Създаването на уебсайт на WordPress не е по своята същност трудно. Въпреки това има много неща за WordPress, които много собственици на уебсайтове няма да разберат, докато не го използват от известно време.


Поне така ми действаше така или иначе.

Когато решите да създадете уебсайт по най-популярната, гъвкава и лесна за използване система за управление на съдържанието (CMS), трябва да започнете с идея. Оттам идват неща като:

 • Име на домейн. Закупете името на домейна на вашия уебсайт (известен също като адреса на уебсайта).
 • Хостинг доставчик. Изберете хостинг доставчик, за да хоствате файловете на вашия уебсайт.
 • Инсталиране на WordPress. Инсталирайте WordPress на вашия уебсайт. Например, SiteGround прави инсталирането на WordPress супер просто.

Накратко, това е всичко, което е необходимо, за да поставите основата на един добър уебсайт. Въпреки това, като собственик на уебсайт на WordPress, ще трябва да допълните основния цялостен дизайн на вашия сайт с тема на WordPress и да внедрите добавена функционалност с добавки за WordPress.

А понякога това означава използване на безплатните теми и плъгини, достъпни за потребителите на WordPress

Но безплатни WordPress плъгини си струва да използвате?

Днес ще ви дам кратък преглед на това какво е приставка за WordPress, къде да ги намерите за вашия уебсайт и как да разберете дали безплатен плъгин си струва да използвате.

Какво е приставка за WordPress?

Според WordPress Codex, плъгините предлагат уебсайтове, които обикновено са леки и гъвкави подобрени персонализирани функции, за да отговорят на индивидуалните нужди на собственика на уебсайта.

WordPress плъгините са парчета софтуер с персонализирани функции, които позволяват нова функция на вашия уебсайт или карат уебсайта да изпълнява определена функция (например добавяне на контактна форма или блокиране на спам).

WordPress плъгините са написани на езика за програмиране на PHP и се интегрират безпроблемно в сърцевината на WordPress. Нещо повече, те улесняват собствениците на уебсайтове от всички нива да добавят функции към своите уебсайтове, без да се налага да разбират сложния характер на кода.

Безплатни приставки за WordPress - WordPress RepositoryWordPress Repository и намерете много безплатни приставки.

В официалното хранилище на WordPress има буквално хиляди приставки за WordPress. Всъщност, както и досега, има 51,090 безплатни WordPress плъгини за избор. Сега, разбира се, никога няма да имате нужда от толкова много плъгини на вашия уебсайт.

Това е така, защото много плъгини предлагат много сходни функции. Ето защо трябва да направите своите изследвания и да изберете най-подходящото за вашите конкретни нужди.

Къде да намерите приставки за WordPress

Освен хранилището на WordPress, много пазарни пазари на трети страни предлагат безплатни и премиум приставки на потребителите на WordPress. Следователно преодоляването на хилядите опции и вземането на решение е трудно.

Добрата новина е обаче, че има толкова много висококачествени безплатни WordPress плъгини, за да изберете от това, че инвестирането в премиум приставка не винаги е единственият вариант. Всъщност някои безплатни плъгини там далеч надминават първокласните конкуренти, което ви позволява да харчите пари на друго място.

Но къде е най-доброто място за намиране на безплатни приставки за WordPress?

Е, отговорът на това не е лесен. Въпреки че WordPress Repository има много опции за вас, има и някои невероятни компании и разработчици на трети страни, които предоставят безплатни WordPress плъгини на собствениците на уебсайтове безплатно.

Ето защо, вместо да изброявам всяко отделно място, където можете да намерите безплатен плъгин за WordPress, ще споделя с вас няколко съвета как да знаете кога да продължите напред и да инсталирате безплатен плъгин за WordPress на вашия уебсайт и кога да бъдете предпазливи – без значение откъде идва.

Съвети за избор на безплатен приставка за WordPress

1. Ако идва от хранилището. Добре е

Безплатни приставки за WordPress - Примерни приставки за хранилище на WordPressИма безплатни приставки за всяка нужда от дизайн и функционалност; просто трябва да ги намерите.

Добре, знам, че вече казах, че има някои страхотни компании и разработчици на плъгини там, които предоставят висококачествени безплатни плъгини на собствениците на уебсайтове. И, аз все още стоя до това.

Ако обаче наистина искате да се уверите, че безплатният ви плъгин е добър, вземете го от официалното хранилище на WordPress. Директорията с плъгини в WordPress.org не позволява да се изброява само всяка безплатна WordPress приставка там.

Всъщност те имат много строг процес на скрининг, предназначен да защити собствениците на уебсайтове от подути, лошо кодирани и уязвими плъгини, събуждащи хаос в уебсайтовете.

2. Осигурете качество на кода

Безплатни приставки за WordPress - чист кодWPMU DEV е надежден източник за съдържание и плъгини на WordPress.

Това може да бъде предизвикателство, ако решите да използвате плъгин, който е от източник, различен от директорията на плъгини WordPress. Това е така, защото всеки може да твърди, че плъгинът му е „чисто кодиран“, „без кървене“ и „надежден за използване“.

Но истината е, че има много безплатни приставки, които са лошо кодирани от неопитни разработчици на плъгини. Още по-лошото е, че има някои, които са предназначени да изложат уебсайта ви на хакери и злонамерен софтуер, излагайки уебсайта си на риск.

Един от най-добрите начини да гарантирате, че безплатният ви плъгин е безопасен за използване, е да направите някои изследвания на разработчика на приставката. Ако разработчикът има стабилно присъствие в общността на WordPress, управлява добре познат уебсайт на WordPress, има дългогодишен опит в разработката на приставки и има социално доказателство от съществуващите потребители, тогава вероятно е безопасно да се използва.

3. Проверете статистиката

Безплатни приставки за WordPress - Jetpack StatsПопулярният (и безплатен) плъгин Jetpack може да се похвали с над 3 милиона активни потребители.

Има няколко статистически данни, които можете да проверите, когато става въпрос за избор на безплатен плъгин за WordPress за вашия уебсайт:

 • Последна актуализация. Уверете се, че приставката е актуализирана в рамките на последните 6 месеца. Остарелите приставки могат да имат грешки в тях, които могат да направят вашия сайт уязвим. Освен това, актуализация на вашата версия на WordPress може да не работи добре с остарял плъгин.
 • Активни инсталации. Колкото повече хора активно използват плъгин, толкова по-малка е вероятността да ви създават проблеми. Например,
  Yoast има над 3 милиона инсталации.
 • Версия на WordPress. Точно като избора на актуален плъгин, важно е приставката да работи добре с най-актуализираната версия на WordPress.
 • Оценки. Социалното доказателство може (и вероятно би трябвало) да повлияе на избора ви на приставки.

Безплатни приставки за WordPress - Jetpack Статистика - ОценкиОценките трябва да се вземат предвид при избора на безплатен плъгин.

4. Потърсете поддръжка

Безплатни приставки за WordPress - Форум за поддръжка на JetpackФорумът за поддръжка на Jetpack винаги е оживен с активност.

Едно нещо, с което безплатните плъгини не винаги идват, е поддръжката. В крайна сметка, ако не плащате за плъгин, няма задължение от страна на програмиста да предоставя всякакъв вид поддръжка. Това обаче не означава, че подкрепата е ненужна. Ако имате проблеми с приставката си, добре е да знаете, че някой там ще ви помогне.

Всеки висококачествен плъгин ще има някаква поддръжка на мястото си. Обикновено безплатните плъгини имат форум за поддръжка. Има обаче разработчици на приставки, които ще ви помогнат директно. Освен това някои компании на трети страни имат екипи за поддръжка, които да ви помогнат, дори със своите безплатни плъгини.

5. Тествайте скоростта на сайта

Безплатни приставки за WordPress - Монитор на заявкитеИзползвайте приставката за монитор на заявки, за да прецените ефектите на безплатните приставки на вашия уебсайт.

За да се гарантира, че безплатният плъгин, който използвате на уебсайта ви, е наистина лек, важно е да измерите скоростта и ефективността на сайта си преди и след и да го инсталирате. Ето няколко страхотни начина да направите точно това:

 • Използвайте онлайн инструмент като Pingdom или GTmetrix
 • Използвайте приставката за монитор на заявки
 • Тествайте нова инсталация на приставки в тестова среда

Заключителни мисли

В крайна сметка няма причина защо не трябва да използвате безплатни плъгини на уебсайта си на WordPress. Толкова много надеждни от тях предлагат достатъчно функции, че не бива да харчите трудно спечелените пари за премиум приставка „само защото“.

Въпреки това, определено има предпазни мерки, които трябва да предприемете, когато инсталирате безплатен плъгин на вашия уебсайт. Особено ако не идва от надеждния WordPress Repository. И дори тогава остарелите, неподдържани плъгини трябва да се използват с повишено внимание.

Като цяло, ако се вслушате в съветите ми и направите своите изследвания, ще намерите арсенал от висококачествени, безплатни WordPress приставки, които отговарят на всяка ваша нужда.

Какъв е опитът ви с използването на безплатни плъгини за WordPress? Изпуснах ли основен съвет за решаване дали безплатен плъгин си струва да се използва или не? Бих се радвал да чуя всичко за това в коментарите по-долу!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me