Bagaimana untuk mengetahui sama ada Plugin WordPress Percuma Layak Digunakan

Memulakan laman web WordPress sememangnya tidak sukar. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara mengenai WordPress yang tidak akan difahami oleh banyak pemilik laman web sehingga mereka menggunakannya sejak beberapa lama.


Sekurang-kurangnya begitulah cara untuk saya.

Apabila anda berupaya membina laman web di sistem pengurusan kandungan (CMS) yang paling popular, fleksibel, dan mudah digunakan, anda harus memulakan dengan idea. Dari situ datanglah perkara seperti:

 • Nama domain. Beli nama domain laman web anda (aka alamat laman web).
 • Penyedia Hosting. Pilih penyedia hosting untuk menghoskan fail laman web anda.
 • Pemasangan WordPress. Pasang WordPress ke laman web anda. Sebagai contoh, SiteGround menjadikan pemasangan WordPress sangat mudah.

Pendek kata, inilah yang diperlukan untuk meletakkan asas laman web yang baik. Namun, sebagai pemilik laman web WordPress, anda perlu menambah keseluruhan reka bentuk asas laman web anda dengan tema WordPress, dan melaksanakan fungsi tambahan dengan pemalam WordPress.

Dan kadang-kadang ini bermaksud menggunakan tema dan plugin percuma yang tersedia untuk pengguna WordPress

Tetapi adakah plugin WordPress percuma boleh digunakan?

Hari ini saya akan memberi anda gambaran ringkas mengenai apa itu pemalam WordPress, di mana mencarinya untuk laman web anda, dan bagaimana untuk mengetahui apakah pemalam percuma layak digunakan.

Apa itu Plugin WordPress?

Menurut WordPress Codex, plugin menawarkan laman web yang biasanya ringan dan fleksibel yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan individu pemilik laman web.

Plugin WordPress adalah perisian dengan fungsi tersuai yang membolehkan ciri baru di laman web anda atau membuat laman web anda menjalankan fungsi tertentu (seperti menambahkan borang kenalan atau menyekat spam).

Plugin WordPress ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP dan disatukan dengan lancar ke dalam teras WordPress. Lebih-lebih lagi, mereka memudahkan pemilik laman web dari semua peringkat untuk menambahkan ciri ke laman web mereka tanpa perlu memahami sifat kod yang kompleks.

Plugin WordPress Percuma - Repositori WordPressRepositori WordPress dan cari banyak plugin percuma.

Terdapat ribuan plugin WordPress yang tersedia di WordPress Repository rasmi. Sebenarnya, seperti sekarang, ada 51,090 plugin WordPress percuma untuk dipilih. Sudah tentu, anda tidak akan memerlukan banyak plugin di laman web anda.

Ini kerana banyak pemalam menawarkan ciri yang sangat serupa. Itulah sebabnya anda harus membuat kajian dan memilih yang terbaik untuk keperluan khusus anda.

Di mana Cari Plugin WordPress

Selain Repositori WordPress, banyak pasar pihak ketiga menawarkan pemalam percuma dan premium kepada pengguna WordPress. Oleh itu, mencari ribuan pilihan dan membuat keputusan adalah sukar.

Berita baiknya, bagaimanapun, terdapat begitu banyak plugin WordPress berkualiti tinggi yang dapat dipilih kerana pelaburan dalam plugin premium bukanlah satu-satunya pilihan. Sebenarnya, beberapa plugin percuma di luar sana jauh melebihi pesaing premium yang membolehkan anda membelanjakan wang di tempat lain.

Tetapi di mana tempat terbaik untuk mencari plugin WordPress percuma?

Baiklah, jawapannya bukanlah satu yang mudah. Walaupun WordPress Repository mempunyai banyak pilihan untuk anda, terdapat juga beberapa syarikat dan pembangun pihak ketiga yang luar biasa yang menyediakan plugin WordPress berkualiti premium kepada pemilik laman web, secara percuma.

Itulah sebabnya, daripada menyenaraikan setiap tempat di mana anda dapat mencari plugin WordPress percuma, saya akan berkongsi dengan anda beberapa petua untuk mengetahui kapan perlu maju dan memasang plugin WordPress percuma di laman web anda, dan kapan harus berhati-hati – tidak kira dari mana asalnya.

Petua Memilih Plugin WordPress Percuma

1. Sekiranya Ia Berasal Dari Repositori .. Bagus

Plugin WordPress Percuma - Plugin Contoh Repositori WordPressTerdapat plugin percuma untuk setiap keperluan reka bentuk dan fungsi; anda hanya perlu mencari mereka.

Baiklah, saya tahu saya sudah mengatakan bahawa terdapat beberapa syarikat pihak ketiga dan pemaju pemalam di luar sana yang menyediakan pemalam percuma berkualiti tinggi kepada pemilik laman web. Dan, saya masih bertahan.

Namun, jika anda benar-benar ingin memastikan plugin percuma anda bagus, dapatkannya dari WordPress Repository rasmi. Direktori plugin di WordPress.org tidak membenarkan sebarang plugin WordPress percuma disenaraikan di sana.

Sebenarnya, mereka memiliki proses penyaringan yang sangat ketat yang dirancang untuk melindungi pemilik laman web dari plugin yang kembung, berkod buruk, dan rentan yang menimbulkan kekacauan di laman web.

2. Memastikan Kod Kod

Plugin WordPress Percuma - Kod BersihWPMU DEV adalah sumber yang boleh dipercayai untuk kandungan dan pemalam WordPress.

Ini boleh mencabar jika anda memutuskan untuk menggunakan plugin yang berasal dari sumber selain dari direktori plugin WordPress. Ini kerana sesiapa sahaja boleh mendakwa plugin mereka “dikodkan dengan bersih”, “bebas dari kembung”, dan “dipercayai untuk digunakan”.

Tetapi sebenarnya, terdapat banyak plugin percuma di luar sana yang dikodkan oleh pemaju plugin yang tidak berpengalaman. Lebih buruk lagi, ada beberapa di luar sana yang bertujuan untuk mendedahkan laman web anda kepada penggodam dan perisian hasad, yang membahayakan laman web anda.

Salah satu kaedah terbaik untuk memastikan pemalam percuma anda selamat digunakan adalah dengan membuat kajian mengenai pemaju pemalam. Sekiranya pembangun mempunyai kehadiran yang kuat dalam komuniti WordPress, menjalankan laman web WordPress yang terkenal, mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam pembangunan pemalam, dan mempunyai bukti sosial dari pengguna yang ada, maka mungkin selamat digunakan.

3. Periksa Statistik

Plugin WordPress Percuma - Statistik JetpackPlugin Jetpack yang popular (dan percuma) mempunyai lebih dari 3 juta pengguna aktif.

Terdapat beberapa statistik yang boleh anda periksa ketika memilih plugin WordPress percuma untuk laman web anda:

 • Terakhir dikemas kini. Pastikan pemalamnya telah dikemas kini dalam tempoh 6 bulan yang lalu. Plugin yang usang mungkin mempunyai bug di dalamnya yang boleh menjadikan laman web anda rentan. Selain itu, kemas kini ke versi WordPress anda mungkin tidak berfungsi dengan baik dengan pemalam yang ketinggalan zaman.
 • Pemasangan Aktif. Semakin ramai orang menggunakan plugin secara aktif, semakin kecil kemungkinannya menyebabkan anda mengalami masalah. Sebagai contoh,
  Yoast mempunyai lebih daripada 3 juta pemasangan.
 • Versi WordPress. Sama seperti memilih pemalam yang terkini, penting juga pemalam berfungsi dengan versi WordPress yang paling terkini.
 • Peringkat. Bukti sosial boleh (dan mungkin harus) mempengaruhi pilihan pemalam anda.

Plugin WordPress Percuma - Statistik Jetpack - PenilaianPenilaian harus diambil kira semasa memilih plugin percuma.

4. Cari Sokongan

Plugin WordPress Percuma - Forum Sokongan JetpackForum sokongan Jetpack sentiasa sibuk dengan aktiviti.

Satu perkara yang tidak selalu disertakan dengan pemalam adalah sokongan. Bagaimanapun, jika anda tidak membayar plugin, tidak ada kewajipan pihak pemaju untuk memberikan sokongan apa pun. Namun, ini tidak bermaksud sokongan tidak diperlukan. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan pemalam anda, ada baiknya mengetahui bahawa seseorang di luar sana akan membantu.

Mana-mana pemalam berkualiti tinggi akan mempunyai semacam sokongan. Biasanya, plugin percuma mempunyai forum sokongan. Walau bagaimanapun, terdapat pemaju pemalam yang akan membantu anda secara langsung. Lebih-lebih lagi, beberapa syarikat pihak ketiga mempunyai pasukan sokongan untuk membantu anda, walaupun dengan plugin percuma mereka.

5. Kelajuan Tapak Uji

Plugin WordPress Percuma - Monitor PertanyaanGunakan pemalam Query Monitor untuk mengukur kesan pemalam percuma di laman web anda.

Untuk memastikan bahawa plugin percuma yang anda gunakan di laman web anda benar-benar ringan, sangat penting anda mengukur kelajuan dan prestasi laman web anda sebelum dan selepas dan anda memasangnya. Berikut adalah beberapa kaedah yang baik untuk melakukannya:

 • Gunakan alat dalam talian seperti Pingdom atau GTmetrix
 • Gunakan pemalam Query Monitor
 • Uji pemasangan plugin baru di persekitaran ujian

Pemikiran Akhir

Pada akhirnya, tidak ada sebab mengapa anda tidak boleh menggunakan pemalam percuma di laman web WordPress anda. Begitu banyak yang boleh dipercayai di luar sana memberikan ciri yang mencukupi sehingga anda tidak perlu menghabiskan wang anda dengan susah payah pada plugin premium “hanya kerana”.

Walaupun begitu, pasti ada langkah berjaga-jaga yang harus anda ambil semasa memasang pemalam percuma di laman web anda. Terutama jika ia bukan berasal dari WordPress Repository yang boleh dipercayai. Walaupun begitu, pemalam yang ketinggalan zaman dan tidak disokong harus digunakan dengan berhati-hati.

Secara keseluruhan, jika anda memperhatikan nasihat saya dan membuat kajian anda, anda akan mempunyai diri anda dengan gudang plugin WordPress berkualiti tinggi dan percuma yang memenuhi setiap keperluan anda.

Apa pengalaman anda menggunakan plugin WordPress percuma? Adakah saya meninggalkan tip penting untuk memutuskan sama ada plugin percuma layak digunakan atau tidak? Saya ingin mendengar semua tentangnya dalam komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map