Så här startar du en blogg från repan

Starta din helt egen blogg är det bästa och enklaste sättet att dela dina idéer och expertis med världen. Om du tycker att skapa en blogg från början låter alltför svårt och tekniskt kan du inte ha mer fel. För att göra en blogg är mycket lättare än du tror. Det är det verkligen!


Det här är en steg-för-steg “vakta över min axel” handledning om hur du startar en blogg från början med WordPress, med videor som är lätta att följa och förstå.

Men om du fastnar, skicka mig ett e-postmeddelande så gör jag mitt bästa för att hjälpa dig.

Och om du vill kan du till och med använda din blogg för att marknadsföra ditt lilla företag eller webbutik, eller så kan du till och med tjäna pengar på det genom att blogga.

 1. Vad lär du dig här?
 2. Du lär dig hur du skapar en WordPress-blogg från början (dvs. hur du installerar, konfigurerar och anpassar WordPress).

 1. Vad behöver du för att starta en blogg?
 2. Du behöver en dator och internetuppkoppling (duh!), Och du behöver minst ett par timmar för att komma igång.

 1. Hur mycket kostar det att skapa en WP-blogg?
 2. Inte mycket, du behöver bara spendera cirka $ 10 per månad på ett domännamn och webbhotell, det är det.

hur man startar en wordpress-blogg från början

Är du redo? Låt oss sedan ta reda på hur du startar en WordPress-blogg från början av 2020:

Hur man startar en blogg från början med WordPress

 • 1. Få ett domännamn & webbhotell

  Första saker först, innan du kan skapa din blogg behöver du två saker; ett domännamn och webbhotell. Det här är byggstenarna i din blogg.

  Jag rekommenderar att du använder Bluehost.com eller SiteGround.com som webbhotell för din blogg, här är varför:

  Båda erbjuder liknande prissättning

  Båda är rekommenderas av WordPress.org. Bluehost och WordPress har arbetat tillsammans sedan 2005

  Båda har ett klick på WordPress-installationen som automatiskt tar hand om den tekniska installationen och konfigurationen.

  Båda erbjuder 24/7 support vilket innebär att det alltid finns någon där för att svara på dina frågor plus deras supportcenter på nätet innehåller WordPress-guider, videohandledning och mer.

  Båda erbjuder 30-dagars återbetalningsgaranti så du kan få en återbetalning om du bestämmer dig att inte vill ha en blogg trots allt.

  Bluehost ger dig ett GRATIS DOMMINNAMN när du registrerar dig med dem.

  SiteGround ger enastående funktioner när det gäller hastighet och säkerhet (FYI använder jag Sitegrounds GrowBig-plan för den här webbplatsen).

  För mer detaljerad information om dessa företag se min SiteGround-granskning och Bluehost-granskning, och om du fortfarande inte kan bestämma dig bör du kolla in min SiteGround-jämförelse med Bluehost-jämförelse.

 • 2. WordPress-översikt & installation

  I den här videon kommer du att lära dig hur du installerar WordPress på ditt värdkonto med deras enkla och nybörjarvänliga “1-klick” WordPress-installationsprogram.

  Om du behöver hjälp med att installera WordPress, se denna installationsguide och genomgång.

 • 3. WordPress-inloggning & admin område

  Grattis till installationen av WordPress! Här i den här videon lär du dig att logga in på ditt WordPress-administrationsområde och använda de viktiga verktygen som finns där.

 • 4. Skapa sidor i WordPress

  I den här videon får du veta hur du skapar sidor (t.ex. din hemsida, kontaktsida osv) för din WordPress-blogg.

 • 5. Skapa inlägg i WordPress

  Här i den här videon lär du dig att skapa ett inlägg för din WordPress-blogg. Inlägg skiljer sig lite från sidor eftersom de listas i omvänd kronologisk ordning på din webbplats och är perfekta för innehåll i dagbokstyp, som blogginlägg..

  Mellanspel

  Vad är skillnaden mellan sidor och inlägg i WordPress?

  Inlägg och sidor i WordPress kan se mycket lika ut på ytan, båda innehåller en titel och huvudinnehållsområdet använder samma innehållsredigerare, men det finns några viktiga skillnader:

  Inlägg har en synlig datum- och tidsstämpel medan sidor inte gör det

  Inlägg visas i omvänd kronologisk ordning på din webbplats, från den senaste till den äldsta

  Sidor lämnas utanför huvudtidslinjen för din blogg

  Inlägg kan organiseras med hjälp av kategorier och taggar

  Sidor kan organiseras i en hierarkisk struktur

  Inlägg syndikeras med RSS-flöden och meddelar prenumeranter när nya inlägg publiceras

  Som tumregel är allt innehåll som är “tidlöst” och inte en del av din blogg bäst lämpat för att publiceras som en sida. Innehåll som är en del av din blogg eller dagbok, och som är mer tidskänsligt, passar bättre som inlägg.

  Okej, låt oss gå vidare.

 • 6. Kategorier & taggar i WordPress

  I den här videon lär du dig att skapa kategorier och taggar (för inlägg) för din WordPress-blogg.

 • 7. Använda WordPress-plugins

  Här i den här videon kommer du att lära dig hur du använder plugins på din WordPress-webbplats. En plugin utökar funktionaliteten eller lägger till en ny funktion (till exempel ett kontaktformulär) till din WordPress-blogg.

  Mellanspel

  Vilka är de måste ha WordPress-plugins du bör installera?

  Plugins hjälper till att utöka och utöka funktionaliteten i din WordPress-blogg. Det finns nästan 50 000 gratis WordPress-plugins du kan använda för din blogg. Men gå inte galen och installera dem alla eftersom att ha för många plugins installerade kommer att göra din bloggbelastning långsam. Så du måste vara picky och installera bara de plugins som din blogg verkligen behöver.

  Aksimet är ett anti-spam-plugin som skyddar din blogg mot skadligt innehåll (detta är ett officiellt WordPress-plugin och kommer förinstallerat).

  Yoast är ett SEO-plugin som hjälper dig att sökmotoroptimera din blogg och hjälper dig att konfigurera din WordPress-bloggs SEO, t.ex. metataggar och XML-sitemapgenerering, robots.txt-filkonfiguration, .htaccess-filredigering och mycket mer

  WP-raket är ett premium-cache-plugin som hjälper dig att ladda din WordPress-webbplats snabbt. Det fantastiska med WP Rocket är att den levereras utan komplexa inställningar för plugin och det påskyndar laddningstiden för din webbplats när du aktiverar plugin.

  Visuell kompositör är en intuitiv dra och släpp-redigerare som erbjuder ett rikt bibliotek med kraftfulla funktioner och tillgångar för att skapa en komplett och professionell WordPress-webbplats.

  Imagify är ett bildkomprimeringsplugin som optimerar bilder du laddar upp genom att minska filstorlekar utan att förlora kvalitet, så att din blogg laddas snabbt

  Social Warfare plugin hjälper dig att lägga till fantastiska snygga sociala bokmärkningsknappar på din blogg.

  Kontaktformulär 7 är ett kontaktformulär-plugin som du kan använda för att skapa olika typer av kontaktformulär.

  Ryggraket är ett allt-i-ett-plugin som ger dina bloggfunktioner som statistik, relaterade inlägg, optimering av sökmotorer, social delning, skydd, säkerhetskopiering, hastighet och e-postlisthantering.

  Låt oss gå vidare.

 • 8. Anpassa WordPress-teman

  Ett WordPress-tema (även kallad mall) är en uppsättning filer som bestämmer utseendet och känslan i din WordPress-drivna blogg. I den här videon lär du dig att använda WordPress-teman för att göra ett bra första intryck för din WordPress-blogg.

 • 9. WordPress-menyer & widgetar

  I den här videon lär du dig hur du ändrar utseendet på din bloggs innehåll med hjälp av WordPress-menyn & widgetfunktioner.

 • 10. Skapa & hantera användare

  I den här videon lär du dig att skapa och hantera användarkonton på din WordPress-blogg.

 • Bonus: Bloggkampanj & säkerhetstips

  Här lär du dig att marknadsföra, underhålla och skydda din WordPress-blogg med några användbara tips.

  Mellanspel

  Vad kan du göra för att säkra WordPress?

  WordPress är säkert ut ur rutan där det finns försiktighetsåtgärder du kan vidta för att härda din WordPress-blogg ytterligare. Här är några grundläggande säkerhetstips för WordPress:

  Använd inte “Admin” som ditt administratör / master användarnamn

  Använd starka lösenord (långa, med siffror, versaler och symboler)

  Hämta bara plugins och teman från kända källor

  Komplettera alltid kärna WordPress-uppdateringar så snart de kommer ut (fyi alla SiteGround-planer kommer med hanterade WordPress-värd, vilket innebär att de kommer att göra kärnuppdateringar och korrigeringar till WordPress för dig – automatiskt)

5 sätt att tjäna pengar på din blogg

Från min egen erfarenhet har jag upptäckt att de flesta råd om hur man kan tjäna pengar på en blogg baseras på förutsättningen att din blogg redan drar in tusentals besökare om dagen. Men hur sant är det antagandet? Om du gillar mig, får du förmodligen inte tusentals besökare om dagen. Men inga bekymmer, det finns fortfarande många sätt att tjäna pengar på din blogg. Dessa är fem metoder som fungerar för alla bloggar.

Metod 1: Sponsring

De flesta kommer att säga att att annonser på din webbplats – antingen bannerannonser eller textannonser som visas i slutet av artiklar – är det bästa sättet att få intäkter. Även om dessa annonsprogram är lätta att installera, är de inte heller värda att fortsätta om du inte har mycket trafik. Ett enkelt alternativ till ren reklam är sponsring, där lokala företag betalar dig direkt för att sätta deras namn och logotyper på din webbplats.

Metod 2: E-böcker och premiuminnehåll

Om du är villig att förbinda dig att skapa ett nytt stycke nedladdningsbart innehåll – en fallstudie, en whitepaper eller Kindle ebook – varje månad, kan du skapa en återkommande inkomstström baserad på din blogg. Så här fungerar det: skapa en bok på 25 sidor, lägg till den till Amazon och ladda var som helst från $ 1,99 till $ 3,99 per bok. Bäst av allt, detta är helt passiva inkomster som faktiskt hjälper till att bygga ditt rykte.

Metod 3: Kurser och konsultation

Och när du väl har byggt upp ditt rykte med e-böcker och annat premiuminnehåll är det när du kan börja sälja kurser och konsulttjänster med höga dollar. Säg till exempel att du skriver en blogg om hälsa och fitness. Varje dag kan du ge träningsförslag och lägga upp bilder på dig själv på gymmet. Det kan öppna dörren för personer som anställer dig som personlig tränare eller för ett gym att anställa dig som lärare för en ny träningskurs.

Metod 4: Affiliate marketing

Jag har sett många människor ta sin passion för en specifik produkt och förvandla den till ett mycket framgångsrikt affiliate-marknadsföringsföretag. Säg till exempel att du tycker om att skriva om olika tekniska prylar och att du har skapat en relativt populär gadgetblogg som folk läser för att lära sig om de senaste nya produktutbuden. Du nämner redan produkter, så varför inte få betalt för att göra det? Om du registrerar dig för ett affiliate-marknadsföringsprogram kan du få betalt varje gång någon klickar på en produktlänk på din blogg och köper en produkt.

Metod 5: Innehållsmarknadsföring

Jag har sparat mitt bästa förslag för sist. Det allra bästa sättet att tjäna pengar på din blogg är att göra den till centrum i ditt innehållsmarknadsföringsarbete. Så här fungerar det: du skapar en blogg och uppdaterar din blogg regelbundet med SEO i åtanke, det är ett utmärkt sätt att få ordet om alla de olika produkterna som är till salu på din huvudwebbplats.

Om du ser allvar med att tjäna pengar på din blogg är det alla beprövade metoder som fungerar, oavsett hur stor eller liten din trafik är varje dag. Det kan kräva lite arbete från början, men när du först ser hur lätt det är att tjäna pengar medan du sover kommer du att inspireras att prova mer och mer av dessa strategier.

Nästa steg mot att starta din egen WordPress-blogg

Nu när jag har visat dig exakt hur du startar en blogg och hur du kan tjäna pengar på den, och nu är det allt upp till dig. Eftersom bara du kan få det att hända och få din blogg att fungera!

Om du vill dela dina idéer eller expertis med världen eller tjäna pengar med en blogg, bör du börja just nu.

Välj ett WordPress-tema som får designen av din blogg att se ut och känna som du vill att den ska vara. Jag rekommenderar StudioPress-teman. Du bör också överväga att använda ett snabbt laddande WordPress-tema.

Installera några få WordPress-plugins som utvidgar din bloggs funktionalitet.

Lägg till några viktiga “måste-ha” -sidor som kontakt, om, sekretess osv. Den här guiden för att starta en blogg visar hur du skapar dessa typer av sidor.

Gå och skriv ditt allra första blogginlägg.

Om du fastnar i något, skicka mig ett e-postmeddelande så gör jag mitt bästa för att hjälpa dig. Du bör också kolla min lista med WordPress-resurser och alternativt kan du också använda en webbplatsbyggare om du vill skapa en webbplats enkelt och snabbt.

Låt mig också veta när din blogg är igång, för jag skulle gärna vilja se din blogg “live” och “i aktion”. Ett stort tack och till Bluehost för deras användbara videohandledning.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map