Top 6 najpogostejših ranljivosti WordPress (in kako jih odpraviti)

WordPress je bil prvotno predstavljen kot platforma za bloganje, ki je veliko kasneje postala celovita spletna rešitev, kakršna je danes, za prodajalne e-trgovine, bloge, novice in aplikacije na ravni podjetij. Ta razvoj WordPressa je v njeno jedro prinesel številne spremembe in jo naredil bolj stabilno in varno od svojih prejšnjih različic.


Ker je WordPress odprtokodna platforma, kar pomeni, da lahko k osnovnim funkcionalnostim prispeva kdor koli. Ta prilagodljivost je koristila tako razvijalcem, ki so razvili teme in vtičnike, kot končnemu uporabniku, ki jih uporablja za dodajanje funkcionalnosti na svojih spletnih mestih WordPress.

Najpogostejše ranljivosti WordPress (in kako jih odpraviti)

Ta odprtost pa sproža resna vprašanja glede varnosti platforme, ki jih ni mogoče prezreti. To ni pomanjkljivost samega sistema, ampak struktura, ki je zgrajena, in upošteva, kako pomembno je, da WordPress varnostna ekipa dela dan in noč, da bi platforma bila zaščitena za svoje končne uporabnike..

Povedano je, da se kot končni uporabnik ne moremo preprosto zanašati na njegov privzeti varnostni mehanizem, saj naredimo veliko sprememb z namestitvijo različnih vtičnikov in tem na naše spletno mesto WordPress, ki lahko ustvarijo vrzeli, ki jih bodo hekerji izkoristili.

V tem članku bomo raziskali različne WordPress varnostne ranljivosti in naučili se bomo, kako se jim izogniti in jih popraviti, da bodo ostali varni!

Ranljivosti WordPressa & Varnostna vprašanja

Videli bomo vsako zadevo in njeno rešitev eno za drugo.

 1. Brute Force Attack
 2. SQL vbrizgavanje
 3. Zlonamerna programska oprema
 4. Skripta na več mestih
 5. DDoS Attack
 6. Stare različice WordPress in PHP

1. Brute Force Attack

V terminu Layman, Brute Force Attack vključuje večkratni pristop poskusov in napak z uporabo stotine kombinacij, da uganite pravo uporabniško ime ali geslo. To se naredi z uporabo močnih algoritmov in slovarjev, ki ugiba geslo s pomočjo neke vrste konteksta.

Tovrstni napad je težko izvesti, vendar je še vedno eden priljubljenih napadov, izvedenih na spletnih mestih WordPress. WordPress privzeto ne blokira uporabnika, da bi poskusil več poskusov neuspeha, kar človeku ali botu omogoči več tisoč kombinacij na sekundo.

Kako preprečiti in odpraviti napade brutalnosti

Izogibanje brutalnim silam je dokaj enostavno. Vse, kar morate storiti, je ustvariti močno geslo, ki vključuje velike črke, male črke, številke in posebne znake, saj ima vsak znak različne vrednosti ASCII in težko bi uganiti dolgo in zapleteno geslo. Izogibajte se uporabi gesla, kot je johnny123 ali whatsmypassword.

Vključite tudi dve faktorski overjanje, da dvakrat preverite pristnost uporabnikov na vašem spletnem mestu. Two Factor Authentication je odličen vtičnik za uporabo.

2. SQL injekcija

Eden najstarejših hekerjev v knjigi spletnega krampanja je vbrizgavanje poizvedb SQL za izvajanje ali popolno uničenje baze podatkov s pomočjo katerega koli spletnega obrazca ali polja za vnos.

Po uspešnem vdoru lahko heker manipulira z bazo podatkov MySQL in po možnosti pridobi dostop do svojega WordPress administratorja ali preprosto spremeni svoje poverilnice za nadaljnjo škodo. Ta napad ponavadi izvajajo ljubiteljski osrednji hekerji, ki večinoma preizkušajo svoje hekerske sposobnosti.

Kako preprečiti in odpraviti SQL Injection

S pomočjo vtičnika lahko ugotovite, ali je vaše spletno mesto žrtev SQL injekcije ali ne. Za preverjanje tega lahko uporabite WPScan ali Sucuri SiteCheck.

Posodobite tudi WordPress in katero koli temo ali vtičnik, za katerega menite, da lahko povzroča težave. Preverite njihovo dokumentacijo in obiščite njihove podporne forume, da poročajo o takšnih težavah, da lahko razvijejo obliž.

3. Zlonamerna programska oprema

Zlonamerna koda se v WordPress vbrizga prek okužene teme, zastarelega vtičnika ali skripta. Ta koda lahko izvleče podatke iz vašega spletnega mesta in vstavi zlonamerno vsebino, ki bi lahko ostala neopažena zaradi svoje diskretne narave.

Zlonamerna programska oprema lahko povzroči blage do resne škode, če jih ne odpravite pravočasno. Včasih je treba celotno spletno mesto WordPress znova namestiti, ker je vplivalo na jedro. To lahko poveča tudi stroške vašega gostovanja, saj se velika količina podatkov prenaša ali gostuje z uporabo vašega spletnega mesta.

Kako preprečiti in odpraviti zlonamerno programsko opremo

Običajno se zlonamerna programska oprema poda prek okuženih vtičnikov in ničelnih tem. Teme je priporočljivo prenesti samo iz zaupanja vrednih virov, ki ne vsebujejo zlonamerne vsebine.

Varnostni vtičniki, kot sta Succuri ali WordFence, se lahko uporabljajo za izvajanje celotnega skeniranja in odpravljanje zlonamerne programske opreme. V najslabšem primeru se posvetujte s strokovnjakom za WordPress.

4. Skripta na več mestih

Eden najpogostejših napadov je Cross-Site Scripting, znan tudi kot napad XSS. Pri tej vrsti napada napadalec naloži zlonamerno kodo JavaScript, ki ob nalaganju na strani odjemalca začne zbirati podatke in morda preusmeriti na druga zlonamerna mesta, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo.

Kako preprečiti in popraviti skriptno križanje

Da bi se izognili tej vrsti napada, uporabite pravilno preverjanje podatkov na spletnem mestu WordPress. Za zagotovitev vstavitve prave vrste podatkov uporabite sanitarno zaščito. Uporabite lahko tudi vtičnike, kot je Prevent XSS Ranljivost.

5. DDoS Attack

Vsakdo, ki je brskal po internetu ali upravlja spletno mesto, je morda naletel na zloglasni napad DDoS. Razdeljeno zanikanje storitve (DDoS) je izboljšana različica zanikanja storitve (DoS), v kateri se na spletni strežnik vloži veliko število zahtevkov, zaradi česar je počasen in na koncu zruši.

DDoS se izvaja z enim virom, DDoS pa je organiziran napad, izveden prek več strojev po vsem svetu. Vsako leto zaradi tega zloglasnega napada na spletno varnost zapravijo milijone dolarjev.

Kako preprečiti in popraviti DDoS napade

DDoS napade je težko preprečiti z uporabo običajnih tehnik. Gostitelji spletnih strani igrajo pomembno vlogo pri zaščiti vašega WordPress spletnega mesta pred takšnimi napadi. Na primer ponudnik gostovanja v oblaku, ki ga upravlja Cloudways, upravlja z varnostjo strežnika in označi vse sumljive, preden lahko povzroči kakršno koli škodo na spletnem mestu stranke..

Zastarela WordPress & Različice PHP

Zastarele različice WordPress-a so bolj nagnjeni k nevarnosti varnosti. Hekerji sčasoma najdejo način, da izkoristijo njegovo jedro in na koncu izvedejo napad na spletna mesta, ki še vedno uporabljajo zastarele različice.

Iz istega razloga skupina WordPress izdaja popravke in novejše različice s posodobljenimi varnostnimi mehanizmi. Teče starejše različice PHP lahko povzroči težave z nezdružljivostjo. Medtem ko WordPress deluje na PHP, za pravilno delovanje potrebuje posodobljeno različico.

Glede na uradno statistiko WordPressa, 42,6% uporabnikov še vedno uporablja različne starejše različice WordPress-a.

statistika različice wordpressa

Medtem ko na najnovejši različici PHP 7.2 deluje samo 2,3% WordPressovih mest.

php statistika različice

Kako preprečiti in odpraviti zastarelo WordPress & Različice PHP

Ta je lahek. Vedno morate posodobiti namestitev WordPress-a na najnovejšo različico. Vedno uporabljajte najnovejšo različico (ne pozabite, da pred nadgradnjo vedno naredite varnostno kopijo). Kar zadeva nadgradnjo PHP-ja, ko preizkusite svojo WordPress spletno stran za združljivost, lahko spremenite različico PHP-ja.

Končne misli!

Seznanili smo se z različnimi ranljivostmi WordPress-a in njihovimi možnimi rešitvami. Omeniti velja, da ima posodobitev bistveno vlogo pri ohranjanju varnosti WordPressa nedotaknjeno. In ko opazite kakršno koli nenavadno dejavnost, se postavite na prste in začnite kopati, dokler ne najdete težave, saj lahko ta varnostna tveganja povzročijo škodo v tisočih $ $.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map