Sebilangan besar kerja moden kami dilakukan dan disimpan dalam talian. Penyedia storan awan seperti Dropbox mempermudah bukan hanya membuat sandaran fail kerja dan peribadi kita tetapi juga memudahkan kita untuk berkolaborasi dengan orang lain. Jangan salah faham, Dropbox bagus, sangat bagus, tetapi ada yang lebih baik di luar sana.


Dengan lebih daripada 500 juta pengguna di seluruh dunia Dropbox adalah, tanpa keraguan, salah satu penyedia penyimpanan awan yang paling popular. Tetapi ada laman web pesaing seperti Dropbox di luar sana yang memberikan keselamatan, ciri dan harga yang lebih baik.

Alternatif Dropbox terbaik pada tahun 2020:

 • Keseluruhan terbaik:. Ini adalah penyedia penyimpanan awan kegemaran saya kerana Sync.com mudah digunakan, dilengkapi dengan keselamatan dan ciri-ciri hebat dengan harga yang berpatutan.
 • Naib juara, Terbaik keseluruhan:. Naib juara adalah pCloud berkat harganya yang murah, ciri keselamatan seperti enkripsi sisi pelanggan dan saya suka kos sekali untuk langganan seumur hidup.
 • Alternatif percuma terbaik untuk Dropbox: adalah pilihan percuma dan nilai terbaik untuk wang, saya suka penyatuan dengan Google Dokumen, Helaian dan aplikasi pihak ketiga, tetapi keselamatan dan penyegerakan mungkin lebih baik.

Sama ada anda perlu berkolaborasi dengan editor anda pada buku yang anda tulis atau anda memerlukan seseorang untuk menghantar dokumen untuk disemak kepada atasan anda dengan cepat, alat ini membolehkan anda melakukannya hanya dengan beberapa klik.

Walaupun anda melakukan sebahagian besar kerja di luar talian, anda masih harus membuat sandaran kerja ke laman web perkhidmatan penyimpanan awan seperti Dropbox untuk mengelakkan kehilangan data penting.

Apa itu Dropbox?

alternatif dropbox terbaik

Dropbox bermula sebagai platform untuk membolehkan pengguna sandarkan fail mereka dalam talian dan mengaksesnya dari semua peranti mereka. Tetapi sekarang ia telah menjadi lebih daripada itu. Ia membolehkan anda bekerjasama dengan orang lain dan pastikan kerja anda sentiasa dapat diakses kepada anda tidak kira di mana sahaja anda pergi atau peranti apa yang anda gunakan.

Perkhidmatan mereka digunakan oleh pasukan, freelancer, dan pengguna di seluruh dunia dan dipercayai oleh banyak jenama besar. Perkhidmatan mereka tersedia di semua platform termasuk desktop dan mudah alih, yang membolehkan anda mengakses fail anda dari mana saja di mana-mana peranti.

Ciri dan rancangan Dropbox

Dropbox menawarkan rancangan yang berbeza untuk kes penggunaan yang berbeza. Ada yang menawarkan lebih banyak ciri daripada yang lain. Sekiranya anda adalah seseorang yang hanya memerlukan tempat untuk menyandarkan fail anda, mereka menawarkan a pelan percuma yang membolehkan sehingga 2 GB dalam simpanan dan disegerakkan sehingga 3 peranti.

rancangan dropbox

Sekiranya anda seorang profesional, anda pasti ingin menggunakan rancangan Plus mereka yang menawarkan penyimpanan sehingga 2 TB (terabyte), segerakkan ke seluruh peranti tanpa had, pemulihan fail 30 hari dan banyak lagi dengan hanya $ 10 sebulan. Mereka juga menawarkan rancangan untuk pasukan yang dilengkapi dengan banyak ciri tambahan seperti sistem masuk tunggal, alat pentadbiran, dan sokongan sembang langsung.

Dropbox juga menawarkan alat seperti kertas Dropbox untuk membantu anda berkolaborasi dengan mudah dengan orang lain dalam talian dalam dokumen.

Kebaikan dan keburukan Dropbox

The bahagian terbaik mengenai penggunaan Dropbox adalah kesederhanaan yang wujud untuk semua perkhidmatan dan alat mereka. Tidak seperti kebanyakan penyedia storan awan lain di pasaran, Dropbox percaya menjaga kesederhanaan dan menjadikan semuanya mudah diakses. Walaupun anda tidak pandai menggunakan komputer, anda dapat mempelajari tali dengan mudah dalam beberapa saat. Ya, semudah itu.

Dropbox menawarkan aplikasi untuk hampir semua peranti termasuk Android, Windows, Mac, dan iOS, yang memudahkan untuk mengakses dan menyegerakkan fail antara semua peranti anda.

Walaupun Dropbox menawarkan banyak ciri, perkhidmatannya tidak sesuai untuk semua kes penggunaan. Sebagai contoh, Dropbox hanya menawarkan simpanan 2 GB pada rancangan percuma mereka sementara beberapa perkhidmatan lain dalam senarai kami menawarkan sebanyak 15GB secara percuma. Lebih-lebih lagi, walaupun mereka menawarkan kerjasama yang mudah dengan Dropbox Paper, mereka tidak mempunyai banyak alat dan pilihan seperti yang lain dalam senarai ini untuk berkolaborasi dengan orang lain.

Sama ada anda mahukan lebih banyak ruang kosong atau anda mahukan aliran kerja yang lebih baik yang dirancang untuk bekerjasama, berikut adalah beberapa alternatif terbaik untuk Dropbox yang harus anda cuba:

Alternatif terbaik untuk Dropbox

1. Segerakkan.com

segerak.com

 • Alternatif lebih murah dan lebih banyak ciri daripada Dropbox
 • Pelan percuma dan premium dari $ 49 setahun
 • Laman web: https://www.sync.com/

Segerakkan.com adalah perkhidmatan penyimpanan awan kolaboratif yang berpusat di Kanada yang bertujuan untuk menjadikannya lebih murah bagi orang untuk menyimpan fail mereka di awan. Pelan percuma menawarkan penyimpanan percuma 5GB dan pilihan kolaborasi asas.

Ia menawarkan aplikasi percuma untuk Windows, Mac, iOS dan Android, supaya anda dapat menyegerakkan dan mengakses fail anda di semua peranti anda. Aplikasi mudah alih mereka dilengkapi dengan a penguncian peranti jauh ciri yang boleh anda gunakan untuk mengunci peranti anda dari peranti lain yang dilog masuk ke akaun Sync.com anda. Ini meningkatkan keselamatan dan privasi untuk peranti anda.

Ciri Sync.com:

 • Lebih murah daripada Dropbox.
 • Menawarkan storan percuma 5GB pada rancangan percuma mereka.
 • Sandaran dan penyegerakan masa nyata untuk semua peranti anda.
 • Aplikasi untuk Windows, Mac, iOS dan Android.
 • Penguncian peranti jauh untuk meningkatkan keselamatan.

Rancangan Sync.com:
Mereka pelan percuma menawarkan simpanan percuma 5GB tetapi menghadkan jumlah pemindahan data. Pelan berbayar mereka bermula pada $ 49 per tahun dan menawarkan simpanan 500GB dan pemindahan data tanpa had antara ciri keselamatan dan privasi lain.

Mengapa Sync.com adalah alternatif yang baik untuk Dropbox:
Sync.com adalah pilihan yang jauh lebih murah dan merupakan alternatif perniagaan Dropbox terbaik. Walaupun pada rancangan percuma mereka, mereka menawarkan penyimpanan percuma 5 GB tidak seperti Dropbox yang hanya menawarkan 2GB.

2. pCloud

pcloud

 • Alternatif termurah untuk Dropbox
 • Pelan percuma dan premium dari $ 3.99 sebulan
 • Laman web: https://www.pcloud.com/

pCloud salah satu pilihan penyimpanan awan termurah di pasaran. Ia menawarkan storan 10GB secara percuma semasa anda mendaftar. Bukan hanya itu, dengan melakukan beberapa perkara mudah seperti memasang aplikasi di telefon anda dan merujuk rakan, tetapi anda juga boleh menambahkan 5 GB lebih banyak ke dalam simpanan simpanan anda.

ciri pCloud:

 • Aplikasi untuk Windows, Mac, Linux, iOS, Android, dan Adobe Lightroom.
 • pCloud dilengkapi dengan puluhan ciri untuk memudahkan kerjasama.
 • Menawarkan ruang cakera 10GB secara percuma.
 • Jauh lebih murah daripada kebanyakan perkhidmatan penyimpanan awan.

rancangan pCloud:
The pelan percuma menawarkan ruang simpanan 10GB. Pelan premium mereka bermula pada $ 3.99 sebulan. Ia menawarkan penyimpanan 500GB dan membolehkan lebar jalur pemindahan data 500GB untuk dikongsi. Tidak seperti kebanyakan perkhidmatan penyimpanan awan yang lain, pCloud juga menawarkan a rancangan seumur hidup dengan hanya $ 175. Ini adalah kos sekali sahaja dan anda mendapat 500GB seumur hidup anda.

Mengapa pCloud adalah alternatif yang baik untuk Dropbox:
pCloud.com adalah salah satu pilihan terbaik jika anda mencari perkhidmatan cloud untuk membuat sandaran semua fail anda. Ia jauh lebih murah dan lebih selamat daripada Dropbox dan mudah digunakan.

3. Google Drive

pemacu google

 • Alternatif percuma terbaik untuk Dropbox
 • Pelan percuma dan premium dari $ 1.99 sebulan
 • Laman web: https://www.google.com/drive/

Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan awan percuma yang merupakan sebahagian daripada rangkaian aplikasi Google. Ia dilengkapi dengan ruang simpanan 15 GB percuma dan membolehkan anda membuat sandaran semua gambar anda dengan kualiti yang lebih rendah secara percuma tanpa mengira gambar tersebut berbanding 15GB percuma anda. Google Drive adalah salah satu pilihan terbaik untuk kebanyakan pengguna yang hanya mahu membuat sandaran fail peribadi mereka.

Ciri Google Drive:

 • Puluhan alat dan ciri kolaborasi.
 • Menawarkan simpanan 15GB percuma.
 • Sandarkan semua gambar anda secara percuma.
 • Aplikasi untuk semua peranti anda termasuk Android, iOS, Mac, dan lain-lain.

Pelan Google Drive:
Pelan percuma yang anda mula tawarkan Storan percuma 15GB. Lebih-lebih lagi, mereka tidak mengira gambar dalam simpanan anda jika anda membuat sandaran versi berkualiti rendah. Pelan premium bermula pada $ 1.99 sebulan dan menawarkan 100GB dalam simpanan.

Mengapa Google Drive adalah alternatif yang baik untuk Dropbox:
Google Drive adalah alternatif yang baik yang menawarkan alat kolaborasi yang unggul dan dilengkapi dengan akses percuma ke rangkaian aplikasi pejabat mereka seperti Dokumen Google, Helaian, dll..

4. Microsoft OneDrive

microsoft onedrive

 • Alternatif percuma yang hebat untuk Dropbox, dan Microsoft Office percuma
 • Pelan percuma dan premium dari $ 69.99 setahun
 • Laman web: https://onedrive.live.com/

OneDrive adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang ditawarkan oleh Microsoft. Pelan percuma dilengkapi dengan ruang simpanan 5GB. Bahagian terbaik mengenai OneDrive ialah jika anda menggunakan Microsoft Office, anda boleh mendapatkan ruang penyimpanan 1TB dan a langganan percuma ke Microsoft Office dengan harga $ 69.99 setahun.

Ciri-ciri OneDrive:

 • Menawarkan simpanan 5 GB percuma.
 • Dapatkan langganan percuma ke Microsoft Office untuk rancangan premium.
 • Aplikasi untuk semua peranti anda.

OneDrive merancang:
Premium OneDrive rancangan bermula pada $ 1.99 sebulan. Ia menawarkan ruang simpanan 100GB. Rancangan profesional mereka menawarkan langganan percuma ke Microsoft Office.

Mengapa OneDrive adalah alternatif yang baik untuk Dropbox:
OneDrive menawarkan storan percuma 5 GB tidak seperti ruang penyimpanan percuma hanya 2 GB Dropbox. Rancangan premium plus dilengkapi dengan langganan percuma ke Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, dll.)

5. Tresorit

tresorit

 • Alternatif keselamatan dan privasi terbaik untuk Dropbox
 • Pelan percuma dan premium dari $ 10.42 sebulan
 • Laman web: https://tresorit.com/

Tresorit memasarkan perkhidmatan mereka sebagai “Sangat selamat” tempat menyimpan fail anda dalam talian. Pelanggan sasaran mereka adalah perniagaan dan pasukan kolaboratif. Perkhidmatan mereka digunakan oleh SAP, Canon, Emirates, dan beberapa jenama besar lain di seluruh dunia.

Ciri-ciri Tresorit:

 • Sebagai syarikat Switzerland, perkhidmatan ini menawarkan Privasi Swiss.
 • Aplikasi untuk Linux, Microsoft, Mac, iOS, dan Android.
 • Mematuhi GDPR.
 • Salah satu perkhidmatan penyimpanan awan yang paling selamat.

Tresorit merancang:
Pelan percuma membolehkan anda berkongsi fail besar sehingga 5GB dengan orang lain. Pelan premium mereka bermula pada $ 10.42 sebulan dan tawarkan 200GB penyimpanan.

Mengapa Tresorit adalah alternatif yang baik untuk Dropbox Business:
Tresorit bukanlah pilihan terbaik untuk individu. Sekiranya anda hanya ingin menyimpan beberapa fail atau membuat sandaran foto keluarga anda, Dropbox mungkin merupakan pilihan yang lebih baik. Tetapi jika anda mahukan yang terbaik yang anda dapat dalam keselamatan dan privasi, Tresorit adalah pilihan terbaik.

6. Kotak

kotak.com

 • Penyedia storan awan terbaik untuk kerjasama dan pasukan
 • Pelan percuma dan premium dari $ 10 sebulan
 • Laman web: https://www.box.com/

Kotak adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang direka untuk perniagaan dan pasukan kolaboratif. Ia menawarkan puluhan alat dan ciri untuk tingkatkan aliran kerja anda dan bekerjasama dengan mudah dengan orang lain dalam pasukan anda. Ia dibuat untuk kerjasama.

Ciri-ciri kotak:

 • Menawarkan storan 10GB pada pelan percuma.
 • Aplikasi untuk semua peranti anda.
 • Integrasi Microsoft Office 365.
 • Alat pengurusan pengguna.

Pelan kotak:
The pelan percuma menawarkan 10GB ruang simpanan. Box hanya menawarkan satu pelan premium untuk individu, yang menawarkan Storan 100GB dengan harga $ 10 sebulan. Rancangan perniagaan permulaan mereka memerlukan minimum 3 pengguna.

Mengapa Box adalah alternatif yang baik untuk Dropbox:
Box.com adalah salah satu pilihan penyimpanan awan terbaik untuk perniagaan dan pasukan kolaboratif. Mereka menawarkan lebih banyak kolaborasi dan ciri keselamatan daripada Dropbox.

7. SpiderOak

labah-labah

 • Percubaan percuma 21 hari yang murah hati tetapi tiada rancangan percuma
 • Pelan premium dari $ 6 sebulan
 • Laman web: https://spideroak.com/

SpiderOak adalah rangkaian aplikasi penyimpanan awan untuk perniagaan. Walaupun perkhidmatan mereka dibuat untuk perniagaan, mereka menawarkan perkhidmatan sandaran penyimpanan awan yang disebut SpiderOak One. Bahagian terbaik mengenai SpiderOak ialah aplikasi mereka dibina dengan privasi dan keselamatan dalam fikiran.

Ciri SpiderOak:

 • Dibina dengan mempertimbangkan privasi.
 • Aplikasi untuk Linux, Mac, Windows, Android, dan iOS.
 • Puluhan alat kolaborasi.
 • Percubaan percuma 21 hari.

SpiderOak merancang:
Tidak seperti perkhidmatan lain dalam senarai ini, SpiderOak tidak menawarkan pelan percuma. Tetapi mereka menawarkan a Percubaan percuma 21 hari. Pelan permulaan mereka menawarkan 150GB ruang simpanan dengan harga $ 6 sebulan.

Mengapa SpiderOak adalah alternatif yang baik untuk Dropbox:
SpiderOak.com menawarkan banyak ciri canggih dan faedah keselamatan yang tidak dimiliki Dropbox.

8. IDrive

saya memandu

 • Penyedia penyimpanan awan terbaik untuk perniagaan
 • Pelan percuma dan premium dari $ 59.12 setahun
 • Laman web: https://www.idrive.com/

Saya memandu menawarkan puluhan penyelesaian penyimpanan awan untuk memenuhi keperluan syarikat, penjual semula, profesional, dan perniagaan. Pelan percuma mereka disertakan Ruang simpanan percuma 5GB.

Ciri IDrive:

 • Aplikasi untuk iOS, Mac, Android dan Windows.
 • Alat dan ciri kolaboratif.
 • Buat sandaran atau dapatkan semua data anda dalam bentuk fizikal sekali setiap tahun secara percuma.
 • Puluhan ciri privasi dan keselamatan.

Pelan IDrive:
Pelan percuma menawarkan ruang simpanan percuma 5GB. Pelan premium mereka bermula pada $ 59.12 setahun untuk tahun pertama. Ia menawarkan Ruang simpanan 2TB dan berharga hampir separuh daripada yang dilakukan oleh Dropbox.

Mengapa IDrive adalah alternatif yang baik untuk Dropbox:
Pelan percuma IDrive.com menawarkan ruang penyimpanan 5GB dan pelan premium mereka menawarkan penyimpanan 2 TB dengan harga hanya $ 59.12 untuk tahun pertama.

Soalan Lazim

Apakah kebaikan Dropbox?

Kemudahan penggunaan dan kemampuan untuk mengakses fail kapan saja, di mana sahaja. Bersepadu dengan Microsoft Office Online. Penyegerakan fail yang pantas dan pintar. Ciri sejarah yang membolehkan akses ke versi fail sebelumnya.

Apakah keburukan Dropbox?

Versi Pro mahal. Ia mungkin lebih tertumpu pada privasi. Versi percuma terhad (storan hanya 2GB). Tiada muat naik folder dan tidak ada kerjasama.

Apakah alternatif Dropbox terbaik?

Alternatif terbaik untuk Dropbox adalah Sync.com dan pCloud.com. Alternatif percuma terbaik ialah Google Drive.

Alternatif Dropbox: Ringkasan

Sekiranya anda hanya mencari sedikit ruang untuk membuat sandaran fail peribadi anda, saya cadangkan Google Drive. Ia dilengkapi dengan storan percuma 15GB dan membolehkan anda membuat sandaran versi gambar anda yang lebih rendah secara percuma tanpa mengira kuota simpanan anda.

Untuk perniagaan dan fail kerja, dan jika anda mahukan kolaborasi untuk seluruh pasukan anda, maka saya cadangkan untuk pergi dengan Sync.com kerana perkhidmatan mereka dibina untuk kerjasama pasukan. Ini adalah alternatif Dropbox Business terbaik di luar sana.

Sekiranya anda mempunyai keselamatan terbaik yang ditawarkan oleh pasaran, maka ikutilah Tresorit. Ia adalah syarikat Switzerland dan menawarkan privasi Switzerland di mana negara ini terkenal.

Semua pesaing Dropbox ini dilengkapi dengan aplikasi untuk hampir semua peranti dan platform termasuk Windows, Mac, iOS, dan Android, jadi anda dapat menyegerakkan dan mengakses fail anda dengan mudah dari mana saja pada mana-mana peranti yang anda miliki.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me