Cara Memasang & Mengkonfigurasi Yoast SEO: Tetapan Ideal & Disyorkan

Lalu lintas adalah nadi bagi perniagaan dalam talian. Lebih banyak lalu lintas yang anda miliki, semakin banyak pendapatan yang anda dapat. Walaupun terdapat puluhan cara yang berbeza untuk mendorong lalu lintas ke laman web anda, SEO adalah yang paling berkesan. Tutorial ini menunjukkan kepada anda (menggunakan tetapan terbaik dan disyorkan).


Sekiranya laman web bertenaga WordPress anda dioptimumkan menggunakan Yoast SEO, anda boleh menerima ribuan pengunjung yang disasarkan setiap hari secara percuma yang bersedia untuk membeli apa yang anda jual.

cara memasang dan menetapkan tetapan seo - disyorkan

Sebelum kita menyelidiki mari kita bahas dengan cepat mengapa SEO sangat penting.

Menerima jumlah pengunjung percuma dari carian organik adalah impian setiap pemasar dan pemilik perniagaan.

Tetapi inilah perjanjiannya:

Sampai di sana memang sukar, dan ia memerlukan banyak kerja SEO. Anda perlu menangani SEO di halaman dan di luar halaman.

Sebilangan besar orang mengabaikan kepentingan SEO yang baik di halaman. Tetapi percayalah, ini sama pentingnya dengan taktik SEO di luar halaman seperti membina pautan.

SEO di halaman membantu Google mengetahui apa isi kandungan anda dan kata kunci yang anda cuba sasarkan.

Sekarang, SEO di halaman terdengar sederhana di permukaan, tetapi ada banyak yang berlaku di belakang pentas.

Tidak semudah menambahkan beberapa kata kunci pada tajuk dan menaburkan kata kunci yang sama berpuluh kali dalam kandungan.

Itulah yang diyakini oleh kebanyakan orang mengenai SEO di halaman. Tetapi ada lebih banyak lagi. Lebih dari yang mungkin anda boleh atasi sendiri.

Walaupun WordPress di luar kotak dioptimumkan untuk enjin carian seperti Google, ia masih kekurangan banyak ciri yang anda perlukan untuk mengoptimumkan sepenuhnya laman web anda untuk enjin carian.

Sebagai contoh, WordPress tidak menawarkan cara terbina dalam untuk mengedit meta keterangan mengenai catatan dan halaman anda.

Di sinilah dimana Pemalam SEO Yoast untuk WordPress datang untuk menyelamatkan.

Yoast adalah pemalam WordPress percuma yang menangani semua bahagian teknikal SEO di halaman, sehingga anda dapat memfokuskan diri pada apa yang terbaik, menghasilkan kandungan yang hebat.

Di dalam ini Tutorial SEO Yoast, Saya akan membimbing anda melalui proses mudah memasang dan menyiapkan WordPress SEO oleh Yoast plugin.

Saya sering ditanya tetapan terbaik dan disyorkan untuk Yoast. Ini adalah tetapan proses dan konfigurasi yang tepat yang saya gunakan di setiap laman web yang saya buat. Jadi, jika anda sudah bersedia, mari selami.

Apa itu Yoast SEO

plugin wordo yoast seo

Yoast SEO adalah pemalam WordPress percuma dibuat oleh Joost De Valk yang membantu anda mengoptimumkan laman web anda untuk enjin carian tanpa menulis satu baris kod.

Plugin ini mempunyai 5+ juta pemasangan, penarafan lima bintang dan menangani segalanya dari menghasilkan metadata laman web, Peta Laman XML, serbuk roti hingga menguruskan pengalihan semula.

Ringkasnya, Yoast menjadikan SEO mudah dan senang untuk semua orang.

Ini bukan sahaja membantu anda mengoptimumkan laman web anda untuk Mesin Pencari seperti Google, tetapi juga membantu anda meningkatkan kualiti kandungan laman web anda.

Yoast SEO adalah penyelesaian lengkap. Dan tanpa Yoast SEO, anda perlu memasang lebih daripada selusin plugin untuk mengoptimumkan sepenuhnya laman web anda untuk Mesin Pencari.

Memasang pemalam SEO Yoast

Memasang pemalam adalah proses yang sangat mudah dan tidak memakan masa lebih dari satu minit.

Pertama, log masuk ke papan pemuka laman WordPress anda. Sekarang, arahkan ke Pemalam -> Tambah baru:

Tambah Pemalam Baru

Sekarang, gunakan kotak carian untuk mencari “Yoast SEO”:

Cari SEO Yoast

Klik butang pasang pada hasil pertama untuk memulakan proses pemasangan:

pasang plugin yoast seo

Setelah pemalam dipasang, klik butang Aktifkan untuk mengaktifkan pemalam:

aktifkan plugin yoast seo

Itu sahaja.

Anda baru memasang Yoast SEO plugin di laman WordPress anda. Yay!

Setelah anda memasangnya di laman web anda, kami dapat memulakannya.

Pada bahagian berikut, saya akan membahas secara terperinci setiap bahagian plugin SEO.

Papan Pemuka SEO Yoast

Sebaik sahaja anda memasang pemalam, anda akan melihat item menu baru di bar sisi pentadbir WordPress anda:

menu seo yoast

Untuk memulakan proses penyediaan, klik item menu SEO di Sidebar Admin anda. Ini akan membawa anda ke Yoast SEO Dashboard:

papan pemuka yoast seo plugin

Di halaman Papan Pemuka Yoast SEO plugin, anda akan melihat dua kotak:

pemberitahuan yoast

Yang pertama adalah untuk memberi tahu anda tentang sebarang masalah SEO. Sekiranya pemalam mengesan masalah dengan SEO laman web anda, mereka akan muncul di kotak ini.

Kotak kedua adalah untuk pemberitahuan. Pemberitahuan ini akan membantu anda mengkonfigurasi pemalam dengan lebih baik.

Konfigurasi asas pemalam SEO Yoast

Sebelum saya dapat menyelidiki tetapan lanjutan plugin ini, kita perlu mengkonfigurasi pilihan asas. Dalam bahagian tutorial ini, saya akan membimbing anda melalui semua tab papan pemuka Yoast SEO.

Papan pemuka mempunyai 3 tab:

tab pemalam yoast

Tab Ciri Yoast

Tab ini mengandungi 8 ciri (yang boleh anda aktifkan / matikan):

tab ciri yoast

 1. Analisis SEO: Analisis SEO memberikan cadangan untuk meningkatkan SEO teks anda.
 2. Analisis kebolehbacaan: Analisis kebolehbacaan memberikan cadangan untuk memperbaiki struktur dan gaya teks anda. Anda pasti mahu meneruskannya. Ia sangat membantu ketika berusaha meningkatkan kualiti kandungan anda.
 3. Kandungan batu penjuru: Ciri kandungan landasan membolehkan anda menandai dan menapis kandungan batu penjuru di laman web anda. Sekiranya anda ingin dapat menandai dan menyaring kandungan batu penjuru (lebih lanjut mengenai perkara itu di bahagian kemudian), anda perlu memastikan pilihan ini diaktifkan
 4. Pembilang pautan teks: Yoast SEO perlu mengira semua pautan awam di laman web anda untuk memberikan cadangan yang lebih baik untuk teks jangkar kata kunci.
 5. Peta Laman XML: Dayakan peta laman XML yang dihasilkan oleh Yoast SEO (lebih lanjut mengenai peta laman XML di bawah).
 6. Integrasi Ryte: Ryte akan memeriksa setiap minggu jika laman web anda masih dapat diindeks oleh mesin pencari dan Yoast SEO akan memberitahu anda jika ini tidak berlaku.
 7. Menu bar pentadbir: Menambah menu ke bar pentadbir dengan jalan pintas berguna untuk tetapan SEO Yoast dan alat penyelidikan kata kunci.
 8. Keselamatan: tiada tetapan lanjutan untuk pengarang: Bahagian lanjutan kotak meta Yoast SEO membolehkan pengguna membuang catatan dari hasil carian atau menukar kanonik. Ini adalah perkara yang mungkin anda tidak mahu ada pengarangnya lakukan. Itulah sebabnya, secara lalai, hanya editor dan pentadbir yang boleh melakukan ini. Menetapkan ke “Mati” memungkinkan semua pengguna mengubah pengaturan ini.

Mengklik tanda tanya memberikan lebih banyak maklumat mengenai ciri tersebut. Sekiranya anda seorang pemula untuk SEO maka saya mengesyorkan agar semua pilihan ini diaktifkan.

Alat Webmaster Yoast

tab alatan webmaster yoast

Tab ini membantu anda mengesahkan pemilikan laman web anda dengan mudah dengan Google dan Alat Webmaster mesin carian lain. Ciri ini akan menambahkan tag meta pengesahan di laman utama anda. Ikuti pautan ke Alat Webmaster yang berbeza dan cari arahan untuk kaedah pengesahan tag meta untuk mendapatkan kod pengesahan.

Apa itu Alat Webmaster?

Semua mesin pencari utama menawarkan alat percuma untuk Pemilik Laman Web untuk melihat data carian untuk laman web mereka. Anggaplah ia sebagai Analitis Google tetapi untuk carian.

Saya akan membahas cara mengesahkan laman web anda menggunakan tab ini di bahagian kemudian. Sekiranya anda telah mengesahkan laman web anda dengan Alat Webmaster yang anda gunakan, anda boleh membiarkan butiran ini kosong. Pengesahan hanyalah proses sekali sahaja.

Menggunakan wizard konfigurasi (Pilihan)

Wizard konfigurasi Yoast adalah kaedah termudah untuk mengkonfigurasi pemalam. Apabila anda menggunakan wizard konfigurasi, anda akan ditanya satu set soalan mudah yang secara automatik mengkonfigurasi pemalam untuk anda.

Walaupun bukan cara terbaik untuk mengkonfigurasi pemalam kerana ia tidak membolehkan anda mengubah semua tetapan, itu adalah kaedah termudah. Oleh itu, jika anda tidak berminat mengotori tangan anda, inilah jalan keluar.

Untuk menggunakan Wizard Konfigurasi, Pilih menu SEO dari bar sisi pentadbir papan pemuka WordPress anda. Sekarang, arahkan ke tab Umum dan klik butang “Buka wizard konfigurasi”:

ahli sihir konfigurasi yoast

Skrin Selamat Datang

Anda sekarang akan melihat skrin Selamat Datang dari wizard konfigurasi. Klik butang konfigurasi ungu untuk memulakan wizard konfigurasi:

ahli sihir yoast

Langkah 2

Sekarang, pilih Production sebagai persekitaran kerana ini adalah laman web langsung:

tetapan yoast

Langkah 3

Sekarang, pada langkah 3, anda harus memilih jenis laman web.

Pilih jenis laman web yang paling sesuai dengan laman web anda. Ini akan membantu Yoast SEO mengkonfigurasi tetapan untuk jenis laman web anda dengan lebih baik:

tetapan langkah 3 yoast

Langkah 4

Pada langkah 4, pilih sama ada laman web anda adalah mengenai Syarikat atau Orang.

Sekiranya anda menjalankan laman web peribadi, pilih Orang. Selepas itu, masukkan nama anda atau syarikat anda dan klik butang seterusnya:

tetapan langkah 4 yoast

Langkah 5

Sekarang, profil sosial di langkah 5 adalah pilihan, jadi anda boleh membiarkannya kosong jika anda tidak mahu memautkan profil sosial anda ke blog anda:

profil sosial yoast

Langkah 6

Pada langkah 6, yang harus anda lakukan ialah memilih jenis siaran yang anda mahu dilihat oleh Google (bukan pengguna.) Anda ingin membiarkan Pos dan Halaman kelihatan.

Ubah keterlihatan untuk jenis catatan Media ke Tersembunyi kecuali anda tahu apa yang anda lakukan:

keterlihatan siaran yoast

Langkah 7

Sekarang, dalam langkah ini, pilih Ya hanya jika laman web anda mempunyai banyak pengarang. Sekiranya ia adalah laman web peribadi, pilih Tidak sebagai jawapannya:

pengarang yoast

Langkah 8 (Pilihan)

Sekiranya anda berminat untuk menghubungkan Yoast SEO ke Google Search Console, klik butang Dapatkan Kod Pengesahan Google:

konsol carian google yoast

Sebaik sahaja anda melakukannya, pop timbul akan terbuka meminta izin anda untuk membenarkan Yoast SEO mengakses data Search Console anda.

Sebaik sahaja anda membenarkan kebenaran, anda akan melihat kotak input dengan kod, menyalinnya dan menempelkannya di kotak di bawah butang kebenaran ungu besar dan klik Autentikasi.

Langkah 9

Sekarang, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan nama laman web anda dan kemudian pilih pemisah tajuk. Pemisah tajuk yang anda pilih akan digunakan secara lalai:

pemisah tajuk yoast

Langkah 12

Langkah 10 dan 11 adalah pilihan. Cukup langkau dan tekan butang Tutup pada Langkah 12 untuk menutup wizard konfigurasi:

plugin yoast seo

Pengesahan Alat Webmaster dengan Google Search Console

Semasa anda mendaftar ke Google Search Console, anda diminta untuk mengesahkan pemilikan laman web anda. Mengesahkan laman web anda boleh menjadi tugas yang sukar sekiranya anda bukan pembangun web.

Tetapi dengan Yoast SEO, anda boleh melakukannya hanya dalam beberapa saat.

Inilah caranya:

Apabila anda mendaftar ke Google Search Console dan menambahkan laman web pertama anda, anda akan melihat skrin berikut:

pengesahan yoast seo

Sekarang, pilih kaedah tag HTML untuk melihat kod pengesahan HTML.

Dalam kod HTML yang akan anda lihat, teks dalam tanda kutip setelah “content =” adalah kod pengesahan anda:

pengesahan teg html yoast

Bahagian yang berani dalam kod HTML contoh di bawah adalah kod anda:

KOD_ ANDA“/>

Salin kod pengesahan. Kami akan memerlukannya pada langkah seterusnya.

Sekarang, untuk menyelesaikan proses pengesahan, pergi ke Papan Pemuka SEO Yoast di laman web anda dan pilih tab Alat Webmaster:

tab alatan webmaster yoast

Sekarang, tampal kod pengesahan anda di kotak input di sebelah pautan “Google Search Console:” dan klik Simpan Perubahan.

Setelah kod anda disimpan, klik butang verifikasi di halaman Pengesahan Konsol Carian Google:

pengesahan ysc yoast

Sekiranya anda melihat ralat bahawa Google tidak dapat mengesahkan kod ada di laman web anda, cuba lagi dalam beberapa saat. Kadang kala, perubahannya boleh memakan masa beberapa minit.

Mengkonfigurasi Tajuk Halaman dan Huraian Meta

WordPress itu sendiri tidak menawarkan banyak fungsi ketika menyunting tajuk dan tag meta halaman dan catatan anda.

Yoast SEO memberikan banyak kawalan terhadap tajuk dan meta semua halaman laman web anda.

Di bahagian ini, saya akan membimbing anda untuk mengatur tetapan Tag dan Meta tag seluruh laman web.

Tetapan ini hanya akan berfungsi sebagai lalai dan anda akan dapat mengesampingkannya dari editor pos / halaman.

Untuk mengkonfigurasi tetapan Tajuk dan Meta teg seluruh laman web, arahkan ke Yoast SEO > Cari Penampilan.

Di halaman konfigurasi tetapan Penampilan Penampilan, anda akan melihat 7 tab yang berbeza:

tab penampilan carian yoast

Pada bahagian yang berikut, saya akan membimbing anda melalui semua tab ini.

Tetapan Tajuk di seluruh laman web

Tab pertama tetapan Penampilan Penampilan, Umum, hanya mengandungi 3 pilihan:

tetapan tajuk halaman yoast

Pilihan pertama membolehkan pemalam menulis semula tag tajuk tema anda. Anda hanya boleh mengaktifkan pilihan ini sekiranya Yoast SEO meminta anda melakukannya.

Sekiranya Yoast SEO mengesan masalah dengan tag tajuk Tema anda, ia akan meminta anda menghidupkannya.

Pilihan kedua membolehkan anda memilih pemisah tajuk lalai. Pemisah yang anda pilih akan digunakan secara lalai kecuali anda mengatasinya dalam penyunting pos / halaman.

Dash, pilihan pertama, adalah apa yang saya cadangkan dan gunakan.

Menyunting Tajuk Halaman Utama

Tab kedua tetapan Penampilan Penampilan, Halaman Utama, mengandungi dua kotak input:

tetapan seo halaman utama yoast

Yang pertama membolehkan anda memilih templat tajuk untuk halaman utama. Sekiranya anda tidak tahu bagaimana templat tajuk dalam Yoast SEO berfungsi, saya mengesyorkan anda membiarkannya pada pilihan lalai.

Yang kedua membolehkan anda memilih keterangan meta untuk laman utama laman web anda. Apabila orang melihat halaman utama laman web anda dalam hasil carian, mereka akan melihat keterangan ini.

Graf Pengetahuan

Data ini ditunjukkan sebagai metadata di laman web anda. Ini bertujuan untuk muncul di Graf Pengetahuan Google. Anda boleh menjadi syarikat, atau orang.

Tetapan yang Disyorkan Untuk Jenis Pos

Sekarang, tab kedua tetapan Penampilan Penampilan, Jenis Kandungan, membolehkan anda mengkonfigurasi tetapan lalai untuk semua jenis catatan di laman web anda.

Di tab ini, anda boleh memilih templat tajuk lalai, templat meta keterangan, dan tetapan meta lain. Ingat, anda selalu boleh mengesampingkan tetapan ini dari penyunting halaman / halaman.

Di tab ini, anda akan melihat tiga bahagian:

tetapan jenis pos yoast

Semua jenis catatan ini mempunyai lima pilihan yang sama. Berikut adalah tetapan yang disyorkan:

 1. Templat Tajuk: Templat tajuk memastikan anda tidak perlu bermula dari awal semasa menulis tajuk. Kecuali anda tahu apa yang anda lakukan, anda harus membiarkannya ke tetapan lalai.
 2. Templat Penerangan Meta: Ini sama dengan Templat Tajuk. Menulis keterangan meta dan tajuk memerlukan masa. Sekiranya sebahagian besar tajuk catatan atau deskripsi meta anda serupa, anda boleh menyediakan templat lalai untuk semua catatan anda. Anda boleh membiarkannya kosong buat masa ini.
 3. Robot Meta: Ini adalah pilihan penting. Anda boleh memilih indeks atau noindex sebagai tetapan. Apabila anda menetapkannya ke noindex, Mesin Pencari TIDAK akan mengindeks halaman ini dan TIDAK akan memaparkannya dalam hasil carian. Saya mengesyorkan agar anda menetapkan catatan dan halaman ke indeks, dan menetapkan media ke noindex. WordPress, secara lalai, membuat halaman terpisah untuk semua media (gambar, video, dll) yang anda muat naik ke laman web anda. Sekiranya anda menetapkan media ke indeks, Google akan mengindeks semua halaman media anda. Oleh itu, melainkan jika anda tahu apa yang anda lakukan, tetapkan media ke noindex.
 4. Tarikh dalam Pratonton Coretan: Sekiranya catatan anda memaparkan tarikh ia diterbitkan, dalam beberapa kes, Google mungkin memaparkan tarikh penerbitan di bawah Judul dalam hasil carian. Yoast SEO menawarkan simulasi (dipanggil Kotak Meta) bagaimana coretan catatan dan halaman anda akan kelihatan dalam hasil carian. Pilihan ini memaparkan tarikh penerbitan di bawah tajuk dalam simulasi. Pilihan ini tidak memberi perbezaan besar. Saya mengesyorkan anda menetapkannya untuk disembunyikan.
 5. Kotak Meta SEO Yoast: Ini adalah salah satu ciri Yoast SEO yang paling berguna. Plugin ini memaparkan kotak yang dipanggil Yoast SEO Meta Box di bawah editor pos dan halaman. Kotak Meta ini memaparkan simulasi coretan mesin pencari siaran anda dan menawarkan puluhan pilihan untuk meningkatkan kandungan anda dan SEO di halaman. Saya mengesyorkan anda menetapkannya kepada Show untuk semua jenis post jika anda ingin menikmati semua kelebihan Yoast SEO.

Tetapan yang Disyorkan untuk Taksonomi

Sekarang, tab keempat tetapan Penampilan Penampilan, Taksonomi, membolehkan anda mengkonfigurasi tetapan lalai dan meta lalai untuk Kategori, Teg dan Format Pos:

tetapan tag kategori yoast

Saya mengesyorkan agar anda menetapkan pilihan Meta Robots ke noindex untuk Kategori dan Teg. Kerana arkib ini boleh menyebabkan pendua kandungan di laman web anda.

Saya juga mengesyorkan agar anda melumpuhkan arkib berdasarkan format pasca:

tetapan format pos yoast

Yoast SEO akan menggunakan Templat Tajuk dan Templat Huraian Meta pada halaman Kategori dan Teg. Anda boleh membiarkan templat meta keterangan kosong kerana kami tidak membenarkan Search Engine mengindeks dua halaman ini.

Tetapan yang Disyorkan Untuk Arkib

Tab arkib tetapan Carian Penampilan hanya mempunyai empat pilihan.

Saya mengesyorkan agar anda melumpuhkan arkib Pengarang jika anda hanya mempunyai satu pengarang:

melumpuhkan arkib pengarang

Sekiranya blog anda mempunyai banyak pengarang dan anda memutuskan untuk mengaktifkan arkib pengarang, pastikan anda menetapkan tetapan Meta Robots ke noindex seperti yang anda lakukan dengan Kategori dan Teg:

pengarang noindex yoast

Ini akan memastikan Google tidak mengindeks halaman pengarang anda yang mungkin menghasilkan pendua kandungan.

Sekarang, untuk Arkib Tarikh, saya mengesyorkan agar anda melumpuhkannya kerana mungkin mengakibatkan Mesin Pencari melihat halaman tersebut sebagai kandungan pendua:

melumpuhkan arkib yoast

Sekiranya atas sebab tertentu anda mahu mengaktifkan arkib tarikh, seperti Arkib Pengarang, pastikan anda menetapkan tetapan meta ke noindex untuk mengelakkan kandungan pendua di laman web anda.

Saya mengesyorkan agar anda meninggalkan dua pilihan terakhir, Cari Halaman dan Templat Tajuk Halaman 404, ke tetapan lalai:

templat yoast 404

Tetapan yang Disyorkan Untuk Meta Luas Laman

tetapan meta di seluruh laman web

Sekarang, dalam tab tetapan meta Site Wide, saya mengesyorkan agar anda menetapkan Subpages arkib untuk diindeks kerana kami mahu Search Engine mengindeks sub halaman arkib yang telah kami aktifkan.

Penting: Jangan tetapkan ini ke noindex walaupun anda telah melumpuhkan semua arkib termasuk teg dan kategori. Kerana apabila anda melakukan ini, Yoast SEO juga akan menetapkan sub halaman arkib utama blog anda ke noindex.

Di bahagian bawah halaman, anda akan melihat pilihan berjudul “Gunakan tag kata kunci meta?” Saya mengesyorkan agar anda mematikan pilihan ini kerana ia tidak berguna lagi.

Konsol Carian Yoast

Bahagian ini akan menunjukkan kepada anda kesalahan perayapan (404 ralat / halaman rosak di laman web anda) sehingga anda dapat mengalihkannya ke halaman yang betul di laman web anda.

konsol carian yoast

Anda mesti menambahkan laman web anda ke Konsol Carian Google untuk menyambung dan menyelesaikan masalah perayapan. Berikut adalah artikel mengenai cara menyambung ke Google Search Console.

Mengaktifkan Media Sosial

Sekarang saya telah merangkumi tetapan Penampilan Penampilan, saya akan membimbing anda melalui tetapan Media Sosial. Halaman Tetapan sosial terletak di bawah menu SEO di bar sisi pentadbir.

Terdapat lima tab di halaman tetapan Sosial:

tetapan sosial yoast

Akaun

akaun sosial yoast

Profil Media Sosial dalam tab ini membolehkan Search Engine mengetahui profil sosial mana yang dikaitkan dengan laman web anda.

Isi semua URL profil media sosial syarikat anda. Sekiranya anda menjalankan laman web peribadi, pautkan ke URL peribadi anda.

Facebook

tetapan facebook yoast

Tab Facebook membolehkan anda menyediakan data meta Open Graph untuk laman web anda.

Rangkaian Sosial seperti Facebook menggunakan data meta Open Graph untuk lebih memahami isi kandungan anda. Saya mengesyorkan agar anda mengaktifkannya.

Yoast SEO membolehkan anda memilih gambar lalai untuk halaman yang tidak mempunyai sebarang gambar. Ini adalah gambar yang akan dipaparkan ketika seseorang berkongsi pautan.

Anda sentiasa boleh mengesampingkan tetapan ini dari kotak Yoast SEO Meta Post / Page Editor.

Bahagian Wawasan dan Pentadbir Facebook tab ini adalah untuk pengguna lanjutan dan saya mengesyorkan anda untuk melangkauinya buat masa ini.

Twitter

tetapan twitter yoast

Twitter memaparkan pautan sebagai kad apabila ia dikongsi di platform. Tab ini membolehkan anda mengkonfigurasi tetapan lalai untuk data meta kad Twitter.

Saya mengesyorkan agar anda mengaktifkannya.

Pilihan kedua dalam tab ini adalah jenis kad lalai. Sekiranya anda mahu Twitter memaparkan gambar pilihan dalam kad pautan anda, pilih Ringkasan dengan gambar besar.

Pinterest

tetapan pinterest yoast

Tab ini membantu anda mengesahkan laman web anda dengan Pinterest.

Untuk mengesahkan laman web anda dengan Pinterest, ikuti tutorial ini di Pinterest dan kemudian masukkan kod pengesahan di bidang di tab ini.

Google+

tetapan google plus yoast

Sekiranya anda memasukkan URL halaman Google Plus anda di tab ini dan kemudian menambahkan pautan ke laman web anda di halaman Google Plus anda, Google akan dapat mengetahui bahawa kedua-duanya saling terhubung satu sama lain.

Peta Laman XML dengan Yoast SEO

Peta Laman XML membantu Search Engine Crawlers memahami laman web anda dengan lebih baik. Mempunyai peta laman XML di laman web anda memastikan Mesin Pencari dapat mencari dan merangkak kandungan anda.

Yoast SEO menjadikannya sangat mudah untuk menghasilkan Peta Laman XML.

Di dalam Papan pemuka di bawah tab Ciri anda akan melihat pilihan untuk mengaktifkan / melumpuhkan Fungsi Peta Laman. Saya mengesyorkan agar anda mengaktifkannya melainkan anda mahu menggunakan pemalam lain untuk menghasilkan Peta Laman XML:

peta laman xml yoast

Mengkonfigurasi tetapan serbuk roti dan suapan RSS (Lanjutan)

Sekarang, kami akan mengkonfigurasi Tetapan Lanjutan Yoast SEO.

Serbuk Roti (Pilihan)

Sekiranya anda ingin memaparkan navigasi serbuk roti di atas artikel anda, anda boleh mengaktifkan tetapan ini.

tetapan serbuk roti yoast

Dalam Cari Penampilan > Serbuk Roti, anda akan melihat pilihan berikut:

serbuk roti yoast

Berikut adalah tetapan yang saya cadangkan untuk serbuk roti:

 • Pemisah antara serbuk roti: Ini adalah simbol atau teks yang akan digunakan untuk memisahkan serbuk roti. Biarkan ia lalai.
 • Teks Anchor Untuk Rumah: Saya mengesyorkan agar anda membiarkan perkara ini menjadi lalai, Laman Utama. Tetapi jika anda mahu, jangan ubahnya ke nama blog anda atau yang lain.
 • Awalan untuk Laluan Breadcrumb: Ini adalah teks yang akan diawali sebelum navigasi serbuk roti. Saya mengesyorkan agar anda membiarkannya kosong.
 • Awalan untuk serbuk roti Arkib: Anda mahu menggunakan awalan untuk serbuk roti halaman arkib. Saya mengesyorkan anda membiarkannya menjadi lalai.
 • Awalan untuk serbuk roti Halaman Carian: Membolehkan anda menambahkan awalan ke serbuk roti Halaman Carian.
 • Breadcrumb untuk 404 Halaman: Ini adalah serbuk roti yang akan dipaparkan di halaman ralat 404 anda.
 • Tunjukkan Halaman Blog (Pilihan): Anda akan melihat tetapan ini hanya jika anda menggunakan halaman rumah dan blog tersuai. Saya mengesyorkan agar anda mengaktifkan tetapan ini.
 • Tebal Halaman Terakhir: Saya mengesyorkan agar anda menetapkan ini kepada biasa.

Sekarang, di hujung halaman yang hampir, anda akan diminta untuk memilih Taksonomi untuk ditunjukkan dalam serbuk roti untuk Pos. Saya mengesyorkan anda memilih Kategori sebagai taksonomi kecuali anda tahu apa yang anda lakukan.

Nota: Roti roti tidak disokong oleh semua tema. Anda mungkin perlu menambahkan kod secara manual yang membolehkan serbuk roti ke tema anda. Baca artikel ini untuk mendapatkan arahan.

RSS

tetapan suapan rss yoast

Pilihan di bawah tab RSS membolehkan anda meletakkan kandungan sebelum dan selepas setiap siaran dalam suapan. Ini agak teknikal dan saya tidak mengesyorkan anda menukar tetapan ini melainkan anda benar-benar tahu apa yang anda lakukan.

Menggunakan Penyunting Pukal & Alat Lain

Yoast SEO dilengkapi dengan beberapa alat SEO terbina dalam yang sangat kuat:

penyunting pukal yoast

Yoast SEO menawarkan tiga alat terbina dalam berikut SEO > Alat di bar sisi pentadbir:

Import dan Eksport

Alat ini membantu anda mengimport dan mengeksport tetapan untuk Yoast SEO. Ini juga membolehkan anda mengimport tetapan dari pemalam SEO lain.

eksport import yoast

Penyunting Fail

Penyunting Fail membolehkan anda membuat perubahan dan mengedit kandungan ke fail robots.txt dan .htaccess anda. Ia juga membolehkan anda membuat fail robots.txt jika anda belum memilikinya.

penyunting fail yoast

Penyunting Pukal

Alat ini membantu anda mengedit secara besar-besaran Tajuk Halaman dan Penerangan mengenai pelbagai catatan dan halaman sekaligus. Daripada memeriksa semua catatan anda satu persatu, anda boleh menggunakan alat ini.

alat pukal yoast

Ekstra Yoast (Go Premium)

Walaupun Yoast SEO tersedia secara percuma, ada versi premium yang menawarkan, lebih-lebih lagi, ciri dan sokongan premium.

yoast seo premium

Yoast SEO Premium adalah $ 89 per tahun dan jika anda memutuskan untuk menaik taraf ke Yoast SEO premium ini adalah salah satu daripada banyak ciri tambahan yang akan anda dapat:

Pengalihan Hala

pengalihan seo premium yoast

Pengalihan pengalihan adalah alat yang berguna yang membantu anda membuat pengalihan di laman web anda.

Terdapat banyak kes apabila anda perlu membuat pengalihan. Contohnya, anda mungkin perlu mengalihkan halaman lama atau rosak ke halaman baru.

Kata Kunci Fokus Pelbagai

kata kunci fokus premium yoast

Versi percuma Yoast SEO hanya membolehkan anda memilih satu Kata Kunci Fokus. Tetapi dengan versi premium, anda boleh memilih beberapa Fokus Kata Kunci.

Ini akan membolehkan anda meningkatkan peluang untuk menargetkan beberapa kata kunci dengan kandungan anda.

Pratonton Sosial

pratonton sosial premium yoast

Yoast SEO memaparkan kotak meta tepat di bawah editor catatan. Kotak meta ini memaparkan simulasi rupa halaman anda dalam Hasil Carian.

Sama seperti simulasi potongan Hasil Carian, Yoast SEO premium membolehkan anda melihat simulasi rupa postingan anda ketika dikongsi di Facebook dan Twitter.

Mengoptimumkan Kandungan dan Onpage untuk SEO dengan Yoast

Kotak pratonton yang muncul betul-betul di bawah editor siaran membantu anda meningkatkan keterbacaan kandungan anda dan OnPage SEO.

Ini adalah salah satu ciri terbaik yang ditawarkan oleh Yoast SEO.

Ia menawarkan arahan mudah untuk membantu anda mengoptimumkan kandungan anda dengan lebih baik untuk pembaca dan enjin carian.

kotak meta yoast seo

Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, terdapat dua tab, Tab Kebolehbacaan dan Tab Analisis Kata Kunci.

Saya akan meneroka kedua-dua bahagian di bawah bahagian berikut.

Meningkatkan Kebolehbacaan Kandungan dengan Yoast

analisis kebolehkesanan yoast

Tab analisis kebolehbacaan Yoast SEO Meta Box akan membantu anda meningkatkan keterbacaan kandungan anda.

Setiap kali anda membuat perubahan pada kandungan anda, Yoast akan menganalisis semula siaran dan memaparkan cadangan peningkatan kebolehbacaan. Ini juga akan memberi skor kebolehbacaan artikel anda. Skor akan dipaparkan sebagai cahaya di tab Kebolehbacaan.

Sekiranya lampu berwarna hijau, artikel anda Bagus tetapi jika berwarna merah, anda perlu mengusahakannya.

Apabila anda cuba meningkatkan keterbacaan kandungan anda, jangan cuba menjadi perfeksionis. Walaupun skor anda OK (Jingga), anda telah berjaya.

Yang lebih penting daripada skor kebolehbacaan yang sempurna adalah anda sebenarnya menerbitkan kandungan anda. Dan jika anda cuba menjadi penyempurnaan sebelum menerbitkan catatan, anda mungkin tidak akan sampai ke langkah terakhir untuk benar-benar menerbitkan catatan tersebut.

Analisis Kata Kunci dengan Yoast SEO (fokus kata kunci)

analisis kata kunci yoast

Penganalisis Kata Kunci Yoast SEO adalah salah satu ciri terbaiknya.

Ini membantu anda meningkatkan peluang artikel anda menyasarkan kata kunci yang tepat.

Untuk menggunakan Penganalisis Kata Kunci, yang harus anda lakukan ialah memasukkan kata kunci sasaran di kotak Fokus Kata Kunci pada tab Analisis Kata Kunci:

kata kunci fokus yoast

Setelah anda melakukannya, Yoast akan mula memaparkan cadangan mudah untuk membantu anda meningkatkan SEO OnPage anda:

cadangan kata kunci yoast

Sekarang, sekali lagi, seperti skor kebolehbacaan, jangan cuba menjadi penyempurnaan. Pastikan jawatan anda OK (Jingga) dari segi OnPage SEO.

Kesimpulannya

Saya harap artikel ini membantu anda memasang dan menyiapkan plugin Yoast SEO WordPress di laman web anda. Ini adalah proses yang tepat yang saya gunakan semasa memasang plugin ini di laman web saya.

Sekiranya artikel ini membantu anda, sila tinggalkan komen dan beritahu saya pendapat anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map