Hoe te weten of een gratis WordPress-plug-in de moeite waard is om te gebruiken

Het starten van een WordPress-website is niet inherent moeilijk. Er is echter veel over WordPress dat veel website-eigenaren niet zullen begrijpen totdat ze het al een tijdje gebruiken.


Zo werkte het in ieder geval voor mij.

Wanneer u van plan bent een website te bouwen op ‘s werelds populairste, flexibele en gebruiksvriendelijke contentmanagementsysteem (CMS), moet u beginnen met een idee. Van daaruit komen dingen als:

 • Domeinnaam. Koop de domeinnaam van uw website (ook bekend als het websiteadres).
 • Hostingprovider. Kies een hostingprovider om de bestanden van uw website te hosten.
 • WordPress installatie. Installeer WordPress op uw website. SiteGround maakt bijvoorbeeld het installeren van WordPress supereenvoudig.

Kortom, dit is alles wat nodig is om de basis te leggen voor een goede website. Als eigenaar van een WordPress-website moet u echter het algemene basisontwerp van uw site aanvullen met een WordPress-thema en extra functionaliteit implementeren met WordPress-plug-ins.

En soms betekent dit het gebruik van de gratis thema’s en plug-ins die beschikbaar zijn voor WordPress-gebruikers

Maar zijn gratis WordPress-plug-ins de moeite waard om te gebruiken?

Vandaag ga ik u een kort overzicht geven van wat een WordPress-plug-in is, waar u ze kunt vinden voor uw website en hoe u kunt zien of een gratis plug-in de moeite waard is om te gebruiken.

Wat is een WordPress-plug-in?

Volgens de WordPress Codex bieden plug-ins websites die normaal gesproken lichtgewicht en flexibel zijn, verbeterde aangepaste functionaliteit om aan de individuele behoeften van een website-eigenaar te voldoen.

WordPress-plug-ins zijn stukjes software met aangepaste functies die een nieuwe functie op uw website mogelijk maken of uw website een specifieke functie laten uitvoeren (zoals een contactformulier toevoegen of spam blokkeren).

WordPress-plug-ins zijn geschreven in de programmeertaal PHP en integreren naadloos in de kern van WordPress. Bovendien maken ze het voor website-eigenaren van alle niveaus gemakkelijk om functies aan hun websites toe te voegen zonder de complexe aard van code te hoeven begrijpen.

Gratis WordPress-plug-ins - WordPress RepositoryWordPress Repository en vind tonnen gratis plug-ins.

Er zijn letterlijk duizenden WordPress-plug-ins beschikbaar in de officiële WordPress Repository. In feite zijn er vanaf nu 51.090 gratis WordPress-plug-ins om uit te kiezen. Nu heb je natuurlijk nooit zoveel plug-ins op je website nodig.

Dit komt omdat veel plug-ins zeer vergelijkbare functies bieden. Daarom moet u uw onderzoek doen en de beste kiezen voor uw specifieke behoeften.

Waar vindt u WordPress-plug-ins

Naast de WordPress Repository bieden veel marktplaatsen van derden gratis en premium plug-ins aan WordPress-gebruikers. Daarom is het moeilijk om door de duizenden opties te bladeren en een beslissing te nemen.

Het goede nieuws is echter dat er zoveel gratis WordPress-plug-ins van hoge kwaliteit zijn om uit te kiezen dat investeren in een premium-plug-in niet altijd de enige optie is. Sommige gratis plug-ins overtreffen in feite de premium-concurrenten, waardoor u elders geld kunt uitgeven.

Maar waar is de beste plaats om gratis WordPress-plug-ins te vinden?

Welnu, het antwoord daarop is niet eenvoudig. Hoewel de WordPress Repository veel opties voor u heeft, zijn er ook een aantal ongelooflijke externe bedrijven en ontwikkelaars die gratis WordPress-plug-ins van topkwaliteit leveren aan website-eigenaren.

Daarom zal ik, in plaats van een lijst te maken van elke plaats waar je een gratis WordPress-plug-in kunt vinden, enkele tips met je delen om te weten wanneer je verder moet gaan en een gratis WordPress-plug-in op je website moet installeren en wanneer je voorzichtig moet zijn – ongeacht waar het vandaan komt.

Tips voor het kiezen van een gratis WordPress-plug-in

1. Als het uit de repository komt … is het goed

Gratis WordPress-plug-ins - Voorbeeld-plug-ins van WordPress RepositoryEr zijn gratis plug-ins voor elk ontwerp en elke functionaliteit; je hoeft ze alleen maar te vinden.

Oké, ik weet dat ik al zei dat er een aantal geweldige externe bedrijven en plug-in-ontwikkelaars zijn die website-eigenaren van hoge kwaliteit gratis plug-ins bieden. En daar blijf ik nog steeds bij.

Als je er echter zeker van wilt zijn dat je gratis plug-in goed is, haal hem dan uit de officiële WordPress Repository. In de plugin-directory op WordPress.org kan niet zomaar elke gratis WordPress-plug-in worden vermeld.

Ze hebben zelfs een zeer strikt screeningproces opgezet om website-eigenaren te beschermen tegen opgeblazen, slecht gecodeerde en kwetsbare plug-ins die grote schade aanrichten aan websites.

2. Zorg voor codekwaliteit

Gratis WordPress-plug-ins - Schone codeWPMU DEV is een betrouwbare bron voor WordPress-inhoud en plug-ins.

Dit kan een uitdaging zijn als u besluit een plug-in te gebruiken die afkomstig is van een andere bron dan de WordPress plug-in-directory. Dit komt omdat iedereen kan beweren dat hun plug-in ‘netjes gecodeerd’, ‘vrij van bloat’ en ‘betrouwbaar in gebruik’ is..

Maar de waarheid is dat er talloze gratis plug-ins zijn die slecht zijn gecodeerd door onervaren plug-inontwikkelaars. Erger nog, er zijn er enkele die bedoeld zijn om uw website bloot te stellen aan hackers en malware, waardoor uw website in gevaar komt.

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw gratis plug-in veilig is om te gebruiken, is door wat onderzoek te doen naar de plug-inontwikkelaar. Als de ontwikkelaar solide aanwezig is in de WordPress-gemeenschap, een bekende WordPress-website heeft, jarenlange ervaring heeft met het ontwikkelen van plug-ins en sociaal bewijs heeft van bestaande gebruikers, dan is het waarschijnlijk veilig te gebruiken.

3. Controleer de statistieken

Gratis WordPress-plug-ins - Jetpack-statistiekenDe populaire (en gratis) Jetpack-plug-in heeft meer dan 3 miljoen actieve gebruikers.

Er zijn verschillende statistieken die u kunt controleren als het gaat om het kiezen van een gratis WordPress-plug-in voor uw website:

 • Laatst bijgewerkt. Zorg ervoor dat de plug-in de afgelopen 6 maanden of zo is bijgewerkt. Verouderde plug-ins kunnen bugs bevatten die uw site kwetsbaar kunnen maken. Bovendien werkt een update van uw WordPress-versie mogelijk niet goed met een verouderde plug-in.
 • Actieve installaties. Hoe meer mensen actief een plug-in gebruiken, hoe kleiner de kans dat u problemen krijgt. Bijvoorbeeld,
  Yoast heeft meer dan 3 miljoen installaties.
 • WordPress-versie. Net als bij het kiezen van een up-to-date plug-in, is het belangrijk dat de plug-in goed werkt met de meest recente versie van WordPress.
 • Waarderingen. Sociaal bewijs kan (en moet mogelijk) uw plugin-keuzes beïnvloeden.

Gratis WordPress-plug-ins - Jetpack-statistieken - BeoordelingenMet beoordelingen moet rekening worden gehouden bij het kiezen van een gratis plug-in.

4. Zoek naar ondersteuning

Gratis WordPress-plug-ins - Jetpack-ondersteuningsforumHet ondersteuningsforum van Jetpack bruist altijd van de activiteiten.

Een ding dat gratis plug-ins niet altijd bevatten, is ondersteuning. Als u immers niet voor een plug-in betaalt, is de ontwikkelaar niet verplicht enige vorm van ondersteuning te bieden. Dit betekent echter niet dat ondersteuning niet nodig is. Als je problemen hebt met je plug-in, is het goed om te weten dat iemand je zal helpen.

Elke plug-in van hoge kwaliteit heeft een soort ondersteuning. Gewoonlijk hebben gratis plug-ins een ondersteuningsforum. Er zijn echter plug-in-ontwikkelaars die u direct zullen helpen. Bovendien hebben sommige externe bedrijven ondersteuningsteams om u te helpen, zelfs met hun gratis plug-ins.

5. Test de sitesnelheid

Gratis WordPress-plug-ins - Query MonitorGebruik de Query Monitor-plug-in om de effecten van gratis plug-ins op uw website te meten.

Om ervoor te zorgen dat de gratis plug-in die u op uw website gebruikt echt lichtgewicht is, is het van cruciaal belang dat u de snelheid en prestaties van uw site zowel voor als na meet en u installeert deze. Hier zijn enkele geweldige manieren om precies dat te doen:

 • Gebruik een online tool zoals Pingdom of GTmetrix
 • Gebruik de Query Monitor-plug-in
 • Test een nieuwe plug-in-installatie in een testomgeving

Laatste gedachten

Uiteindelijk is er geen reden waarom u geen gratis plug-ins op uw WordPress-website mag gebruiken. Zoveel betrouwbare die er zijn, bieden voldoende functies die u niet hoeft te besteden aan uw zuurverdiende geld aan een premium plug-in “alleen omdat”.

Dat gezegd hebbende, er zijn zeker voorzorgsmaatregelen die u moet nemen bij het installeren van een gratis plug-in op uw website. Vooral als het niet afkomstig is van de betrouwbare WordPress Repository. En zelfs dan moeten verouderde, niet-ondersteunde plug-ins met voorzichtigheid worden gebruikt.

Al met al, als je mijn advies opvolgt en je onderzoek doet, zul je merken dat je een arsenaal aan hoogwaardige, gratis WordPress-plug-ins hebt die aan al je wensen voldoen.

Wat is jouw ervaring met het gebruik van gratis WordPress-plug-ins? Heb ik een cruciale tip weggelaten om te beslissen of een gratis plug-in de moeite waard is om te gebruiken of niet? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map