Një udhëzues për ruajtjen e WordPress dhe pse është kaq e rëndësishme

Si përdorues i WordPress, duhet të keni hasur në artikuj në lidhje me optimizimin e shpejtësisë së WordPress. Shpejtimi i një faqe WordPress përfshin shumë faktorë, dhe në mesin e tyre caching është një faktor jashtëzakonisht i rëndësishëm.


Caching kur zbatohet siç duhet mund zvogëloni kohët e ngarkesës të faqes suaj të WordPress e cila mund të çojë më tej kontribuoni në renditjen e SEO dhe dorëzoni një përvojë më e mirë e përdoruesit .

Udhëzues për ruajtjen e WordPress dhe pse është e rëndësishme

Për të përfituar plotësisht nga caching në WordPress, është e rëndësishme të kuptoni mekanizmin e tij dhe të mësoni mënyrat efektive të zbatimit të tij.

Si funksionon caching?

Caching është një ruajtje e përkohshme e cila mban kopjen e faqeve statike të internetit për të zvogëluar kohën e ngarkesës. Në mënyrë tipike kur një përdorues viziton faqen tuaj në WordPress, ai dërgon një kërkesë në serverin tuaj të internetit për çdo veprim të vetëm që ai kryen në faqen tuaj të internetit.

Si kthim, serveri juaj në internet po thirret nga WordPress juaj për të argëtuar secilën kërkesë të vizitorit të faqes tuaj. Këto transaksione mbrapa dhe me radhë mund të shkaktojnë vonesa nëse serveri është i zënë me trajtimin e trafikut ose nëse distanca midis vizitorit dhe serverit është shumë e gjerë.

Ndonjëherë një përdorues po kërkon përsëri për të njëjtën kërkesë. Për shembull, header ose footer e një siti nuk azhurnohet ashtu siç bëjnë postimet dhe kur ato janë të ngarkuara, nuk ka nevojë të merret nga serveri derisa të ndryshohet. Në rastin e përmbajtjes dinamike, e cila azhurnohet shpesh, mekanizmi i caching është i aftë të pastrojë cache të vjetër dhe të gjenerojë një të ri me përmbajtje të azhurnuar..

Caching mban një kopje të skedarëve HTML që tashmë janë shërbyer një herë nga serveri brenda RAM-it të saj dhe menjëherë ia dorëzon atë përdoruesit pa ndonjë përpunim, siç bëri herën e parë. Ky shkëmbim është më i shpejtë dhe vendos më pak ngarkesë në serverin pritës.

Llojet e Caching

Nëse keni një faqe WordPress, atëherë duhet të mbani dy lloje caching në mendjen tuaj.

 1. Ruajtja anësore e serverit
 2. Ruajtja anësore e klientit

Caching e serverit kryhet në nivelin e serverit dhe caching i shfletuesit bëhet në anën e klientit. Le të shqyrtojmë secilën mundësi për të kuptuar efektin e saj në shpejtësinë e faqes në internet.

1. Mbërthimi anësor i serverit

Caching e bërë në nivelin e serverit shoqërohet me caching të serverit. Ajo ruan kërkesat e kërkuara më parë nga klienti dhe në vend që të përsëris gjithë procesin përsëri dhe thjesht jep rezultatin përfundimtar. Kjo bën që të dhënat të marrin më shpejt dhe të përmirësojnë performancën e përgjithshme të faqes. Pritës të WordPress si Kinsta dhe Cloudways bëjnë caching të serverit.

Këtu gjithashtu duhet të kuptojmë dy metoda të zakonshme: Caching Object dhe Caching Full Pages.

Cache e objektit: Në vend që të fshehni tërë faqen, cache e objektit ruan vetëm rezultatet e pyetjeve të përsëritura. Kërkesa të ndryshme janë bërë në bazën e të dhënave për të marrë të dhënat e kërkuara të kërkuara nga përdoruesi. Cache e objekteve ruan rezultatin e këtyre pyetjeve që kërkohen shpesh për përgjigje më të shpejtë.

Cache me faqe të plota: Për dallim nga cache e objektit, kjo metodë ruan një faqe të plotë HTML ose pamje të plotë të kërkuar nga përdoruesi. Kjo metodë e bën ngarkesën e faqes më të shpejtë pasi nuk ka nevojë të gjenerojë një faqe në internet për çdo vizitë pasuese.

Mekanizmi i mbajtjes së pritjes

Shumë ofrues të pritjes së pritjes ofrojnë pritje të optimizuar e cila ka mundësi të integruara për memorje nga serveri. Këta ofrues optimizuan serverët e tyre në nivele thelbësore që është më efektive sesa përdorimi i çdo shtojce WordPress.

Një shembull i kësaj mund të shihet në Cloudways i cili është një host i menaxhuar në cloud i WordPress. Pirg i tyre është i pajisur mirë me një mekanizëm të avancuar mbajtës memorie që prodhon faqet e internetit më të shpejtë. Le të shqyrtojmë se cilat mjete kanë zbatuar për caching dhe cilat funksionalitete kryejnë.

nginx

Ky është një server shumë i shpejtë në internet që është i famshëm për proxying të kundërt, caching dhe balancimin e ngarkesave. Nginx është duke u përdorur nga shumica e vendeve të trafikut të lartë pasi mund të trajtojë një numër të madh të përdoruesve të njëkohshëm. It’sshtë një server i lehtë me performancë të lartë të lehtë të ngritur për të trajtuar mijëra lidhje.

Cache me llak

Ashtu si Nginx, Llak është gjithashtu një caching i kundërt. Kjo konsiderohet të jetë jashtëzakonisht e shpejtë dhe thuhet se rrit shpejtësinë e faqes në internet në nivele shumë të larta. Përdoruesit e Cloudways gjithashtu mund të zbatojnë rregulla të llakut personal përmes platformës së tyre e cila është e nevojshme për faqet WooCommerce dhe WPML.

Redis

Ky është një server të dhënash që përdoret për të ruajtur llojet e të dhënave të nivelit të lartë si vargjet, hashet, listat, grupet dhe bitmaps, etj. Ky është implementuar për të siguruar vëllim të lartë të operacioneve për lexim dhe shkrim.

Memcached

Memcached merret në caching të të dhënave dhe objekteve në RAM për të dhënë të dhëna të shpejta pa u lidhur me një burim të jashtëm të të dhënave ose API sa herë që përdoruesi bën një kërkesë.

2. Rezervimi anësor i klientit

Caching i trajtuar në shfletuesin e përdoruesit shoqërohet me memorje nga klienti. Në mënyrë tipike kur një përdorues shfleton një faqe në internet, ai jo vetëm që ngarkon përmbajtjen, por edhe skedarët JavaScript dhe Stylesheet që punojnë prapa skenave të faqes në internet.

Caching i shfletuesit

Caching e shfletuesit është metoda më e efektshme për caching të klientit. Kur përdoruesi viziton një faqe në internet në një shfletues, ajo mbledh burimet e nevojshme për të shfaqur faqen siç janë skedarët JavaScript, fletët e stileve dhe përmbajtja e mediave. Kjo përmbajtje ruhet përkohësisht në shfletuesin dhe shërbehet direkt nga ruajtja lokale në vend që të kërkojë përsëri nga rrjeti.

Zbatimi i Caching në WordPress

WordPress është një platformë dinamike që mbështet funksionalitete të pasura me të dhëna dhe tema të pasura me përmbajtje. Ka shumë hapësirë ​​për të ruajtur këtë përmbajtje për të arritur faqe me ngarkesë më të shpejtë. Tashmë kemi parë se si mund të përfitojmë nga serveri dhe memorja nga klientët. Le të shohim se si mund të ndihmojnë shtojcat e WordPress në ndërtimin e një mekanizmi efektiv të memorimit të klientëve.

Shtojcat e memorjes WordPress

Ka shumë shtojca mbajtëse të WordPress që pretendojnë se e bëjnë faqen tuaj më të shpejtë. Ne kemi renditur tre shtesa të njohura të cache WordPress.

meze

fletë plugin caching wordpress

Breeze është një shtesë falas për peshën e lehtë nga Cloudways. Ajo ofron të gjitha tiparet e nevojshme për caching të klientit.

Shtojca ofron karakteristikat e mëposhtme të theksuara:

 • Minifikimi i CSS, JS, HTML
 • Kompresimi Gzip
 • Caching i shfletuesit
 • Grupimi i CSS dhe JS
 • Optimizimi i bazës së të dhënave
 • Rregullat e llakut

Raketë WP

Cilësimet e cache raketave wp

WP Rocket është një shtojcë me memorje të lartë e cila është e lehtë për tu vendosur dhe shoqërohet me të gjitha tiparet themelore dhe të avancuara për të menaxhuar caching të klientit në faqen tuaj të WordPress. Disa nga tiparet e WP Rocket janë:

 • Preloading i cache
 • Kompresimi i skedarit statik
 • Ruajtja e faqeve
 • Kompresimi Gzip
 • Optimizimi i bazës së të dhënave
 • Caching i shfletuesit

W3 Total Cache

W3 Gjithsej Cache plugin cache wordpress

Me mbi një milion instalime aktive, shtojca W3 Total Cache është një nga shtojcat popullore të ruajtjes WordPress.

Shtojca mund të shkarkohet falas nga WordPress.org dhe lehtë mund të konfigurohet përmes pultit të WordPress. Ka seksione të ndara për secilin funksionalitet. Disa nga tiparet e theksuara janë:

 • Cache e faqes
 • Cache e bazës së të dhënave
 • Minification
 • Cache e objektit
 • Cache e shfletuesit
 • Grupet e Cookie-ve

Avantazhet e memorjes në WordPress

Ka shumë përparësi për të zbatuar një caching të duhur në faqen tuaj WordPress.

 • Përmirëson shpejtësinë e faqes tuaj WordPress, si dhe përmirëson përvojën e përdoruesit.
 • Meqenëse serveri nuk është i fiksuar për çdo kërkesë të vetme çdo herë, zvogëlon ngarkesën në serverin pritës.
 • Si dhe të gjithë e dinë që Google i do faqet më të shpejta. Prandaj, gjithashtu përmirëson renditjen e SEO.
 • Nga ana e klientit, gjerësia e brezit ruhet gjithashtu pasi nxit nga përmbajtja e cache-ve të ruajtura në memorjen lokale në vend se të marr të dhëna direkt nga serverët.

Nëse ende nuk keni zbatuar caching në faqen tuaj në WordPress, atëherë unë ju sugjeroj ta bëni këtë duke ndjekur këtë artikull. Sigurohuni që të merrni një kopje rezervë të plotë të faqes tuaj pasi është parë që pas ndërprerjes së faqes WordPress pas implementimit të caching. Gjithashtu, provoni performancën e faqes tuaj para dhe pas zbatimit të caching për të parë ndryshimin që mund të sjellë në faqen tuaj WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map