Ekonomi freelance, atau ekonomi pertunjukan, berkembang pesat dan Fiverr telah menjadi salah satu pasar bebas utama di luar sana. Jangan salah faham, Fiverr adalah tempat yang bagus untuk mencari freelancer tetapi ada yang lebih baik di luar sana


Fiverr.com adalah pasar bebas di mana anda boleh mendapatkan perkhidmatan mulai dari reka bentuk grafik hingga penyuntingan muzik / video hingga pemasaran dan penulisan iklan. Fiverr adalah tempat yang baik untuk memulakan ketika anda mencari persilangan antara kualiti dan harga.

Alternatif Fiverr terbaik pada tahun 2020:

 • Keseluruhan terbaik: adalah salah satu pasar bebas freelancer dalam talian yang terbesar dan saya suka kesederhanaan Upwork. Anda memberitahu mereka tentang projek anda dan mereka akan memadankan anda dengan freelancer, kemudian menjalani pertandingan dan memilih yang anda mahu bekerjasama.
 • Naib juara, Terbaik keseluruhan: mempunyai hampir 30 juta freelancer di pasaran mereka. Saya suka ketelusannya kerana anda menerima tawaran percuma untuk projek anda dan anda hanya membayar untuk kerja apabila pertunjukan selesai.
 • Alternatif “premium” terbaik untuk Fiverr: hanya meluluskan 3% freelancer yang mendaftar dan akan dikenakan biaya lebih banyak, jadi jika anda lebih bimbang tentang anggaran anda daripada kualiti kerja, maka TopTal mungkin bukan platform terbaik untuk anda.

Walaupun sebilangan penyedia perkhidmatan di Fiverr memberikan perkhidmatan yang luar biasa, kebanyakan penjual di platform ini tidak semestinya berbelanja jika anda mahukan pekerjaan berkualiti tinggi.

Apa itu Fiverr

Fiverr adalah platform / pasaran untuk membeli dan menjual perkhidmatan dalam talian yang dibungkus sebagai “pertunjukan”.

alternatif fiverr

Perkhidmatan ini merangkumi reka bentuk web, reka bentuk grafik, video, voice-over, copywriting hingga penyuntingan muzik / podcast / video. Sekiranya anda menjalankan perniagaan dalam talian, perkhidmatan di Fiverr dapat membantu menyelesaikan sebahagian besar masalah anda.

kategori fiverrFiverr mempunyai lebih daripada 150 kategori untuk dipilih

Fiverr bermula sebagai platform dengan $ 5 perkhidmatan sehingga nama Fiverr. Walaupun terkenal dengan tanda harga $ 5, platform ini telah melebihi tujuan asalnya dan kini menawarkan semua jenis perkhidmatan mulai dari $ 5 hingga $ 1,000.

Kelebihan Fiverr

Sekiranya anda memiliki perniagaan dalam talian, anda sudah tahu bahawa kebanyakan tugas dalam senarai anda (seperti menulis halaman mengenai laman web anda) tidak sepadan dengan masa anda. Sebilangan besar tugas ini tidak perlu diselesaikan dengan sempurna; mereka hanya perlu dilakukan.

Adalah bijaksana untuk menyerahkan tugas-tugas ini kepada seseorang di Internet untuk menjimatkan masa dan menyelesaikannya dari seseorang yang melakukannya sepanjang hari. Di sinilah Fiverr masuk.

Mereka menawarkan persilangan antara kualiti dan harga. Sekiranya anda mahu kerja cepat dan murah selesai, Fiverr adalah tempat yang mesti anda tuju.

Tetapi jika anda adalah pemilik perniagaan yang serius dengan beberapa keperluan serius yang perlu dijaga, Fiverr mungkin bukan platform terbaik.

Alternatif Fiverr Terbaik

Inilah senarai saya alternatif Fiverr terbaik sekarang, laman web pesaing seperti Fiverr yang perlu anda pertimbangkan untuk menggunakannya.

1. Upwork.com

kerja menaik

 • Laman web rasmi: www.upwork.com
 • Upwork adalah salah satu platform freelancing tertua dan paling dipercayai di Internet.
 • Perkhidmatan berkisar dari Reka Bentuk Grafik hingga Pembangunan Aplikasi dan semua yang ada di antaranya.
 • Tidak seperti Fiverr, di Upwork, anda memposting pekerjaan dan kemudian freelancer menghantar cadangan untuk anda dengan tawaran.

Mengapa menggunakan Upwork dan bukannya Fiverr

Sekiranya anda ingin mendapatkan pekerjaan yang dilakukan oleh pakar, maka Upwork adalah cara untuk pergi. Anda boleh memilih daripada beratus-ratus pakar yang melamar pekerjaan anda. Kerja lebih tinggi akan dikenakan biaya lebih tinggi daripada Fiverr jika anda mahukan hasil yang berkualiti.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya Upwork

Sekiranya anda mahu episod podcast pertama anda diedit, masuk akal untuk menyelesaikannya dengan harga murah. Pergi dengan Fiverr jika tugas anda hanya perlu dilakukan dengan baik.

2. Freelancer.com

pekerja bebas

 • Laman web rasmi: www.freelancer.com
 • Freelancer.com telah menolong berjuta-juta perniagaan mencari freelancer untuk waktu yang sangat lama.
 • Platform ini berfungsi serupa dengan Upwork dan mempunyai lebih daripada 32 juta freelancer berdaftar.
 • Anda boleh menganjurkan pertandingan reka bentuk di mana semua pereka di platform dapat bertanding.

Mengapa menggunakan Freelancer dan bukannya Fiverr

Sekiranya anda ingin menyelesaikan pekerjaan berkualiti tinggi dan mempunyai anggaran yang baik, maka anda harus menggunakan Freelancer.com. Mereka juga membenarkan pertandingan reka bentuk di mana anda memberikan hadiah wang masuk ke entri terbaik.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya Freelancer

Walaupun Fiverr mempunyai ribuan freelancer berbakat yang pakar dalam apa yang mereka lakukan, Fiverr paling sesuai jika anda ingin menyelesaikan pekerjaan dengan cepat dengan harga yang rendah.

3. PeoplePerHour.com

jam orang

 • Laman web rasmi: www.peopleperhour.com
 • Walaupun tidak begitu popular seperti beberapa platform lain dalam senarai ini, PeoplePerHour telah wujud sejak 2007.
 • Semua freelancer di platform terlebih dahulu ditemu ramah sebelum mereka ditambahkan ke platform.

Mengapa menggunakan PeoplePerHour dan bukannya Fiverr

Menyewa freelancer adalah permainan hit and miss di mana anda kehilangan lebih banyak daripada yang anda tekan. Untuk mencari freelancer yang hebat, anda biasanya perlu mengeluarkan beberapa ribu dolar sebelum akhirnya mendapat yang baik untuk pekerjaan.

Dengan PeoplePerHour, anda boleh yakin bahawa sesiapa sahaja yang anda sewa tahu apa yang mereka lakukan.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya PeoplePerHour

Sekiranya anda mahukan freelancer hebat tanpa tekaan, pergi dengan PeoplePerHour. Sekiranya anda mahukan freelancer lebih murah yang dapat menyelesaikan tugasnya, sewa seseorang dari Fiverr berdasarkan ulasan.

4. Guru.com

guru

 • Laman web rasmi: www.guru.com
 • Platform Guru memberi anda akses kepada lebih dari 3 Juta freelancer dari seluruh dunia.
 • Sama ada anda memerlukan artikel yang ditulis atau memerlukan logo baru yang direka untuk perniagaan batu bata anda, platform Guru telah membuat anda dilindungi.

Mengapa menggunakan Guru dan bukannya Fiverr

Guru menawarkan anda akses kepada berjuta-juta freelancer berpengalaman yang boleh anda sewa. Sekiranya anda ingin mencari freelancer yang berpengalaman, anda boleh menjalin hubungan yang berterusan, pergi dengan Guru.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya Guru

Pilih Fiverr jika kosnya adalah faktor utama dan jika anda mahu membayar hanya untuk apa yang anda perlukan.

5. TopTal.com

toptal

 • Laman web rasmi: www.toptal.com
 • TopTal mengiklankan diri mereka sebagai platform di mana orang pergi ke “Hire The Top 3% Freelance Talent.”
 • Dipercayai oleh syarikat gergasi industri seperti Hewlett Packard dan Airbnb.
 • Baca ulasan Toptal terperinci saya di sini.

Mengapa menggunakan TopTal dan bukannya Fiverr

TopTal bukan platform yang anda gunakan untuk menyewa freelancer dunia ke-3 yang menawarkan untuk membina laman web dengan harga kurang dari $ 50. Sekiranya anda ingin mengambil salah satu Bakat 3% Teratas di dunia, maka TopTal adalah platform anda.

Tidak seperti platform lain dalam senarai ini seperti Upwork, TopTal hanya menawarkan freelancer dalam beberapa kemahiran yang berbeza. Tidak ada Penulis atau Pemasar Media Sosial untuk disewa di platform ini.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya TopTal

Sekiranya anda baru memulakan dan bimbang tentang bajet anda daripada kualiti kerja, maka TopTal mungkin bukan platform terbaik untuk anda. Harga mereka bermula dari $ 60 sejam.

6. Boleh dikodkan.io

boleh dikodkan

 • Laman web rasmi: www.codeable.io
 • Codeable.io adalah kedai sehenti anda untuk semua perkara WordPress.
 • Tidak seperti platform lain, Team Codeable memadankan anda dengan freelancer dan bukannya memilih sendiri.

Mengapa menggunakan Codeable.io dan bukannya Fiverr

Sama ada anda ingin memperbaiki ralat di laman web anda atau memerlukan pemalam khusus yang dikembangkan, Codeable mempunyai pembangun bebas untuk menyelesaikannya.

Mereka menawarkan polisi pengembalian wang penuh jika anda tidak menyukai karya tersebut. Anda hanya membayar jika kerja itu memuaskan hati anda. Anda juga mendapat akses 24/7 ke pasukan sokongan pelanggan yang boleh anda hubungi melalui e-mel atau telefon.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya Codeable.io

Sekiranya anda ingin mendapatkan sesuatu di laman web anda dengan harga yang murah, maka Fiverr adalah cara untuk pergi. Sekiranya laman web anda tidak berjalan di WordPress, maka Codeable.io tidak berguna bagi anda.

7. Outsourcely.com

secara luar

 • Laman web rasmi: www.outsourcely.com
 • Outsourcely menawarkan permulaan yang mudah kepada kumpulan bakatnya yang mempunyai lebih dari 400 ribu freelancer.
 • Tiada bayaran markup pada perkhidmatan yang disediakan oleh freelancer di platform.

Mengapa menggunakan Outsourcely dan bukannya Fiverr

Walaupun mereka mengiklankan platform mereka sebagai platform pengambilan pekerja bebas untuk permulaan, di platform Outsourcely, anda dapat menyelesaikan semua jenis pekerjaan walaupun anda sudah melewati tahap permulaan.

Sekiranya anda mahukan akses mudah dan cepat ke freelancer yang berpengalaman dan nyata, Outsourcely jauh lebih baik daripada Fiverr.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya Outsourcely

Fiverr terkenal dengan tanda harga $ 5 dan dengan demikian platform yang lebih memfokuskan pada penyediaan perkhidmatan murah daripada memberikan perkhidmatan berkualiti tinggi. Sekiranya anggaran anda ketat dan anda baru memulakannya, pergi bersama Fiverr.

8. Truelancer.com

truelancer

 • Laman web rasmi: www.truelancer.com
 • Walaupun merupakan pendatang baru, Truelancer telah membuat nama untuk diri mereka sendiri dengan memberikan pekerjaan yang berkualiti dengan harga yang murah.
 • Sebilangan besar menawarkan freelancer dari negara dunia ke-3 seperti India, Pakistan, dan sejenisnya.

Mengapa menggunakan Truelancer dan bukannya Fiverr

Sekiranya anda ingin menyelesaikan sesuatu pekerjaan dengan cepat dan tidak terlalu mementingkan kualiti, maka platform ini mungkin merupakan pilihan yang baik. Truelancer adalah platform yang lebih baik daripada Fiverr untuk pekerjaan khusus.

Mengapa menggunakan Fiverr dan bukannya Truelancer

Sekiranya anda mempunyai pekerjaan yang tidak memerlukan banyak pekerjaan khusus dan perlu menyelesaikannya dengan murah, pergi dengan Fiverr.

Soalan Lazim

Apa kelebihan Fiverr?

Fiverr adalah pasaran terkemuka yang menghubungkan freelancer (penjual) dengan pelanggan (pembeli). Ia murah, anda boleh menjumpai freelancer dari harga $ 5. Terdapat sebilangan besar freelancer yang tersedia, tersedia untuk pertunjukan (pekerjaan) di hampir semua kategori yang boleh anda fikirkan. Sokongan bermanfaat yang selalu memihak kepada pembeli.

Apakah keburukan Fiverr?

Kadang-kadang anda mendapat apa yang anda bayar, jangan mengharapkan kualiti kerja yang luar biasa untuk sesuatu yang anda bayar $ 5 (terutamanya untuk pekerjaan yang rumit dan mencabar). Sebilangan penjual menetapkan tarikh akhir yang tidak munasabah dan anda perlu membayar lebih banyak agar kerja dihantar lebih cepat.

Apakah alternatif terbaik untuk Fiverr?

Sekiranya anda mahukan kerja yang cepat dan murah, Fiverr adalah tempat yang mesti anda tuju. Tetapi jika anda ingin mendapatkan pekerjaan oleh pakar industri, maka pasar bebas seperti Upwork dan Toptal adalah alternatif yang lebih baik daripada Fiverr.com.

Alternatif Fiverr Terbaik – Ringkasan

Adakah Fiverr baik untuk freelancer?

Ya Fiverr memenuhi tujuannya sebagai tempat untuk mencari freelancer murah.

Tetapi terdapat banyak laman web baik seperti Fiverr di luar sana.

Sekiranya anda ingin menyelesaikan kerja murah dengan pantas, maka anda harus menggunakan platform seperti Truelancer. Kumpulan bakat mereka kebanyakan terdiri daripada pekerja bebas dari negara dunia ketiga.

Sekiranya anda ingin menyelesaikan pekerjaan anda dengan anggaran tanpa menjejaskan kualiti, anda harus menggunakan laman web seperti Upwork atau Freelancer.com. Kedua-duanya menawarkan akses kepada berjuta-juta freelancer dengan pelbagai jenis kemahiran dan merupakan pesaing Fiverr terbaik di luar sana.

Dan jika wang bukan masalah utama bagi anda, gunakan Toptal. Mereka mengiklankan diri mereka sebagai platform yang membantu anda mengupah bakat 3% teratas di Internet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me