Laman web penyimpanan awan seperti Google Drive memudahkan untuk membuat sandaran dan mengakses fail dari mana sahaja, dan membuat dan mengurus dokumen, hamparan, persembahan, tinjauan. Google Drive sangat baik, dan percuma, tetapi jika anda mahu penyegerakan dan privasi yang lebih baik maka ada yang lebih baik di luar sana.


Penyimpanan awan telah mengubah cara dunia menangkap data. Ini telah diambil alih sebagai kaedah utama penyimpanan data: Lupakan bilik yang dipenuhi dengan kabinet pemfailan hanya duduk di sana mengambil ruang, waktu dan tenaga untuk menyaringnya.

Alternatif Google Drive terbaik pada tahun 2020:

 • Keseluruhan terbaik:. Ini adalah penyedia penyimpanan awan kegemaran saya kerana Sync.com berpatutan, mudah digunakan, dilengkapi dengan keselamatan dan ciri-ciri yang hebat. Platform dan aplikasi storan terenkripsi end-to-end memastikan bahawa hanya anda yang dapat mengakses data anda di cloud.
 • Naib juara, Terbaik keseluruhan:. Naib juara adalah pCloud berkat harganya yang murah, dan saya suka kos sekali untuk langganan seumur hidup. Crypto pCloud menyediakan enkripsi sisi pelanggan, yang menyulitkan fail anda di mana-mana peranti dan menjadikannya tidak dapat dilihat oleh orang lain.
 • Alternatif percuma terbaik untuk Google Drive: dilengkapi dengan storan 2GB dan sentiasa percuma. Dropbox menggunakan SSL / TLS untuk melindungi data dalam perjalanan. SSL / TSL membuat terowong selamat yang dilindungi oleh enkripsi Standard Encryption Standard (AES) 128-bit atau lebih tinggi.

Apa itu Cloud Storage?

Dengan penyimpanan “di awan” atau fail, dokumen, gambar, dll. Disimpan jauh dari pelayan yang disediakan oleh syarikat awan, menyimpan sejumlah besar maklumat tidak lagi memerlukan tenaga dan ruang sebanyak yang digunakan pada hari-hari sebelum awan.

Penyimpanan awan juga dianggap lebih selamat daripada kebanyakan alternatif penyimpanan arus perdana. Ia menawarkan akses segera ke semua yang anda perlukan, dijaga dengan selamat dari orang lain yang mungkin ingin memasukkan jari ke dalam data anda.

Sebilangan besar syarikat (dan beberapa kerajaan) menyimpan data mereka di cloud. Platform awan juga merupakan ruang penyimpanan data lain, termasuk kenangan atau gambar peribadi.

Tidak perlu dikatakan bahawa anda ingin memilih penyedia awan yang terbaik, dan faktor seperti keselamatan dan privasi penting dalam menentukan mana yang terbaik.

Kelebihan Penyimpanan Awan

Storan awan adalah mudah: Mudah memuat naik fail, dan memuat turun atau berkongsi fail dengan mudah. Yang anda perlukan hanyalah akses internet.

Sebilangan besar penyedia awan menawarkan pilihan percuma dengan jumlah data GB tertentu tanpa caj: Lebih banyak keperluan penyimpanan bermakna anda perlu membayarnya.

Storan awan menjamin penyimpanan fail yang mudah dan selamat (dan apa sahaja yang boleh dimasukkan ke dalam data dalam talian mentah).

Cuma, itulah sebabnya penyimpanan awan lebih baik.

Tetapi adakah penyedia awan semasa anda adalah yang tepat untuk keperluan anda?

Apa itu Google Drive?

Google Drive adalah pilihan penyimpanan awan yang anda kumpulkan dengan akaun Google atau Gmail anda. Ia percuma kecuali anda memilih salah satu rancangan berbayar mereka untuk meningkatkan jumlah simpanan.

pemacu google

 • Storan 15 GB pertama adalah percuma
 • Menawarkan paparan dan penyuntingan di luar talian dengan alat Google Office (Dokumen, Helaian, Slaid, dll.)
 • Sokongan yang sangat mesra pengguna dan lintas platform
 • Pengesahan 2 faktor dan versi fail

Kerana ia digabungkan bersama dengan akaun Google, ia telah menjadi pilihan yang sangat digemari ramai orang hanya kerana ia ada di sana.

Adakah anda atau syarikat anda menggunakan Google Drive?

Sekiranya jawapannya ya, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan beberapa alternatif. Walaupun Google Drive adalah percuma, mudah dan dilengkapi dengan Dokumen Google, Helaian, Slaid dan alat penyuntingan lain yang berguna, ada kekurangan yang membuat orang mempertimbangkan pertukaran.

Mengapa Berubah dari Google Drive?

Kebimbangan privasi dan keadaan “Saya telah terkunci dari akaun Google saya selama-lamanya” yang mustahil telah membuat banyak orang berubah menjadi alternatif awan seperti Sync.com, Dropbox atau Box.

Mana satu alternatif Google Drive terbaik?

Sync.com cukup hebat. Sudah tentu, anda mesti memutuskannya sendiri.

Berikut adalah alternatif penyimpanan awan terbaik untuk Google Drive.

1. Segerakkan.com

segerak.com

Apa itu Sync.com?

Sync.com meningkat menjadi salah satu pesaing terkuat untuk platform penyimpanan awan seperti Google Drive atau Dropbox. Sudah ada selama beberapa tahun, dan terbukti menjadi salah satu tempat terpantas dan paling selamat untuk menyimpan data dalam talian: Gabungan antara ciri-ciri ini dan perkhidmatan pelanggan yang hebat telah menjadikan Sync.com sebagai pusat kuasa platform penyimpanan awan yang hebat untuk kegunaan perniagaan atau peribadi.

Ciri-ciri utama

 • Jumlah ruang simpanan yang lebih besar daripada penyedia awan lain. Pelan yang lebih murah mampu menampung jumlah penyimpanan sebanyak 2 TB, sementara rancangan yang ditujukan untuk perniagaan menawarkan 10 TB – dan setiap pengguna mendaftar ke awan utama anda.
 • Data diunggah dan diakses melalui penggunaan klien data atau penyemak imbas yang dapat diunduh, walaupun klien data disarankan untuk mengunggah lebih cepat.
 • Pilihan penyegerakan data automatik untuk memastikan bahawa peranti anda sentiasa disandarkan.
 • Platform dan aplikasi storan terenkripsi end-to-end memastikan bahawa hanya anda yang dapat mengakses data anda di cloud.

Kelebihan

 • Kelajuan muat naik adalah konsisten dan pantas: Ini adalah salah satu faktor yang paling penting, terutamanya untuk platform awan berasaskan perniagaan.
 • Data mudah diakses dari mana sahaja, tanpa kelewatan.
 • Sokongan pelanggan memberi respons kepada pertanyaan dengan pantas: Penyimpanan data antarabangsa memerlukan sokongan pelanggan selalu ada, dan mereka selalu kembali dengan pantas sekiranya ada masalah atau pertanyaan dari pengguna.

Keburukan

 • Pengguna yang terbiasa dengan Dropbox atau Google Drive mungkin perlu mengikuti tutorial untuk menavigasi antara muka Sync.com untuk pertama kalinya.
 • Tiada sokongan pelanggan yang boleh dimuat turun untuk LInux.

Mengapa menggunakan Sync.com dan bukannya Google Drive

Walaupun Google Drive boleh disebut sebagai Default, Sync.com terpisah dari segi kapasiti penyimpanan, fungsi dan sokongan teknologi. Adakah anda pernah cuba mendapatkan jawapan pantas dari kebanyakan syarikat awan lain? Sebilangan besar dari mereka membuat anda menunggu, sementara Sync.com berinteraksi dengan pelanggan dalam masa yang tepat – terutamanya jika anda menghadapi masalah.

Tidak ada alasan untuk mematuhi fungsi terhad yang ditawarkan oleh Google Drive apabila anda dapat menggunakan fungsi dan ruang terbaik dengan Sync.com sebagai gantinya.

2. Dropbox

kotak drop

Apa itu Dropbox?

Dropbox biasanya merupakan salah satu alternatif pertama pengguna dan orang yang perlu dipertimbangkan ketika mencari penyedia cloud yang kuat. Mereka sudah lama berada di sana, dan kebanyakan orang sudah biasa dengan rancangan penyimpanan “percuma” terhad mereka: Sebilangan mungkin malah beralih ke salah satu rancangan berbayar mereka sebagai gantinya. Dropbox.com sangat berkuasa jika anda ingin memuat naik semasa dalam perjalanan dan menyegerakkan semua peranti anda bersama-sama.

Ciri-ciri utama

 • Pelan percuma, peribadi dan perniagaan bergantung pada berapa banyak data yang anda ingin simpan.
 • Memuat naik dan mengakses data melalui aplikasi, klien desktop yang boleh dimuat turun atau dalam penyemak imbas.
 • Kapasiti penyuntingan dan tontonan ringkas untuk jenis fail dokumen dan media yang paling biasa.

Kelebihan

 • Berfungsi pantas dan berfungsi dengan baik, sama ada anda menggunakan PC atau telefon pintar anda untuk melakukan sebahagian besar muat naik.
 • Fail mudah disusun, dicari dan bergerak di awan dengan hanya beberapa klik.
 • Pelan percuma adalah pilihan lalai bagi banyak orang dan kebetulan menjadi alternatif yang baik bagi sesiapa yang belum mempunyai banyak data untuk tetap menggunakan cloud.

Keburukan

 • Kongsi pautan dapat menjadikan seluruh folder awan anda rentan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai pautan ketika anda hanya ingin berkongsi satu fail.
 • Dengan sebarang masalah penyambungan, lupakan memuat naik atau memuat turun ke awan dengan lancar.
 • Tidak ada akses luar talian ke sebahagian besar awan anda untuk keadaan darurat.

Mengapa menggunakan Dropbox dan bukannya Google Drive

Sekiranya anda terbiasa dengan Google Drive, maka Dropbox akan terasa seperti mimpi yang menjadi kenyataan bagi kebanyakan pengguna. Fungsi lebih baik, dan walaupun Dropbox tidak memiliki editor “Dokumen Google” yang mewah yang anda akan dapati dengan Drive, kemampuannya untuk melihat fail dalam penyemak imbas, aplikasi atau desktop yang dibuat untuk pelanggan.

3. pCloud

pcloud

Apa itu pCloud?

pCloud adalah salah satu penyedia awan baru yang baru mula berkuatkuasa dalam 10 tahun terakhir. Pertumbuhan pengguna pCloud yang jelas semestinya merupakan petunjuk yang jelas bahawa fungsi ternyata lebih baik dengan pCloud – dan sesiapa sahaja yang memeriksanya pasti terkesan dengan antara muka yang lebih mudah dinavigasi.

Ciri-ciri utama

 • Pemain media terbina dalam dan penonton dokumen membolehkan anda membuka, melihat dan menstrim fail terus dari awan anda di mana sahaja anda berada: Bagi orang yang mahukan filem dan ingatan kegemaran mereka tepat di hujung jari mereka, ini bagus.
 • Memuat naik fail secara automatik antara peranti dan terus ke awan.
 • Penyegerakan selektif membolehkan anda memilih folder PC tertentu dan hanya menyegerakkan apa yang ada di dalamnya: Hebat untuk sesiapa sahaja yang tidak mahu semua maklumat mereka di awan secara automatik.
 • pCloud membawa keselamatan ke tahap yang lebih tinggi dengan Crypto pCloud mereka. Ini membolehkan anda menyulitkan fail anda di komputer atau telefon bimbit terlebih dahulu sebelum menghantarnya untuk penyimpanan. Untuk membukanya, anda perlu menggunakan kunci yang dihasilkan yang dipanggil CryptoPass.

Kelebihan

 • Pelan percuma mereka menawarkan storan 10GB tanpa bayaran, dengan rancangan lain yang lebih berat untuk sesiapa sahaja yang memerlukan lebih banyak daripadanya.
 • Mereka menawarkan rancangan Sepanjang Hayat, yang menawarkan pembayaran sekali dan akses ke awan komprehensif sepanjang hayat anda.
 • Memuat naik dan penyegerakan automatik adalah proses yang cukup mudah bagi sesiapa sahaja yang mahukan kawalan penuh (dan akses segera) ke barangan dalam talian mereka.

Keburukan

 • Pilihan penyimpanan awan pCloud mungkin kurang untuk perniagaan besar: Banyak yang memerlukan lebih daripada 2 TB, jumlah maksimum yang mereka tawarkan.
 • Harga mereka boleh menjadi mahal jika anda tidak memilih rancangan Sepanjang Hayat, yang boleh menjadi mahal sekali jika anda hanya pengguna peribadi.

Mengapa menggunakan pCloud dan bukannya Google Drive?

Google Drive telah mengalami banyak kebakaran untuk penyimpanan awan mereka setakat ini. Masalah keselamatan dan privasi adalah antara keluhan utama: Yang lain termasuk kekurangan sokongan pelanggan, kemungkinan mengunci diri dari Drive anda jika anda kehilangan akses ke peranti anda dan kekurangan ruang simpanan sebenar walaupun dengan rancangan berbayar mereka. pCloud mendahului kebanyakan masalah yang mungkin dialami pengguna mengenai Google Drive dan menyediakan platform yang lebih baik yang lebih mudah digunakan.

4. Kotak

kotak.com

Apa itu Kotak?

Ramai pengguna mungkin belum pernah mendengar tentang Box.com sebelumnya, tetapi ini adalah pilihan penyimpanan awan yang bagus untuk mana-mana pengguna peribadi yang boleh menggunakan storan dalam talian yang selamat. Mereka menawarkan rancangan percuma dan alternatif berbayar, dengan keduanya cukup kuat untuk memastikan keselamatan perniagaan atau data orang – dan cara yang cukup mudah untuk memuat naik dan mengakses maklumat ini.

Ciri-ciri utama

 • Pelan percuma yang menawarkan simpanan dalam talian bernilai GB sebanyak anda, dan rancangan berbayar yang menaikkan kadar ini kepada perniagaan yang lebih kecil.
 • Keupayaan untuk memuat naik dan memuat turun fail dengan satu klik dari awan dalam penyemak imbas.
 • Tetapan akses fail terhad yang membolehkan siapa yang dapat melihat fail tertentu dan kapan.

Kelebihan

 • Box.com menawarkan awan selamat yang menawarkan jaminan tahan penggodam, dan salah satu daripada beberapa awan yang berlaku.
 • Muat naik pantas dari kebanyakan tempat di seluruh dunia.
 • Keupayaan untuk menghadkan bagaimana orang melihat fail.
 • Setiap fail disulitkan menggunakan enkripsi AES 256-bit di pelbagai lokasi.

Keburukan

 • Tidak ada alat penyuntingan pintar atau fungsi pratonton fail. Hanya ada nama fail dan kemampuan untuk mengkliknya untuk memuat turun: Itu tidak pandai bagi penyedia awan mana pun.
 • Terdapat had automatik untuk memuat naik fail lebih besar daripada 250MB jika anda menggunakan salah satu rancangan percuma. Apa gunanya perkara ini?
 • Box terasa jauh lebih maju daripada yang diperlukan, bahkan untuk pengguna yang menyebut dirinya maju.

Mengapa menggunakan Box dan bukannya Google Drive?

Sekiranya anda kecewa dengan Google Drive dan semua yang anda cari adalah awan peribadi atau ruang untuk berkongsi beberapa foto dan video dengan ahli keluarga, Box adalah pilihan yang bagus untuk dilihat – walaupun masih ada yang lebih baik (seperti Sync.com ) yang boleh memberi anda lebih banyak lagi.

Masalah kefungsian yang berkaitan dengan Box (seperti kekurangan pratonton fail) bermaksud ada alasan yang baik untuk melihat Sync.com sebagai gantinya.

5. Pandangan balik

pandangan balik

Apa itu Backblaze?

Backblaze adalah salah satu penyedia cloud baru yang hanya ada sejak sepuluh tahun kebelakangan ini. Mereka berjaya berdiri sebagai salah satu pesaing terkuat untuk Google Drive hanya dengan jumlah simpanan yang mereka tawarkan (dan kadar perbandingan per GB jika anda mengambil kalkulator anda dan mengetahui siapa yang benar-benar memberi anda lebih banyak nilai).

Ciri-ciri utama

 • Muat naik segera dari telefon bimbit, penyemak imbas atau aplikasi yang boleh dimuat turun.
 • Pilihan beberapa rancangan, dengan rancangan berbayar memberikan beberapa TB simpanan yang tersedia (dan lebih banyak daripada penyedia awan lain untuk harganya). Storan tanpa had tersedia untuk mereka yang tidak pasti berapa banyak data yang perlu ditingkatkan.
 • Pilihan pemulihan fail untuk perkara-perkara yang mungkin anda hapus secara tidak sengaja dan mahu kembali ke awan pada peringkat kemudian.

Kelebihan

 • Pilihan penyimpanan fail tanpa had untuk pengguna yang memerlukannya.
 • Proses memuat naik pantas dan mudah dengan antara muka yang mudah dinavigasi.
 • Keselamatan: Mereka menjamin bahawa data anda tidak akan dicuri, dijual atau diperiksa oleh orang yang tidak diberi kuasa oleh pemilik awan untuk melakukannya.

Keburukan

 • Pemulihan fail boleh memakan masa.
 • Fungsi .zip fail automatik untuk pemampatan data bermaksud anda mungkin mengalami kehilangan kualiti dengan fail audio.
 • Lebih sukar untuk dilayari untuk pengguna yang tidak mempunyai sedikit pengalaman PC.

Mengapa menggunakan Backblaze dan bukannya Google Drive?

Dengan penambahan storan tanpa had, sesiapa sahaja yang perlu menyimpan sejumlah besar data dalam satu masa akan lebih memilih Backblaze daripada Google Drive biasa – terutamanya jika anda telah melebihi kapasiti yang ditawarkan oleh Google tetapi akan mempunyai lebih banyak fail untuk bangun ke awan anda.

6. SpiderOak

labah-labah

Apa itu SpiderOak?

SpiderOak adalah penyedia awan yang kurang dikenali, tetapi ini tidak bermakna mereka berkompromi dengan kelajuan, ruang atau keselamatan – dan ini mungkin menjadikan alternatif yang baik untuk sesiapa sahaja yang ingin turun dari Google Drive ke ruang yang lebih selamat.

Ciri-ciri utama

 • Pelan percuma dengan ruang simpanan sebanyak 2GB.
 • Sokongan Linux langsung untuk klien desktop mereka dan pilihan lain untuk pengguna Windows atau Mac.
 • Memuat naik secara langsung melalui aplikasi, dengan kemampuan untuk melihat pratonton fail.

Kelebihan

 • Kelajuan pantas secara konsisten ketika memuat naik atau mengakses perpustakaan dalam talian anda.
 • Mudah digunakan, bahkan untuk siapa saja yang tidak terbiasa dengan platform memuat naik awan.
 • Beberapa platform muat naik, mesra untuk Mac, PC, Linux atau mudah alih.

Keburukan

 • Kekurangannya sangat banyak dalam apa yang ditawarkannya untuk ruang simpanan percuma.
 • Pilihan berbayar lebih mahal daripada yang diperlukan: Penyedia lain seperti Sync.com menawarkan tawaran perbandingan yang lebih baik.

Mengapa menggunakan SpiderOak dan bukannya Google Drive?

Sekiranya kekecewaan anda dengan Google Drive termasuk kekurangan sokongan pelanggan dan memuat naik atau memuat turun, SpiderOak boleh menjadi pilihan yang bagus – tetapi hanya dengan syarat anda tidak mempunyai banyak data untuk disimpan, dan tidak kisah kekurangannya add-on “tontonan” yang betul dalam aplikasinya. Penambahan pilihan pemulihan menggantikannya.

7. Microsoft OneDrive

microsoft onedrive

Apa itu Microsoft OneDrive?

Sekiranya anda menggunakan PC yang menjalankan Windows, anda akan melihat pilihan untuk OneDrive di suatu tempat di komputer anda sebelum ini; anda mungkin pernah mendengar bahawa ia menyandarkan fail ke OneDrive dan menemui jalan ke awan dengan bertanya-tanya mengapa.

OneDrive adalah jawapan Microsoft untuk awan, dan ternyata menjadi alat yang cukup hebat untuk perniagaan dan pengguna peribadi.

Ciri-ciri utama

 • Muat naik fail yang lancar dan pantas dari aplikasi, pelanggan atau terus dari penyemak imbas anda.
 • Pemeriksaan virus dan perisian pengintip secara automatik untuk memeriksa semua fail yang dimuat naik dan dikongsi.
 • Pelan percuma dan berbayar yang menawarkan pengguna kemungkinan storan awan 10GB dan ke atas.

Kelebihan

 • Kelajuan memuat naik dan memuat turun dengan OneDrive lebih baik untuk peribadi dan perniagaan.
 • Penyegerakan fail anda secara automatik (atau hanya folder tertentu) menjadikannya mudah.
 • OneDrive menjanjikan keselamatan yang baik, dan itulah yang anda dapat.

Keburukan

 • Dibuat oleh Microsoft, OneDrive sepenuhnya terlepas dari segala bentuk sokongan untuk Linux.
 • Pilihan percuma sangat mengehadkan, dan pengguna atau perniagaan lanjutan mungkin tidak menemukan OneDrive sebagai alternatif yang cukup memuaskan.
 • Mengecewakan pengguna baru untuk mengenali, dan kebanyakan orang akan menyerah pada saat mereka mengetahui.

Mengapa menggunakan OneDrive dan bukannya Google Drive?

OneDrive menjadikan alternatif yang hebat dan hebat untuk Google Drive pada hari yang dipilih. Ia mudah digunakan, selamat dan cepat – dan semuanya adalah perkara yang dihentikan oleh Google Drive kira-kira sepuluh tahun yang lalu. Malah pengguna Dropbox mungkin mempertimbangkan OneDrive – tetapi untuk yang terbaik dari segi fungsi, Sync.com masih kelihatan menang.

Soalan Lazim

Apa kelebihan Google Drive?

Google Drive percuma, penyegerakan, perkongsian dan kolaborasi mudah digunakan dan ia disertakan dengan Dokumen Google, Helaian, Slaid, Lukisan, Tinjauan, Borang, dan banyak lagi.

Apakah keburukan Google Drive?

Penyegerakan perlahan, dan kelajuan muat naik dan muat turun perlahan. Privasi menjadi perhatian, kerana Google Drive telah disambungkan ke projek PRISM Badan Keselamatan Negara A.S..

Apakah alternatif Google Drive terbaik?

Alternatif terbaik untuk Google Drive ialah Sync.com dan pCloud.com. Alternatif percuma terbaik ialah Dropbox.

Alternatif Google Drive Terbaik: Ringkasan: Jadi, Apa Yang Terbaik?

alternatif pemacu google terbaik

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa ada pilihan yang cukup untuk penyedia awan yang dapat membuat kepala anda berputar apabila tiba masanya untuk memilih satu untuk anda atau syarikat anda. Penyimpanan awan menjadi lebih murah, lebih cepat dan lebih baik – dan sekarang, terdapat lebih banyak syarikat daripada hanya tiga megalit awan yang biasa menguasai industri ini.

Daripada kebanyakan penyedia awan lain yang ditinjau, Sync.com juga salah satu yang paling selamat: Setakat ini, mereka tidak pernah digodam atau melihat data pengguna mereka terganggu – dan ini adalah sesuatu yang banyak penyedia awan lain (bahkan yang terbesar) tidak boleh menuntut.

Segerakkan.com juga menduduki tempat tertinggi dari segi fungsi, kelajuan dan kemudahan penggunaan untuk pengguna maju dan pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me