Cloud Hosting Showdown: RunCloud срещу Cloudways

За нетехническо лице може да бъде трудно да разбере и обработи различните видове хостинг, камо ли концепцията за платформа като услуга (PaaS) и софтуер като услуга (SaaS).


Днес ще обсъдим как PaaS и SaaS решенията са се развили в уеб хостинг и ще сравним две решения, RunCloud и Cloudways главата до главата, за да видите как две се различават една от друга.

RunCloud срещу Cloudways

За да разберете напълно ролята на тези два доставчика, е важно да имате известни предварителни познания за управлявани и неуправляеми VPS сървъри.

Неуправляем виртуален частен сървър

Виртуален частен сървър или VPS е типът хостинг, при който наемате пространство от един голям сървър с конкретни ресурси.

Това уеб хостинг пространство се разпределя само за вашия уебсайт и за разлика от споделения хостинг, ресурсите не се влияят от други потребители на сървъра.

За да управляват VPS сървър без управление, потребителите трябва да имат известен опит в управлението на сървър като няма GUI, с който да си взаимодействаме и всичко е управлявани чрез черупка.

Представете си, че правите резервно копие или мигрирате уебсайт, без да използвате cPanel или Plesk интерфейс, но като кодирате куп команди за черупки.

Управляван виртуален частен сървър

Управляваният виртуален частен сървър работи точно като неуправляван, с изключение на потребителите имат потребителския интерфейс, с който да взаимодействат, подобно на таблото за управление на WordPress admin.

Този потребителски интерфейс, заедно с други оптимизации, правят управлението на целия сървър много по-лесно и удобно за потребителя.

Платформата като услуга (PaaS) играе важна роля в управлявания VPS хостинг. Въпреки че има стотици опции, чрез които можете да превърнете вашия неуправляем VPS в управляван VPS.

В тази статия ще обсъждаме само RunCloud и Cloudways и ще видим какво предлага всеки доставчик като PaaS.

Нека разгледаме накратко какво представлява платформата като услуга (PaaS) и софтуер като услуга (SaaS)? Така че следващия път, когато някой зададе въпрос за PaaS, можете да отговорите, без да го гушите.

Какво е PaaS?

Платформа като услуга (PaaS) е кутия с инструменти, съдържаща както хардуера, така и софтуера, необходим за хостинг на уебсайтове.

Това е модел в облачни изчисления, който предоставя платформа на разработчиците да изграждат своето приложение, използвайки тези ресурси на трети страни, без да настройват цялата собствена архитектура.

Бизнесът разчита на услугите на PaaS за конкретна задача поради здравата и специализирана инфраструктура в тази област. Това е ефикасен начин за използване на ресурси на трети страни, които се управляват, осигуряват и актуализират.

Cloudways, който е хостинг на WordPress, е един от примерите на PaaS.

Какво е SaaS?

Софтуер като услуга (SaaS) е приложение, разработено за преразпределение по интернет в замяна на определени лицензионни такси.

Това е софтуер за облачни изчисления, предоставен на клиентите по интернет.

В сравнение с PaaS, SaaS е готово решение, което вече е разработено и готово да бъде използвано от притежателя на лиценза.

Въпреки това, той предлага по-малък контрол в сравнение с PaaS, тъй като приложението в SaaS е разработено за сървър строго с една цел и не може да бъде персонализирано като PaaS услуга.

Сега нека преминем към сравнението на двата облачни хостинг доставчика.

Какво е RunCloud?

начална страница на runcloud

RunCloud е SaaS, който предлага на клиентите си потребителския интерфейс да взаимодейства със своя VPS сървър. Това е приложение, което може да бъде интегрирано с всеки сървър, за да улесни цялата управленска част.

Той помага на собственика на сървъра в управлението на неговия сървър и внедряването на определени функции като SSL сертификати и софтуер за контрол на версии като Git използване на графичния потребителски интерфейс GUI, а не от стартиране на команди за черупки чрез команден ред.

RunCloud също предлага помощни програми като вграден мониторинг на сървъра, инсталатор на скриптове, множество PHP версии и опция за стартиране или Nginx или Nginx + Apache хибриден като уеб стек за хоствани уебсайтове.

Кога да използвате RunCloud?

RunCloud не е за noobs и изисква основно разбиране на командите на сървъра. Въпреки че този SaaS предоставя потребителски интерфейс за взаимодействие със сървъра, все още е предизвикателство за нетехнологиите да свържат своите сървъри с RunCloud чрез CLI и не знаят как да генерират SSH ключове и използвайте PuTTY.

Ако сте удобни със сървъра и имате предварително познание за използването CLI за да управлявате сървъра, тогава RunCloud може да бъде подходящата опция за вас. Това също е предпочитан избор за разработчици, които управляват множество сървъри за своите клиенти и обичат да сведат разходите за поддръжка до минимум.

RunCloud.io е подходящ за хората, които имат технически познания и просто търсят потребителски интерфейс, който работи на предпочитания от тях сървър. Хората, които предпочитат техническата поддръжка и биха искали да имат опция да работят както NGINX, така и NGINX + Apache хибрид.

Ценообразуване

ценообразуване

RunCloud стартира с толкова ниско ниво 0 $ / месец в който само един сървър може да бъде свързан с ограничени функции. Още функции могат да бъдат добавени като стойност на надградения план. Бизнес пакетът е пълният пакет и струва $ 45 / месец.

Забележка: Потребителите на RunCloud плащат отделно за своите VPS сървъри, тъй като горните цени са само за потребителски интерфейс на RunCloud.

Какво е Cloudways?

начална страница на cloudways

Cloudways е PaaS, който предлага управлявана облачна хостинг платформа до своите клиенти, където техните сървъри се управляват и те имат достъп до една от най-лесната за използване платформа за управление на услуги като архивиране, SSL, архивиране, стадиране, мониторинг и клониране на сървъри и приложения и т.н..

Въпреки че Cloudways управлява вашия сървър, но неговата платформа е богата на функции, полезни за управление както на сървъра, така и на уебсайта. Някои от подчертаните функции включват:

 • Сценична среда за тестване и надграждане
 • Безпроблемна миграция на WordPress с плъгин за мигранти
 • Стартиране на приложението с едно щракване
 • Клониране и прехвърляне на приложение и сървър с едно кликване
 • 1-щракване CDN интеграция
 • Безплатни SSL сертификати с функция Wildcard
 • Мониторинг на приложения чрез New Relic
 • Усъвършенстван кеширащ механизъм (лак, Redis и Memcached)

Моля, вижте функциите на Cloudways за пълния списък.

Уебсайтовете, хоствани на платформата Cloudways, са бързи и защитени главно поради мощния си стек, който поддържа множество PHP услуги, Nginx + Apache хибриден уеб сървър и авто-изцеление възможности. Cloudways също има интегрирани защитни стени за защита на сървърите от всяка уязвимост на сигурността.

Кога да използвате Cloudways?

Cloudways със сигурност елиминира нуждата от технически познания, необходими за управление на сървър. Наистина е толкова просто, колкото да стартирате сървър с няколко кликвания, да изберете тип уебсайт от предварително инсталирани екземпляри, да картографирате домейн и да започнете да изграждате уебсайта си.

Cloudways е предпочитано решение за малки фирми, стартъпи, блогъри и агенции, които искат да управляват своите уебсайтове, без да се притесняват от сложни проблеми, свързани със сървъра.

По същия начин, стабилният характер на платформата е подходящ и за разработчици, които обичат да имат малко контрол върху своя сървър и които харесват опцията за SSH терминал, вграден в платформата за изпълнение на командни черупки.

Ценообразуване

ценови облаци

Cloudways.com предлага цени за плащане модел и таксувайте само за ресурсите, които използвате, а не за броя на уебсайтовете, инсталирани на него. Ценообразуването е благоприятно за бюджета и започвайте от толкова ниски цени $ 10 / месец. Друго страхотно нещо при ценообразуването е, че всички клиенти се радват на едно и също ниво на функции, независимо от плана, който използват.

поддържа

Клиентите на Cloudways се радват на денонощна поддръжка за чат на живо, поддръжка на билети и поддръжка на базата знания, когато изпаднат в някакъв проблем.

Добавки

Платформата предлага масив от добавки за подобрено потребителско изживяване и поддръжка. Това включва CloudwaysCDN, Elastic Email, имейли чрез Rackspace и лесна миграция на приложения.

Сравнение на RunCloud срещу Cloudways

За по-добро разбиране, нека сравним характеристиките на RunCloud и Cloudways и да ги покажем в табличен вид.

ХарактеристикаRunCloudCloudways
SSHДа (не в Безплатен план)да
Мониторинг на сървъраДа (не в Безплатен план)да
Автоматично архивиранеНеда
постановкаНеда
Членове на отбораДа (само в бизнес план)да
Прехвърляне на сървърНеда
Клониране на сървърНеда
SMTPНеда
ДобавкиНеда
24/7 Поддръжка на живоНеда
Технология на кеширанеNginx FastCGIЛак и Редис
Инсталатор на скриптоведада
FirewallДа (не в Безплатен план)да
SSLДа (не в Безплатен план)да
Разгръщане на GitДа (само в бизнес план)да
Корен достъпдаНе

Cloudways срещу RunCloud – финални мисли

В тази статия научихме за RunCloud и Cloudways и видяхме как тези две платформи една от друга. RunCloud изисква техническа експертиза за работа, която е подходяща за разработчици, които искат да имат контролен панел за управление на техните сървъри.

За разлика от тях, Cloudways е платформа, която управлява сървъра за своя потребител и също така предоставя функции, полезни за управление на уебсайта. Ако искате да научите повече, разгледайте този преглед на Cloudways.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map