7 Alternatif Tatabahasa Terbaik

Tatabahasa salah satu alat analisis tatabahasa dan penulisan yang paling popular dalam internet. Ini adalah peningkatan besar dari pemeriksa ejaan yang terbina dalam Microsoft Word dan penyemak imbas web seperti Google Chrome. Tetapi ada banyak yang hebat di luar sana. Inilah koleksi yang terbaik.


Walaupun Grammarly dapat membantu anda memperbaiki kesalahan tatabahasa dan memperbaiki gaya penulisan anda, itu mungkin bukan pilihan terbaik untuk anda. Terdapat alat lain di luar sana yang perlu anda periksa sebelum melakukan Grammarly.

Untuk menjimatkan berjam-jam penyelidikan, kami telah mengumpulkan beberapa alternatif terbaik untuk Tatabahasa ada di pasaran.

Alternatif tatabahasa terbaik pada tahun 2020:

 • Keseluruhan terbaik: lebih daripada sekadar pemeriksa tatabahasa. Ia adalah mentor penulisan yang menganalisis gaya penulisan anda dan memberikan cadangan untuk memperbaikinya.
 • Naib juara, Terbaik keseluruhan: adalah alat pemeriksa tatabahasa, tanda baca, dan ejaan yang mudah digunakan all-in-one yang secara automatik mengesan dan membetulkan kesalahan penggunaan kata dan kesalahan tatabahasa.
 • Alternatif SEO terbaik untuk Tatabahasa: adalah pembantu penulisan untuk SEO, pemasar dan penyalin iklan. Ia melakukan apa yang Grammarly lakukan tetapi juga memberi anda analisis teks dan pengoptimuman kandungan untuk mengesan masalah SEO sehingga anda dapat memperbaikinya dan mendapatkan peringkat yang lebih baik.

Apa itu Tatabahasa?

alternatif tatabahasa terbaik

Grammarly adalah alat percuma yang memeriksa tulisan anda kesalahan tatabahasa, kesalahan ejaans, dan tawaran cadangan untuk meningkatkan gaya penulisan anda. Ini dapat membantu anda mengelakkan kesilapan sebelum anda menekan butang kirim pada e-mel anda yang seterusnya.

Tidak ada lagi e-mel pembacaan bukti seratus kali sebelum anda menekan butang hantar. Tata bahasa melakukannya untuk anda dan melakukannya lebih baik daripada pemeriksa ejaan lalai yang ditawarkan oleh sistem operasi dan penyemak imbas anda.

Ciri tatabahasa

Tatabahasa tersedia untuk semua platform di mana anda boleh menulis. Ini tersedia sebagai pelanjutan untuk penyemak imbas web seperti Google Chrome dan Firefox. Ia juga tersedia sebagai aplikasi desktop yang berdiri sendiri untuk Mac dan Windows. Bukan hanya itu, tetapi juga dilengkapi dengan aplikasi untuk Android dan iOS yang dapat menggantikan papan kekunci lalai anda dengan Grammarly.

aplikasi tatabahasa

Tatabahasa memeriksa lebih daripada 200 kesalahan tatabahasa yang mungkin anda buat dalam teks anda. Ia juga memberikan cadangan untuk meningkatkan gaya penulisan anda agar sesuai dengan nada suara yang ingin anda sampaikan.

Dengan versi Premium, anda mendapat 250 pemeriksaan tatabahasa, pengesanan plagiarisme lanjutan, dan cadangan peningkatan kosa kata.

ciri tatabahasa

Kelebihan dan Kekurangan Tatabahasa

Tatabahasa tersedia secara percuma untuk semua peranti anda dan dapat menangkap kesalahan tatabahasa yang mudah. Tetapi jika anda mahukan yang terbaik yang ditawarkan alat ini, anda perlu mengeluarkan dompet anda.

The Versi Pro of Grammarly menguji teks anda terhadap lebih banyak kesalahan tatabahasa dan bahkan memeriksa teks anda untuk melakukan peniruan.

Walaupun versi Pro dapat membantu anda membaca semula tulisan anda, harganya mahal $ 139 setahun atau $ 59 setiap suku tahun atau anda boleh pergi dengan rancangan termahal dari rancangan bulanan, yang harganya $ 29 sebulan.

Sekiranya anda baru memulakan atau mempunyai anggaran yang rendah, maka versi Grammarly pro bukanlah penyelesaian terbaik untuk anda.

Alternatif tatabahasa terbaik

ProWritingAid

ProWritingAid

ProWritingAid digunakan oleh ribuan penulis, editor, dan pelajar profesional di seluruh dunia. Ia lebih daripada sekadar pemeriksa tatabahasa. Ia menganalisis gaya penulisan anda dan tawaran cadangan untuk memperbaikinya.

Ia juga bertindak seperti mentor penulisan menolong anda memperbaiki tulisan anda setiap kali menggunakannya. Ia berfungsi di semua aplikasi dan laman web kegemaran anda termasuk Dokumen Google, Microsoft Outlook, Open Office, dll.

ciri-ciri

 • Aplikasi dan sambungan tersedia untuk semua penyemak imbas anda termasuk Google Chrome dan Firefox.
 • Bekerja dengan aplikasi seperti Microsoft Outlook, Microsoft Word, Google Docs, Scrivener, dan Open Office.
 • Pemeriksa Tatabahasa, Editor Gaya, dan Mentor Penulisan yang dikemas dalam satu alat.

Mengapa menggunakan ProWritingAid dan bukannya Grammarly

Sekiranya anda mahukan lebih daripada sekadar Pemeriksa Tatabahasa, maka anda harus mencuba ProWritingAid. Ia menganalisis tulisan anda dan memberi anda cadangan untuk memperbaiki tulisan anda dan bertindak sebagai mentor penulisan untuk membantu anda meningkatkan gaya penulisan anda.

Perisian Halia

perisian halia

Perisian Halia salah satu penyemak tatabahasa terbaik alat di Internet. Ia tersedia untuk Chrome, Firefox, dan Safari sebagai pelanjutan penyemak imbas. Ia juga tersedia untuk iOS dan Android, jadi anda boleh menulis tanpa kesalahan di semua peranti yang anda gunakan.

Halia pelanjutan penyemak imbas berfungsi di hampir semua laman web termasuk yang paling kerap anda gunakan, seperti Twitter dan Facebook, atau Slack, dan Zendesk, jika anda menjalankan perniagaan

ciri-ciri

 • Aplikasi tersedia untuk peranti Android dan iOS.
 • Sambungan penyemak imbas berfungsi di semua laman web termasuk yang popular seperti Facebook dan Twitter.
 • Analisis tulisan anda dan berikan cadangan untuk memperbaiki gaya penulisan anda.

Mengapa menggunakan Halia dan bukannya Tatabahasa

Halia berfungsi di lebih banyak laman web daripada Grammarly. Ia berfungsi dengan baik dengan aplikasi perniagaan seperti Zendesk, Slack, dan lain-lain.

Salin dengan tulisan

Salin dengan tulisan

Tidak seperti alat lain dalam senarai ini, Salin dengan tulisan dibuat untuk tujuan tunggal mencipta kandungan yang dioptimumkan SEO. Ia menganalisis kandungan anda dan menawarkan cadangan untuk memperbaikinya untuk pengguna dan mesin pencari. Ia memeriksa teks anda untuk kesalahan tatabahasa dan kesalahan ejaan. Ia juga memberikan cadangan untuk meningkatkan gaya penulisan anda.

Ia digunakan oleh beribu-ribu penyalin, pemasar, dan editor yang ingin mencipta kandungan terbaik untuk khalayak mereka.

Bahagian terbaik mengenai alat ini ialah ia menganalisis kandungan pesaing anda dan memberikan cadangan menjadikan mesin anda dioptimumkan dengan lebih baik untuk enjin carian. Ia juga dilengkapi dengan berpuluh-puluh templat tugas terbina dalam untuk membantu anda dengan mudah mengeluarkan tulisan anda kepada penyalin bebas. Ia juga memeriksa teks anda untuk melakukan peniruan.

Bukan hanya itu, tetapi juga menganalisis kandungan anda untuk kepadatan kata kunci untuk membantu anda elakkan hukuman algoritma dari Google. Ini membolehkan anda mengesan pemadatan kata kunci dan meningkatkan nisbah penyasaran kata kunci anda. Ini juga memberi skor kebolehbacaan kepada kandungan anda dan menawarkan cadangan untuk memperbaikinya.

ciri-ciri

 • Ini membantu anda membuat kandungan yang disukai oleh orang dan mesin pencari.
 • Salah satu kaedah termudah untuk mengoptimumkan kandungan anda untuk enjin carian tanpa kehilangan kualitinya.
 • Ia memberikan cadangan untuk memperbaiki kesalahan tatabahasa dan ejaan. Ia juga memberikan cadangan untuk meningkatkan gaya penulisan anda.

Mengapa menggunakan Copywritely dan bukannya Grammarly

Copywritely dibuat untuk SEO dan pemasar kandungan yang ingin menghasilkan kandungan berkualiti terbaik yang boleh mendapat ranking tinggi di enjin carian dan disukai oleh pembaca.

Editor Hemingway (Aplikasi Desktop)

Penyunting Hemingway

Penyunting Hemingway, tidak seperti alat lain dalam senarai ini, adalah alat analisis penulisan yang membantu anda memperbaiki penulisan anda. Walaupun tidak menawarkan pemeriksaan tatabahasa, ia menganalisis teks anda dan menawarkan beratus-ratus cadangan untuk memperbaikinya.

Hemingway Editor adalah aplikasi desktop untuk Windows dan Mac OSX, dan harganya $ 19.99.

Menulis di Hemingway bukan sahaja menjadikan tulisan anda lebih mudah dibaca tetapi juga akan tingkatkan gaya penulisan anda setiap kali anda menggunakannya. Ia memberitahu anda bila tulisan anda sukar dibaca atau kapan anda harus mengganti perkataan dengan alternatif yang lebih baik. Bahagian terbaik mengenai alat ini ialah memberikan penilaian kebolehbacaan kepada kandungan anda.

ciri-ciri

 • Alat penulisan yang digunakan oleh banyak blogger dan penulis profesional.
 • Ini membantu anda menganalisis tulisan anda dan memberikan cadangan untuk membuatnya lebih mudah dibaca.
 • Gunakan alat ini bersama dengan alat memeriksa tatabahasa lain seperti Grammarly untuk memanfaatkannya sepenuhnya.

Mengapa menggunakan Hemingway Editor dan bukannya Grammarly

Editor Hemingway bukan pemeriksa tatabahasa atau pemeriksa ejaan. Ini adalah alat penulisan yang membantu anda meningkatkan gaya penulisan anda dan menjadikannya lebih mudah dibaca dan diakses oleh semua orang. Apabila digunakan bersama dengan tatabahasa atau alat penyemak tatabahasa yang lain, ia dapat membantu anda meningkatkan gaya penulisan anda dan menjadikannya lebih mudah dibaca.

WhiteSmoke

WhiteSmoke

WhiteSmoke adalah antara yang tertua dan paling banyak Menyemak Tatabahasa yang popular alat di Internet. WhiteSmoke lebih daripada sekadar ejaan pemeriksa. Ia adalah pembaca bukti yang membantu anda memperbaiki semuanya dari kesalahan tatabahasa sederhana hingga kesalahan gaya. WhiteSmoke digunakan oleh jenama popular seperti Dictionary.com, Pearson, McGill, dan University of Toronto.

ciri-ciri

 • Salah satu pemeriksa tatabahasa tertua dan paling dipercayai di Internet.
 • Ini membantu anda memperbaiki kesalahan tatabahasa dan memberikan cadangan untuk memperbaiki gaya penulisan.
 • Tersedia untuk kedua-dua peranti desktop dan mudah alih, jadi anda boleh menulis tanpa kesilapan di semua peranti anda.

Mengapa menggunakan WhiteSmoke dan bukannya Grammarly

WhiteSmoke adalah alat pembacaan bukti premium yang menggunakan teknologi bahasa semula jadi terkini untuk membantu anda menulis dengan lebih baik malah meningkatkan penulisan anda.

Penyusun Kertas

Penyusun Kertas

Penyusun Kertas adalah alat dalam talian yang memeriksa tulisan anda Kesalahan tatabahasa dan ejaan, dan penipuan. Alat ini hanya tersedia sebagai alat dalam talian, jadi tidak perlu memuat turun aplikasi desktop atau memasang pelanjutan penyemak imbas. Versi aplikasi percuma membolehkan memeriksa sehingga 5 halaman setiap penyerahan.

Walau bagaimanapun, langganan premium membolehkan pemeriksaan sehingga 20 halaman setiap penyerahan.

ciri-ciri

 • Alat percuma yang memeriksa tulisan anda untuk kesalahan tatabahasa dan kesalahan ejaan.
 • Membolehkan memeriksa teks untuk melakukan peniruan.
 • Ia memberikan cadangan untuk membantu anda meningkatkan penulisan dan memberi skor kepada penulisan anda.

Mengapa menggunakan PaperRater dan bukannya Grammarly

PaperRater percuma sehingga 50 penghantaran setiap bulan. Ia menganalisis tulisan anda dan memberikan skor. Ia juga memberikan cadangan untuk membantu anda meningkatkan gaya penulisan anda.

Bahasa Bahasa

Bahasa Bahasa

Bahasa Bahasa adalah perisian pembacaan bukti yang memberikan cadangan untuk memperbaiki kesalahan tatabahasa dan kesalahan ejaan dalam teks anda. Ia tersedia sebagai pelanjutan penyemak imbas untuk Google Chrome dan Firefox.

Ia adalah salah satu alat terbaik dalam soal pembuktian. Ini dapat membantu anda memperbaiki kesalahan tatabahasa dan memperbaiki gaya penulisan anda. Versi premium alat ini memeriksa teks anda terhadap 2500 ralat yang berbeza dan memberikan cadangan untuk memperbaiki tulisan anda.

Bahagian terbaik mengenai alat ini ialah ia berfungsi banyak bahasa yang berbeza termasuk bahasa Inggeris, Jerman, Perancis, Belanda, dan lain-lain. Ia memeriksa kesilapan tulisan anda dalam semua bahasa yang disokong.

ciri-ciri

 • Berfungsi dengan banyak bahasa lain daripada hanya bahasa Inggeris.
 • Periksa teks anda untuk lebih daripada 2500 kesilapan.
 • Ini membantu anda memperbaiki kesalahan tatabahasa dan ejaan tetapi juga membantu anda memperbaiki gaya penulisan anda.

Mengapa menggunakan LanguageTool dan bukannya Grammarly

Tatabahasa hanya menyokong Bahasa Inggeris. LanguageTool dilengkapi dengan sokongan untuk banyak bahasa selain bahasa Inggeris termasuk Jerman, Perancis, Romania dan Belanda.

Kesimpulannya

Jadi, adakah Grammarly ada baiknya? Anda betcha! Grammarl y adalah salah satu pembantu penulisan lanjutan dan mudah digunakan yang terbaik untuk menghilangkan kesalahan tatabahasa, ejaan, dan tanda baca.

Semua alat dalam senarai ini menawarkan versi percuma untuk ujian anda sebelum anda membelinya. Saya cadangkan untuk menguji sekurang-kurangnya satu atau dua alternatif dalam senarai ini sebelum menentukan pilihan yang anda sukai. Sebilangan besar alat ini akan memberikan cadangan untuk membantu anda meningkatkan gaya penulisan anda.

Sekiranya tumpuan anda adalah untuk meningkatkan gaya penulisan anda, maka saya cadangkan untuk menggunakannya Penyunting Hemingway. Ini tersedia untuk kedua-dua laman web dan sebagai aplikasi desktop yang berdiri sendiri. Ini tidak menawarkan pemeriksaan tatabahasa, jadi kami mengesyorkan anda menggunakannya bersama dengan alat memeriksa tata bahasa seperti Grammarly atau Ginger.

Sekiranya anda mahukan alat yang dapat membantu meningkatkan gaya penulisan anda dan memeriksa teks anda untuk kesilapan juga, saya cadangkan menggunakannya ProWritingAid. Ini akan membantu anda memperbaiki tulisan anda dan memeriksa kesilapan tulisan anda juga.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map