7 Alternatif pCloud Terbaik

pCloud adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang selamat dan mudah digunakan yang memberi anda storan percuma 10GB, dan menawarkan rancangan seumur hidup yang berpatutan hingga 2 TB. Jangan salah sangka, ini adalah perkhidmatan yang bagus, tetapi ada kebaikan di luar sana.


pCloud adalah salah satu pilihan penyimpanan awan yang paling popular di pasaran. Ia menawarkan storan 10GB secara percuma semasa anda mendaftar, dan banyak lagi ciri hebat lain.

Alternatif pCloud terbaik pada tahun 2020:

 • Keseluruhan terbaik: adalah penyedia storan awan yang sangat baik dan serupa dengan pCloud, tetapi dalam soal keselamatan, Sync.com lebih baik kerana penyulitan pengetahuan sifar disertakan secara percuma, dengan pCloud anda harus membayar tambahan untuknya.
 • Naib juara, Terbaik keseluruhan: adalah pilihan terbaik untuk perniagaan dan pasukan kolaboratif, kerana ia menawarkan lebih banyak kolaborasi dan ciri keselamatan daripada pCloud.
 • Alternatif percuma terbaik untuk pCloud: adalah pilihan percuma terbaik, dan penyatuannya dengan Google Docs, Spreadsheet dan aplikasi pihak ketiga menjadikannya pilihan yang bagus untuk pengguna peribadi.

Awan adalah istilah luas yang secara umum merujuk kepada akses dan penggunaan perkhidmatan komputer jarak jauh melalui Internet. Ia melibatkan berinteraksi dengan perkakasan komputer fizikal di lokasi terpencil melalui perisian khusus melalui Internet.

Apabila anda memuat naik fail ke perkhidmatan penyimpanan awan seperti pCloud atau Sync.com, fail tersebut disimpan di lokasi fizikal di pusat data di suatu tempat di dunia. Lokasi pusat data tidak relevan kerana semua pusat data dihubungkan ke internet dan dapat diakses dari mana saja di dunia.

Penggunaan perkhidmatan cloud membebaskan kita dari penggunaan storan peribadi tradisional kita seperti cakera keras di mana maklumat kita boleh hilang kerana kecurian, kerosakan, atau kerosakan cakera keras.

Apa itu pCloud?

pCloud adalah penyedia perkhidmatan storan berasaskan awan yang membolehkan anda menyimpan data digital anda di awan.

pcloud

pCloud menyediakan ruang simpanan peribadi di mana semua fail dan folder anda dapat disimpan. Perkhidmatan mereka dapat diakses melalui perisian mereka dalam bentuk aplikasi desktop dan mudah alih. pCloud tersedia untuk iOS, Android, Windows, MacOSX, dan Linux. Ruang simpanan boleh diakses di semua peranti, yang bermaksud bahawa jika saya memuat naik fail menggunakan komputer saya, fail tersebut akan tersedia di telefon atau tablet saya.

pCloud juga memberikan keselamatan untuk fail yang dimuat naik. Mereka memastikan bahawa fail tersebut selamat dari penggodam dan penjenayah siber yang lain. Dengan ciri keselamatan terbaru mereka, yang disebut pCloud Crypto, fail disulitkan di komputer anda bahkan sebelum ia dimuat naik. Penyulitan dilakukan menggunakan kunci peribadi yang dihasilkan dan hanya diketahui oleh komputer anda. Ini bermaksud bahawa walaupun pCloud tidak mengetahui jenis fail yang anda muat naik. Penyulitan adalah hujung ke hujung.

Ciri-ciri pCloud

pCloud memberi pengguna kemampuan untuk menyimpan fail mereka di cloud, dengan jaminan bahawa fail akan tetap utuh dan selamat.

Fail-fail ini dapat diakses dari mana saja di dunia, dengan hanya masuk ke akaun pCloud. Penyegerakan segera memastikan bahawa fail yang dimuat naik pada satu komputer tersedia dengan serta-merta di semua komputer lain untuk digunakan.

antara muka pcloud

pCloud membolehkan perkongsian dan kolaborasi fail. Perkongsian fail boleh dilakukan dalam tiga cara, pertama dengan membuat pautan dan membagikannya kepada sesiapa sahaja yang dapat menggunakan pautan untuk memuat turun fail. Cara lain untuk berkongsi fail adalah dengan mengundang pengguna pCloud lain ke folder. Kawalan folder yang dikongsi secara eksklusif berada di tangan jemputan. Jemputan boleh memberikan akses edit untuk membolehkan kolaborasi pada dokumen.

Kebaikan dan Kekurangan pCloud

Kelebihan terbesar menggunakan pCloud ialah anda dapat Ruang simpanan percuma 10GB kerana mendaftar. Anda juga boleh menambah ruang simpanan percuma anda dengan memasang aplikasi mudah alih dan merujuk rakan dan keluarga. Ini adalah salah satu penyedia penyimpanan awan termurah. Ia rancangan premium bermula dari $ 3.99 sebulan dengan 500GB.

pCloud menawarkan rancangan akses seumur hidup pada $ 175. Ia juga menawarkan integrasi dengan Facebook, Instagram, OneDrive dan lain-lain sehingga fail yang dimuat naik di sana dapat disandarkan ke pCloud dengan serta-merta. pCloud juga menawarkan penyulitan bertaraf ketenteraan untuk keselamatan. pCloud juga mempunyai antara muka yang mudah dan intuitif untuk digunakan.

Kekurangan pCloud termasuk ketiadaan ciri penyuntingan dalam talian seperti Google Docs. Juga, ia Kripto, ciri enkripsi hujung ke hujung, hanya tersedia sebagai tambahan berbayar. Kemas kini berterusannya mungkin menjadi sangat banyak dan memakan data bagi pengguna. Alternatif hebat untuk pCloud dibincangkan di bawah.

1. Segerakkan.com

segerak.com

Sync.com adalah penyedia perkhidmatan penyimpanan awan yang memudahkan untuk menyimpan, berkongsi dan mengakses fail anda dari mana sahaja. Ciri keselamatan teratasnya adalah enkripsi ujung ke ujung yang memastikan bahawa fail yang dimuat naik 100% selamat.

Perkongsian fail mudah dilakukan dengan sync.com. Pengguna dapat berkongsi fail dengan ukuran dan format apa pun, walaupun penerima tidak mempunyai akaun Sync. Pengguna boleh berkongsi folder dan menggunakan ciri lain seperti perlindungan kata laluan, pemberitahuan, tarikh luput dan izin untuk mengekalkan kawalan folder bersama. Pengeditan pada fail direkodkan dan anda boleh memilih untuk mengembalikan versi dokumen yang lebih lama. Fail yang dihapus juga dapat dipulihkan dengan satu klik butang.

Pelan percuma Sync menawarkan storan percuma 5GB, walaupun jumlah pemindahan data adalah terhad. Pelan berbayar juga tidak mahal, bermula dari $ 49 setahun, dengan penyimpanan 500GB. Pelan premium menawarkan pemindahan dan penyimpanan data tanpa had dari 2 TB, yang semestinya cukup untuk penggunaan peribadi. Sokongan e-mel keutamaan tersedia dengan log aktiviti untuk rancangan tersebut.

Aplikasi penyegerakan tersedia untuk platform Windows, Android, iOS dan Mac. Penyegerakan tersedia untuk platform apa sahaja yang anda gunakan. Penyegerakan mempunyai penyegerakan fail segera, jadi anda boleh menyimpan fail anda di mana sahaja anda berada. Aplikasi mudah alih Sync mempunyai fitur kunci jarak jauh, yang membolehkan pengguna mengunci peranti mereka dari peranti lain yang masuk ke akaun Sync mereka.

Kebaikan dan Keburukan Sync.com

Kelebihan menggunakan Sync adalah bahawa ia mempunyai sistem enkripsi ujung ke ujung yang memastikan bahawa data pengguna dirahsiakan dan dilindungi setiap saat. Penyegerakan juga menyimpan versi dokumen sebelumnya yang memudahkan pengguna memulihkan versi sebelumnya atau fail yang dihapus.

Kekurangan menggunakan Sync adalah bahawa ia lebih mahal daripada pCloud. Juga, seseorang mendapat 10GB storan percuma di pCloud, sementara Penyegerakan hanya menawarkan 5GB.

Mengapa Penyegerakan lebih baik daripada pCloud

Kelebihan utama Sync over pCloud adalah bahawa Sync mempunyai enkripsi hujung ke akhir yang standard untuk semua pengguna. Penyegerakan juga mempunyai ciri penguncian jauh untuk melindungi akaun anda sekiranya anda mengesyaki ada aktiviti luar biasa pada peranti anda yang dilog masuk. Kedua-dua ciri menjadikan Sync sebagai alternatif yang baik untuk pCloud.

2. Dropbox

kotak drop

Dropbox juga merupakan penyedia perkhidmatan penyimpanan awan yang telah memperluas perkhidmatannya untuk merangkumi kolaborasi dan akses berterusan ke bahan yang disimpan di mana sahaja di dunia. Ia adalah ruang kerja pintar pertama di dunia. Dropbox membolehkan anda memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang penting.

Dropbox direka untuk menjadikan pengguna tetap teratur. Perubahan yang dibuat dari satu peranti akan diselaraskan di semua peranti, menghilangkan keperluan untuk membawa peranti atau fail di sekitar.

Dropbox menawarkan dokumen kertas Dropbox yang membolehkan pengguna membuat dan mengedit dokumen – Microsoft Office dan format lain langsung di akaun Dropbox mereka. Ini mengurangkan masa yang mungkin dihabiskan untuk mencari atau beralih antara aplikasi semasa bekerja. Ciri ini juga membolehkan kolaborasi yang hebat, yang bermaksud bahawa dua atau lebih orang dapat menyunting dokumen bersama.

Dropbox menganalisis aktiviti pengguna untuk membuat pengalaman desktop pintar anda, mencadangkan kandungan untuk anda, dan membantu anda tetap teratur sepanjang masa. Cadangan pintar juga membolehkan anda kembali ke fail yang mungkin anda perlukan, dengan memastikan semuanya siap untuk anda.

Pelan percuma Dropbox menawarkan penyimpanan percuma 2GB dan hanya dapat diselaraskan di tiga peranti. Rancangan profesionalnya bermula pada $ 10 sebulan dengan ruang simpanan 2 TB.

Kebaikan dan Keburukan Dropbox

Pro utama menggunakan Dropbox adalah bahawa ia mempunyai ciri untuk membuat dan menyunting dokumen yang memungkinkan untuk berkolaborasi dengan lancar pada dokumen. Kalendar Dropbox juga dengan bijak mencadangkan kandungan mesyuarat dengan templat pengambilan nota yang menjadikan proses mengadakan mesyuarat dengan mudah.

Kekurangan menggunakan Dropbox adalah bahawa ia tidak semurah pCloud. Ia juga kurang selamat daripada pCloud. Ia menawarkan storan percuma hanya 2GB.

Mengapa Dropbox lebih baik daripada pCloud

Dropbox adalah alternatif yang bagus untuk pCloud kerana membolehkan pengguna membuat dan mengedit dokumen secara serentak. Selain itu, walaupun mempunyai banyak ciri, Dropbox tetap sangat mudah digunakan, yang bagus untuk pelajar yang lebih suka sesuatu yang mudah dipelajari.

3. Kotak.com

kotak.com

Box.com adalah perkhidmatan pengurusan kandungan awan dan perkongsian fail untuk perniagaan. Box menawarkan satu tempat untuk melindungi, mengurus dan berkongsi kandungan. Ia dilengkapi perlindungan data ujung ke ujung, dengan 2FA dan tanda air untuk mencegah kebocoran data.

Box juga menyokong bekerjasama. Dengan Box, anda dapat membuat ruang kerja pusat di mana fail disimpan, dan pasukan dapat mengedit, memberi komen, berkongsi fail dengan mudah serta memberikan tugas.

Aliran kerja Box memberi kuasa kepada pengguna untuk mengautomasikan tugas berulang dalam beberapa minit. Ini membebaskan pengguna untuk menghabiskan lebih banyak masa untuk perkara yang paling penting. Box juga menyediakan pelbagai integrasi di lebih daripada 1.400 aplikasi.

Pelan percuma dilengkapi dengan storan percuma 10GB sementara pelan premium menawarkan 100GB dengan harga $ 10 sebulan.

Kebaikan dan Kekurangan Box.com

Pro terbesar menggunakan Box adalah pelbagai penyatuannya. Ini bermaksud bahawa apa sahaja sumber dokumen anda, anda dapat menggabungkannya dengan lancar ke dalam Kotak. Kekurangan utama penggunaan Box adalah mahal kerana ia dirancang untuk perniagaan.

Mengapa Box.com lebih baik pCloud

Box.com adalah alternatif yang bagus untuk pCloud kerana menawarkan pelbagai integrasi yang tidak dapat dijumpai di pCloud. Sekiranya anda akan menggunakan pelbagai jenis dokumen, maka Box adalah tempat yang mesti dikunjungi.

4. Google Drive

pemacu google

Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang disediakan oleh Google. Setiap orang yang mempunyai akaun Gmail memiliki Google Drive secara automatik, dengan ruang simpanan 15GB. Lebih-lebih lagi, Google akan menyimpan gambar anda secara percuma, walaupun kualitinya tidak akan menjadi yang terbaik.

Google Drive juga menawarkan penyuntingan dokumen dalam talian, melalui Google Docs untuk kolaborasi langsung. Ia juga menawarkan integrasi dengan Microsoft Office untuk antara muka pejabat dan dokumen google yang lancar.

Pelan premium Google bermula pada $ 1.95 sebulan dengan storan 100GB.

Kebaikan dan Keburukan Google Drive

Pro terbesar menggunakan Google Drive adalah anda mendapat storan percuma 15GB. Google Drive juga membenarkan akses luar talian. Selain itu, menggunakan Google Drive memberi anda alat perkongsian dan kolaborasi yang luar biasa.

Kekurangan utama penggunaan Google Drive adalah had saiz failnya. Imej yang disisipkan dalam dokumen lain tidak boleh melebihi 2MB, dan aksara dalam dokumen teks terhad kepada 1.024.000.

Mengapa Google Drive lebih baik daripada pCloud

Google Drive adalah alternatif yang bagus untuk pCloud kerana memberikan kolaborasi yang lebih besar melalui Google Docs daripada pCloud. Google Drive juga lebih murah daripada pCloud.

5. Microsoft OneDrive

microsoft onedrive

OneDrive dimiliki dan dikendalikan oleh Microsoft. Perkhidmatan awannya hebat, dan akaun percuma mereka dilengkapi dengan storan percuma 5GB. Pelan OneDrive Premium juga memberi anda langganan percuma ke pejabat Microsoft.

OneDrive juga menawarkan integrasi hebat di pelbagai aplikasi. Aplikasinya juga tersedia di semua platform, Android, iOS dan Mac. Pelan premium mereka bermula pada $ 1.99 sebulan dengan penyimpanan percuma 100GB.

Kebaikan dan Kekurangan OneDrive

Pro utama OneDrive adalah bahawa ia murah. Juga, rancangan premium memberi anda langganan percuma ke pejabat Microsoft. Kelemahan penggunaan OneDrive adalah bahawa ia tidak menawarkan enkripsi akhir ke akhir.

Mengapa OneDrive lebih baik daripada pCloud

OneDrive lebih baik daripada pCloud kerana lebih murah. Ia juga menawarkan integrasi yang lancar dengan MS Office.

6. Mega

mega

Perkhidmatan cloud Mega dilengkapi dengan enkripsi hujung ke hujung menggunakan AES 128 untuk semua fail. Mereka menyediakan penyimpanan awan, organisasi kandungan, kolaborasi dan perkongsian. Aplikasi mereka tersedia di platform Android, iOS, Windows, dan Linux. Akaun percuma Mega dilengkapi dengan storan percuma 15GB, tetapi dengan kuota pemindahan terhad setiap bulan.

Kelebihan dan Kekurangan Mega

Mega menyediakan enkripsi end-to-end untuk pemindahan fail. Masalah utama adalah bahawa terdapat had pindahan sebulan.

Mengapa Mega lebih baik daripada pCloud

Mega adalah alternatif yang bagus untuk pCloud kerana ia menawarkan enkripsi end-to-end sedangkan Crypto pCloud hanya tersedia sebagai add-on berbayar.

7. iDrive

saya memandu

Perkhidmatan cloud iDrive tertumpu pada perusahaan, profesional, dan perniagaan. Pelan percuma mereka dilengkapi dengan storan percuma 5GB sementara rancangan berbayar bermula pada $ 59.12 setahun dengan storan 2 TB. Mereka menawarkan alat kolaboratif dan pilihan pemulihan untuk fail anda. Aplikasi mereka tersedia di semua platform.

Kebaikan dan Kekurangan iDrive

iDrive lebih murah memandangkan ruang simpanan 2TB yang besar dengan harga $ 59.12 setahun. Kelemahan utama iDrive ialah mereka tidak mempunyai simpanan tanpa had.

Mengapa iDrive lebih baik daripada pCloud

iDrive adalah alternatif yang bagus untuk pCloud kerana lebih murah memandangkan penyimpanan ruang 2TB yang besar tersedia dengan harga $ 50.12.

Soalan Lazim

Apa itu pCloud?

pCloud adalah penyedia perkhidmatan penyimpanan awan yang selamat dan mudah digunakan yang memberi anda penyimpanan awan percuma 10GB, dan ia menawarkan rancangan seumur hidup yang berpatutan hingga 2 TB.

Apakah kebaikan dan keburukan pCloud?

pCloud menawarkan antara muka yang mudah digunakan, sokongan 24/7, rancangan akses seumur hidup yang berpatutan dan jumlah ruang penyimpanan 10GB percuma. Kekurangan utama pCloud adalah bahawa penyulitan hujung-ke-ujung hanya datang sebagai tambahan berbayar.

Apakah alternatif pCloud terbaik?

Alternatif terbaik untuk pCloud adalah Sync.com dan Box.com. Alternatif percuma terbaik ialah Google Drive.

Alternatif pCloud terbaik – Ringkasan

alternatif pcloud terbaik

pCloud.com menawarkan perkhidmatan penyimpanan awan yang hebat, namun penyedia storan awan yang lain bersaing dengan mereka. Sekiranya anda mencari ruang simpanan percuma dan sederhana, maka carilah Google Drive, dengan Storan percuma 15GB mereka.

Sekiranya anda baru dan mahukan sesuatu yang sangat mudah digunakan, carilah Dropbox dengan antara muka pengguna mereka yang dipermudahkan. Untuk penyimpanan awan yang disulitkan dari hujung ke hujung yang selamat untuk kerja dan perniagaan, saya sangat mengesyorkan Sync.com kerana ciri dan kesederhanaannya yang luas.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map