Head-to-head ini memberi anda semua perbezaan utama antara dua pembangun laman web paling popular yang ada sekarang.


Saya fikir anda akan bersetuju apabila saya mengatakan:

Membina laman web sebagai pemula sukar dilakukan!

Di manakah anda bermula? Adakah anda memerlukan pengetahuan pengekodan? Adakah anda tahu cara menyediakan hosting web, sijil SSL atau memasang CMS? Berapakah kosnya? Berapa lama ia akan mengambil masa?

Ini mungkin adalah beberapa soalan sukar yang membuat anda jauh dari laman web impian anda.

Berita baiknya ada jalan penyelesaiannya.

Membina laman web yang sempurna untuk perniagaan anda sangat mudah dilakukan oleh pembangun laman web seperti Wix dan Squarespace.

Bagi yang belum tahu, pembangun laman web adalah alat (program, perisian, dll.) Yang membantu anda membuat laman web secara visual tanpa menulis kod atau perlu memuat turun / memasang apa sahaja.

Di dalam ini Perbandingan Wix vs Squarespace selepas ini, saya meletakkan dua pembangun laman web terbaik antara satu sama lain.

WixRuang Squarespace
leret ke kananwixruang bawah tanah
RingkasanSaya secara peribadi mengesyorkan Squarespace over Wix, tetapi anda tidak akan kecewa dengan salah satu – kerana kedua-duanya adalah pembangun laman web yang sangat baik. Perbezaan terbesar adalah editor, dan jika anda lebih suka editor drag-and-drop berstruktur atau tidak tersusun.
Ciri-ciri utamaHarga: $ 13- $ 49 sebulan
Penyunting: Seret dan lepas yang tidak berstruktur. Elemen boleh diseret dan dijatuhkan di mana sahaja di halaman.
Tema / templat: 500+
Domain percuma & SSLYa
Pelan percumaYa
Harga: $ 12- $ 46 sebulan
Penyunting: Seret dan lepas yang tersusun. Elemen diseret dan dijatuhkan di halaman dalam struktur tetap.
Tema / templat: 80+
Domain percuma & SSLYa
Pelan percuma: Tidak (hanya percubaan percuma)
Kemudahan penggunaan⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ ��
Reka bentuk & Susun atur⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ ��
Aplikasi & Alat tambah⭐⭐⭐⭐⭐ ��⭐⭐⭐⭐⭐
SEO & Pemasaran⭐⭐⭐⭐⭐ ��⭐⭐⭐⭐⭐ ��
E-dagang⭐⭐⭐⭐⭐ ��⭐⭐⭐⭐⭐ ��
Blogging⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ ��
Nilai untuk Wang⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ ��

Tetapi sebelum kita masuk ke perbandingan Wix vs Squarespace, pertama-tama beberapa fakta:

Menurut BuiltWith, Wix adalah pembangun laman web yang paling popular, mengawal 38% bahagian pasaran.

statistik penggunaan pembina laman web

Squarespace adalah yang kedua paling popular, berkuasa 19% laman web yang menggunakan pembina laman web sederhana. Bersama-sama, Wix dan Squarespace menguasai 57% bahagian pasaran.

Sama ada anda menjumpai data dari BuiltWith, Statista.com atau laman web lain, Wix selalu keluar di bahagian atas, diikuti oleh Squarespace dengan Weebly dan lain-lain di bahagian belakang.

Namun, minat terhadap pembangun laman web telah meningkat dengan stabil sejak tahun 2004, menurut Google Trends, seperti yang dilihat pada grafik bagus di bawah.

trend perbandingan wix vs squarespace

Sudah pasti pembangun laman web tidak ke mana-mana. Sebenarnya, mereka menjadi andalan pemula dan pengguna berpengalaman. Tetapi saya menyimpang.

Tujuan saya adalah untuk membantu anda memilih pembina laman web yang sesuai untuk laman web anda. Sama ada anda memilih Wix atau Squarespace, semuanya bergantung kepada anda.

Tanpa basa-basi lagi, mari kita mulakan kerana ada banyak perkara yang perlu dilindungi.

Apa itu Wix dan Squarespace?

kajian wix vs squarespace

Wix dan Squarespace adalah dua pembangun laman web paling popular di luar sana. Kedua-dua alat ini membantu anda membuat laman web tanpa pengetahuan pengekodan.

Bagaimana?

Mereka menghantar dengan drag-and-drop pembangun halaman visual yang menjadikan pembinaan laman web semudah A, B, C.

Selain itu, pembangun laman web membuang aspek teknikal pembuatan laman web. 

Dengan kata lain, pembangun laman web menawarkan kepada anda cara yang mesra pemula untuk membina laman web yang cekap, tanpa perlu bimbang tentang hal-hal berteknologi keras.

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan WordPress, misalnya, anda mesti menyediakan hosting web, memasang sijil CMS, SSL dan mengurus banyak tugas pentadbiran.

Semua tugas ini mencabar, terutamanya jika anda tidak mahir teknologi. Orang-orang di Wix dan Squarespace menguruskan hal-hal teknikal, supaya anda dapat memberi tumpuan kepada perkara penting; membina perniagaan anda.

Untuk rancangan berbayar, anda mendapat pembangun laman web, hosting web, sijil SSL, domain, sokongan dan sebagainya dalam satu pakej. Oleh itu, pembangun laman web adalah alat yang tepat untuk menyebarkan laman web dengan cepat.

Dan mereka juga serba boleh, kerana anda dapat membina blog, kedai, dan banyak laman web lain dengan cepat.

Sekarang kita tahu apa yang sedang kita kerjakan, mari kita beralih ke bahagian seterusnya.

Pada bahagian yang akan datang, saya membandingkan Squarespace vs Wix dari segi kemudahan penggunaan, pilihan reka bentuk, pemasaran, e-dagang, integrasi pihak ke-3, kemampuan blog, dan harga.

Kemudahan penggunaan

Tidak perlu dikatakan bahawa pembangun laman web yang akhirnya anda pilih mestilah mudah digunakan. Terdapat lengkung pembelajaran, tentu saja, tetapi Wix dan Squarespace sangat mudah digunakan, anda akan dapat beroperasi dalam masa yang singkat.

Sebagai permulaan, mendaftar untuk kedua-dua perkhidmatan adalah mudah. Yang harus anda buat hanyalah membuat akaun dan mula membina laman web anda. Mereka berdua cukup jelas dari kata go.

Untuk membantu anda membina laman web tanpa berpeluh, Wix dan Squarespace hadir dengan pembangun halaman visual drag-and-drop yang intuitif. Ya, lengkap dengan Buat asal butang sekiranya anda mengacau.

Aliran kerja anda adalah memilih, menyeret dan menjatuhkan elemen ke tempatnya dan anda mempunyai laman web. Ia tidak boleh menjadi lebih mudah daripada itu.

Terdapat perbezaan besar antara keduanya. The penyunting halaman!

Mari mulakan dengan Wix Editor.

Penyunting Halaman Wix

Wix lebih merupakan kanvas kosong, yang bermaksud anda boleh menyeret dan melepaskan elemen ke mana sahaja yang anda mahukan. Anda mempunyai kebebasan reka bentuk sepenuhnya untuk membina laman web impian anda.

Satu-satunya had dengan Wix adalah imaginasi anda. Kebebasan kreatif seperti itu menjadikan Wix sempurna untuk pereka kreatif yang dapat dengan mudah mengetahui kapan mereka melakukan kesalahan.

Pada masa yang sama, ia sangat menggembirakan bagi greenhorn yang sempurna yang tidak pernah membina laman web sebelumnya.

Untuk menyelesaikan masalah itu, Wix membuat Wix ADI (Artificial Design Intelligence), alat hebat yang membuat keputusan reka bentuk utama untuk anda.

Cukup jawab beberapa soalan, dan Wix ADI akan membuat laman web yang kemudian anda boleh isi dengan kandungan anda.

Penyunting Halaman Squarespace

pembina halaman squarespace

Sebaliknya, Squarespace tidak akan membiarkan anda meletakkan elemen di mana sahaja yang anda mahukan. Anda bekerja dengan susun atur yang telah dirancang sebelumnya yang tidak akan membiarkan anda menyeret dan melepaskan elemen di mana sahaja anda suka. Dengan kata lain, ada kawasan tetap untuk setiap elemen.

Pendekatan seperti itu membuat reka bentuk dan tata letak terkendali kerana anda tidak memiliki kebebasan untuk melakukan segala kesalahan yang mengerikan. Anda mempunyai susun atur yang telah dibuat sebelumnya yang dapat anda isi dengan kandungan anda, tanpa merosakkan keseluruhan reka bentuk.

Atas sebab ini, Squarespace sangat sesuai untuk pemula yang menginginkan laman web yang kelihatan profesional tanpa perlu memperbaiki kesilapan seperti menjajarkan margin dan sebagainya.

Cukup sesuaikan templat dengan kandungan anda, dan anda boleh pergi. Ini juga bermaksud Squarespace menawarkan cara terbaik untuk merancang laman web anda dengan cepat.

Pemenang adalah:

Ruang Squarespace

Saya cadangkan pergi dengan Squarespace untuk kemudahan penggunaan. Jangan salah sangka, kedua-duanya sangat mudah digunakan, tetapi Squarespace intuitif dan tetap menghalangi anda.

Wix, sebaliknya, dilengkapi dengan satu juta dan satu ciri, yang sangat sesuai untuk pereka kreatif, tetapi tidak semestinya diterima untuk pemula.

Squarespace tidak akan mempunyai kekacauan; hanya edit templat dan anda boleh pergi. Pembangun halaman Wix menawarkan lebih banyak fleksibiliti reka bentuk, tetapi itu tidak bermakna lebih mudah digunakan untuk pemula.

Reka Bentuk, Susun atur & Templat

Anda jelas tidak mahu laman web anda kelihatan seperti laman web lain di luar sana. Anda mahu menonjol, dan anda mahukannya sekarang.

Saya suka pelbagai, dan begitu juga dengan anda, yang bermaksud – untuk bahagian ini – kami memilih pembangun laman web yang menawarkan lebih banyak pilihan reka bentuk dan susun atur.

Wix dan Squarespace menawarkan senarai pilihan reka bentuk dan susun atur yang luas. Dengan kata lain, anda tidak akan kekurangan pilihan yang anda perlukan untuk membina laman web yang luar biasa.

Wix menawarkan lebih daripada 500 templat siap pakai dan sangat disesuaikan yang sesuai untuk perniagaan apa pun. Malangnya, tidak semua templat mesra mudah alih atau responsif.

Templat Wix

Walau bagaimanapun, Wix menawarkan anda penyunting yang berasingan untuk membuat versi mudah alih laman web anda. Saya tidak tahu tentang anda, tetapi itu adalah pemecah masalah untuk anda.

Selain daripada itu, setelah anda memilih templat di Wix, anda pasti akan terpaku dengannya. Sekiranya anda menukar templat, anda mesti membina laman web anda dari awal. Apa yang menyedihkan.

Namun, Wix menawarkan banyak pilihan reka bentuk dan susun atur yang berbeza. Mereka menawarkan pelbagai pilihan teks, seni vektor, galeri, menu, gambar, butang, grid, senarai, media sosial dan banyak lagi. Pada dasarnya ada pilihan untuk apa sahaja yang anda perlukan.

Anda boleh menambahkan setiap elemen ke laman web anda dengan mudah dan menyesuaikannya secara meluas di Wix Editor. Oleh kerana Wix mempunyai editor bentuk bebas, anda boleh meletakkan setiap elemen di mana sahaja yang anda mahukan.

Templat Squarespace

Ruang Squarespace, sebaliknya, mengendalikan reka bentuk secara berbeza. Pembina laman web menawarkan lebih daripada 60 templat dan pelbagai elemen yang dikenali sebagai Blok Kandungan.

Semua templat responsif sepenuhnya dari awal, yang bermaksud anda tidak perlu membuat tweak sendiri di kemudian hari. Di samping itu, blok kandungan adalah penuh perhatian dan lengkap, yang membolehkan anda membina blok laman web anda secara blok.

Setiap blok kandungan menawarkan banyak pilihan untuk warna, gaya fon, susun atur dan banyak lagi. Anda boleh mengubah suai setiap blok kandungan dengan mudah untuk membuat reka bentuk yang sama sekali baru.

Walaupun Wix membolehkan anda mengambil templat dan menyesuaikannya sepenuhnya, Squarespace membolehkan anda membuat perubahan modular dalam setiap elemen.

Dengan kata lain, Wix cukup fleksibel, yang membolehkan anda membuat tema baru dari awal, sesuatu yang tidak dapat anda lakukan dengan Squarespace.

Pada masa yang sama, Squarespace membolehkan anda menyesuaikan laman web anda dengan banyak klik berkat pendekatan gaya reka bentuk untuk reka bentuk web.

Pemenang adalah:

Ruang Squarespace

Squarespace adalah pemenang yang tidak dapat disangkal lagi mengenai pilihan reka bentuk dan susun atur. Wix mungkin mempunyai lebih banyak templat tetapi dalam kualiti klasik berbanding kuantiti, Squarespace membawa pulang trofi.

Wix menawarkan banyak fleksibiliti reka bentuk untuk menyesuaikan templat sehingga anda turun. Walau bagaimanapun, anda perlu membina laman web anda dari awal jika anda menukar templat anda.

Squarespace tidak menawarkan banyak fungsi drag-and-drop, tetapi anda boleh menukar templat dengan mudah tanpa membina semula laman web anda dari bawah. Templat responsif sepenuhnya dari kelawar, yang merupakan nilai tambah.

Aplikasi Pihak Ketiga & Alat tambah

Laman web yang hebat bukan sekadar estetika yang hebat. Anda memerlukan semua alat yang anda dapati untuk menjalankan laman web yang berjaya. Sebilangan besar pembina laman web menawarkan banyak fungsi asas secara lalai.

Apabila anda kehabisan asas dan memerlukan lebih banyak tenaga, anda beralih ke aplikasi pihak ketiga.

Pasaran aplikasi WixWix App Market

Sekarang, saya tidak akan berbohong; Wix mempunyai pasaran aplikasi yang lebih besar daripada Squarespace. Seperti 17 kali lebih besar.

Anda mendapat pelbagai jenis aplikasi percuma dan premium untuk memperluas laman web Wix anda dengan pelbagai cara. Contohnya, anda boleh menambahkan Sembang Facebook, meningkatkan lalu lintas, membuat acara, mengumpulkan e-mel dan banyak lagi dengan mudah.

Betul, pasaran aplikasi Wix menawarkan lebih daripada 235 aplikasi kepada anda.

Sebaliknya, pasar Squarespace menawarkan puluhan sambungan pada anda semasa menulis.

Pasaran Aplikasi Squarespace

Anda mempunyai beberapa aplikasi untuk penghantaran, cukai, cetak atas permintaan, pengurusan inventori, dan penjejakan pesanan antara lain.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak tambahan Squarespace, carian pantas di Google sudah mencukupi. Sentiasa mencari aplikasi dari pembangun yang terkenal.

Walau bagaimanapun, Squarespace mempunyai beberapa pilihan builtin yang hebat untuk kekurangan aplikasi pihak ketiga. Sebagai contoh, Squarespace dilengkapi dengan galeri Instagram bawaan, yang memerlukan aplikasi di Wix.

Integrasi bawaan lain termasuk penyisipan audio / video, peta, AMP Google, Komen Disqus, dan Font Google antara lain.

Pemenang adalah:

Wix

Wix mengatasi Squarespace di jabatan add-ons, dengan senarai aplikasi yang besar. Sama, add-on dan aplikasi pihak ketiga yang anda gunakan bergantung sepenuhnya pada keperluan dan pilihan anda.

Wix menawarkan lebih banyak aplikasi daripada Squarespace, tetapi yang terakhir mempunyai integrasi bawaan yang hampir menampung kekurangan aplikasi pihak ketiga.

SEO & Pemasaran

Pemilik dan pemasar laman web menghabiskan banyak masa dan wang untuk menghasilkan lalu lintas yang relevan kerana ini adalah nadi bagi setiap laman web. Tanpa lalu lintas, laman web anda sama baiknya dengan mati.

Oleh itu, apa yang ditawarkan Wix dan Squarespace dari segi SEO dan pemasaran? Baiklah, kedua-dua pembangun laman web ini menawarkan semua alat pemasaran asas yang anda perlukan.

Sama ada anda memilih Wix atau Squarespace, anda mendapat pemasaran e-mel, Google Ads, Google Analytics, integrasi MailChimp, pembuat logo, iklan Facebook, dan perkongsian sosial di luar kotak.

Selain itu, anda mempunyai banyak aplikasi pemasaran pihak ketiga. Sebagai contoh, setiap pembangun laman web membolehkan anda berintegrasi dengan penyedia pemasaran e-mel seperti MailChimp antara lain.

Selain itu, setiap platform menawarkan pilihan SEO yang mencukupi untuk mengoptimumkan laman web anda untuk mesin pencari. Anda boleh menambahkan keterangan meta, tajuk SEO, dan sebagainya.

Dari segi SEO dan pemasaran, anda mempunyai pilihan yang cukup untuk membuat anda sibuk. Kedua-dua pembangun laman web ini mesra SEO, membolehkan anda mengarahkan lebih banyak lalu lintas organik ke laman web anda.

Pemenang adalah:

Diikat

Memandangkan kejayaan kempen SEO dan pemasaran anda berkadar langsung dengan pekerjaan yang anda buat, sukar untuk memutuskan pemenang. Selain itu, Wix dan Squarespace menawarkan semua alat yang anda perlukan untuk melancarkan kempen pemasaran yang berjaya.

Sekiranya kita menggunakan sejumlah besar aplikasi pemasaran yang terdapat di setiap alat, Wix membawa masa. Squarespace tidak mempunyai apa-apa pada Wix dari segi kuantiti. Walaupun begitu, pemasaran bukan mengenai alat yang anda miliki, tetapi bagaimana anda menggunakan alat yang tersedia untuk anda.

Tidakkah anda setuju?

Ciri E-dagang

Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada anda boleh menjual di Wix atau Squarespace, anda akan menyukai bahagian ini. Segera, setiap pembangun laman web menawarkan banyak ciri e-dagang kepada anda.

Sama ada anda menggunakan Wix atau Squarespace, anda mempunyai semua pilihan untuk membina pelbagai jenis kedai web – kecil dan besar.

Kedua-duanya menawarkan anda pilihan e-dagang yang kuat seperti gerbang berbilang pembayaran, cukai automatik, senarai surat, menjual digital & produk fizikal, penghantaran, pengurusan inventori, dan langganan antara lain.

Selain itu, anda mempunyai banyak aplikasi pihak ketiga untuk memperluas kedai dalam talian anda dengan cara yang unik. Contohnya, anda boleh menjual di media sosial dan mendapatkan kembali kereta yang ditinggalkan seperti bos.

Menyiapkan kedai dalam talian anda menggunakan Wix atau Squarespace adalah barang kelas empat. Anda sama sekali tidak memerlukan kemahiran pengekodan. Pilih susun atur, sesuaikan gaya anda dan import produk anda.
Namun, perhatikan, anda mesti mempunyai rancangan perniagaan untuk menjual dengan Wix dan Squarespace.

Pemenang adalah:

Diikat

Dari segi ciri e-dagang, kami mempunyai kaitan. Kedua-dua pembangun laman web ini menawarkan semua ciri yang anda perlukan untuk menjalankan laman web e-dagang seperti profesional. Anda mempunyai semua pilihan untuk menawarkan pengalaman membeli-belah yang diperkemas dari pesanan hingga penghantaran dan seterusnya.

Keupayaan Blogging

Saya gemar menulis blog, jadi saya terus mencari alat yang memudahkan penerbitan dan pengurusan kandungan. Sekiranya alat menjadikannya lebih sukar untuk menjalankan blog, saya tidak menyentuhnya dengan tiang 10 kaki.

Bagi pencipta kandungan, anda akan menyukai kenyataan bahawa Wix dan Squarespace menghantar keupayaan blog yang cemerlang.

Membuat catatan di Wix dan Squarespace adalah mudah, saya tidak mengharapkan anda menghadapi masalah. Kedua-dua pembangun laman web ini mempunyai editor pasca intuitif yang dilengkapi dengan pilihan khas.

Anda boleh menyimpan draf, menjadualkan catatan, menambah kategori, menetapkan banyak pengarang, memasukkan gambar dan secara amnya menyusun catatan anda.

Kedua-dua alat ini membantu anda membuat dan mengedit catatan anda sambil melihat bagaimana siaran itu muncul kepada pembaca. Sekiranya anda mempunyai sesuatu untuk diperkatakan, Wix dan Squarespace memastikan suara anda didengar.

Pemenang adalah:

Ruang Squarespace

Squarespace menawarkan keupayaan blog yang lebih baik berbanding Wix. Walaupun kedua-duanya mempunyai sistem blog yang hebat, Squarespace menawarkan anda ciri yang lebih maju daripada Wix.

Selain itu, ciri blog Squarespace sudah terpasang, tetapi blog Wix bergantung pada aplikasi untuk ciri blog yang sangat kuat.

Rancangan & Harga

Dengan keseluruhan ciri, anda mungkin tertanya-tanya berapa kos untuk membina laman web menggunakan Wix atau Squarespace. Setiap alat menawarkan pakej harga yang berbeza untuk anggaran dan keperluan yang berbeza.

Sebagai permulaan, Wix menawarkan rancangan percuma yang membolehkan anda menguji perairan. Squarespace, sebaliknya, mempunyai percubaan percuma yang akan berakhir dalam dua minggu.

Namun, untuk menjual di laman web anda, anda memerlukan rancangan premium sama ada anda menggunakan Wix atau Squarespace.

Wix menawarkan empat rancangan peribadi yang sesuai untuk portfolio dan laman web mudah lain.

harga wix

The Tanpa had pelan, yang berharga 12.50 dolar sebulan adalah pakej paling sempurna untuk pekerja bebas dan usahawan. Anda dapat melalui pintu dengan hanya $ 4,50 sebulan, tetapi anda mendapat ciri asas dan iklan Wix untuk ditunjukkan atas usaha anda.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak tenaga untuk laman web e-dagang sepenuhnya, Wix menawarkan tiga rancangan perniagaan kepada anda.

laman web perniagaan harga wix

Pelan yang anda pilih di sini bergantung sepenuhnya pada anggaran dan keperluan anda. Saya selalu mengesyorkan memilih rancangan yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda.

Sekiranya anda sukar memilih, anda boleh memilih Perniagaan Tanpa Had, rancangan yang paling popular dari ketiga-tiganya, dengan hanya $ 25 / bulan.

Ruang Squarespace, sebaliknya, menawarkan empat rancangan harga seperti gambar di bawah.

Anda mempunyai $ 16 / bulan Peribadi merancang yang sesuai untuk laman web mudah. Untuk menjalankan kedai e-dagang dan menerima pembayaran, anda memerlukan salah satu daripada tiga rancangan lain.

Anda boleh memilih Perniagaan rancangan yang akan memberi anda kembali $ 26 sebulan, Perdagangan Asas merancang pada $ 30 / bulan, atau Perdagangan Lanjutan, yang berharga $ 46 / bulan. Sekali lagi, cari rancangan yang memenuhi anggaran dan keperluan perniagaan anda.

Nilai terbaik untuk wang adalah:

Ruang Squarespace

Squarespace menang berkat struktur harga yang lebih sederhana dan sesuai untuk sebarang belanjawan. Wix, sebaliknya, menawarkan kepada anda sehingga tujuh rancangan harga, yang rumit, terutama kerana pengguna Wix perlu melakukan peningkatan lebih kerap daripada Squarespace.

Kelebihan & Keburukan

Saya telah merangkumi hampir semua perkara dalam catatan perbandingan Wix vs Squarespace kami. Sekarang, mari kita bahas kebaikan dan keburukan setiap platform, sehingga anda akhirnya dapat memutuskan yang mana satu untuk membuat laman web.

Kelebihan Wix

 • Pembina halaman visual bentuk bebas yang menawarkan kawalan reka bentuk lengkap kepada anda
 • Anda mempunyai rancangan percuma yang sesuai untuk menguji perairan
 • Pasar aplikasi yang besar
 • Banyak pilihan reka bentuk
 • Cuba Wix secara percuma

Kekurangan Wix

 • Struktur harga yang rumit
 • Pelan premium asas dilengkapi dengan iklan
 • Terlalu banyak pilihan reka bentuk yang luar biasa bagi pemula
 • Terdapat keluk pembelajaran untuk mengatasi masalah
 • Menukar templat bermaksud membina semula laman web anda dari awal

Kelebihan Squarespace

 • Pendekatan gaya kerangka untuk reka bentuk menjadikannya mudah digunakan
 • Struktur harga sederhana
 • Susun atur yang dirancang terlebih dahulu sesuai untuk pemula yang ingin melancarkan laman web dalam jumlah klik
 • Keupayaan blog yang sangat baik
 • Tidak ada iklan dalam sebarang rancangan premium
 • cuba Squarespace secara percuma

Kekurangan Squarespace

 • Sebilangan templat terhad
 • Sebilangan kecil aplikasi pihak ketiga
 • Anda mesti membayar untuk menerbitkan laman web anda

Soalan Lazim

Apa itu Wix dan Squarespace?

Wix dan Squarespace adalah alat membina laman web berasaskan awan yang ditujukan kepada orang yang ingin membuat laman web secara visual menggunakan drag-and-drop tanpa menulis kod.

Mana yang lebih baik, Wix atau Squarespace?

Squarespace lebih baik daripada Wix, tetapi anda tidak akan kecewa dengan salah satu kerana kedua-duanya adalah pembangun laman web yang sangat baik. Perbezaan terbesar adalah penyunting, dan jika anda lebih suka editor seret dan lepas yang terstruktur (terhad) atau tidak berstruktur (kanvas kosong).

Do Wix dan Squarespace dilengkapi dengan rancangan percuma?

Wix menawarkan rancangan percuma tetapi dilengkapi dengan batasan dan iklan. Pelan berbayar Wix bermula hanya $ 13 sebulan. Squarespace tidak menawarkan rancangan percuma, hanya percubaan percuma selama dua minggu. Rancangan Squarespace bermula hanya $ 12 sebulan.

Wix vs Squarespace: Ringkasan

wix vs squarespace

Saya mengesyorkan Squarespace over Wix tetapi anda tidak boleh salah dengan pembangun laman web. Kedua-dua pembangun laman web hadir dengan sedikit keluk pembelajaran dan akhirnya perbezaan antara keduanya adalah mengenai pilihan peribadi editor mana yang anda rasa paling selesa untuk digunakan.

Wix hadir dengan banyak pilihan penyesuaiandan tahap kawalan yang tinggi, hampir ke titik di mana anda bahkan dapat merancang tema anda sendiri dari awal.

Ruang Squarespace, sebaliknya, banyak lebih dari tahap kawalan (dan kurang pilihan). Mereka menawarkan lalai yang disusun dan dirancang dengan baik yang boleh anda gunakan dengan yakin tanpa membuat perubahan.

Percubaan percuma disediakan untuk Wix dan Squarespace. Cuba Wix secara percuma dan cuba Squarespace secara percuma.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me