Bagaimana Mempercepat Laman WordPress Anda?

Orang sering memilih WordPress untuk projek web mereka kerana lebih mudah digunakan dan memerlukan kepakaran teknikal yang lebih sedikit berbanding rakan sejawatnya. Pengguna dengan pengetahuan pengekodan yang terhad atau tidak ada juga dapat membina laman web menggunakan platform, tema, dan pemalam yang tersedia untuk hampir setiap ceruk.


Tetapi menjalankan laman web yang berjaya memerlukan lebih daripada sekadar tema dan pemalam.

Kepentingan kelajuan WordPress tidak dapat dikira. Bayangkan anda melayari laman web dan memerlukan setengah minit untuk memuatkannya. Masalah dan kekecewaan yang ditimbulkannya tidak dapat ditanggung. Sekarang, bagaimana jika laman WordPress anda menimbulkan masalah dan kekecewaan yang sama kepada pengunjung anda?

bagaimana mempercepat laman web wordpress anda

Pelawat yang anda kembangkan dari masa ke masa dan setelah bekerja keras menghasilkan kandungan yang betul dan mengikuti amalan pemasaran terbaik. Itu semua sia-sia kerana kemungkinan sangat kecil sehingga mereka akan kembali ke laman web anda lagi.

Semua kerumitan dan kekacauan dapat dielakkan sekiranya kita tahu bagaimana mengoptimumkan laman WordPress kami. Pengoptimuman mungkin terdengar agak rumit dan mungkin memberi anda kesan bahawa anda harus menulis banyak kod tetapi untungnya tidak demikian.

Sebenarnya, dalam artikel ini, kami hanya menyenaraikan kaedah-kaedah yang tidak memerlukan pengekodan atau kerumitan. Ini adalah kaedah mudah tetapi berkesan yang dapat mempercepat laman WordPress anda.

Kami berhasrat untuk merangkumi teknik berikut dalam artikel ini mengenai bagaimana anda boleh mempercepat laman WordPress.

 • Web Hosting
 • Tema Ringan
 • Caching
 • Pemampatan Gzip
 • Pengurangan CSS dan JS
 • Pengoptimuman Pangkalan Data
 • Pengoptimuman Imej
 • Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN)
 • Amalan terbaik

Penyedia Web Hosting

Banyak pertimbangan diperlukan ketika memutuskan syarikat hosting mana yang akan dipilih untuk menjadi tuan rumah laman web anda.

hosting laman web

Penyedia hosting yang anda gunakan mempunyai kesan besar terhadap prestasi laman web secara keseluruhan dan tidak berbeza dalam hal WordPress. Terdapat banyak syarikat hosting yang menawarkan hosting yang dioptimumkan WordPress yang telah dikonfigurasi untuk menjalankan WordPress dengan lancar dan pantas.

Anda mungkin mendapat ruang dan lebar jalur yang tidak terhad dari penyedia hosting bersama semasa anda tetapi hanya ada di atas kertas. Pada hakikatnya, ruang dan lebar jalur yang tidak terhad ini juga dikongsi dengan beratus-ratus laman web yang berbeza yang mengakibatkan laman web lambat dan rentan.

Sekiranya anda merancang untuk menjalankan perniagaan anda dalam jangka panjang dan akhirnya ingin menjana pendapatan dari itu, belanjakan wang untuk hosting WordPress yang baik seperti Cloudways atau Kinsta yang dianggap sebagai salah satu hosting awan WordPress terbaik.

Cloudways juga menawarkan timbunan pengoptimuman yang digabungkan dengan lapisan cache yang berbeza yang membantu meningkatkan masa muat halaman; persediaan dioptimumkan hanya untuk WordPress dengan alat cache yang hebat (dibincangkan kemudian dalam artikel ini).

Aspek lain yang perlu dicari adalah lokasi pusat data anda. Sebaiknya pilih pusat data yang lebih dekat dengan pasaran sasaran anda untuk mengelakkan kependaman dan meningkatkan kelajuan laman web.

Gunakan Tema Berat Pantas dan Ringan

Pengguna WordPress mempunyai pilihan untuk memilih dari ribuan tema yang terdapat di internet. Tema-tema ini mungkin kelihatan sesuai untuk perniagaan anda tetapi memasangnya boleh melambatkan laman web anda. Ini kerana tidak semua tema dikodkan dengan baik dan dioptimumkan untuk prestasi terbaik.

Tema StudioPress Genesis Anak

Terdapat sebilangan tema WordPress yang memuat cepat, baik yang percuma dan berbayar, di luar sana.

Astra adalah tema ringan yang berjalan lancar dan memuat lebih pantas daripada kebanyakan tema di luar sana. Ini adalah tema pelbagai guna yang dapat digunakan oleh blogger, agensi dan pembangun bebas.

Caching

Caching memainkan peranan penting dalam menyampaikan laman WordPress yang pantas kepada pengunjung anda. Ini menyimpan paparan laman WordPress anda untuk mengelakkan rendering berulang untuk setiap pengguna.

Caching dilakukan pada peringkat pelayan dan pelanggan. Di peringkat pelayan kita boleh gunakan Varnis untuk cache HTTP proksi terbalik. Alat lain yang digunakan pada cache sisi pelayan adalah NGINX yang digunakan untuk pengimbangan beban untuk mengatasi beban lalu lintas yang berat.

Plugin caching WordPress yang baik dapat membantu anda dalam melaksanakan mekanisme caching yang berkesan untuk laman WordPress anda.

Angin

Breeze adalah salah satu plugin caching WordPress yang popular yang menyokong semua komponen cache utama.

Plugin angin

Ia ringan dan menyokong pengurangan, pemampatan GZIP, cache penyemak imbas, pangkalan data, dan pengoptimuman, dll. Ini adalah pemalam percuma yang boleh dimuat turun dari WordPress.org.

Roket WP

WP Rocket adalah plugin caching yang banyak digunakan untuk laman web WordPress.

Roket WP

Plugin ini menawarkan ciri seperti caching halaman, pemampatan GZIP, caching penyemak imbas, pengoptimuman pangkalan data, dan pengurangan, dll. Plugin ini boleh dibeli dari laman web rasminya.

Pemampatan Gzip

Kita semua mengalami pengurangan ukuran ketika folder besar sedang dizip. Konsep serupa juga dapat diaplikasikan di sini dengan menggunakan GZIP Compression di laman WordPress anda.

Ini mengurangkan saiz fail laman web anda yang memuat lebih cepat di hujung pengguna. Kaedah ini dikatakan dapat mengurangkan ukuran kandungan laman WordPress anda sebanyak 70%.

Untuk menggunakan pemampatan GZIP dalam plugin Breeze, pergi ke pemalam Pilihan Asas tab dan tandakan kotak di hadapan GZIP Compression, dan klik Simpan Perubahan untuk menerapkan perubahan.

Nota: Pemampatan Gzip hanya dapat dilaksanakan jika disokong oleh pelayan anda.

Pengurangan CSS dan JS

Biasanya WordPress menggunakan banyak fail CSS. CSS adalah helaian gaya yang memberikan bentuk dan warna pada susun atur laman web anda. Meminimumkan bermaksud mengurangkan ukuran fail dengan membuang ruang dan komen yang digunakan pada saat pengembangan dan jika pada titik tertentu laman web anda tidak menggunakan CSS tertentu, itu tidak boleh disebut.

Untuk menerapkan pengurangan di Breeze, pergi ke PILIHAN ASAS dan tandakan semua kotak untuk HTML, CSS, JS, Inline JS, dan Inline CSS.

Selain pengurangan, penghapusan CSS render juga harus dielakkan. Render blocking CSS dapat memperlambat halaman web agar tidak diberikan dengan betul. Untuk mengelakkan perkara ini; gunakan lebih sedikit bilangan fail CSS dan cuba menggabungkan beberapa fail satu jika mungkin.

Untuk memohon pengelompokan di Breeze, pergi ke PILIHAN TINGKATAN dan tandakan kedua-dua kotak di hadapan fail Kumpulan untuk membolehkan pengelompokan fail CSS dan JS.

Pengoptimuman Pangkalan Data

Lama kelamaan pangkalan data tersumbat dengan jadual dan data yang tidak diperlukan dari plugin yang berbeza. Kekacauan ini dapat melambatkan masa tindak balas pelayan anda. Pembersihan pangkalan data secara berkala dapat mempercepat laman WordPress anda kerana akan ada lebih sedikit pertanyaan untuk dijalankan dan pangkalan data akan kurang padat.

Sekiranya anda menggunakan Breeze sebagai plugin caching anda, maka anda dapat mencari sejumlah pilihan untuk mengoptimumkan pangkalan data anda di dalamnya Pangkalan data tab pemalam. Anda boleh memilih semua pilihan atau hanya memilih yang dipilih dengan mencentang kotak di hadapannya.

Pengoptimuman Imej

Laman web tidak lengkap dengan gambar. Sebahagiannya menggunakan lebih sedikit sementara yang lain menggunakan banyak gambar bergantung pada jenis laman web. Imej dapat melambatkan laman web WordPress kerana mereka memerlukan masa untuk memuat turun dan membuat. Untuk mengatasi masalah ini, kami menyediakan plugin hebat yang mengoptimumkan gambar dengan mengurangkan ukurannya dan menjaga kualiti tinggi.

Pemampatan Imej Smush

Dahulu dikenali sebagai Smush, ia adalah plugin pemampatan gambar.

pemalam smush

Selepas pemasangan, pemalam menjalankan imbasan automatik dan mula memampatkan gambar yang ada yang digunakan di laman web anda. Ia mengoptimumkan gambar secara pukal dan memampatkan secara automatik gambar baru yang dimuat naik di laman WordPress.

Pemampat WP

WP Compress adalah satu lagi plugin hebat untuk pengoptimuman gambar.

pemalam kompres wp

Mekanisme mampatan maju mereka mempunyai tiga tahap pengoptimuman yang benar-benar menjimatkan setiap ruang terakhir. Plugin ini sangat mudah digunakan dan juga mempunyai pilihan ukuran semula.

Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN)

Alat yang mesti ada terutama untuk laman WordPress yang mempunyai khalayak global. CDN berfungsi seperti cache dan menyimpan salinan laman web anda di rangkaiannya tersebar di seluruh dunia. Ini memastikan penghantaran cepat kandungan statik dan dinamik laman web anda bahkan kepada orang yang melayari jauh dari lokasi pelayan yang dihoskan.

CDN mempunyai banyak faedah dan memilih CDN yang tepat bukanlah tugas yang mudah. Untuk memilih CDN yang tepat, disarankan untuk memeriksa kinerjanya dalam senario kerja sebenar dan penanda aras CDN adalah cara terbaik untuk memeriksa ini.

Amalan Terbaik Lain

Merupakan amalan yang baik untuk menjalankan imbasan penuh dari laman WordPress anda menggunakan sebarang pemalam keselamatan yang baik seperti Sucuri atau MalCare.

Ini menghilangkan malware dan skrip buruk yang boleh menyebabkan masalah prestasi di laman WordPress anda. Semasa memasang plugin baru, pastikan untuk memeriksa keserasiannya dan kemas kini terakhir. Sekiranya tidak kerap dikemas kini oleh pembangunnya, cuba cari alternatifnya.

Periksa penyediaan WordPress semasa anda untuk plugin dan tema yang ketinggalan zaman kerana ia boleh menyebabkan masalah prestasi dan keselamatan. Pastikan sentiasa mengemas kini dan dapatkan sandaran penuh sebelum setiap peningkatan besar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map