – Pemikiran Akhir

Dalam artikel ini, kami mengetahui tentang RunCloud dan Cloudways dan melihat bagaimana kedua platform ini antara satu sama lain. RunCloud memerlukan kepakaran teknikal untuk beroperasi yang sesuai untuk devs yang ingin mempunyai panel kawalan untuk menguruskan pelayan mereka.

Sebaliknya, Cloudways adalah platform yang menguruskan pelayan untuk penggunanya dan juga menyediakan ciri-ciri yang berguna untuk menguruskan laman web. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, lihat ulasan Cloudways ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map