Хората често избират WordPress за своите уеб проекти, тъй като е по-лесен за използване и изисква по-малко технически опит в сравнение с неговите колеги. Потребител с ограничени или никакви познания за кодиране също може да създаде сайт, използвайки платформата, темите и плъгините, достъпни за почти всяка ниша.


Но да работиш с успешен сайт изисква повече от само теми и плъгини.

Значението на скоростта на WordPress не може да бъде занижено. Представете си, че посещавате сайт и зареждането ви отнема половин минута. Неприятностите и безсилието, които може да причини, са непоносими. Сега, какво ще стане, ако вашият WordPress сайт причинява същите проблеми и неудовлетвореност на посетителите ви?

как да ускорите вашия wordpress сайт

Посетителите, които сте разработили във времето и след като сте работили толкова усилено за създаването на правилното съдържание и следването на най-добрите маркетингови практики. Всичко това губи, тъй като шансовете са много тънки, че някога те отново ще се върнат на вашия сайт.

Цялата тази караница и каша може да бъде избегната, ако знаем как да оптимизираме нашия WordPress сайт. Оптимизацията може да звучи малко сложно и може да ви създаде впечатлението, че ще трябва да напишете много код, но за щастие не е така.

Всъщност в тази статия сме изброили само онези методи, които не изискват никакво кодиране или сложност. Това са прости, но ефективни методи, които могат да ускорят вашия WordPress сайт.

В тази статия възнамеряваме да обхванем следните техники за това как можете ускорете WordPress сайта.

  • Уеб хостинг
  • Лека тема
  • кеширане
  • Gzip компресия
  • Минимизиране на CSS и JS
  • Оптимизация на база данни
  • Оптимизация на изображения
  • Мрежа за доставка на съдържание (CDN)
  • Най-добри практики

Уеб хостинг доставчик

Много внимание е необходимо при вземането на решение коя хостинг компания да избере да хоства вашия сайт.

уеб хостинг

Хостинг доставчикът, който използвате, има огромно влияние върху цялостната ефективност на уебсайта и не е различен в случая на WordPress. Има много хостинг компании, които предлагат хостинг, оптимизиран за WordPress, който е предварително конфигуриран, за да работи гладко и бързо в WordPress.

Може да получавате неограничено пространство и честотна лента от текущия си доставчик на споделен хостинг, но това е само на хартия. В действителност това неограничено пространство и честотна лента също се споделя със стотици различни сайтове, които водят до бавни и уязвими сайтове.

Ако планирате да управлявате бизнеса си в дългосрочен план и в крайна сметка искате да генерирате приходи от него, тогава харчите пари за добър хостинг на WordPress като Cloudways или Kinsta, който се счита за един от най-добрите облачни хостинг на WordPress.

Cloudways също предлага стека за оптимизация, комбиниран с различни кеширащи слоеве, което помага за подобряване на времето за зареждане на страницата; настройката е оптимизирана само за WordPress с чудесни кеширащи инструменти (разгледани по-нататък в тази статия).

Друг аспект, който трябва да се търси, е местоположението на вашия център за данни. Препоръчва се да изберете центъра за данни по-близо до вашия целеви пазар, за да избегнете забавяне и да увеличите скоростта на уебсайта.

Използвайте бърза и лека тематична тема

Потребителите на WordPress имат възможност да избират от хиляди теми, достъпни в интернет. Тези теми може да изглеждат идеално за вашия бизнес, но инсталирането им може да забави уебсайта ви. Това е така, защото не всички теми са добре кодирани и оптимизирани за най-добро изпълнение.

Теми за деца на StudioPress Genesis

Има редица теми за бързо зареждане на WordPress, както безплатни, така и платени.

Astra е лека тема, която работи гладко и се зарежда по-бързо от повечето теми. Това е многоцелева тема, която може да се използва от блогъри, агенции и разработчици на свободна практика.

кеширане

Кеширането играе важна роля в предоставянето на бърз сайт на WordPress на вашите посетители. Това съхранява изгледа на вашия WordPress сайт, за да избегнете рендеринга отново и отново за всеки потребител.

Кеширането се извършва както на сървърно, така и на клиентско ниво. На ниво сървър можем да използваме лак за кеширане на HTTP обратен прокси. Друг инструмент, използван при кеширане от страна на сървъра, е Nginx който се използва за балансиране на натоварването за справяне с тежки товари.

Един добър приставка за кеширане на WordPress може да ви помогне при прилагането на ефективен механизъм за кеширане за вашия WordPress сайт.

Полъх

Breeze е един от популярните кеширащи плъгини за WordPress, който поддържа всички основни компоненти за кеширане.

Breeze плъгин

Той е лек и поддържа минимизация, компресия на GZIP, кеширане на браузър, база данни и оптимизация и т.н. Това е безплатен плъгин, който може да бъде изтеглен от WordPress.org.

WP ракета

WP Rocket е широко използван кешинг плъгин за уебсайтове на WordPress.

WP ракета

Плъгинът предлага функции като кеширане на страници, компресиране на GZIP, кеширане на браузър, оптимизация на базата данни и минимизиране и т.н..

Gzip компресия

Всички ние сме имали намаляване на размера, когато се копира голяма папка. Подобна концепция може да бъде приложена и тук, като използвате GZIP Compression на вашия WordPress сайт.

Това намалява размера на файловете на вашия уеб сайт, който се зарежда по-бързо в края на потребителя. Този метод се казва, че намалява размера на съдържанието на вашия WordPress сайт със 70%.

За да приложите GZIP компресия в Breeze плъгин, отидете на плъгини Основни опции и поставете отметка в квадратчето пред GZIP Compression и щракнете върху Запазите промените за прилагане на промените.

Забележка: Компресирането на Gzip може да бъде реализирано само ако се поддържа от вашия сървър.

Минимизиране на CSS и JS

Обикновено WordPress използва много CSS файлове. CSS е стилистичен лист, който придава форма и цвят на оформлението на вашия сайт. Минимизиране означава намаляване на размера на файла чрез премахване на интервали и коментари, използвани по време на разработката и ако в даден момент вашият сайт не използва определен CSS, той не трябва да се извиква.

За да приложите минификация в Breeze, отидете на ОСНОВНИ ВАРИАНТИ и поставете отметка във всички полета за HTML, CSS, JS, Inline JS и Inline CSS.

Освен минимизиране, трябва също да се избягва блокирането на визуализация на CSS. Блокирането на визуализация на CSS може да забави правилната визуализация на уеб страницата. За да се предотврати това; използвайте по-малък брой CSS файлове и се опитайте да комбинирате няколко в един, ако е възможно.

За да приложите групиране в Breeze, отидете на АВАРИЙНИ ОПЦИИ и поставете отметка в двете квадратчета пред Груповите файлове, за да активирате групирането на CSS и JS файлове.

Оптимизация на база данни

С течение на времето базата данни се запушва с ненужни таблици и данни от различни плъгини. Това претрупване може да забави времето за реакция на вашия сървър. Редовното почистване на базата данни може да ускори вашия WordPress сайт, тъй като ще има по-малко заявки за изпълнение и базата данни ще бъде по-малко препълнена.

Ако използвате Breeze като своя приставка за кеширане, тогава можете да намерите редица опции за оптимизиране на вашата база данни вътре База данни раздел на приставката. Можете да изберете всички опции или да изберете само избраните, като поставите отметка в квадратчето пред нея.

Оптимизация на изображения

Уебсайтът е непълен с изображения. Някои използват по-малко, докато други използват множество изображения в зависимост от типа на уебсайта. Изображенията могат да забавят уебсайтовете на WordPress, тъй като отнемат време за изтегляне и изобразяване. За да се справим с тези проблеми, имаме на разположение страхотни плъгини, които оптимизират изображенията, като намаляват размера им и поддържат високо качество.

Намаляване на компресиране на изображение

По-рано известен като Smush, това е плъгин за компресия на изображение.

smush плъгин

След инсталирането плъгинът стартира автоматично сканиране и започва компресиране на съществуващи изображения, използвани на вашия сайт. Той оптимизира изображения в насипно състояние и автоматично компресира нови изображения, които се качват в сайта на WordPress.

WP Compress

WP Compress е друг страхотен плъгин за оптимизация на изображенията.

wp приставка за компресиране

Техният усъвършенстван механизъм за компресия има три нива на оптимизация, което наистина ви спестява всеки последен къс пространство. Този плъгин е много лесен за използване и също има опции за оразмеряване.

Мрежа за доставка на съдържание (CDN)

Задължителен инструмент, особено за онези WordPress сайтове, които имат глобална аудитория. CDN работи като кеширане и поддържа копие на вашия сайт в неговата мрежа, разпространено по целия свят. Това гарантира бърза доставка на статично и динамично съдържание на уебсайта Ви дори на хората, които търсят далеч от местоположението на вашия хостван сървър.

CDN има много предимства и изборът на правилния CDN не е лесна задача. За да изберете правилния CDN, препоръчително е да проверите неговата ефективност в реални работни сценарии, а CDN сравнителният анализ е най-добрият начин да проверите това.

Други най-добри практики

Добра практика е да стартирате пълно сканиране на вашия WordPress сайт, като използвате всеки добър плъгин за сигурност като Sucuri или MalCare.

Това премахва злонамерен софтуер и лоши скриптове, които могат да причинят проблеми с производителността на вашия WordPress сайт. Също така, докато инсталирате всеки нов плъгин, не забравяйте да проверите неговата съвместимост и последната актуализация. Ако не се обновява често от неговите разработчици, опитайте се да потърсите алтернативите му.

Проверете текущата си програма за WordPress за остарели приставки и теми, тъй като те могат да причинят проблеми с производителността и сигурността. Уверете се, че често се актуализирате и вземете пълна резервна копия преди всяко голямо обновяване.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me