6 rreziqet më të zakonshme të WordPress (dhe si t’i rregulloni ato)

WordPress fillimisht u lançua si një platformë Blogimi e cila shumë më vonë u bë zgjidhja e plotë në internet që është sot, për dyqanet e e-tregtisë, bloget, lajmet dhe aplikacionet e nivelit të ndërmarrjes. Ky evolucion i WordPress solli shumë ndryshime në thelbin e tij dhe e bëri atë më të qëndrueshëm dhe të sigurt nga versionet e tij të mëparshme.


Sepse WordPress është një platformë me burim të hapur që do të thotë se kushdo mund të kontribuojë në funksionalitetet e tij thelbësore. Kjo fleksibilitet përfitoi si nga zhvilluesit, të cilët zhvilluan tema dhe shtojca, ashtu edhe përdoruesi i fundit që i përdorin ato për të shtuar funksionalitetin në faqet e tyre të WordPress.

Kënaqësitë më të zakonshme të WordPress (dhe si t'i rregulloni ato)

Kjo hapje, megjithatë, shtron disa pyetje serioze në lidhje me sigurinë e platformës, të cilat nuk mund të injorohen. Kjo nuk është një e metë në vetë sistemin por përkundrazi strukturën mbi të cilën ndërtohet dhe duke marrë parasysh sa e rëndësishme është, ekipi i sigurisë së WordPress punon ditë e natë për të mbajtur platformën të siguruar për përdoruesit e tij fundorë.

Duke thënë se si një përdorues fundor ne nuk mund të mbështetemi thjesht në mekanizmin e tij të paracaktuar të sigurisë pasi bëjmë shumë ndryshime duke instaluar shtojca dhe tema të ndryshme në faqen tonë të WordPress që mund të krijojë zbrazëtira për t’u shfrytëzuar nga hakerat.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë të ndryshme Dobësitë e sigurisë në WordPress dhe do të mësojnë se si t’i shmangin dhe rregullojnë ato për të qëndruar të sigurt!

Dobësitë e WordPress & Ështjet e sigurisë

Ne do ta shohim secilën çështje dhe zgjidhjen e saj një nga një.

 1. Sulmi brutal i forcës
 2. Injeksion SQL
 3. malware
 4. Skriptimi ndër-sit
 5. DDoS Sulmi
 6. Versione të vjetra të WordPress dhe PHP

1. Sulmi brutal i forcës

Në afatin e Layman, Sulmi brutal i forcës përfshin qasje të shumëfishtë provë dhe gabimi duke përdorur qindra kombinim për të guxuar emrin e përdoruesit ose fjalëkalimin e duhur. Kjo është bërë duke përdorur algoritme dhe fjalorë të fuqishëm të cilët supozojnë fjalëkalimin duke përdorur një lloj konteksti.

Ky lloj sulmi është i vështirë për tu ekzekutuar por ai është akoma një nga sulmet popullore të ekzekutuara në faqet WordPress. Si parazgjedhje, WordPress nuk e bllokon një përdorues të provojë përpjekje të shumta të dështuara, të cilat i lejojnë një njeri ose bot të provojë mijëra kombinime në sekondë.

Si të parandaloni, dhe rregulloni Sulmet brutale të forcave

Shmangia e forcës brutale është mjaft e thjeshtë. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të krijoni një fjalëkalim të fortë i cili përfshin shkronja të mëdha, shkronja të vogla, numra dhe karaktere speciale pasi secili personazh ka vlera të ndryshme ASCII dhe do të ishte e vështirë të hamendësohej një fjalëkalim i gjatë dhe kompleks. Shmangni përdorimin e një fjalëkalimi si johnny123 ose whatsmypassword.

Gjithashtu, integroni Autorizimin e Dy Faktorëve për të vërtetuar përdoruesit që hyjnë në faqen tuaj dy herë. Autentifikimi me dy faktorë është një shtojcë e shkëlqyeshme për t’u përdorur.

2. Injeksion SQL

Një nga hacks më të vjetra në librin e hakerave në internet është injektimin e pyetjeve SQL për të realizuar ose për të shkatërruar plotësisht bazën e të dhënave duke përdorur çdo formë të internetit ose fushë hyrëse.

Pas ndërhyrjes së suksesshme, një haker mund të manipulojë bazën e të dhënave MySQL dhe me shumë mundësi të ketë mundësinë e përdorimit të administratorit tuaj WordPress ose thjesht të ndryshojë kredencialet e tij për dëme të mëtejshme. Ky sulm zakonisht kryhet nga hakerat amatorë deri tek mediokër, të cilët kryesisht po provojnë aftësitë e tyre të hakerave.

Si të parandaloni, dhe rregulloni injeksionin SQL

Duke përdorur një plugin mund të identifikoni nëse faqja juaj ka qenë viktimë e SQL Injection apo jo. Ju mund të përdorni WPScan ose Sucuri SiteCheck për ta kontrolluar atë.

Gjithashtu, azhurnoni WordPress-in tuaj, si dhe çdo temë apo shtojcë për të cilën mendoni se mund të shkaktojë probleme. Kontrolloni dokumentacionin e tyre dhe vizitoni forume të tyre mbështetëse për të raportuar çështje të tilla në mënyrë që ata të mund të zhvillojnë një pjesë.

3. Malware

Kodi me qëllim të keq injektohet në WordPress përmes një teme të infektuar, shtojcë ose skripte të vjetëruar. Ky kod mund të nxjerrë të dhëna nga faqja juaj, si dhe të fusë përmbajtje me qëllim të keq që mund të kalojnë pa u vënë re për shkak të natyrës së tij të matur.

Malware mund të shkaktojë dëme të buta në serioze nëse nuk trajtohet me kohë. Ndonjëherë e gjithë faqja e WordPress duhet të ri-instalohet pasi ka ndikuar në thelb. Kjo gjithashtu mund të shtojë kosto në shpenzimin tuaj të pritjes pasi një sasi e madhe e të dhënave transferohet ose është duke u pritur duke përdorur faqen tuaj.

Si të parandaloni dhe rregulloni Malware

Zakonisht, malware bën rrugën e tij përmes shtojcave të infektuara dhe temave të pavlefshme. Rekomandohet të shkarkoni tema vetëm nga burime të besueshme që janë pa përmbajtje dashakeqe.

Shtojcat e sigurisë si Succuri ose WordFence mund të përdoren për të ekzekutuar një skanim të plotë dhe për të rregulluar malware. Në skenarin më të keq, konsultohuni me ekspertin e WordPress.

4. Skriptimi ndër-sit

Një nga sulmet më të zakonshme është Skriptet ndër-site gjithashtu i njohur si sulmi XSS. Në këtë lloj sulmi, sulmuesi ngarkon një kod me qëllim të keq JavaScript i cili kur ngarkohet në anën e klientit fillon të mbledhë të dhëna dhe mundësisht të ridrejtojë në faqet e tjera me qëllim të keq që ndikojnë në përvojën e përdoruesit.

Si të parandaloni dhe rregulloni skriptimin ndër-sit

Për të shmangur këtë lloj sulmi përdor vlerësimin e duhur të të dhënave në të gjithë faqen e WordPress. Përdorni kanalizimet e daljes për të siguruar që lloji i duhur i të dhënave është duke u futur. Mund të përdoren edhe programe të tilla si Parandalimi i Vulnerabilitetit.

5. Sulmi DDoS

Kushdo që ka shfletuar rrjetën ose administron një faqe në internet mund të ketë hasur në sulmin famëkeq të DDoS. Refuzimi i Shpërndarë i Shërbimit (DDoS) është versioni i përmirësuar i Refuzimit të Shërbimit (DoS) në të cilin një vëllim i madh i kërkesave i bëhen një serveri në internet që e bën atë të ngadaltë dhe në fund të fundit.

DDoS ekzekutohet duke përdorur një burim të vetëm ndërsa DDoS është një sulm i organizuar i ekzekutuar përmes makinave të shumta në të gjithë globin. Do vit miliona dollarë janë tretur për shkak të këtij sulmi famëkeq të sigurisë në internet.

Si të parandaloni dhe rregulloni sulmet DDoS

Sulmet DDoS janë të vështira për të parandaluar përdorimin e teknikave konvencionale. Pritësit e Internetit luajnë një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e faqes tuaj WordPress nga sulme të tilla. Për shembull, ofruesi i hostimit të cloud menaxhuar nga Cloudways menaxhon sigurinë e serverit dhe flamurin çdo gjë të dyshimtë përpara se të shkaktojë dëmtime në faqen e internetit të klientit.

WordPress i vjetëruar & Versione të PHP

Versione të vjetruara të WordPress janë më të prirur të preken nga një kërcënim i sigurisë. Me kalimin e kohës hakerat gjejnë mënyrën e tyre për të shfrytëzuar thelbin e saj dhe përfundimisht të ekzekutojnë sulmin në faqet që ende përdorin versione të vjetruara.

Për të njëjtën arsye, ekipi i WordPress lëshon arna dhe versione të reja me mekanizma të azhurnuar të sigurisë. drejtimin versionet më të vjetra të PHP mund të shkaktojë çështje të papajtueshmërisë. Ndërsa WordPress funksionon në PHP, kërkon një version të azhurnuar që të funksionojë siç duhet.

Sipas statistikave zyrtare të WordPress, 42.6% e përdoruesve janë ende duke përdorur versione të ndryshme të vjetra të WordPress.

statistikat e versionit wordpress

Ndërsa vetëm 2.3% faqet e WordPress janë duke punuar në versionin e fundit të PHP 7.2.

statistikat e versionit php

Si të parandaloni dhe rregulloni WordPress-in e vjetëruar & Versione të PHP

Kjo është e lehtë. Gjithmonë duhet të azhurnoni instalimin tuaj në WordPress në versionin e fundit. Sigurohuni që përdorni gjithmonë versionin e fundit (mos harroni të bëni gjithmonë një kopje rezervë para se të azhurnoni). Sa i përket përmirësimit të PHP, pasi të keni provuar faqen tuaj të WordPress për pajtueshmëri, mund të ndryshoni versionin e PHP.

Mendimet përfundimtare!

Ne u njohëm me dobësitë e ndryshme të WordPress dhe zgjidhjet e tyre të mundshme. Vlen të përmendet se azhurnimi luan një rol thelbësor në mbajtjen e paprekur të sigurisë së WordPress. Dhe kur vëreni ndonjë aktivitet të pazakontë, merrni këmbët tuaja dhe filloni të gërmoni derisa të gjeni problemin pasi këto rreziqe të sigurisë mund të shkaktojnë dëme në mijëra $ $.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map