Като потребител на WordPress, трябва да сте попаднали на статии относно оптимизацията на скоростта на WordPress. Ускоряването на WordPress сайт включва много фактори и сред тях кеширането е изключително важен фактор.


Кеширането, когато се прилага правилно може намаляване на времето за натоварване на вашия сайт за WordPress, който може допълнително допринасят за SEO класациите и достави a по-добро потребителско изживяване .

Ръководство за WordPress кеширане и защо е важно

За да се възползвате максимално от кеширането в WordPress, е важно да разберете механизма му и да научите ефективните начини за неговото прилагане.

Как работи кешингът?

Кеширането е временно съхранение, което запазва копието на статични уеб страници, за да намали времето за зареждане. Обикновено, когато потребител посещава вашия сайт WordPress, той изпраща заявка до вашия уеб сървър за всяко едно действие, което извършва на вашия уебсайт.

В замяна вашият WordPress се обажда на вашия уеб сървър, за да забавлява всяка заявка на вашия посетител на сайта. Тези транзакции напред-назад могат да причинят закъснения, ако сървърът е зает с трафика или ако разстоянието между посетителя и сървъра е твърде голямо.

Понякога потребителят иска същите искания отново и отново. Например заглавката или долния колонтитул на даден сайт не се актуализират, както правят публикациите и когато се зареждат такива, не е необходимо да се изтегля от сървъра, докато не бъде променен. В случай на динамично съдържание, което се актуализира често, кеширащият механизъм е в състояние да изчисти стария кеш и да генерира нов с актуализирано съдържание.

Кеширането запазва копие на HTML файловете, които вече са били обслужени веднъж от сървъра в неговата RAM памет и незабавно го доставя на потребителя, без каквато и да е обработка, както при първия път. Тази размяна е по-бърза и по-малко натоварва хостинг сървъра.

Видове кеширане

Ако управлявате WordPress сайт, тогава трябва да държите в ума си два типа кеширане.

 1. Кеширане от страна на сървъра
 2. Кеширане на страна на клиента

Кеширането на сървъри се извършва на ниво сървър, а кеширането на браузъра се извършва от страна на клиента. Нека проучим всяка опция, за да разберем ефекта й върху скоростта на уебсайта.

1. Кеширане от страна на сървъра

Кеширането, извършено на ниво сървър, е свързано с кеширане от страна на сървъра. Той съхранява заявките, предварително заявени от клиента и вместо да преминава през целия процес отново и просто предоставя крайния резултат. Това прави извличането на данни по-бързо и подобрява цялостната ефективност на сайта. WordPress хостове като Kinsta и Cloudways правят кеширане от страна на сървъра.

Тук също трябва да разберем два често използвани метода: Кеширане на обекти и Кеширане на цели страници.

Обект кеш: Вместо да кешира цялата страница, кешът на обекти кешира само повторените резултати от заявките. В базата данни се правят различни заявки, за да се получат необходимите данни, поискани от потребителя. Предметният кеш съхранява резултата от тези често искани заявки за по-бърз отговор.

Пълен кеш на страниците: За разлика от кеша на обекти, този метод съхранява пълна HTML страница или пълен изглед, поискан от потребителя. Този метод прави зареждането на страницата по-бързо, тъй като не е необходимо да се генерира уеб страница за всяко следващо посещение.

Механизъм за хостинг на хостинг

Много хостинг доставчици предлагат оптимизиран хостинг, който има вградени възможности за кеширане от страна на сървъра. Тези доставчици оптимизираха сървърите си на основните нива, което е по-ефективно от използването на WordPress плъгин.

Пример за това може да се види в Cloudways, който е управляван облачен хостинг на WordPress. Техният стек е добре оборудван с усъвършенстван кеширащ механизъм, който създава по-бързи уебсайтове. Нека да разгледаме какви инструменти са внедрили за кеширане и какви функции изпълняват.

Nginx

Това е много бърз уеб сървър, който е известен с обратното проксимиране, кеширане и балансиране на натоварването. Nginx се използва от повечето сайтове с голям трафик, тъй като може да се справи с голям брой едновременни потребители. Това е лек високоефективен уеб сървър, създаден да обработва хиляди връзки.

Кеш на лак

Точно като Nginx, Varnish също е кеширане на обратен прокси. Това се счита за изключително бързо и каза, че повишава скоростта на уебсайта до много високи нива. Потребителите на Cloudways също могат да прилагат персонализирани правила за лакове чрез своята платформа, която е необходима за WooCommerce и WPML сайтове.

Redis

Това е сървър за набори от данни, който се използва за съхранение на типове данни от високо ниво, като низове, хеши, списъци, набори и растерни карти и др..

Memcached

Memcached сделки за кеширане на данни и обекти в RAM за доставяне на бързи данни, без да се свързвате с външен източник на данни или API всеки път, когато потребителят направи заявка.

2. Клиентско кеширане

Кеширането, обработвано в браузъра на потребителя, е свързано с кеширане от страна на клиента. Обикновено, когато потребителят разглежда уеб страница, той зарежда не само съдържанието, но и файловете JavaScript и Stylesheet, работещи зад кулисите на уеб страницата..

Кеширане на браузър

Кеширането на браузъра е най-ефективният метод за кеширане от страна на клиента. Когато потребителят посети уеб страница в браузър, той кешира необходимите ресурси за показване на страницата, като JavaScript файлове, листове за стилове и медийно съдържание. Това съдържание се съхранява временно в браузъра и се сервира директно от локалното хранилище, вместо да се изисква отново от уеб сървъра.

Внедряване на кеширане в WordPress

WordPress е динамична платформа, която поддържа богати на данни функционалности и богати на съдържание теми. Има много място за кеширане на това съдържание за постигане на по-бързо заредени страници. Вече видяхме как можем да използваме кеширане от страна на сървъра и от страна на клиента. Нека да видим как WordPress плъгините могат да ни помогнат в изграждането на ефективен механизъм за кеширане от страна на клиента.

WordPress приставки за кеширане

Има много плъгини за кеширане на WordPress, които твърдят, че правят сайта ви по-бърз. Изброихме три популярни приставки за кеш на WordPress.

Полъх

бриз приставка за кеширане на wordpress

Breeze е безплатен лек приставка от Cloudways. Той предлага всички функции, необходими за кеширане от страна на клиента.

Плъгинът предлага следните маркирани функции:

 • Минимизиране на CSS, JS, HTML
 • Gzip компресия
 • Кеширане на браузър
 • Групиране на CSS и JS
 • Оптимизация на база данни
 • Правила за лакиране

WP ракета

wp настройки за кеш на ракета

WP Rocket е високоефективен кешинг плъгин, който е лесен за настройване и се предлага с всички основни и разширени функции за управление на кеширане от страна на клиента на вашия WordPress сайт. Някои от функциите на WP Rocket са:

 • Предварително зареждане на кеш
 • Статично компресиране на файлове
 • Кеширане на страници
 • Gzip компресия
 • Оптимизация на база данни
 • Кеширане на браузър

W3 Общ кеш

W3 Плъгин за кеширане на wordpress кеширан кеш Word3

С над един милион активни инсталации, W3 Total Cache плъгин е един от популярните приставки за кеширане на WordPress.

Плъгинът може да бъде изтеглен безплатно от WordPress.org и лесно да бъде конфигуриран чрез таблото за управление на WordPress. Той има отделни секции за всяка функционалност. Някои от подчертаните функции са:

 • Кеш на страницата
 • Кеш на базата данни
 • Минимизиране
 • Обект кеш
 • Браузър кеш
 • Групи бисквитки

Предимства на WordPress кеширането

Има много предимства от прилагането на правилно кеширане на вашия WordPress сайт.

 • Подобрява скоростта на вашия WordPress сайт, както и подобрява потребителското изживяване.
 • Тъй като сървърът не се пингва за всяка отделна заявка всеки път, това намалява натоварването на хостинг сървъра.
 • Както всички знаят, че Google обича по-бързи сайтове. Следователно, той също така подобрява SEO класацията.
 • От страна на клиента, честотната лента също се запазва, тъй като се използва от кеширане на съдържание, съхранявано в локална памет, а не за получаване на данни директно от сървъри.

Ако все още не сте внедрили кеширане на вашия WordPress сайт, тогава ви предлагам да направите това, като следвате тази статия. Уверете се, че вземете пълно резервно копие на вашия сайт, тъй като се видя, че след като WordPress сайтът се счупи, след като внедрите кеширането. Също така тествайте ефективността на вашия сайт преди и след прилагането на кеширане, за да видите разликата, която може да донесе на вашия WordPress сайт.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me