pCloud vs Penyegerakan

pCloud dan Penyegerakan kedua-duanya penyedia enkripsi pengetahuan sifar (end-to-end encryption) yang sangat baik, ciri yang tidak akan anda temui dengan syarikat seperti Google Drive dan Dropbox. Tetapi bagaimana kedua penyedia storan awan ini saling bertumpu? Itulah yang bertujuan untuk mengetahui.


Penyimpanan awan telah mengubah cara dunia menangkap data. Ini telah diambil alih sebagai kaedah utama penyimpanan data – lupakan ruangan yang dipenuhi dengan kabinet pemfailan, hari ini maklumat disimpan, dari jauh dan selamat, di awan.

Di dalam ini perbandingan pCloud vs Sync.com, dua penyedia storan awan yang paling memfokuskan privasi dan keselamatan saling berhadapan.

pCloudSegerakkan
leret ke kananlogo pcloudlogo sync.com
RingkasanAnda tidak akan kecewa dengan salah satu – kerana kedua-dua pCloud dan Sync.com adalah penyedia penyimpanan awan yang sangat baik. Dari segi keseluruhan ciri, harga dan kemudahan penggunaan, pCloud muncul sebagai pemenang. Walau bagaimanapun, dalam soal keselamatan, Sync.com lebih baik kerana penyulitan pengetahuan sifar disertakan secara percuma, dengan pCloud anda perlu membayar tambahan untuknya.
HargaDari $ 47.88 / tahun (atau $ 175 seumur hidup!)Dari $ 8 sebulan
Penyulitan pengetahuan sifarAddon berbayar (pCloud Crypto)Termasuk secara percuma
Storan percumaStoran percuma 10GBStoran percuma 5GB (tetapi anda boleh menjana sehingga 25GB dengan merujuk keluarga & rakan
Lebih banyak lagiTidak tertakluk kepada Akta Patriot AS.
Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.
Pilihan penyegerakan, perkongsian dan pengambilan fail yang hebat.
Lebar jalur tidak terhad.
Penyelesaian penyegerakan yang luar biasa.
Kelajuan pemindahan tanpa had.
Saiz fail tidak terhad.
Rancangan seumur hidup.
Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.
Kemudahan penggunaan⭐⭐⭐⭐⭐ ��⭐⭐⭐⭐
Keselamatan⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ ��
Nilai untuk Wang⭐⭐⭐⭐⭐ ��⭐⭐⭐⭐

Hari-hari ini, orang bergantung pada penyimpanan awan untuk menyimpan data mereka, baik itu gambar, dokumen penting, atau fail kerja. Selain itu, orang mencari penyimpanan awan yang berpatutan yang boleh dipercayai dan mudah digunakan.

Di situlah pemain penyimpanan awan seperti pCloud dan Sync.com turut bermain.

pCloud adalah penyelesaian penyimpanan awan yang komprehensif dan mudah digunakan yang memenuhi keperluan individu dan perniagaan. Pasukan di belakang pCloud percaya bahawa kebanyakan perkhidmatan penyimpanan awan terlalu teknikal untuk pengguna biasa dan oleh itu memberi tumpuan kepada mesra pengguna. Dan walaupun pelan percuma nampaknya terhad, adalah selamat untuk mengatakan ada banyak nilai yang harus dimiliki jika anda melabur dalam rancangan premium seumur hidup.

Sebaliknya, Segerakkan.com adalah penyelesaian penyimpanan awan freemium yang bertujuan untuk meletakkan privasi pengguna terlebih dahulu dan paling utama dengan enkripsi hujung ke hujung. Ia dilengkapi dengan tingkatan merata, lengkap dengan ruang penyimpanan tambahan, serta kemampuan untuk menyimpan, berkongsi dan mengakses fail dari mana saja. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan penyimpanan awan anda, Sync.com memberikan sokongan dalaman keutamaan untuk membantu anda dengan apa sahaja yang anda perlukan.

Sudah tentu, ini tidak cukup maklumat untuk anda membuat keputusan tepat mengenai penyimpanan awan. Itulah sebabnya hari ini, kita akan melihat lebih dekat pCloud vs Sync.com dan lihat apa yang ditawarkan oleh setiap penyelesaian.

Oleh itu, mari kita mulakan!

1. Harga dan Pelan

Seperti halnya dalam hidup, harga selalu menjadi faktor ketika membuat keputusan mengenai perkhidmatan yang ingin anda gunakan. Oleh itu, mari kita lihat bagaimana pCloud dan Sync.com sesuai.

pCloud

pCloud dilengkapi dengan inisial Storan percuma 10GB ruang untuk sesiapa sahaja yang mendaftar. Sebagai tambahan, pCloud hadir dengan kelebihan membayar rancangan premium berdasarkan bulan ke bulan. Sekiranya anda hanya memerlukan sebilangan kecil penyimpanan awan dan mampu membayar sepanjang tahun di muka, pCloud akan dikenakan biaya $ 47.88 / tahun untuk 500GB ruang simpanan.

harga pcloud

Sekiranya anda memerlukan sedikit lagi, anda boleh mendapatkannya 2 TB ruang simpanan dengan harga $ 95.88 / tahun yang berpatutan. Perlu diingat bahawa pCloud juga dilengkapi dengan rancangan keluarga dan perniagaan yang membolehkan anda berkongsi dan bekerjasama dengan beberapa pengguna.

Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah pCloud rancangan seumur hidup, yang berfungsi dengan baik bagi mereka yang menyukai syarikat dan ingin terus menggunakan perkhidmatan storannya. Dapatkan ruang simpanan seumur hidup 500GB untuk pembayaran sekali sebanyak $ 175 atau 2TB ruang simpanan seumur hidup untuk a pembayaran sekali sebanyak $ 350.

Segerakkan.com

Sebaliknya, Sync.com tidak menawarkan pilihan pembayaran dari bulan ke bulan. Dan tidak seperti pCloud, sesiapa sahaja yang mendaftar untuk menggunakan Sync.com untuk percuma hanya menerima storan 5GB ruang.

harga sync.com

Walaupun begitu, kad kredit tidak diperlukan, anda boleh mendapat simpanan percuma sehingga 25GB ruang dengan rujukan rakan, dan anda mendapat ciri hebat yang sama yang ditawarkan oleh Sync.com kepada pengguna premiumnya. Bagi mereka yang memerlukan lebih banyak ruang simpanan, anda boleh mendapatkannya 2TB, 3TB, atau bahkan 4TB ruang simpanan untuk $ 8 / $ 10 / $ 15 sebulan, masing-masing, ditagih setiap tahun.

Ner Pemenang: pCloud

Kedua-dua pCloud dan Sync.com menawarkan ruang penyimpanan awan dengan harga yang kompetitif. Yang menyatakan, pCloud menawarkan lebih banyak ruang percuma mempunyai pilihan pembayaran bulanan, dan disertakan dengan pilihan untuk membayar yuran sekali sahaja (yang hebat!) untuk akses seumur hidup ke ruang simpanan.

2. Ciri-ciri

Penyelesaian ruang penyimpanan dilengkapi dengan pelbagai ciri yang menjadikan penyimpanan dan akses fail menjadi mudah, masalah privasi tidak menjadi perhatian, dan banyak lagi. Itulah sebabnya melihat dengan teliti perkhidmatan yang anda pilih untuk digunakan dan membandingkannya dengan keperluan anda sangat penting.

pCloud

Dengan pCloud, anda mempunyai pelbagai pilihan perkongsian tersedia terus dari antara muka pCloud yang mudah digunakan. Anda boleh berkongsi dan bekerjasama dengan mereka yang menggunakan pCloud atau tidak, pilihannya adalah milik anda.

antara muka pcloud

Di samping itu, anda mempunyai pilihan untuk:

 • Kawal tahap akses, termasuk kebenaran “Lihat” dan “Edit”
 • Urus fail yang dikongsi dari pCloud Drive, pCloud for Mobile, atau platform web
 • Kongsi fail besar dengan rakan dan keluarga dengan menghantar pautan “Muat turun” yang mudah digunakan melalui e-mel
 • Tetapkan tarikh luput atau kata laluan melindungi pautan muat turun untuk keselamatan tambahan
 • Gunakan akaun pCloud anda sebagai perkhidmatan hosting untuk membuat laman web HTML, menanamkan gambar, atau berkongsi fail anda dengan orang lain

Sebaik sahaja anda memuat naik fail anda ke pCloud, data akan disegerakkan di semua jenis peranti dan melalui aplikasi web pCloud. Ada juga tambahan pilihan penyegerakan fail yang akan membolehkan anda menyambungkan fail tempatan di komputer anda dengan pCloud Drive. Anda bahkan boleh membuat sandaran semua foto dan video peranti mudah alih anda dengan satu klik.

Segerakkan.com

Dengan Sync.com, Anda dapat menggunakan aplikasi Windows, Mac, iPhone, iPad, Android, dan web untuk mengakses fail anda dari mana sahaja pada bila-bila masa. Dan terima kasih kepada penyegerakan automatik, mengakses data anda pada pelbagai peranti adalah sangat mustahak.

perkongsian dan kerjasama segerak

Selain itu, Sync.com membenarkan pemindahan saham tanpa hads, berkongsi dan bekerjasama dengan orang lain, malah membolehkan anda arkibkan fail yang anda simpan di awan sahaja, supaya anda dapat mengosongkan ruang pada komputer dan peranti anda. Tidak mempunyai akses internet? Tidak mengapa, dengan Sync.com anda boleh mengakses fail anda di luar talian juga.

Ner Pemenang: pCloud

Sekali lagi, pCloud mendorong ke hadapan terima kasih kepada perkara-perkara kecil seperti luput pautan dan perlindungan kata laluan, keupayaan untuk menggunakan pCloud sebagai hos, dan banyak pilihan perkongsian yang ada. Kononnya, Sync.com memang tersendiri dan agak setanding dengan ciri utama seperti perkongsian dan penyegerakan.

3. Keselamatan

Perkara terakhir yang anda ingin bimbangkan semasa menyimpan fail penting di awan adalah perkara seperti keselamatan dan privasi. Dengan itu, mari kita lihat apa yang ditunjukkan oleh pertunjukan pCloud vs Sync.com ini dari segi keselamatan.

pCloud

pCloud menggunakan Penyulitan TLS / SSL untuk menjamin keselamatan fail anda. Dengan kata lain, data anda dilindungi ketika dipindahkan dari peranti anda ke pelayan pCloud, yang bermaksud tidak ada yang dapat memintas data pada bila-bila masa. Sebagai tambahan, fail anda disimpan di 3 lokasi pelayan, sekiranya pelayan mengalami kerosakan.

Dengan pCloud, anda fail disulitkan oleh pelanggan, bermaksud tiada siapa kecuali anda akan mempunyai kunci untuk penyahsulitan fail. Dan tidak seperti penyelesaian penyimpanan awan yang lain, pCloud adalah salah satu yang pertama ditawarkan kedua-dua folder yang disulitkan dan tidak disulitkan dalam akaun yang sama.

pcloud crypto

Ini memberi anda kebebasan untuk menentukan fail mana yang akan disulitkan dan dikunci, dan fail mana yang harus disimpan dalam keadaan semula jadi dan menerapkan operasi fail. Dan bahagian terbaik dari semua ini adalah bahawa ia ada sangat mesra pengguna untuk menyulitkan dan melindungi fail anda.

Satu-satunya kelemahan untuk semua ini adalah anda perlu membayar tambahan untuknya. Sebenarnya, pCloud Crypto akan dikenakan biaya tambahan $ 47.88 / tahun (atau $ 125 seumur hidup) untuk penyulitan sisi pelanggan, privasi pengetahuan sifar, dan perlindungan berbilang lapisan.

Mengenai kepatuhan GDPR, pCloud menawarkan:

 • Pemberitahuan masa nyata sekiranya berlaku pelanggaran keselamatan
 • Pengesahan mengenai bagaimana maklumat peribadi anda akan diproses dan mengapa
 • Hak untuk menghapus semua maklumat peribadi anda dari perkhidmatan pada bila-bila masa

Segerakkan.com

Sama seperti pCloud, Sync.com menawarkan penyulitan pengetahuan sifar. Walau bagaimanapun, ciri ini percuma dan sebahagian daripada rancangan Sync.com. Dengan kata lain, anda tidak perlu membayar keselamatan tambahan. Ini semua adalah bagaimana Sync.com memandang serius privasi dan keselamatan pengguna.

keselamatan sync.com

Ia juga dilengkapi dengan ciri keselamatan seperti:

 • Pematuhan HIPAA, GDPR, dan PIPEDA
 • Pengesahan 2 faktor
 • Penguncian peranti jauh
 • Perlindungan kata laluan pada pautan
 • Sekatan muat turun
 • Pemulihan akaun (pemulihan sandaran)

�� Pemenang: Sync.com

Sync.com muncul sebagai pemenang yang jelas pada pusingan ini kerana ia tidak dikenakan bayaran untuk langkah keselamatan tambahan seperti pCloud. Sebagai tambahan, ia mempunyai pengesahan 2 faktor, tidak seperti pCloud, yang memastikan bahawa fail anda sentiasa selamat sepanjang masa.

4. Kebaikan dan Kekurangan

Berikut adalah kebaikan dan keburukan pCloud dan Sync.com, jadi anda membuat keputusan terbaik untuk keperluan penyimpanan awan anda.

Kelebihan pCloud

 • Antara muka yang senang digunakan
 • Sokongan (telefon, e-mel, dan tiket) dalam 4 bahasa – Inggeris, Perancis, Jerman, dan Turki
 • Pelan akses seumur hidup
 • Banyaknya ruang simpanan percuma
 • Pilihan fail yang disulitkan dan tidak disulitkan
 • Ciri muat turun dan pautan muat naik yang mudah
 • Pilihan pembayaran bulanan

Kekurangan pCloud

 • pCloud Crypto adalah addon berbayar (untuk penyulitan sisi pelanggan, privasi pengetahuan sifar, dan perlindungan berbilang lapisan)

Kelebihan Sync.com

 • Penyulitan sisi pelanggan lalai, privasi pengetahuan sifar, dan perlindungan berbilang lapisan, serta pengesahan 2 faktor
 • Tiada had pemindahan fail
 • Pilihan penyegerakan terpilih
 • Arkib fail dalam awan untuk mengosongkan ruang pada peranti
 • Pelbagai aplikasi untuk mengakses fail di mana sahaja

Kekurangan Sync.com

 • Penyulitan automatik dapat melambatkan proses melihat ke bawah
 • Tiada pilihan pembayaran bulanan
 • Storan percuma terhad

Ner Pemenang: pCloud

pCloud sekali lagi memerah masa lalu Sync.com dalam pertandingan kebaikan dan keburukan. Walaupun kedua-dua penyelesaian storan menawarkan banyak ciri hebat, kelebihan pCloud melebihi satu kelebihannya.

Soalan Lazim

Apa itu pCloud.com dan Sync.com?

pCloud dan Sync adalah kedua-dua penyedia penyimpanan awan yang sangat baik yang dirancang dengan mempertimbangkan privasi. Mereka menawarkan enkripsi pengetahuan sifar, yang bermaksud mereka tidak dapat membaca fail anda (tidak seperti Dropbox dan Google Drive).

Mana yang lebih baik, pCloud atau Sync.com?

Kedua-duanya adalah pembekal hebat, pCloud sedikit lebih baik. Lebih mudah digunakan dan dilengkapi dengan rancangan seumur hidup yang inovatif. Walau bagaimanapun, mengenai keselamatan Sync.com jauh lebih maju, kerana enkripsi pengetahuan sifar (enkripsi end-to-end) datang secara lalai, tetapi dengan pCloud, itu adalah tambahan berbayar.

Adakah pCloud dan Sync dilengkapi dengan storan percuma?

pCloud memberi anda storan awan percuma 10GB. Sync.com hanya memberi anda penyimpanan percuma 5GB (namun anda boleh menjana sehingga 25GB dengan merujuk keluarga dan rakan).

pCloud vs Sync.com: Ringkasan

pcloud vs sync.com

Anda mungkin pernah mendengar seseorang bercakap mengenai “awan” baru-baru ini. Sebenarnya, anda mungkin merujuk awan itu sendiri dan mungkin menggunakannya dalam beberapa cara sekarang (contohnya Google Drive). Walaupun begitu, pemahaman anda tentang penyimpanan awan mungkin sedikit, walaupun anda menggunakannya dalam kehidupan seharian.

Dari segi teknikal, penyimpanan awan adalah rangkaian pusat data yang menyimpan data untuk anda. Anda tidak boleh menyentuh perkakasan yang menyimpan data anda secara fizikal, tetapi anda boleh mengaksesnya melalui internet pada bila-bila masa dan dari mana-mana peranti. Dalam istilah yang lebih mudah, penyimpanan awan adalah cara lain untuk menyimpan sejumlah besar data tanpa perlu mengisi pemacu kilat dan bimbang kehilangannya.

Memilih penyelesaian penyimpanan awan yang tepat untuk keperluan peribadi atau perniagaan anda memerlukan sedikit kajian. Dan bergantung kepada keperluan individu anda sama ada perkhidmatan seperti pCloud atau Sync.com akan menjadi penyelesaian terbaik untuk anda.

Sekiranya keselamatan dan privasi menjadi perhatian utama anda maka Sync.com adalah yang terbaik untuk anda, kerana penyulitan pengetahuan sifar disertakan dan mereka tidak tertakluk kepada Akta Patriot AS.

Oleh itu, pCloud hadir dengan sedikit faedah berbanding pesaingnya Sync.com. Terima kasih kepada ciri seperti pilihan pembayaran bulanan, rancangan seumur hidup, penyulitan fail pilihan, sokongan murah hati, dan storan percuma 10GB untuk semua pengguna, pCloud akan mempunyai apa yang anda perlukan untuk menyimpan fail penting anda dengan selamat di awan tanpa bimbang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map