Kako znati je li se vrijedi koristiti besplatnim dodatkom za WordPress

Pokretanje web stranice WordPress nije samo po sebi teško. Međutim, postoji puno toga o WordPressu koji mnogi vlasnici web stranica neće razumjeti dok ga neko vrijeme ne koriste.


Barem mi je to tako nekako uspjelo.

Kada se odlučite za izgradnju web stranice na najpopularnijem, fleksibilnom i jednostavnom sustavu za upravljanje sadržajem (CMS) u svijetu, morate započeti s idejom. Odatle dolaze stvari poput:

 • Naziv domene. Kupite naziv domene vaše web lokacije (aka adresa web mjesta).
 • Hosting Provider. Odaberite davatelja hostinga koji će ugostiti datoteke vaše web lokacije.
 • Instalacija WordPressa. Instalirajte WordPress na svoju web stranicu. Na primjer, SiteGround pojednostavljuje instaliranje WordPress-a.

Ukratko, sve je to potrebno za postavljanje temelja dobre web stranice. Međutim, kao vlasnik web stranice WordPress, morat ćete nadopuniti osnovni cjelokupni dizajn web lokacije temom WordPress i implementirati dodatnu funkcionalnost s WordPress dodacima.

A to ponekad znači korištenje besplatnih tema i dodataka dostupnih korisnicima WordPress-a

Ali, vrijede li besplatne WordPress dodatke?

Danas ću vam dati kratki pregled što je WordPress dodatak, gdje ih pronaći za vaše web mjesto i kako znati da li je besplatni dodatak vrijedan upotrebe.

Što je WordPress dodatak?

Prema WordPress Codex-u, dodaci nude web stranice koje su obično lagane i fleksibilne, poboljšane prilagođene funkcionalnosti kako bi udovoljile individualnim potrebama vlasnika web mjesta..

WordPress dodaci su dijelovi softvera s prilagođenim funkcijama koje omogućuju novu značajku na vašem web mjestu ili čine da vaše web mjesto obavlja određenu funkciju (poput dodavanja kontaktnog obrasca ili blokiranja neželjene pošte).

WordPress dodaci su napisani na programskom jeziku PHP-a i neprimjetno se integriraju u jezgru WordPress-a. Nadalje, vlasnicima web lokacija svih razina olakšavaju dodavanje značajki na svoje web stranice bez da razumiju složenu prirodu koda.

Besplatni WordPress dodaci - WordPress spremišteWordPress Repozitorij i pronađite tone besplatnih dodataka.

U službenom WordPress spremištu dostupni su doslovno tisuće WordPress dodataka. U stvari, kao i do sada, postoje 51.090 besplatnih WordPress dodataka na izbor. Sada, naravno, nikad vam neće trebati toliko dodataka na vašoj web stranici.

To je zato što mnogi dodaci nude vrlo slične značajke. Zbog toga morate napraviti svoje istraživanje i odabrati najbolje za vaše posebne potrebe.

Gdje pronaći dodatke za WordPress

Osim WordPress Repozitorija, mnoga tržišta drugih proizvođača nude WordPress korisnicima besplatne i premium dodatke. Stoga je teško proći kroz tisuće opcija i donijeti odluku.

Dobra vijest je, međutim, da postoji toliko visokokvalitetnih besplatnih WordPress dodataka za odabir da ulaganje u premium dodatak nije uvijek jedina opcija. U stvari, neki besplatni dodaci vani nadmašuju premium konkurente što vam omogućuje trošenje novca negdje drugdje.

Ali gdje je najbolje mjesto za pronalaženje besplatnih WordPress dodataka?

Pa, odgovor na to nije jednostavan. Iako WordPress Repozitorij nudi obilje mogućnosti za vas, postoje i neke nevjerojatne treće strane tvrtke i programeri koji vlasnicima web stranica besplatno pružaju WordPress dodatke vrhunske kvalitete.

Zbog toga, umjesto da na svakom mjestu na kojem pronađem besplatan WordPress dodatak, podijelit ću s vama nekoliko savjeta kako znati kada ići naprijed i instalirati besplatni WordPress dodatak na svoju web stranicu i kada biti oprezan – bez obzira na to odakle dolazi.

Savjeti za odabir besplatnog dodatka za WordPress

1. Ako dolazi iz skladišta … to je dobro

Besplatni WordPress dodaci - WordPress spremište primjer dodatakaPostoje besplatni dodaci za sve potrebe dizajna i funkcionalnosti; samo ih trebate pronaći.

U redu, znam da sam već rekao da postoje sjajne tvrtke trećih proizvođača i programeri dodataka koji vlasnicima web stranica pružaju visokokvalitetne besplatne dodatke. I, još uvijek stojim uz to.

Međutim, ako zaista želite biti sigurni da je vaš besplatni dodatak dobar, nabavite ga iz službenog WordPress spremišta. Imenik dodataka na WordPress.org ne dozvoljava da se ovdje navede bilo koji besplatni WordPress dodatak.

U stvari, oni imaju vrlo strog postupak provjere osmišljen kako bi zaštitio vlasnike web stranica od naduvanih, loše kodiranih i ranjivih dodataka koji puštaju pustoš na web stranicama.

2. Osigurajte kvalitetu koda

Besplatni WordPress dodaci - čisti kodWPMU DEV pouzdan je izvor za WordPress sadržaj i dodatke.

To može biti izazovno ako se odlučite za upotrebu dodatka koji nije iz direktorija dodataka WordPress. To je zato što svatko može tvrditi da je njegov dodatak “čisto kodiran”, “bez nanošenja” i “pouzdan za upotrebu”.

Ali istina je da postoje tona besplatnih dodataka koje slabo isprobavaju neiskusni programeri dodataka. Što je još gore, postoje vani koji su namijenjeni otkrivanju vaše web stranice hakerima i zlonamjernom softveru, čime se vaša web lokacija riskira.

Jedan od najboljih načina da se osigura besplatna upotreba vašeg besplatnog dodatka je da istražite programere dodatka. Ako programer čvrsto sudjeluje u zajednici WordPress, ima dobro poznatu web stranicu WordPress, ima dugogodišnje iskustvo u razvoju dodataka i ima društveni dokaz od postojećih korisnika, onda je to vjerojatno sigurno koristiti.

3. Provjerite statistiku

Besplatni WordPress dodaci - Jetpack StatsPopularni (i besplatni) dodatak Jetpack ima preko 3 milijuna aktivnih korisnika.

Postoji nekoliko statistika koje možete provjeriti kad je u pitanju odabir besplatnog WordPress dodatka za vaše web mjesto:

 • Ažurirano. Provjerite je li dodatak ažuriran u posljednjih 6 mjeseci. Zastareli dodaci mogu imati greške u njima koji mogu učiniti vašu web lokaciju ranjivom. Osim toga, ažuriranje verzije programa WordPress možda neće dobro funkcionirati s zastarjelim dodatkom.
 • Aktivne instalacije. Što više ljudi aktivno koristi dodatak, manja je vjerojatnost da će vam uzrokovati probleme. Na primjer,
  Yoast ima više od 3 milijuna instalacija.
 • Verzija WordPress-a. Baš kao i odabir najnovijeg dodatka, važno je da dodatak dobro funkcionira s najnovijom verzijom WordPress-a..
 • ocjene. Socijalni dokaz može (i vjerojatno bi trebao) utjecati na vaš odabir dodataka.

Besplatni WordPress dodaci - Jetpack Statistika - OcjeneOcjene treba uzeti u obzir pri odabiru besplatnog dodatka.

4. Potražite podršku

Besplatni WordPress dodaci - Jetpack forum za podrškuJetpackov forum za podršku uvijek je užurban s aktivnošću.

Jedna stvar s kojom besplatni dodaci ne dolaze uvijek je podrška. Uostalom, ako ne plaćate dodatak, programer ne mora pružati bilo kakvu podršku. Međutim, to ne znači da je podrška nepotrebna. Ako imate problema sa dodatkom, dobro je znati da će vam netko pomoći tamo.

Bilo koji kvalitetni dodatak imat će neku vrstu podrške. Besplatni dodaci obično imaju forum za podršku. Međutim, postoje programeri dodataka koji će vam izravno pomoći. Štoviše, neke tvrtke trećih proizvođača imaju timove za podršku koji vam pomažu čak i sa svojim besplatnim dodacima.

5. Ispitajte brzinu stranice

Besplatni WordPress dodaci - Monitor upitaUpotrijebite dodatak Monitor Monitor da biste izmjerili učinke besplatnih dodataka na svojoj web stranici.

Da biste osigurali da je besplatni dodatak koji koristite na svojoj web stranici uistinu lagan, ključno je izmjeriti brzinu i performanse web lokacije prije i poslije te je instalirati. Evo nekoliko sjajnih načina kako to učiniti:

 • Koristite internetski alat poput Pingdom ili GTmetrix
 • Upotrijebite dodatak Nadzornik upita
 • Ispitajte novu instalaciju dodatka u testirajućem okruženju

Završne misli

Na kraju, nema razloga zašto ne biste upotrebljavali besplatne dodatke na svojoj web stranici WordPress. Toliko pouzdanih vani nudi dovoljno značajki da ne biste trebali trošiti svoje teško zarađene novce na premium dodatak “samo zato”.

U skladu s tim, postoje definitivno mjere predostrožnosti prilikom instaliranja besplatnog dodatka na vaše web mjesto. Pogotovo ako ne dolazi iz pouzdanog WordPress spremišta. Pa čak i tada, zastarjele, nepodržane dodatke treba koristiti s oprezom.

Sve u svemu, poslušate li moj savjet i obavite istraživanje, naići ćete na arsenal visokokvalitetnih, besplatnih WordPress dodataka koji zadovoljavaju svaku vašu potrebu.

Kakvo je vaše iskustvo s korištenjem besplatnih WordPress dodataka? Jesam li izostavio ključni savjet za odlučivanje vrijedi li besplatni dodatak ili ne? Volio bih čuti sve o tome u komentarima ispod!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map